Transporter: The Series – Pilot

 
Beküldte: tess 2013 March 5, 14:26-kor a(z) Pilot,Transporter: The Series témába.

Az ingerszegény hollywoodi kreatív környezet utolérte Luc Besson és Robert Mark Kamen akció trilógiáját a Transporter-t is, ráadásul egyből egy nemzetközi koprodukció keretében. A sorozat verzióba többek között a Cinemax, a Movie Central, az M6 és az RTL is befektetett, melynek büdzséje végül valahol 40-45 millió dollár körül állt meg. Vagyis költségvetési szinten nagyjából minden adott egy korrekt akció sorozat adaptációhoz, de a jelek sajnos mégsem erről árulkodnak.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy maga a forgatás is roppant nehézkesen zajlott. A főszereplő Chris Vance sérülése miatt hónapokig állt a forgatás, de ez még csak a kisebbik baj. Ez idő alatt ugyanis a széria 3 garnitúra showrunner-t fogyasztott el. A munkálatokat még a Stargate Universe-t is jegyző Joseph Mallozzi – Paul Mullie páros kezdte meg, de ők gyorsan tovább is adták a stafétát annak a Steve Shill-nek, aki többek közt a Ben Hur minit és a The Kill Point­-ot szállította. Idővel aztán Shill-nek is távoznia kellett, hogy a helyét a Brad Turner – Tim Lea páros vehesse át. Cseppet sem meglepő tehát, hogy menetközben a gyártó csatornák megbontották a vetítési sorrendet is, ami rendszerint tudjuk, hova szokott vezetni.

A történet nagyjából maradt ugyanaz, mint a filmekben volt. Frank továbbra is egy precíz szállítót, aki szigorú szabályok szerint él és soha nem tesz fel kérdést. A finomhangolásos rész itt egy új állandó szereplő az operátor csaj behozása jelentette, de a formai kötöttséget ezzel sem sikerült megbontani. És nagyjából ennyivel ki is merült a script! Egyszerűen unalmas és felszínes rutin munka, mentes bárminemű eredetiségtől vagy feszültségtől. Jobbára csak a nagy előd bevett kliséiből próbál táplálkozni. Igen, csak próbál ugyanis folyton folyvást az olcsóság és az a bizonyos B-hatás köszön vissza. Az akció jelenetek szimplán unalmasak, csak úgy pangnak az ürességtől. Az autós üldözések pedig egyenesen a vicc kategória határát súrolják a közönséges begyorsításokkal. Szerencsére a közelharc itt is fontos szerepet kapott, ráadásul valamelyest tartalmasra és látványosra is sikeredett. Ez viszont édes kevés az egykoron a Lost-on edződött Stephen Williams repertoárjából!

Casting téren sem sokkal combosabb a sorozat, bár bevallom erre valamelyest számítani is lehetett. Chris Vance fél lábbal ugyan helytáll a szótlan keményfiú szerepkörben, de hosszútávon mégis elvérzik. Hiányzik az a karizmatikus kiállás, az a sugárzó emporio vagy éppen az a badass felhang, ami olyan utánozhatatlanná tette Jason Statham egykori karakterét. Vance sokkal inkább csak egy imitátor, aki innen-onnan összelopott pár emlékezetesebb karakterjegyet. Arról nem is beszélve, hogy a játékának a színvonala köszönő viszonyban sincs az előző munkáival. Osvárt Andrea bevallom üde színfolt volt, emelte ugyan az eyecandy frontot, de sem a karaktere, sem az alakítása nem tudott meggyőzni a létjogosultságáról. Tipikus rutinmunka volt egy a ’90-es évek végén kihaló papírmasé szerepkörben. Így aztán tényleg csak Francois Berléand-et azaz Tarconi felügyelőt tudnám kiemelni, aki magával hozta a filmbéli lazaságát a karakternek.

No és persze nem szabad elmenni az öncélú szex jelenetek mellet sem, ami tutira a Cinemax béklyója. Ellenben itt legalább Rachel Skarsten minden téren tudott villantani. Azért vicc, hogy egy B-kategóriás eyecandy színészi játékban és hitelességben ilyen könnyedén le tud mosni egy Chris Vance-t a pályáról!

Az összkép ezek után roppant illúzióromboló, habár a minőség még csak-csak megütötte a létminimumot. Bevallom én ennél, ha nem is ütősebb, de legalább eredetibb adaptációra számítottam. Ez szimplán egy drágább és talán igényesebb Cobra 11 pótlék, de sajnos az RTL Klub sokat nem tud profitálni belőle a softcore beütése miatt. Valahol erre szokás azt mondani, hogy tipikus zakó.

This entry has a rating of 2

2 Hozzászólás

The Transporter: The Series – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2013 January 10, 18:49-kor a(z) Európai régió,Pilot,Transporter: The Series témába.

Az RTL Klub már beharangozta az érkezését, hiszen egy magyar színésznő, Osvárt Andrea az egyik (fő)szereplője  a The Transporter sorozatnak. Cirka negyedéves csúszással nekiugrottam, mégis csak főként európai koprodukció. A németek (RTL), a franciák (M6), a kanadaiak (The Movie Network) és a jenkik (Cinemax/HBO) keze által készült el A szállító tévés adoptációja, mivel az alapok már léteztek film változatban. Az első 2002-ban kerül a mozikba, amit Luc Besson és Robert Mark Kamen készített Jason Statham főszereplésével. Aztán jött még másik kettő: 2005-ben és 2008-ban. A népszerűsége egyre inkább megkopott, ezért érthető, hogy miért nem gondolkodtak egyből a harmadik után egy tévés adoptációban.

A történeten nem változtattak. Van a Szállító (Chris Vance), aki nem kérdez, nem nyitja ki a csomagot, csak eljuttatja az A-ból B-be. Ha kell: megvédi, visszaszerzi. Főhősünket Frank-nak hívják, akit információs tanácsokkal lát el Carla (Osvárt Andra), ha netán szorult lenne a helyezet, vagy éppen bónusz infó kell. Őket tekinthetjük a csapat magjának, illetve van még egy szervizes csávó, akinek a nevére nem figyeltem fel.

A pilotot úgy éreztem, mint ha az évadból kiragadták volna a legjobbra sikerült akciódús random történetet. Semmi bevezetés, semmi alapozás, hogyan lett a szállító A Szállító. Egyből megkapjuk a rágós sztorit, ami egy szívességen alapszik. Itt éreztem, hogy ezek tényleg leszarták a pilot szabályait, és dobtak egy csontot a szerencsétlen arra tévedőnek. Még alig ismerjük a szereplőket, de már egy szívességkérős csomagszállítást kapunk? Jobb helyeken ezt évadközben ejtik meg. A másik, amire tudok gondolni, hogy az írógárda rohadt amatőr; vagy arra, hogy a pilotot nagyon elcseszték, és rádöbbentek: ezzel nem kellene nyitni.

Összvissz szerkezetileg van probléma a Transpoter: The Series-szel, mivel a második részben – próbálok spoilermentesen írni – hoznak egy olyan karaktercsapatot, akiknek köze volt Frank előző életéhez, és egyből ölünkbe pottyan valami, amit még mindig nem tudunk hova tenni. A sokadik idegesítő dolog, hogy mindkét epizódban egy szép nő feltűnik (pilotban a részvégén fényképez), de megint ott tartunk, hogy mi értelme mutogatni, ha semmit se mondanak róla. Ennyi erővel kétszer kiragadhatták volna a szobaszervizes csávót.

Az akció legalább a helyén van. A szponzorációnál le se lehetne tagadni, hogy a javát az Audi adja, mert főhősünk keményen vereti a padlót vele. Beszéljük arról, mi tetszett. Chris Vance-t simán bele tudom képzelni a szerepébe. Tetszik a higgadtsága, nyugodtsága, látszik rajta, hogy vérbeli specialistája a munkájának. Az amolyan csendes gyilkos, aki sose piszkolná be a kezét, minden erő-erő függvényében old meg. (Hányszor meg tudták volna ölni, még se történt meg – ezt valahol nem értem a bűnözök oldaláról. Mint ha egy fővezetőt látnának benne.) A száguldozós jeleneteknél érezni lehetett a Cobra 11 ízét, már csak a levegőben kellett volna repkednie a felrobbantott kocsiknak és kiköpött azt kapnánk. Poénból (vagy komolyan) bevágták az egyik jelenet alá a főcímzenéjét, hát a fejem fogtam a tettől. A jó hír, hogy tényleg ízig-vérig európai, a jenkik és kanadaiak kezét alig éreztem az első két részben.

Én itt és most kiszállok. Osvárt Andrea szerepkörét a Charlie angyalokból Charlie-ra tudnám rámondani. Részenként kap némi beszélgetős jelenetet, mindezt 2-3 percben. Ennyivel gazdálkodjuk. Elgondolkodtató az is, hogy ha főhősünket a rendőrség elkezdené körözni, akkor már előnyben lennének, mert a kocsi az konstans. Ha folyóba esik, akkor is ugyanazt kapjuk vissza. Sok a buta húzás is benne, hiszen miért nem lehetett egy kötéllel visszahúzni abban a jelenetben, amikor éppen a korlátot kivitte és himbálózott a szárazföld-levegő között.

A magyar nézőknek biztosan tetszeni fog. Méltó Cobra 11 utód válhat belőle. Kell még ahhoz némi tapasztalat, de amennyire borzasztónak írtam le a The Transportert, azért szórakoztató is volt. Az üldözéses jeleneteket élveztem. Semmi merész húzás bennük. Az autó- és sebességbuzikat megnyerhetik. Szórakozási faktorja a pilotnak 4/5 volt, minden más lehúzta. Bocsi, de nem érdemel többet.

Utószó: Az 1×02 messze rosszabbra sikerült, mint a pilot.

This entry has a rating of 1.5

2 Hozzászólás

free web stats