The New Normal – 3 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2012 September 24, 1:21-kor a(z) The New Normal témába.

3 rész után érzem csak igazán azt, hogy Ryan Murphy valamiért a Glee-t élesztette fel a The New Normal-ban. Feladta a leckét egyúttal, mivel fogalmam sincs, melyik NBC-s szitkomot kellene folytatnom. Délelőtt a Go On-ról írtam, ahol a humortalanságot és a káoszt emeltem ki. Itt azért másabb a helyzet. Szintén beszélhetek aranyosságról, csak épp meggyőzőbb kivitelezésben. Ez már jelent valamit.

Tényleg kicsit Glee-s. Ugye éneklés – egyelőre – nem kaptunk, viszont találkozhatunk sok fura karakterrel, akik furán öltözködnek és nem éppen hétköznapi dolgokat csinálnak. Ezt fűszerezik a rikítóbb színvilággal. Azért kíváncsi lennék, hogy használták-e a kellékeit (dehogy!), mert ha dalolásznának benne, kiköpött mása lehetne. Így csak egy hasonmása 20 perces kivitelezésben. (Merész lenne egy napra ütemezni a kettőt, mert még jól is járhatnának, csak épp a Fox húzná a száját, ha az NBC meglépné, és felfutna mellette. Bárki bármit mond, hiszek a keresztirányú promózásban. A Glee ugye a Fox-on fut, hiába Ryan a közös kapocs, más vásárolta meg a New Normal-t. Bánjuk?)

Elméletem tovább erősíti, hogy egy olyan ötletre helyeződik a hangsúly, ami a legtöbb embert hidegen hagy. Nem az, hogy egy gyereket kell béranyával kihordatni, inkább a meleg párnak az élete, akiknek szinte mindenük megvan. A GLAAD-díjátadón biztosan díjazni fogják a főszereplőket, mert országos tévén látni egy „szívhez szóló” történetet, már önmagában díjra esélyes. Valamint erősítik, az amúgy gyenge létszámú melegekkel foglalkozó produkciók palettáját. Melegcsók is viszonylag hamar elcsattant. – Itt jutott eszembe a Modern Family. A két karakter Mitchell-re és Cameron-ra emlékeztet. Jól megvannak, szeretik egymás, csak soványabb kivitelezésben.

Hogyan fogják adagolni a terhességi szakaszokat? Ez egy másik kulcsfontosságú kérdése lesz az évadnak. Évadzáró a baba megszületésére fog fókuszálni vagy ezt a kártyát máskorra akarják előlőni? Szerintem az első évadban csak építik, ismertetik a karaktereket, valamint a nagyszülővel oldatják a nem épp hétköznapi szituációkat. Ha Ryan helyében lennék, akkor teljes évados berendeléssel a 22. részre tervezném a szülést, cliffhangerrel meghajazva. 2. évadtól pedig pár hónapos csecsemővel folytatnám. Ez lenne a logikus. Meglépi? Nem kérdéses.

Ahogy az se, hogy a béranya + lánya + nagymama kell, mert nélkülük szürke lenne. Ők oldják a melegszálat. Teszik elviselhetővé és olykor viccessé. Ha nem lenne Ellen Barkin és a „nézete”, akkor még ennyit se mosolyognék rajta. Másrészről a kislány is nagyon mókás, főleg amikor próbálják kicsit kettyósnak beállítani. Az 1×03-as részben érezhetően feljebb léptek egy lépcsőnyit a pontozási tabellámon. Kezdtem élvezni, és már klikkeltem volna a folytatásra, ha lenne. Go On-nál mindenképp erősebb, így simán kinézem belőle a back nine-t.

Sok sorozatra hajaznak: kicsit a Modern Family-t (a két főhős miatt), kicsit a Glee-t (a téma és a környezet miatt), kicsit a Raising Hope-ot (gyermek nevelés alapfokon) látom benne. Murphy tulajdonképp mixelt egy sornyit, és nagyon úgy fest, hogy bevált. A kezdés cseppet se győzött meg, viszont valamivel sikerült hatni a szívemre. Folytatom, nem kétséges, valami megfogott benne, és míg nem tudom hogy mi az, és jó-e az a későbbiekben, addig maradok.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

The New Normal – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2012 September 11, 21:23-kor a(z) Pilot,The New Normal témába.

Ryan Murphy szeretné megváltoztatni az amerikai televíziózást. Nem egy Lost utóddal rukkolt elő, azért ne feledjük el, hogy a Glee-vel és az American Horror Story-val már letett valamit az asztalra, nem is akármit. Előbbinek a 4. -, utóbbinak a 2. évadját várják több millióan. A The New Normal az új családmodellre helyezi a fókuszt, amikor a homoszexuális élet az elfogadás határában jár, legalábbis az emberek kezdenek megbékélni. (Zárójelben jegyezném meg, hogy az alapkoncepciót imádni fogják a melegek jogaiért kiálló szervezetek, s az NBC is kapni fogja a respect-et, mert zöld utat mertek adni az ötletnek.)

A pilot epizód egy alapozásnak tudható be. Megismerünk két családot, akiknek az élete összeér. Van egy meleg pár, akik eldöntik, hogy szeretnének egy gyereket, ezért felkeresnek egy béranya-közvetítőt. Az első nekifutásra zsákutcába érkeznek, mert béranya helyett inkább egy zsarolóra bukkannak. Ezzel egyidejűleg egy anyával és lányával ismerkedhetünk meg. Életük gyökeresen megváltozik, miután rajta kapja férjét egy másik nővel. Az anyuka édesanyja megpróbálja elsimítani a szálakat, de a fiatalság inkább szökés mellett teszik le a voksukat, illetve amellett, hogy segítsenek másokon és megvalósítsák az álmukat. Így ér össze a két család története.

Mindkettőjüknek szűksége van a másikra, hiszen a két meleg férfinek gyermek, míg a fiatal anyának pénz kell. Kellemes a hasznossal. A pilot epizód távol állt a szitkom kategóriától. Olyan volt, mint ha egy 20 perces drámába kóstoltam volna bele. A terjedelem rendben van, hiszen 20 perc heti rendszerességgel bőven elég lesz. Főleg, hogy szoknom kell a témát, ami távol áll tőlem. Ezzel nem leszek egyedül, mégis azt kell mondanom: szerethető újonccal állt elém, így Ryan-t cseppet se írnám le. Látszik az eltökéltség, és tényleg ott vagyunk, mint ha egy körforgalomba értünk volna: bármerre mehetünk, az újdonság rejthet jót is, és rosszat is. De ez benn a pakliban.

Pl.: ha szeretném továbbgondolni, milyen alternatív ötletek jöhetnek szóba, akkor ott van az a tény, hogy várják a gyermek születését, de elvetélés történik időközben; vagy valami műtéti komplikáció lép fel – oké, utóbbi már tényleg a drámát súrolja, ezért ha komédiába kellene gondolkodnom, akkor az ikerterhességet, mint random hátba verést se tartanám elvetélt ötletnek. Meglátjuk. Ryan mellett szól sok minden.

Mellesleg, ami jóváteheti az egészet az a mellékszereplők. Kettővel meg is ismerkedhettünk. NeNe Leakes-ről megvan a véleményem. Atom-überdurván néz ki a csaj (vagy pasi?). Ha nem lett volna az a rasszista részlet, akkor temettem volna a promóképei alapján, amitől a hidegrázott. Ellen Barkin, aki a nagyszülőt alakítja megint színt vitt a kezdésbe, kérdés, a folytatásban hogyan akarják továbbéltetni. Kettőjükkel az a problémám, hogy állandó szereplőként meg se állnák a helyüket, zavarnák az összképet. Egyébként a főszereplőkkel nincs problémám. A casting jónak mondható. Főleg a két pasit találták el. Működik a kémia köztük – nah! Ezt se hittem, hogy leírom valaha, de megesik.

Összességében:

Oké. Bármennyire is szerettem volna lepontozni a The New Normal-t, pont azért nem fogok, mert működött a pilot. Ha álmos létemre nem aludtam be, és még a java részlet dereng, akkor amondó vagyok, hogy éljen tovább. Az 1×02-es részt este fogja adni az NBC. Ezt tekinthetjük igazából vízválasztónak, mert most csak az alapozáson vagyunk túl. Oké, az első 4-5 rész történetét látom magam előtt, viszont azt nem, hogy milyen heti sztorikkal akarnak előállni, illetve milyen vendégszereplőkben gondolkodnak. Az NBC legjobb szitkomjai közé nem fog felkerülni a címe, de máris maradandóbbat alkottak, mint az ABC a Work It-tel, amit a mai napig az azonnali kaszák között tartok számon.

A kezdés egyébként 2.5-ös célközönség demóval futott, valamint 6.9 milliónyi nézővel, amit a 3. hetére biztosan 4-4.5 millióra le fog harcolni.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

The New Normal – Pilot

 
Beküldte: tess 2012 September 3, 18:56-kor a(z) Pilot,The New Normal témába.

Lassan, de biztosan akkor kezdetét veszi a 2012/13-as szezon, vagyis szép sorjában megint elkezdenek záporozni az újoncok pilotjai. Persze megint akadt csatorna, ami nem tudta kivárni a vásárt a napjáig és ilyen-olyan módon, de elérhetővé tette idő előtt a pilotot. Na, az NBC egyik idei sitcom próbálkozása a The New Normal is ebbe a kategóriába tartozik.

A történet kvázi dettó ugyanaz, amit még az upfronts-os synopsis kapcsán boncolgattunk, vagyis Amerika új családmodellje. Jelen állás szerint adott egy jól szituált és viszonylag tehetős meleg pár, akik eljutottak arra a szintre, hogy gyereket szeretnének. Valamint adott egy meglehetősen életképtelen anya, akinek romokban hever a magánélete, ám de hajlandó lenne újra kezdeni az életét, amihez viszont mint ismeretes pénzre van szűksége. Na, a két szál valahol itt ér össze, a többi meg nem nagy matek…

Sőt, istenigazából az utolsó kijelentésem úgy a sorozat egészére is igaz. Pedig egy Alison Adler (Glee, Chuck, No Ordinary Family) – Ryan Murphy (Glee, American Horror Story, Nip/Tuck) párostól azért az ember valamivel többet várna. Szó se róla záporoztak a meleg poénok, rengeteg pop-kult utalás volt elszórva és még némi dramdy-re utaló attitűd is nyomokban érezhető volt, de ez így elsőre akkor is kevés. Vagy jobban mondva unalmas, elvégre nincs semmi plusz a sorok között, hiányzik az a koherens erő, ami arra hivatott, hogy összetartsa az egész pilotot. Így leginkább csak egy bájos jelzőre futja tőlem, igaz az is csak jobbára a színészeken múlt.

Merthogy miként a script, úgy a casting is erősen kiforratlan. Potenciál persze akad itt is, de ne legyünk naivak, az amerikai módi ugyanúgy megeszi ezt a sorozatot is, mint az eddigi elődöket. Ígyaztán Andrew Rannells (Girls) bárgyúan idegesítő és felszínes, no meg a végletekig túljátszott meleg figurája pont úgy nem fog semmilyen irányba sem haladni, mint Ellen Barkin rigolya nagymamája. És akkor az olyan közhelyekről nem is beszéltem, mint a nagyszájú feka csaj vagy a korát meghazudtolóan okos, már-már a relativitás talaján járó gyerek. Ellenben Georgia King (Little Dorrit) legalább hozta a kötelezőt, sőt talán ő volt az egyetlen, akit komolyan is lehetett venni. Justin Bartha (The Hangover, Teachers) meg sokkal inkább rutinból nyomta a tutit, mint sem érzésből, de legalább az átlag fölött volt még így is. Nem úgy, mint az írók, akik a gyerekválási procedúrát laza 10 perc alatt le is zavarták.

Összességében tehát a The New Normal nem lesz egy világmegváltó sorozat, de egy random kellemes kikapcsolódásnak még elmehet. Már csak a poén faktoron kellene finomítani, ugyanis ez sokkal inkább egy megfáradt, több sebből vérző dramedy próbálkozásnak illene be, sem mint egy sitcomnak. Ráadásul én úgy érzem, hogy néminemű szerializáltság is lesz itt, de persze aztán ne legyen igazam. Mindenesetre, ha a minőség marad ezen a szinten, akkor egy könnyed félévados darára még akár jó is lehet a sorozat.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

free web stats