Believe – Pilot (a kontra)

 
Beküldte: tess 2014 April 17, 22:27-kor a(z) Believe,Pilot témába.

Mind a tavalyi upfronts, mind pedig a Comic-Con egyik felkapott fanfavorit várományos sorozata volt a Cuaron – Abrams supergroup jegyezte Believe. Aztán az idő elteltével egyre aggasztóbb hírek érkeztek a forgatásról a folyamatos kreatív nézeteltérések miatt, ami aztán odáig vezetett, hogy a sorozat jelen állás szerint a 3. showrunnerjét fogyasztja. A társkészítő Mark Friedman távozását rövidesen a helyére érkező Dave Erickson követte, hogy aztán a stafétát egy rendező (!!!) Jonas Pate vegye át. Egy kifejezetten epizodikus sorozat esetében ez persze nem lenne rossz ómen, ellenben mind a készítők, mind a csatorna egy ígéretes high profile midseason drámának lőtte be a szériát. Hát jelentem, a pilot alapján nem az lett!

believe-pilot

A technikailag tökéletesen megvalósított cold open után hatalmas minőségi visszaesést hozott a script. A sablonos dramaturgból egyenesen áradt a középszer. Érdekes mód viszont a sok rétestészta alapanyagként funkcionáló elemet idő előtt már elsütötték. Mondhatni tényleg látszik, hogy a fő mozgatórugó a karakterközi drámán és annak kibontásán lesz. Meg persze az elcsépelt menekülésen és a folyamatos segítségnyújtáson. Most komolyan, a ’90-es évek közkedvelt paneljéhez visszanyúlni 2014-ben kissé olcsó megoldás nem?! Akárcsak a szokásos macska-egér játékkal megspékelt menekülés, ami mint ismeretes a feszültségkeltés egyik alappillére kéne, hogy legyen. Ezután igazából meg sem lepődtem a túlzott epizodikus struktúrán, holott maga a koncepció ordít egy grandiózus átívelés után. Ennek hiányában a dinamika sem az igazi, ami nagyban köszönhető kommersz nézőbarát behatásoknak, no meg a bődületesen nagy logikai bukfenceknek. Olyan az egész, mintha a sorozat egyediségét vágták volna ki csak azért, hogy a fókuszcsoport előtt szépen muzsikáljon.

Karakterek téren sem valami túl rózsás a helyzet. Látszik, hogy szerethető karakterek megalkotására törekedtek a készítők, de az alapvető karakterjegyek hiányába csak fél munkát végeztek. Johnny Swquoyah beválogatása ugyan telitalált első blikkre, de a bájos nézésen és beszólásokon túl csak a közhelyes gyerekszínészek repertoárjából táplálkozik. Jake McLaughlin kikényszerített arcoskodását és ripacsságát szintúgy nem tudtam, mire vélni. Egyedül talán csak a mellékszereplők klappoltak, bár ők is jobbára hozták azt a szintet, amit el lehet várni tőlük. Delroy Lindo kb. ezt a szerepkört játssza vagy 20 éve, míg Jamie Chung a hallgatag eyecandy tökéletes mintapéldánya, de legalább jól áll neki.

De hogy ne csak a negatívumokat soroljam, ki kell emelnem Cuaron zseniális rendezői munkáját, ami az amúgy igen csak hitvány script-be életet és energiát tudott lehelni. Meg egy kevés feszültséget, habár ilyen vizuális vénával ez a létminimum ugye. Most komolyan, azok a hosszú snittes jelenetek… gyönyörűek voltak na! Tudtak némi katartikus élmény biztosítani, ha már ez a történeti oldalról mindvégig hiányzott. Mondom, egyszerűen hiányzik a plusz löket, a nüánsznyi egyediség, amitől igazán különleges tudna lenni a sorozat.  Arról nem is beszélve, hogy a Touch adta utózönge valami bődületesen áradt a pilot-ból.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Believe (2014) – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2014 March 20, 17:23-kor a(z) Believe,Pilot témába.

Megint úgy érzem (mint tavaly!), hogy az idény második felében kapjuk a jobb újoncokat. A Believe-nél a várós faktor teljesen közömbös volt. Csúsztattam is a premierjét, sőt, beletekerve (szoktam ilyent is csinálni!) fejben el is döntöttem, hogy ez se lesz nálam hosszú életű, aztán tegnapelőtt megnéztem és olyant éreztem, mint annak idején a Heroes-nál. A deja vu érzés kapott el, mint ha már ismertem volna a felállás, a karaktereket; mint ha fejben el lettek volna raktározva, hogy aztán a pilotnál levegye önmagát a(z emlékezet)polc(á)ról és meglepetést okozzon.

A történet nagyon egyszerű, a ráépülő átívelő szál pedig ugyanennyire bonyolult. Adott egy kislány, Bo (Johnny Squoyah), aki különleges képességekkel bír. Egyelőre – korából kiindulva – még ő se igazán tudja, hogy milyen erő lakozik ereiben, miket tud vele csinálni. Mint az ilyenkor lenni szokott, először az érzéseivel vált ki különféle környezeti ingert, ami egyfajta védelmi falként funkciónál. (Ha nem értitek, akkor se csüggedjetek, a spoilermentesség miatt ködösítek ennyire.)

Alapesetben ennyivel még nem lehet labdába rúgni, ezért társul kap egy védelmezőt, akit Tate (Jake McLaughlin) testesít meg. Egyetlen különlegessége, hogy éppen a kivégzését készítik elő a börtönben, ahol raboskodik. Állítása szerint valaki nagyon csúnyán felültette, de igazát sehogy se tudta bizonyítani, így a börtönbe látogató pap által felajánlott lehetőséget választja, ami nem más, mint mindenáron megvédeni a lányt – más különben egy rövidebb élet jut ki neki. Természetesen a Bo-t egy szervezetféleség szeretné megkaparintani, melynek lelkes és lelkiismeretes tagja egy nő, aki bevet mindent a küldetése teljesítéséért. Dióhéjban ennyi.

Nem indult erősen a pilot, viszont egész idő alatt nagyon összeszedettnek találtam. Akciójelenetből kaptunk szép számmal. (Jobban is lekötött, mint az Intelligence.) Tetszett az a készítői húzássorozat, amikor Tate-ről folyamatosan derülnek ki a készségei, mint pl.: nagyon jó az önvédelme, illetve a fegyverekkel is volt már szerencséje. Talán az egyik legmegindítóbb jelenet az, amikor a raktárépületben a kisasszony felsikolt és a madarak jönnek. Fel is kaptam a fejem, mert ennél a jelenetnél éreztem úgy, hogy oké: most támadt fel a Heroes.

Számtalanszor éreztem, hogy valamiféle kötődés van az egykori nagyágyúhoz. A helyszínek az egyik húzópontja a sorozatnak. Nagyon mozgalmas volt a pilot. Rengeteg helyen jártunk, nem sajnálták erre a pénzt. Változatosak is voltak, hiszen raktárépülttől a kórházon keresztül a híd alatti keresztező utakig mindent érintettek. Fotóvilága ehhez képest kicsit szerényes. Jó, nem okozott nehézséget lőni két screenshot-ot, de nincs annyi, mint a True Detective-ben.

Egyértelműen a karakterek lesznek a húzói. A kislányra megírt párbeszédek nagyon tetszettek. Ki kell még emelnem a színészek közül Sienna Guillory-t, aki pont olyan rosszlányt alakít, amilyent kell, és amilyent megkövetel a történet. Nem az a kegyetlen fajta, de feletteseinek mindent megtesz, bármit kérjenek tőle. Delroy Lindo-t, aki összehozza a két főhőst, valahogy nem éreztem húzókarakternek. Mindig kell egy „okos fekete” az ilyen történetekbe, valamint egy szép ázsiai (Jamie Chung), viszont ők inkább tágították a Believe éterét, mint sem szűkítették volna. (Értsd: nem sokat tettek hozzá, felesleges a jelenlétük mondhatni.)

Összesítve: a Believe többet hozott, mint amennyit vártam tőle. Kellemes meglepetés, még talán nézős is lesz hetibe. Az átívelő történet azt a csavart hozta, amit várni lehetett. Mindent megmagyaráz a párosítás. Némi negatívumot had írjak, ugyanis azért 5-7 percnyi holtsávot a 42 perc alatt összeszedett a sorozat. Főleg a végére értem mindezt, amikor sikerült a menekülés. Kicsit hosszúra sikerült az epizód zárása, látszott az, hogy nem akarnak elindítani egy újabb ügyet. Mellesleg a cliffhanger se döntött le a lábamról. Ettől függetlenül egy elég korrekt Heroes utódot kaptunk, abszolút ajánlani tudom ennyi alapján.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

free web stats