Dracula – Pilot

 
Beküldte: tess 2013 December 5, 20:38-kor a(z) Dracula,Pilot témába.

Az NBC az utóbbi időben egyre ambiciózusabb koncepciókkal próbálkozik, melyek rendre valami pluszt hoznak az amúgy egyre inkább megfáradni látszó network kötelékbe. Igaz a The Firm még egy kezdetleges próbálkozásnak bizonyult, ellenben tavaly a Hannibal eredetisége és sokkoló perspektívája már a kritikusokat is elvarázsolta. Most ugyanez a feladat áll Cole Haddon modernizált vámpír klasszikusa a Dracula előtt is. Azonban korántsem biztos, hogy a tavalyi diadalittas Greenblatt kirohanás most is megismétlődik.

Ahogy a címből is következtetni lehet, a script a sokak által feldolgozott Bram Stroke féle klasszikus leporolt, némileg modernizált mása. A sztori kapott egy korrekt ráncfelvarrást, ami valljuk be jót tett a kiherélt franchisenak. Az egész mozgatórugója egy cseppet sem hétköznapi szövetség, amit egy történelmi elemekkel átitatott high-concept környezetbe helyeztek meglepően ízlésesen. A gond ezzel csak annyi, hogy a készítők a pilot kapcsán abszolút nem érezték az egyensúlyt. A premier sokkal inkább egy látványos stílusdemonstrációnak tűnt, amiben teljesen szájbarágós hangvételben mutattatták be a főbb karaktereket és azok lecsupaszított jellemvonásait.

Az alapozás ilyes folytán bosszantóan lassúra és döcögősre sikerült. Ráadásul a túlburjánzó flashback betétek is csak az öncélú önigazolást szolgálták. A karakterszintű ok-okozati tényezők ugyan mutatnak némi fantáziát, akárcsak az ígéretesnek tűnő szerelmi háromszög, de ez tartalmi oldalról korántsem volt elégséges. Ugyan az ismert mitológián csavartak néhány merészet, de a leginkább szembeötlőbb tényező, a markáns főgonosz abszolút kidolgozatlan maradt. Éppen ezért tűnik olyan súlytalannak és bosszantóan szájbarágósnak is a főszereplők motiváltsága.

Habár azt el kell ismernem, mind színészi, mind karakter szinten kellemes csalódásnak bizonyult a pilot. Jonathan Rhys Meyers karizmatikus, mint mindig, szemlátomást lubickol a ripacs Dracula szerepében. A hevenyészve elszórt egysorosai is működnek, akárcsak a hősszerelmes kikacsintások, ellenben az abszolút indokolatlan kirohanásait nem tudtam mire vélni. Olyan tipikus soap szaga volt a dolognak. Ezt támasztja alá Victoria Smurfit és Jessica De Gouw masszív dekoltázs tengere, no és persze a tipikus szerelmi háromszög. Továbbá a sorozat titkos befutója lehet még Nonso Anozie, aki igen csak meggyőzően hozta a hallgatag badass komornyikot, habár a történet szempontjából ő is csak amolyan kelléknek bizonyult eddig.

A megvalósítást tekintve a pilot szemet gyönyörködtető, épp annyira érződött rajta az alkalmazott ráncfelvarrás, amennyire az kell. Korrekten lavírozott a network tv-k adta vékonyka thriller és horror műfaji mezsgyéjén, holott az egész könnyedén egy sablonos giccsparádéba is átcsaphatott volna. Szerencsére nem így lett, de az NBC által belőtt szinttől is még messze áll. Egyszerűen a premier nem volt több egy trendesített viktoriánus korabeli demonstrációtól, amiben ugyan a karakterek már a helyükön vannak, csak éppen a beígért rémtörténet még hiányzik.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Dracula – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2013 October 28, 14:41-kor a(z) Dracula,Pilot témába.

Jaj, most vagyok bajban, mert tulajdonképpen vártam a Draculát, de amikor a nézése közben folyamatosan az órámra pillantgatok, hogy mikor lesz már vége, az már bőven kiábrándított. A pilotot szabályosan végig untam. Sajnos, mivel ennél jobbra számítottam. Az NBC és a Sky Living is nagyon jól bánt a reklámoknál a vágással, mert a lényeg (amit azokban láthattunk) belekerült – a mozgalmasság és a dráma –, viszont a kezdésben annyira kis százalékot tettek ki, hogy nehéz lesz bárkinek ajánlanom az amúgy nagyon várt Dracula-feldolgozást, ami ebben a minőségben inkább a CW-t juttatja az eszembe, nem pedig az NBC-t, ami a Hannibal-t így meghazudtolja.

A történet Draculáról szól, akit az 1800-as évek végén egy rejtélyes kalandor feléleszt, hogy aztán valami sötét célt képviselve elkezdje megharmadolni az un. Order of the Dragon nevű csoportot, akik annak idején nagyon rossz dolgokat tettek. – A szinopszisba már csak azért se akarok belefolyni jobban, mert elég sok spoilert árulnék el, amivel a pilot értéke még jobban megzuhanna az első nézők körében.

Kétségtelen, hogy a pilotnál Cole Haddon és Daniel Knauf, a két író mindent le akart fektetni. Pontosan ezért lett annyira erőltetett a cselekménye. Nem csak azzal volt a probléma, hogy sok információt közöltek felénk, hanem azzal is, hogy számtalan olyant, ami megvárathatta volna magát a későbbi epizódokra. Látunk rengeteg karaktert, közlik felénk a neveket, mint ha nézőként megfigyelést folytatnánk egy gyilkosság helyszínén, ahol a gyilkos a tömegben van és nekünk a feladatunk kiszúrni. Ezért csak az átlagos szót használnám rá, mert emlékezetes jelenetből alig kapunk. Jonathan Rhys Meyers karaktere hozza a csajoknál a bugyi áztatós stílust, nem is kétséges, hogy vele akarják a női nézőket megnyerni. A harci jelenetekkel pedig a férfiakat? – Talán, de mentségükre szóljon, hogy Victoria Smurfit elég jó castingnak tűnik.

A májusi leírásában számos oldal – köztük mi is – lelőtte, hogy Van Helsing-et is megkapjuk, aki Dracula társaságában küzd valami jóval gonoszabb ellen. Kettőjük találkozását összecsapottnak éreztem. Semmi csavarral nem álltak elő, akarom írni: csavar volt, csak teljesen másra, valami jobbra számítottam. Potenciál akad bőven, ezért maradni muszáj. Talán a 2. résznél jóval szabadabb, összeszedettebb rendezést láthatunk.

Hogy ne csak rosszat írjak, mondok pár pozitív tényt, ami kifejezetten tetszett. Kezdeném az operatőrökkel és a rendezővel, ugyanis számtalan helyszínen forgattak. Az utcai jelenetek tetszettek. Kicsit a ködös Ripper Street-et juttatták az eszembe. A báli jelenet pompája is eltalált lett. Kerestem a budapesti jeleneteket, de nem igazán véltem felfedezni őket. Vagy jól elrejtették őket, vagy ez az epizód még egyet se tartalmazott. Ott van a karakterek között Nonso Anozie, aki mint Dracula jobb keze tűnik fel a szereplőgárdában. Segítőnek jobbat se találhattak volna. Ezt a szerepkört rászabták. Teljesen jól beleillik a képbe.

Fura, de néha a profizmus amatőrködéssel társul. Jelenpillanatban a történet miatt kijárna neki a kasza, viszont akadtak olyan pozitív értékek, amik miatt muszáj lesz időt szentelnem a folytatására, mert lelkiismeret-furdalás nélkül – na meg vártam is – nehéz búcsút intenem neki. Ez kicsit másféle Dracula feldolgozás. Itt a főhős kőgazdag, nem éppen a gonosz megtestesítője. Álljak másképp én is sztorijához? Talán azt kellene, de mindhiába, ilyen gyorsan nem megy ez nekem. Főleg egy elrontott pilot után!

Felmerül néhány kérdés is a buta húzások kapcsán. Ugye mondják az egyik jelenetben, hogy 8 év után újra vámpír van Londonban – de nem teszik hozzá, hogy az amerikai iparmágnásként érkezett Dracula lehet az? – Elég buta ez a rend, már megbocsássanak. Van a lámpás jelenet, ott pedig egyszerűen hazugnak mondják a főhőst? Jézusom, az emberi butaság néha fájt. Lapozok inkább. A lényeg, hogy a Dracula kezdése nálam annyi volt, mint ha tökön rúgtak volna: az elején nem kívánom senkinek, aztán a fájdalom elmúlásával előjön egy megkönnyebbülési érzés, hogy túl vagyok rajta, túléltem, és már csak a kellemes pillanatokra gondolok.

This entry has a rating of 1

Kommentáld!

free web stats