The Nightbors – 4 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2013 March 25, 19:25-kor a(z) The Neighbors témába.

Tavaszt azért szeretem, mert ilyenkor mindig megjön a kedvem az elfeledett sorozatoknak a darálásához. A The Neighbors nem hagyott mély nyomot ősszel bennem. Egyetlen pozitívum között a formuláját tudnám kiemelni: nincs idegesítő aláröhögés a sok silánypoén mellé. Az ABC próbált egy The Middle utódot csinálni, legalábbis valami olyant, ami a Modern Family-vel is kompatibilis lehet, azaz leülteti a család minden tagját, szórakoztat és kikapcsol valamilyen szinten.

Hiába az idióta történet, a The Neighbors minden, de nem az év szitkomja – mégis azt kell mondanom, hogy van benne valami, ami odavonzza a tekintet. A poénok többsége klisére épül. Mielőtt elsütnék, már tudjuk a végkimenetelt. Ez, ha valakit zavar, az valószínűleg abbahagyta a pilot után, mert a következő részekben mit se változott a felállás. Ugyanazt a minőséget szállítják, se többet, se kevesebbet. Ezért vagy megszokjátok, vagy megszöktök. Ez a formula. Nincs másik lehetőség. Aláírom, nem lesz egyszerű, de összességében egy nap után visszagondolva mégis arra jutott, hogy napi egy rész teljesen jól esik a szervezetnek.

Történetben nincs sok előrehaladás. Továbbra is a fő cselekményt a földkívüliek beilleszkedése adja. Nehéz alkalmazkodni. Előjönnek azok a fura, de annál evidensebb esetek, amik a napi életben is jelentkeznek. Mint pl.: az új diákok lesznek a lúzerek, akiket az erősebbek csesztetnek nap mint nap. Vagy amikor a nem normális élet jön elő, gondolok itt arra, amikor Real Housewives-ot néz az idegen csaj, hogy bevágodjon az emberi női nemnél stílusával. („Kamerába kell kommentálni az eseményeket” – hát majd besírtam ott. Azt tényleg eltalálták.)

Ha akarnék se tudnék többet írni róla. Tényleg, napi egy epizód teljesen jól esik a szervezetnek. Nem egy nagy szám, hiszen az egész teljesen kiszámítható, de végtére is, mégis sikerült elérni a különféle alakításokkal azt, hogy bevágódjanak nálam. Maradok. Bár meglepődnék, ha tovább éltetnék a 2013/14-es idényre.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

The Neighbors – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2012 October 4, 23:24-kor a(z) Pilot,The Neighbors témába.

A szitkom, amihez tényleg nem kell ész. Szó szerint a buta nézőkre lett szabva, de jó értelemben. Ez így első blikkre működött, ezért leszek kíváncsi, hogy 3-5 résszel később mivel rukkolnak elő. Ne rohanjunk ennyire előre. Megvolt tess pilot kritikája? – Ahogy várható volt, neki ez se tetszett. Meglepődtem? NOT! Teljesen másképp álltam hozzá, hiszen alien-ek bukkannak fel benne, akiknek/amiknek az alakja az előzetesekben már lelepleződött, így annyira hidegzuhanyként nem ért a látványuk. Talán ezt a húzást meg kellett volna hagyni a premierre.

A történetbe nem folynék bele, hiszen tess összefoglalta. A The Neighbors szórakozási faktorját az idegenek fogják meghatározni, illetve a rájuk írt események. Mik jöhetnek szóba? A legalapvetőbb klisé, amire mindenki gondolhat, hogy feltűnhetnek idővel újabb idegenbarátok, amiknek/akiknek célja a Földön élők haza invitálása. Ezt az évad második felében sütném el, miután megbarátkoztunk velük, „befogadtuk őket az otthonunkba”. Aztán jöhetnek a fura amerikai ünnepek, pl.: a Halloween, amikor beöltözött jelmezekbe megvicceljük a szomszéd kisgyerekeket. Illetve más ünnepek. Aztán képbe kerülhet az FBI és egyéb szervek, esetleg paranormális tevékenységeket kutatóegységek, akik felboríthatják a közösségi egyensúlyt, és némi drámai hangulatot eredményezhetnek. Tárház az adott.

A The Middle-re emlékeztet leginkább, ha hasonlítanom kellene. Benne se hittem, de a sok random történettel meggyőztek az írók, és beleszerettem. Szó sincs egyelőre arról, hogy Dan Fogelman produkciója ne tetszene, mert élveztem és mosolyogtam többször rajta. Egyelőre nem „az annyira szar, hogy már tetszik” kategóriában tartom számon, mint a Go On-t. Simán kinézem a túlélést belőle, mert beleillik a szerdai ABC-s szitkomblokkba. Átívelőszálnak egy átlagost választottak, így tényleg csak a heti sztorikra kell odafigyelni, amikbe bárki bármikor belecsatlakozhat. Tényleg ennyire tipikus szitkom lett?!

A pilotban bemutatásra került a konfliktus. Elment egy idegencsalád, jött helyére egy földi, de a normáltalanabb fajtából. Akik azért költöztek el a belvárosból, mert a férj félreértelmezte felesége szavait. Sajnos vicctelen lett a kibontása. A humora inkább mosolygós, jópofa, mint hasfogós. Modern Family-t meg se közelíti. Lesz hova visszanyúlniuk az íróknak, mert van egy-két klasszikus sci-fi komédia, ami bőven a 90-es évek előtt létezett, s amelynek poéntárával alig találkozott a mai fiatalság. Felőlem az ALF-ból is lophatnak, ha működik, csinálják, hisz alig láttam, újdonságerejét megkaparinthatják.

Ami várható volt, a sok szereplővel alig tudtak mit kezdeni. A fő idegencsaládtagjaira is alig emlékszem, nem hogy arra, kik álltak a második-harmadik sorban, amikor az üdvözlősüteményt vitték. Velük persze fűszerezhető a későbbi random sztori. Mindenkinek megvan a maga hobbija, valakinek a lámasétáltatás. A gyerekek furák, ezért hoztam fel mintának a The Middle-t, ahol szintén. Kell még 2 rész minimum, hogy le tudjak szűrni bármit róluk. Háttérbe kerültek, ott is maradtak. A normális család egyetlen leányzó fejét csak az unottság jellemezte. Még amikor az ágyba bújtak. Ez gáz!

Végeredményben: tetszett az idegenek jelmeze. A humorral van hova fejlődni. A random sztorikon lesz a hangsúly. Szerintem ott lesz a back nine berendelések között. A pilotját 9.27 millióan látták, illetve 3.3-as demóval muzsikált. Sokat köszönhet a Modern Family-nek, de szerintem okkal rakták a két említett sorozat közé.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

The Neighbors – Pilot

 
Beküldte: tess 2012 September 29, 17:49-kor a(z) Pilot,The Neighbors témába.

A szezon egyik legbetegebb sitcom koncepcióját szállította nekünk Dan Fogelman a The Nighbors személyében, amit egyszerűen nem lehet komolyan venni. Már önmagában a sorozat felütése is abszurd, amit csak tovább tetőznek az inkorrekt poénok egész tárházával. Totális képtelenség elfajzott humorral tálalva, de talán pont ez teszi szerethetővé majd idővel.

„Definitely European”

A történet egy csoport idegenről szól, akik 10 éve érkeztek a Földre informálódni. A vezetőjük viszont a telekommunikációs kütyü töltőjét odahaza felejtette, így képtelenek kommunikálni az anyabolygóval, így kénytelenek voltak letelepedni egy lakóparkba. 10 évvel később az egyik idegen család aztán megelégeli a várakozást és kereket old, hogy így a házukba egy New Jersey-i család költözhessen…

Fogelman scriptje láthatóan a műfaj klasszikusainak (ALF, 3rd Rock from the Sun) a farvizén szeretne felkapaszkodni, csakhogy az elődök összes érdemét nélkülözve. Az abszurditás még csak-csak megemészthető, de sajnos minden erőlködés ellenére sem szerethető a végtermék, holott mindvégig ez lett volna a cél. Ehelyett Fogelman jobbára előző rajzfilmes munkáiból próbálja átültetni a dramaturgiát több-kevesebb sikerrel. A poénok és a helyzetkomikumok így igen csak gyermekdednek tűnhetnek, de végül is működnek. Igaz el nem tudom képzelni a folytatást, hasonló szegmensben.

Na és itt jönne a képbe a burkoltan megjelenített párkapcsolati elem, amitől mostanság lassan fuldokolni is tudnánk. Az alap, miszerint a két férj és feleség megvitatja az élet nagy problémáit viszont még akár életképes is lehet. Ráadásul a két „kultúra” közötti szürreális különbségek tálalása is fontos szerepet kap. Amikor pedig kezdene megfáradni a formátum rendre felbukkan a jól megkomponált idegen „community” vagy az elborult amis mentalitással átitatott angol akcentus.

Szóval finoman szólva is megy a kísérletezés a háttérben, ami nagyban igaz a karakterekre is. Igaz ezen a szinten jobbára csak a totális középszer sikerült megütni, pár bevett klisével. Igazán kiemelni így senkit sem tudnék, hacsak nem a két Weaver gyereket, akik aztán tényleg átérezték a szerepüket.

Összegezve tehát a The Neighbors egyelőre nem több mint egy idióta sorozat, csak sajnos még koránt sem a szerethető fajtából. Az biztos, hogy a megítélése tekintetében, no meg persze a formátumot illetően is fontos lesz a következő 2-3 rész. Mindenesetre az ABC részéről árulkodó lehet, hogy a sorozatot kivették a Modern Family mögül és helyette a The Middle-t kapta meg felvezetésnek. Ezek szerint a csatorna fejesei tudhatnak valamit?

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

free web stats