Crisis – 7 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 May 4, 15:35-kor a(z) Crisis témába.

Tudjátok, mi a jó a Crisis-ben? Hogy valójában az emberrablást használják fel egy nagyobb kormányzati összeesküvés leleplezésére. Nagyot fejlődött a szememben az elmúlt 3 rész alatt a sorozat. Az előzőekben tapasztalt minőséget korrekt módon szállítja. Most az egyszer éreztem azt az elmúlt 5 év alatt, hogy érdemes volt belekezdenem egy ilyen ötletbe, mert alapvetően gyűlölöm azokat a koncepciókat, amelyekben „tinédzsereket elrabolnak és a szülőket zsarolnak”. Néha a rosszfiúknak szeretek drukkolni, így jár Erik Oleson-nak a piros pont, aki felpörgette a legutóbbi epizódjával a történéseket már-már 24 szintre.

Crisis.S01E05.HDTV.x264-LOL.mp4_001332456

A kliséket végre félretették. Jelen vannak azért még, 100%-osan nem lehet kizárni a történetből, mert az lehetetlen, viszont néha a történet kiszámíthatatlan. Természetesen meg lehet jósolni a végkifejletet anélkül is, hogy látnám a felvezetését, de úgy vélem, hogy a Crisis-nél pontosan a kifejtésben fog jelentkezni az a plusz, amiért érdemes megnézni a közbenső részeket. Nem nagyon pazarolják az időnket. Nem érzem úgy, hogy sok holtidővel dolgoznának. Jól kitöltik a negyven perces heti miniügyeket.

A sorozat egyik ereje abban rejlik, hogy az emberrablónknak mindenkinél jóval előrébb kell gondolkodni. Jó látni a precizitást, az elszántságot, amire azt a jellemét erősíti, hogy tényleg mindent képes megtenni az ügy érdekében, a küldetésük sikerességéért. A másik erősség a mellékszereplőknél jelentkezik. Ismét az emberrablókon a fókusz, mert amikor feltűnik egy-egy régebben látott arc, másabb szerepkörben, mindig jót mosolygok. Végre egy olyan sorozat, ahol használják őket aktívan. Nem tűntetik el teljes egészében. Ez külön pozitívum. Gondolok itt arra a csávóra, akinek a testvérét megölték; vagy pedig az egyik feketére, akinek szerepét le nem tudnám egy mondatba írni – sajnos a nevek feledésbe merültek, de az arcaik a fejembe égtek.

Crisis.S01E07.HDTV.x264-LOL.mp4_000595386

Az 1×07-nél éreztem azt, hogy ez már nem az emberrablásra fókuszál. Feltűnik egy újabb csapat, egy takarítóbrigád. Főhőseinket extrém módon szopatják, hiszen amikor már azt hiszik, hogy végre nyeregben vannak, előrébb emberrablójuk gondolkodásánál; akkor „megy beléjük baloldalról egy busz”, ami megvoltoztatja a játékszabályokat. Okos, jól lépkednek az írók. Az ilyen csavaros észjárás mondatja velem azt, hogy lassan a 24-re kezd el hasonlítani. És a 7. részt látván ez cseppet se túlzás. Ott feltettek mindent egy lapra, és bejött. Én megkajáltam.

Tippre, vagy így, vagy úgy, de a 13. részre lezárásra kerül a történet. Ezt mondatják velem a nézettségi mutatói. A premierjekor 1.6-os demóval startolt, ami megzuhant 0.9-re. A teljes lakosságnál is 6.53 millióról 3.73 millióra zuhant, azaz kizárt, hogy az NBC továbbéltesse, de még mindig minőségibb, mint a CBS-en futott Hostagess. Őt nem sajnálom továbbra se, a Crisis-t kicsit elkezdtem.

Crisis.S01E07.HDTV.x264-LOL.mp4_001899689

Most kellene egy pontszámot adnom neki. Mostanság bajban vagyok, mert a Crisis leköt. Nincsenek idegesítő karakterek benne. Jól építik fel és jól adagolják a nézők felé azt, hogy milyen célból is történt az emberrablás. A karakterek is javarészt eltaláltak, lehetne néhol javítani, de ezt minden sorozatra ráhúzhatnám. Ha mindezt alapul veszem, akkor simán 4-4.5/5-öt behúzhatnék neki. Igen ám, viszont azt se feledjük el, hogy egyik epizód végén látott cliffhanger se tudta kiszalasztatni a számon a WTF! mondatot. Elhivatottságból néztem meg, jól szórakoztam alatt, mert lekötött. Ennyi. Ha jól elvagy egy lánnyal, attól még nem veszed feleségül – erre akarok kilyukadni. Tehát minimális pontszám növekedés az adott, de ha így folytatja, akkor szerintem azt se bánom meg, hogy eddig gyűlöltem az emberrablós ötleteket, mert a Crisis megkedveltette ezt a korcs alműfaj ágat velem. És ez jó!

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Crisis – 4 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 April 15, 23:27-kor a(z) Crisis témába.

A borzasztó kezdés után újra elővettem a Crisis-t. A kíváncsiság hajtott, hiszen a pilotját nagyon lehúztam. Azóta már az 5. rész is lement, de úgy döntöttem, hogy azzal visszakerül a polcra. Ez jó hír, mert direkt azért őt spéciztem ki, hogy a 3. epizód után suhanhasson a kasza lelkiismeret-furdalás nélkül. Nem így történt. Thomas Gibson-nak volt egy ötlete erre is a füzetében, mint oly sok mindenre. Most azon agyalok, hogy mi lett a sorozat vonzereje. Elsőre arra tippeltem, hogy amennyire rossz, annyira jó már, de ez nem teljesen igaz. Megszerettem az összeszedettségét. Talán a végére megkedveltetik az emberrablós koncepciókat.

Crisis.S01E04.HDTV.x264-LOL.mp4_000763929

A legnagyobb előnye a Hostagess-zel szemben, hogy használják az írók a fejüket. Nem arra mentek rá, hogy 10 részen át tartsanak mindenkit (a kulcsszó itt van!) fogva. Táplálják a reménytelenséget a nézőkbe, hogyha meg is menekül mindenki, akkor se biztos, hogy mi azt látni akarjuk. Nem! Helyette okosan használják a lapokat, akarom írni a szülőket. Egy-egy részben maximum két családfőt vesznek elő, akiknek adott dolgot teljesíteniük kell. Ha ezt megteszik, akkor a gyermekük újra szabad. Természetesen vannak extra esetek is, amikor ennél több kell a szülő öröméhez.

Külön ki kell emelnem a két ügynököt, akik cseppet sem unalmas karakterek. Köréjük építenek számtalan akciót. Kicsit már-már a 24-re emlékeztet az, amit rájuk szabnak, hiszen futnak „bűnözők” után, lövöldöznek és csavartan gondolkodnak. Rachael Taylor mellé nagyon kellett a színesbőrű Michael Beach. Olyan, mint észak és dél. Remekül kiegyenlítik egymást. Jó a kémia a két karakter között, ez is egy érv, hogy folytassa minden hitetlen.

A történet is szépen halad előre. Az a fura, hogy annyira nem vagyok kíváncsi, mit akarnak összehozni a végén. Mire megy ki ez az egész, helyette jobban érdekelnek a morzsák, amikből összeáll a végeredmény. Mindenre van valami megoldása Thomas-unknak. Még arra is gondol, hogy a füzetét le kell másoltatni az egyik taggal, hogyha elkapják és egy kézíráselemzőt ráküldenek, akkor simán bevarrják, ő pedig megússza. Ennyire precíz, már-már profi a csapat. Fel is merült többször a kérdés bennem, hogy mikor fognak beleköpni a levesükbe, hiszen mindig nem jöhetnek a „jó lapok” nekik. Néha a jónak is kell drukkolni. Apropó drukkolás, az első túszejtős sorozat, ahol a rosszfiúk felé húz a szív, de nem azért, mert idegesítőek a fogvatartottak, inkább csak tetszik az elszántságuk. Remekül kezelték a gyermek helyzetet, hiszen a pilotnál tartottam attól, hogyan tartanak ennyit kordában, majd sírnak-rínak össze-vissza.

Crisis.S01E03.HDTV.x264-LOL.mp4_002266764

Ha már a sztorit emlegetem. Érdekes szemügyre venni, hogy mennyire összeszedett Thomas bandája, és mennyire nem az FBI és a Különleges osztag. Lehet túl sok emberrablós ötletet láttam, de nem az lenne a reális, ha azon kiszabadult gyerekeket is kifaggatnák, akik Anton után kerültek vissza a szüleikhez? Sehol, semmikor se volt egy olyan jelenet, amelyben arról faggatnák őket, hogy milyen házban voltak fogva tartva; mit láttak, amikor kinéztek az ablakon; mit vettek észre a fogva tartókon; esetleg valami extra infó? – Lehet fel kéne csapnom kihallgatónak, mert ezek a kérdések jobban érdekelnek, mint az, mi lesz a végjáték.

Eltelt 4 rész. Végre kezd összeállni a lényeg. Ott a Hostagess, ahol csak vergődtek, nyomatták az áldrámát, amitől a falra lehet mászni. Ezúton muszáj megdicsérnem tényleg az írógárdát, mert komolyan megkedveltették velem azt az alműfajt, amitől szabályosan herótom volt. Mellesleg 2005 óta értelmest nem is kaptunk. Mostanáig!

Nem is kérdéses, hogy maradok. Kitartok a zárásig, csak begyűjtök újabb 3-4 epizódot, mert heti egyszerűen lehetetlen lenne nézni. Nincsenek nagy cliffhangerek a végén, amikkel lekötnének, helyette mással dolgoznak, valami sokkal jobbal, ami nem más, mint a precizitás. Tudják mikor kell és milyen információval értelmet adni annak, amit a néző nem ért. Ha nyújták is a történetet, azt csak azért teszik, hogy minél több mellékszereplőt ki  tudjanak ragadni egy-egy részre. Természetesen a felállás kb. heti ügy, hiszen a szülőknek van egy-egy missziójuk, amit ha teljesítenek, akkor kívánják őket a forgatásból. Egy szónak is száz a vége, a lényeg, hogy hatalmasat fejlődött, érdemes a folytatás elé leülni.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Crisis – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2014 March 24, 18:23-kor a(z) Crisis,Pilot témába.

„Something in your book for that?”

Muszáj ezzel az idézettel kezdenem a Crisis kritikám, mert ugyanezt a kérdést fel lehetne tenni a Rand Ravich-nek is. Gondolom leszűrte mindenki, miért így vágtam bele az írásba?! Az NBC helyében kivártam volna a nyarat, mert talán egy Under the Dome ellen nem lenne annyira parás a helyzet. A pilot rádöbbentett, hogy 2014-ben egyáltalán nincs keresnivalója az emberrablós koncepcióknak a műsorpalettán. Egyszerűen eljárt felette az idő, az nézők szervezete nincs ráhangolódva az ilyen műdrámára. A Hostages se cáfolta meg kijelentésem, a Crisis mégannyira se fogja. Attól még érdemes egy kósza lehetőséget adni neki, mert lenne benne potencia, de valamiért mégis elúszik az egész a francba.

A történet ott kezdődik, hogy egy rakat milliomos és milliárdos palántája elruccan kirándulni. Az iskolabuszt eltérítik, a gyerekeket elrabolják, az FBI és egy ex-CIA-s FBI-os pedig belefog a nyomozásba, hogy kiderítsék: mik a követelések, hol vannak fogságban, hogyan szabadíthatják ki őket. Mint az lenni szokott: semmi/senki sem az, aminek/akinek látszik. Ezt a körmönfont húzást vették az írók alapul, hogy jól ledöbbentsék a nézőket – abból is a butább fajtákat, akik elhiszik, hogy minden rózsaszín és jó.

A sztorihoz sok mindent nem tudok hozzászólni. Két átívelő szál kapott helyet. Az első a gyerekek felkutatására, megmentésére fókuszál. A második a nyomozásra, azon belül is egy elhidegült testvérpárra, ugyanis egyik oldalán egy nyomozó, másikon egy aggódó anyuka kap helyet, akik egy családfőtől származnak, csak a múltban történt valami, amitől útjaik elágaztak. Az a baj, hogy a kettő közül egyik se túlzottan tud lekötni. Minimális pluszt az emberrablók adnak, az előregondolkodott látásmódjuk, hogy szinte minden jövőben történő eseményre megvan a főemberünknek a terve, innen jön a fenti idézet, hiszen egy füzetbe írta ezeket és ha sikerrel jártak, jöhet a jól megérdemelt áthúzás.

Oké, dobálhatjátok felém a védőbeszédeket, hiszen ez egy pilot: Mit is várok tőle? – az alapozást megkaptuk, a szereplők bemutatásra kerültek, a bonyodalom kibontakozott, a dráma műiesedett. Adott mindaz, amit egy kezdő epizódnak tartalmazni kell. Igen ám, csak maga az a plusz nincs ott a felsoroltak között, amiért érdemes lenne folytatni. De legalább odafigyeltek a fiatalok moráljára, hiszen úgy viselkednek, mint akik pénzzel törlik a seggüket. El is hangzik párszor, hogy majd apuci jön a felmentő sereggel és megvédi őket. Na, nem erre gondoltam, hanem arra, hogy kvázi fegyelmezetten viselkednek, senki se akarja magát megöletni, kivárják a vásár napját, azaz szorult beléjük némi értelem, senki se akar hős lenni – egyelőre.

A legnagyobb problémát még is a főszereplő választásban látom. Rachael Taylor annyira hiteltelen karaktert formál meg. Inkább egy újonc FBI ügynöknőnek nézném, mint sem egy olyannak, aki érti a dolgát. Gondolom a Transformers-szel megalapozta anno 2007-ben a jövőjét, majd ment pár epizódra a Grey’s Anatomyba, onnan a Charlie’s Angels-be és végül a 666 Park Avenue-be, de utóbbi kettő hamar elvérzett. Itt se lesz másképp. Az X-Akták óta Gillian Anderson se találja a helyét a tévés szakmában. Talán egy kicsit a Hannibal-ban érzem úgy, hogy a ráírt karakter a megfelelő, de ott is kell azért Hannibal jelenléte, mert sokban hozzájárul a sokszínűségéhez. Végezetül Dermot Mulroney-t emelném ki, akit elküldenék a talshow világába vissza.

Felmerült egy másik kérdés a nézése közben: Hogyan tervezik a jövőjét? – Ha összejönne a 2. évados berendelés, akkor miként folytatnák. 2-3-4… szériás sorozat jövőképe egyáltalán nincs meg a koncepcióban. Ez az ellenszenv az emberrablós koncepciók ellen szól, (és a gagyi karakterek felé) mert az elmúlt 4 évben egyetlen olyant se kaptam, amire azt mondtam volna: ejha! A Hostages-t is erőltettem, az évad feléig kitartottam mellette, amelyet a készítők sok-sok klisével háláltak meg. Vajon egy kábeles adón kellene ezt az alműfajt erőltetni? – Elvileg azok megcsinálják a tutit, legalábbis nem egyszer leptek meg minket. A közel jövőben nincs kilátása, de másra nem tudok gondolni, mint egy minőségi kivitellel megszerettetni az emberrablást.

Összegezzünk, mert így is többet írtam róla, mint amennyit szerettem volna. A Crisis egy rész alatt leírta magát – a következő kettőben még bizonyíthat. A sztorimenet lomha, az írói minőség kritikán aluli, a szereplőválasztás a karakterekhez kiábrándító. Istenigazából már csak mazochizmusból fogom folytatni, mint a Hostages, hogy mit akarnak ebből kihozni, illetve lesz-e ez valaha jobb? Tippre, május végén örök búcsút veszünk tőle.

This entry has a rating of 1

Kommentáld!

free web stats