Psych – Kezdett a 7. évad

 
Beküldte: tess 2013 March 3, 16:56-kor a(z) Psych témába.

Azt kell, mondjam kellett ez a 6 kihagyott év, hogy végérvényesen is értékelni tudjam a Psych nonszensz fekete humorát.  Nem gondoltam volna, hogy Steve Franks sorozata zsigeri szórakozást tud valaha is nyújtani, de a 7. évados premier pontosan ezt hozta. Sőt, még a végén ezzel a blőd mentalitással és a szokásos klisétengerrel is meg fogok tudni barátkozni!

„Screw you Angry Birds!”

Merthogy a Psych minden erőfeszítése ellenére is maradt az a tipikus formátum sorozat, mint ami volt. Franks forgatókönyve természetesen továbbra is precíz és jól struktúrát, tökéletesen mellőzi az öncélúságot és az üresjáratot. Minden okkal történik, még a legapróbb nonszensz kirohanás is a nagy kirakós szerves részét képezi. Shawn és Gus továbbra is a piszkos zsaru Jerry Carp után nyomoznak, miközben nonszensz helyzetek egész tárházát sikerül felhalmozniuk. Ahogy várható volt a két erős karakter helyzetkomikuma és a találó dialógusok újfent könnyed légkört eredményeztek. A folyamatos popkult utalások és a kifacsart Lethal Weapon fricskák pedig minderre csak rákontrázni tudtak.

Éppen ezért nem is értettem, hogy az írók, miért erőltetik a nyomozás melletti szálakat. Az iroda légből kapott aggodalma vagy Henry lehetséges halála totálisan feleslegesnek bizonyult, ráadásul annyira nem is voltak precízen felépítve. Szerencsére a nonszensz humorbonbonokból ide is futott, de az egységes képhez mégis vajmi keveset tettek hozzá. Ezzel szemben a nyomozás valami zseniálisan könnyedre és eredetire sikerült. Ahogy Shawn a legapróbb kis részleteket is a helyére emelte a hatásvadász megoldások hiányába maga volt a csúcs. Valahol itt kezdődik a high-profile kérem szépen!

Az pedig hogy a karakterek abszurditása is beépült a nyomozásba úgy, hogy közben nem bizonyult unalmasnak tényezőnek hatalmas eredmény. Főleg, hogy valójában mindenki ugyanazt az 1-2 geget lőtte el a 40 perc alatt. Gus folyamatosan infantilis és éhenkórász, emellett egyfolytában ki akar szállni. Shawn természetesen megszállott és totálisan abszurd helyzeteket eszközöl a legegyszerűbb probléma megoldására is. Ráadásul ebben a részben mindent össze akart törni. Juliet még mindig bájos, míg Woody mindenhova magával cipeli a hullazsákjait. És ez tényleg csak amolyan ízelítő! Mindezek dacára viszont mégis működött a komikus oldal, amit megint csak a script precízségéhez tudnék visszavezetni. Más sorozatok már rég beleestek volna az izzadtságszagú önismétlés csapdájába, de a Psych megint csak kivételnek bizonyult.

Cseppet sem véletlen tehát, maradok a folytatásra, bár azért ez a sok színpadias beállás és persze az abszurditás vég nélküli halmozása könnyedén kiverheti majd a biztosítékot. Éppen ezért nem meglepő, hogy a Psych még így a 7. évad környékén is tipikus underdog sorozat tudott maradni.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

free web stats