The Originals – A backdoor pilot

 
Beküldte: tess 2013 May 3, 23:03-kor a(z) Pilot,The Originals,The Vampire Diaries témába.

A CW kínkeservesen próbál életet lehelni az egyre inkább megfáradni látszó The Vampire Diaries franchiseba, aminek első jele volt az év elején bejelentett spin-off sorozat lehetősége, ami aztán a 4. évad 20. részében öltött végérvényesen is testet. A 4. évad minősége finoman szólva is felemás az eddigi reviewk alapján, így nagy várakozások előzték meg a backdoor kikacsintást, ami többé-kevésbé hozta az elvárt szintet. Bár mondjuk egy kétes megítélésű évad végén ehhez nem kellett túlzottan sokat erőlködniük.

Julie Plec sorozata olyan amilyen, de a címből adódó eredetiséget minden fronton nélkülözi. Már önmagában az alapkoncepció is egy hatalmas deja vu, vagy ha jobban tetszik nyúlás, hisz ’99 őszén Angel is hasonló utat járt be a Buffy univerzumon belül. Magyarán a sorozat egyik kiemelkedő badass-nek titulált antihősét kiemelték a kontextusból és egy új városba helyezték, ahol néhanapján szembe kellett néznie sötét múltjának csökevényes következményeivel. Ha ehhez hozzávesszük a jelenlegi Twilight éra szexuális és párkapcsolati vonásait, akkor könnyedén kijelenthetjük, hogy a The Originals esetében sincs semmi új a nap alatt.

Ezt a tényt el kell fogadni, Plec egy trendi olvasztó tégelyt tett le az asztalra, ami a maga módján mégis egy kissé darkos, kellően komplex és ami a legfontosabb, ott lapul benne a zsigeri potenciál. Igaz utóbbit roppant nehéz megtalálni, ha a teen-soap érára jellemző kavarások bontakoznak ki a szemünk előtt, miközben a lényegi mondanivalót megint csak a testvéri kapcsolatokban rejlő lehetőségek kiaknázása jelenti. Pedig azt hinné az ember, hogy a Salvatore fiúk esetében már ellőtték az írók a létező összes puskaport, de mégsem! Ennek fényében a New Orleans-i kiruccanás meglehetősen döcögősen és ingerszegényen indul. Mintha egy elkényeztetett ficsúr önmagával dacoló szélmalomharcát kellett volna néznem, ami csak úgy lubickolt az ismert fordulatok. Aztán a kötelező zenés betét (Fall Out Boy-ra ment a férfi lelkizés) meglepően korrekt mód megágyazott a végső konklúziónak, ami a maga sallangos módján igen csak ígéretesnek bizonyult.

Igaz, ez korántsem a 3 soros synopsis érdeme, hanem sokkal inkább a karaktereké. Claus továbbra is egy veleéig önző, minimálisan narcisztikus alfahím, aki a maga módján faszagyerek szeretne lenni. Közhelyes tudom, de Joseph Morgan karaktere mégis simán elvitte a hátán a produkciót. Olyannyira, hogy a ripacs húzásai és a megpendített szerelmi szál felett is szemet tudtam hunyni. Ehhez mondjuk kellett egy Marcel, akivel meglepően jól működött a chemistry. A két karakter közhelyesen burkolt macska-egér hajsza a végére nyilvános faszmérícskérésbe csapott át, de még így is kellően feszült és fülledt légkört tudott teremteni. Charles Michael Davis ha nem is volt egy színészisten, de tippre megtalálta élete szerepét, kérdés ezt az írók a jövőben mennyire akarják kamatoztatni. Ugyanez igaz Elijah karakterére is, sőt eddig testvéri kapcsolatból adódó lehetőségek is kecsegtetőek. Daniel Gilles emellett némileg karizmatikusabb színész a társainál, így esetében is bizakodásra adhat okot a jövő.

Nem úgy az eyecandy szekciónál, ahol sajnos sem Phoebe Tonkin, sem Daniella Pineda, sem Claire Holt nem tudott maradandót alkotni színészileg. Formásak, trendiek, maximálisan beleillenek a sorozat légkörébe, de csak töltelékek szerepkörben tündököltek eddig.

Összességében nálam nem bizonyult világmegváltó húzásnak Julie Plec New Orleans-i kikacsintása, bár azt kétségkívül el kell ismernem, hogy akadt benne potenciál. Nagy valószínűséggel a CW is emiatt rendelte be a projektet sorozatnak még idő előtt, holott a nézettség erre nem igazán adott okot. A 2,24M-s nézettség csak 10%-kal volt jobb, mint az előző heti sorozatminimum, ami ekkora felhajtás mellett édeskevés. Persze a tényleges pilotig még sok minden változhat, bár abban nem igazán bízom, hogy Plec vezetésével ebből bárminemű eredetiség is kisülne.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats