The X-Files – Véget ért a 10. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 February 28, 14:43-kor a(z) The X-Files témába.

Túlvagyunk a The X-Files felélesztésén. Nézői szemszögből egy eléggé felemás érzést tápláló évadot kaptunk. Egyrészt azért, mert akadtak nagyon jó húzások, amikkel tényleg a „régi szép időket” idézték fel. Másrészt, cseppet se volt könnyű dolguk az íróknak, hiszen le kellett küzdeniük azt a fajta ellenszenvet, ami a reboot-ra irányult. Szerintem sikerült, mivel még az is befejezte a 6 részes évadját, aki elégedetlenkedett. Tipikusan a puffogást tudnám felhozni nézői reakciónak („Hm… nem kellett volna, de jó hogy kaptuk, ám hagyhatták volna annyiban…”), mert kapott szép számmal hideget, mégis a Fox helyzetében berendelném a 11. évadját is, mivel sikerült olyan tündöklésben elhozni a folytatását, ami méltó legyen az előző évadok minőségéhez.

The.X-Files.S10E06.HDTV.x264-FLEET.mp4_20160228_144237.659

Eleve nem éreztem azt, hogy a 10. évad kevesebbet adna, mint a 8-9. etap. Akkor már nagyon megzuhant a minőség. Rághatatlan epizódokat szállítottak. Csak nyeltünk és bíztunk abban, hogy majd a következő héten jobbra fordul minden. A felélesztett szezonnak a szépségét az ív, vagy inkább a keretes szerkezet adta, mivel a 10×01 és a 10×06 szorosan összekapcsolódott. A köztes részeket pedig kiadták nevesebb íróknak – James Wong, Darin Morgan, Glen Morgen és Chris Carter –, hogy kicsit rugaszkodjanak el a valóságtól, hozzanak egy tipikus „heti X-aktákat”. Sokak szerint – Én is adom hozzá a voksot – a 10×03-nál érte el az etap a tetőfokát, mert egy látszólag mesesztorit szállítottak, mégis elejétől a végéig zseniálisan haladtak a történetvonalán, míg a végén a Murder hívők megkapták a magukét.

Cseppet se tekinteném gyenge húzásnak a fiatal Murder és Scully behozatalát, amit a 10×05-ben láthattunk Einstein és Miller ügynök személyében. Ha még nem esett volna le akkor jelezném, hogy ez egy remek kikacsintás lehet egy esetleges spinoff ötletre, mert Lauren Ambrose és Robbie Amell között a kémia remekül működött. Simán elbírtam volna képzelni egy olyan melléksztorit is, amelyből a két főhőst kihagyják és utóbbi duóval göngyölítik fel az ügyet, mert kiköpött fiatal klónjai a veterán duónak. Nincs több kérdésem feléjük, ha lesz folytatás, akkor szívesen látnám őket akár visszatérő szereplőként.

sln-the.x.files.1005.mkv_20160228_144205.111

A finálé totálisan vegyes érzelmeket táplált. Az X-akták elszabadulásaként tudnám felidézni. Nehéz megmondani, hogy az idény legötletesebb, legmerészebb évadfináléját kaptuk-e meg, vagy a legborzasztóbbat, a legösszecsapottabbat? Az viszont biztos, hogy olyan nyitott véget hagytak neki, ami szabályosan ordít a folytatásért. Rengeteg elvarratlan szál kerekedett ki. Visszahozták a Cigarettás férfit, láthattunk Scully múltjából egy nőt, aki plusz információkkal lát el minket; illetve az évadpremierben egy eléggé elképesztő kormányfeletti összeesküvés kezdetére, a Roswell incidensre világítanak rá, amivel teljesen másképp kezdünk el nézni az X-aktákra.

Annyi biztos, hogy Chris Carter-ék a legtöbbet kritizált finálét rakták össze. Nehéz eldönteni tényleg, miként kéne értékelnem. Egyik felem a zsenialítás szabadjára engedéséről írna; a másik pedig a tétlenségről, hiszen valami nagyot akartak letenni az asztalra, csak éppen minden ilyennek komoly ára van.

Ha összegeznem kellene, akkor a töltelék részeknél működött a legjobban az, amitől az X-akták kultsorozat lett. Az átívelő részt kritizálnám, mert egy olyan irányba vitték el, ami mai fejjel hihető, mégis másra éheznék. Megtartanám magam a természetfeletti világkép rejtélyei között, mint sem, hogy egy felsőbb hatalom műve mindez, amihez a Cigarettás férfinak is köze van. Ne feledkezzünk el a graffitis férfiről se, ahol megint csak egy emlékezetes melléksztorit szállítottak. Bárhogy nézem, volt értelme a sorozat felélesztésének, mert 6-ből 4 részt nagyon eltaláltak és működött minden, ami annak idején a szívünkbe záratta.

The.X-Files.S10E06.HDTV.x264-FLEET.mp4_20160228_144257.198

Sajnálnám, ha csak ennyit kapnánk, mert tényleg ordít a finálé a folytatásért. Nézettségileg jó számokat szállított, így tényleg csak a szereplő- és készítőgárdán múlik a jövője. Mindkét színész elfoglaltabb, de ez nem azt jelenti, hogy efajta miniévaddal ne tűnhetne fel 2017-ben az X-akták. Én szeretném.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

The X-Files – 10×02-03 – Founder’s Mutation / Mulder and Scully Meet the Were-Monster

 
Beküldte: Kanyecc 2016 February 7, 14:50-kor a(z) The X-Files témába.

Eljutottunk az évad feléig, és mondanom se kelljen, hogy jövő héten már jön a 10×04-es rész, ami a „Home Again” címet hordozza. Beindult az évad. Nekem semmi bajom se volt az évadkezdéssel – míg máshol eléggé lekritizálták, mert egyből egy heti ügyes epizóddal folytatta Chris Carter a történetet 14 év pihenő után. Egyetértek vele, hiszen a hosszú szünetet úgy fogta fel, mint ha téli álmot aludt volna a sorozat, majd miután felkelt, minden folytatódhatott a régi kerékvágásban, hiába egy rebootról beszélhetünk már személyében.

sln-the.x.files.1002.mkv_20160207_142058.269

James Wong rendezésével kaptuk meg a 10×02-es részt, ami továbbvitte azt a vonalat, hogy az X-aktákat megnyitották. Itt kicsit életszerűtlennek éreztem a helyzetet, hogy szinte egyik napról a másikra felélesztették a csapatot, ahova mindenki visszatért. Ettől független a rész rendben volt és azt szállította, amit elvártam tőle. Nyilván a minimális misztikusság kellett bele, mert így lehet csak X-aktákba való a történet. Az epizód végén pedig ott a kérdés, hogy vajon létezik-e ilyesfajta emberi kísérletezgetés?

Ne rohanjunk ennyire előre. Murder sec perc alatt visszarázkódott a heti ügyekbe, mint ha tényleg téli álomból ébredtek volna fel. A nyomozási folyamat pedig a régi szép időket idézi fel, amikor oly módon kell a kért információkhoz hozzájutni, ami kevésbé hivatalos. Gondolok itt az áldozat mobiltelefonjára, amit kizsebeléssel kaparint meg. A rész lényege, hogy tovább erősíti a paranormális jelenségek valószínűségét a valóvilágban, viszont ezeket nem az UFO-khoz kell kötnünk, hanem az emberi kísérletekhez, amik már peteérést követően elkezdődhetnek, még a megszületés bekövetkezte előtt.

Komoly mondanivalójú részt kaptunk, sok olyan ténnyel, ami egy korrupt kormány fölötti szervezet létezését is kihangsúlyozhatná. Pontosan ezért szeretem az X-aktákat, mert oly történeteket szállítanak, amik létezhetnek csak éppen az egyszerű emberek erről vagy nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást, vagy nem is akarnak venni. Szóval agyalni lehet bőven a 42. perc végén, s így keletkezett belső feszültséget oldani kell a nézőben.

sln-the.x.files.1003.mkv_20160205_123519.841

Darin Morgan, akit már az 10×03-as rész kapcsán jegyzünk, érezte, hogy valami másabb vonalon kell elvinni a történetet. Nem csak nekünk ment agyunkra a választalanság, a sok kétely, hanem Murder-nek is, aki hinni szeretne mindenben, de ahhoz kellenek fix tények. Csak ezekkel bizonyosodhat meg arról, hogy nem kezd bekattanni.

Igazi monster-of-the-week sztorit kapunk, amelyben a gyíkember létezését akarják felvázoltatni. A rész tálalására külön felhívnám a figyelmet, hiszen a megszokott módú nyomozással kezdünk, amikor is Murder-ék egy erdőben történt gyilkosság helyszínére érkeznek ki, ahol két – betépett – szemtanú meséli a hihetetlennek tűnő sztorit, miszerint egy gyíkemberféleség támadta meg a halott pasit, majd pedig őket és elmenekült az erdőbe. A nyomozás megkezdődik, Murder pedig előveszi a Humor Peti énjét, szórja a valószínűtlen ötleteket – kb. úgy érzi magát, mint ha cirkuszba lenne.

A rész sikeréhez Rhys Darby is kellett, aki szerepét marha jól alakítja. Ha megfigyeljük, nincs sok helyszín a részben, mindössze egy erdő, egy motel, egy kukoricás menti autós pihenő, egy munkahely és egy temető. Mindebből kihoznak egy olyan jó humorú epizódot és sztorit, amire simán 5/5-öt kell kiosztanom, annyira rendben van a mesélősdi. Nagyjából a rész felénél érkezünk el utóbbi helyszínre, ahol visszaemlékezés folyamatában megkezdődik a gyíkember létezésének felvázolása. Ha valaki nehezen fogyaszthatóan véli az első felét, akkor is tartson ki, mert második remek kárpótlást biztosít.

sln-the.x.files.1003.mkv_20160205_120826.928

Nem érzem azt, mint a Heroes: Reborn-nél, hogy a visszatérés csak egy erőltetett ügymenet lenne. Az X-akták megérdemli a 11. évad berendelést, mert 14 évnyi szünet után se tud kiábrándítani. Az írókban van bőven sztori, eleve a 10. etap középső 4 részét mindenki random módon írta meg, és csak Chris fogja keretbe az évadkezdéssel és –zárással. Elégedett vagyok, várom, hogy az 10×04-nél Glen Morgan mire lesz képes.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

The X-Files – Kezdett a 10. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 February 1, 13:42-kor a(z) Pilot,The X-Files témába.

Rugaszkodjunk el egy kicsit a megszokottól. A The X-Files-nál egyetlen kérdés merült fel: 2016-ban tud-e úgy érvényesülni, mint a ’90-es években? – Nyilván az lenne az ésszerű válasz, hogy ezt csak költői kérdésnek szántam. Másnak nincs értelme, hiszen a jelenkorból a Heroes: Reborn az élőpélda arra, hogy meglehet próbálkozni egy reboot-tal, egy régi klasszikus felélesztésével, de bármennyire is szeretnék az írók a legjobbat kihozni, mai szemmel már nem azt az értéket fogja képviselni, mint 5-10-15-20 évvel ezelőtt (nyilván a 10+-ot más ötletekre értem!), fiatalabb korunkban. Vétózzátok meg, ha nincs igazam!

sln-the.x.files.1001.mkv_000137929

(Soroljak élőpéldákat? Oké. Ott vannak a piramisok. A jelenkori technológiákkal és tudásunkkal simán meg kellene tudni építeni nomád módszerekkel, azonban mégis többszörösen beletörne a bicskánk valami váratlan okból kifolyólag. Vagy maradjunk a filmes/tévés piacnál. Ott vannak a klasszikus horrorfilmek, mint pl.: a Rémálom az Elm utcában, a Péntek 13, a Halloween, és társai. Hiába fejlettebb a mai technika, még se tudják a készítők ugyanazt a félelemfaktort produkálni. Akár az Indiana Jones-filmsorozat kezdőrészeit is ide sorolhatjuk, hiszen a 4. epizódnál már nagyon elgurulhatott a gyógyszer többek szerint – viccet csináltak a kalandból a sok képtelen kalanddal.)

Azok a felnőttek, akik régen tizenévesként látták az X-aktákat biztosan a legvárósabb midseason-ös újoncok visszatérők közé sorolták. Lesznek olyanok, akik túlzottan várták, és a hype áldozatául estek, mivel többet – vagy legalábbis ugyanannyit – vártak a 10×01-es résztől, mint a korábbiaktól. Állást foglalnék: azok közé állnék be, akik szerint azt hozta a nyitány, amit kellett. Lehet rosszakat írni róla, szétfikázni, szétmarcangolni (lentebb lesznek ilyenekre példák!), de azt amiért rajongók a sorozatért simán szállították a készítők. Mi is ez? Murdernek a fanatizmusa, amikor már betegesen magába magyarázza a válaszokat. Scully a szkepticizmusa, hiszen folyton ésszerű válaszokat és tényeket akar, mielőtt „beszállna a harcba”. És a rejtélyt se feledjük el, a sok olyan tény mellett, amik az átlagnézőt is elgondolkodtatják, hiszen mi arra a megdönthetetlen bizonyíték, hogy az, amit látunk a képernyőn nem egy rejtett kormányzati beavatás a paranormális jelenségek létezéséről? Ugye! Most elmosolyodtál, pedig lehet nem kéne.

sln-the.x.files.1001.mkv_001939980

A The X-Files első perceiben felidézték a főbb karaktereket és a hozzájuk kapcsolódó tényeket. Remekül megalapozva ezzel azt, hogy tényleg visszatért a sorozat 14 éves szünetéről. Nagyon jó ötletnek találtam azt is, hogy meghagyták a főcímet. Miért változtassanak a jól bevált és megszokott dolgokon?! A címet se bántották, még alcímet se kapott a folytatás, hiszen felesleges bármit mögé dobni, az X-akták a TOP10 legjobban belőtt sorozatcímei közé tartozik.

Amit a főcím után kapunk, talán egy kicsit kapkodásnak tűnhet. A rész első felében ránk zúdítanak egy információlavinát. Eléggé intenzív méretűt, hiszen egyszer a jelenben, egyszer pedig 1947-ben járunk. Kicsit butának éreztem magam, mivel nem tudtam összekapcsolni az idővonalakat, de titkon bíztam abban, hogy majd a rész végére minden összeáll a fejemben, mindenre fény derül, és olyan érzés öntheti el a testem, mint Murdernek, amikor látja a világ legnagyobb összeesküvésének darabkáit a végső összeállás előtt. A mérhetetlen mennyiségű információt akkor se fognám fel negatívumként, hiszen így működik az emberi természet. Had mondjak egy élőpéldát, amikor elutazol hosszabb időre valahova és haza térsz, kb. mindent – ami fontos – meg akarsz egyszerre osztani a szeretteiddel, hogy ők is tudjanak róla. Ezért is mondanám Joel McHale karakterét zseniálisnak. A fix tényekkel lehet csak visszacsalni olyan emberek a pályára, akik onnan valamilyen oknál fogva lekerültek és már nézni se bírnak rá. És minél több infó van, annál jobban erősíti a visszatérési vágyukat. Nos, ezért kellett annyi minden belezsúfolni a kezdő félórába. Így már nem is tűnik olyan vészesnek, ugye?

sln-the.x.files.1001.mkv_001074907

Az a szép az X-aktákban, hogy több van mögötte, mint amennyit látunk. A mai felgyorsult világban mindenki arra vágyik, hogy a rész nézése alatt megértse, összerakja a mozaikokat és a végén ugorhasson a következő „napi rendi pontra”. Nos, aki ilyen ember, azt le kell lankasztanom, mert, ahogy a ’90-es években is a gondolkodás, az elmélkedés jellemezte a sorozatot, úgy a 2016-os részek is valami hasonlóval szeretnének előrukkolni. Szerintem sikerült. Az pedig, hogy változott a tévézési szokás az elmúlt 15 évben, ne az írókra rójuk fel, mert ők minél precízebben akarták kivitelezni a folytatás megírását, tükrözvén a korábbi részeit.

A Fox megcsinálta a lehetetlent, hiszen Chris Carter keze alatt térhetet vissza a sorozat, aminek ugyanúgy Gillian Anderson és David Duchovny lett a főszereplője, mint hajdanán. Sőt, még régi fontosabb visszatérő- és vendégkaraktert is visszacsábítottak, mint pl.: a cigarettás férfit (William B. David), de egykori főszereplők közül Mitch Pileggi-t se feledjük el. 6 részünk lesz a bizonyításra. Ha a nézettség marad, biztosan elfelejthetjük a minisorozat besorolást a 10. évadról; ha nem, akkor pedig helytálló kijelentés lesz rá.

sln-the.x.files.1001.mkv_000812395

Kanyarodjunk vissza a részre. A kezdésben egyből „heti ügyet” kapunk. Ezért is számtalan panasz érhette a 10×01-et, totális helytelenül, hiszen melyik újonc ne ilyennel nyitna. Azért a végére beszállították az átívelő szálat, ami szorosan össze fogja kapcsolni a folytatás cselekményét. Viszonylag kevés helyszínnel dolgozott a rendező, ez nagyjából kompenzálta a sok információt. Nem kellett annyi mindent fejünkben tartani: mégis hol is játszódik az adott történés. Amit kihagyhattak volna, az a városi „újratalálkozás” Scully és Murder között. Számomra ez a jelent lógott ki a leginkább a sorból. Erőltetetnek mondanám, még ha mindketten okkal kerültek oda. A sivatagos rész abszolút beleégett az emlékezetembe. Kellett az az UFO, hogy az X-akták valós értékben tündököljön. A végső csavar, ami megfogant Murder fejében és a murderizmust élesztette fel a 2000-es éveket követően abszolút berántott.

Nem szaporítanám tovább a szót, hiszen, aki látott egynél több évadot az X-aktákból és várta a folytatást, viszont elégedetlenséget érzett a 10×01-et követően is folytatni fogja a sorozatot. Bárki bármit mond, mind az elégedetlenek, mind az elégedettek le fogják darálni a 6 epizódját, mert (1) időtartamban elenyésző, (2) már csak presztízsből, (3) nincs B-opció. Az alacsonyabb pontszám pedig azért, mert az átívelő szálat nem a rész végére kell berakni, hanem a közepére. Értem én, hogy cliffhangernek szánták, de!

– We have a small problem. They’ve reopened the X-Files.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

X-Files 1.05 – The Jersey Devil

 
Beküldte: Kanyecc 2006 November 16, 23:18-kor a(z) The X-Files témába.

x-files_105.jpg
Premier: 1993/10/8
Írta: Chris Carter
Rendezte: Joe Napolitano

Atlantic Cityben egy hajléktalan testére talál a vadőr. A férfi végtagjai nélkül hevert az erdőben. Scally meséli el Muldernek a különös ügyet, melyre fel is kapja rögvest a fejét! Elutaznak a helyszínre, ám már az első nap nem várt vendégként kezeli őket, a helyi sheriff. A vadőr azonban segítő kész. Mulder az egyik hajléktalantól megtudja, hogy az áldozat egy ember, akinek állati ösztöne és viselkedése van! A vadőr újabb holttestet talál eközben, ám mire a hullaházba ér rejtélyes módon eltűnik az. Scally egyik proja is csatlakozik a csapathoz. Visszamennek arra a helyre, ahol Mulder először pillantotta meg a fürgéken tettest, ám a helyi hatóság is megérkezik és kezdetét veszi a hajsza…

Megjegyzés: Hiányoznak az UFO-s sztorik! Lehet azért húzom le annyira a részeket, de hát ezért X-Akta.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

X-Files 1.04 – Conduit

 
Beküldte: Kanyecc 2006 November 16, 21:52-kor a(z) The X-Files témába.

x-files_104.jpg
Premier: 1993/10/1
Írta: Alex Gansa, Howard Gordon
Rendezte: Daniel Sackheim

Egy tizenhárom éves lány eltűnése, miatt keresik fel Mulderéket! A városban kutakodásba kezdenek! Egy lány látja el őket használható információval. Elmeséli, hogy a lány eltűnése előtt egy motoros pasival járt, aki teherbe is ejtette. A kép nem igazán áll össze. A kulcs még is a kis testvére, aki a tévéből binális kódok formájában lerajzolja őt. Ekkor döbbennek rá, hogy az informátoruk hazudott…

Megjegyzés: Uncsi egy rész volt! A kis fiú rajza nagyon durva, de ez kevés!

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

X-Files 1.03 – Squeeze

 
Beküldte: Kanyecc 2006 November 16, 19:33-kor a(z) The X-Files témába.

x-files_103.jpg
Premier: 1993/9/24
Írta: Glen Morgan, James Wong
Rendezte: Harry Longstreet

Mulder és Scally egy igen érdekes esetnél hivatalosak! Több áldozatot is úgy öltek meg, hogy zárt szobában, vagy házban voltak. Csak a szellőzőn találtak elnyújtott ujjlenyomatokat, de szék fesztávolsága miatt, ott senki sem juthatott be elméletileg. Mulder kicsit visszatekint a múltba és jó pár évtizedre visszamenőleg talál hasonló ügyeket! Ezeknél is elnyújtott ujjlenyomatokat találnak. Az ügynek azonban van egy másik fele is, mivel az áldozatokból, minden alkalommal, kitépték a májukat. Eugene Tooms, az egyetlen gyanúsított az ügyben, hazugságvizsgálatának eredménye ártatlannak tűnteti fel, ám a technika néha nem fedi a valóságot…

This entry has a rating of 3

1 Hozzászólás

X-Files 1.02 – Deep Throat

 
Beküldte: Kanyecc 2006 November 16, 9:42-kor a(z) The X-Files témába.

x-files_102.jpg
Premier: 1993/9//17
Írta: Chris Carter
Rendezte: Daniel Sackheim

Mulderék újabb esetet kapnak. Idohában, egy berepülő pilótáról már 4 hónapja nem tud semmit felesége. Elmondása alapján a katonai légi bázison kísérleteket folytatnak, melyre férje is elment! Az óta nem látta! De nincs egyedül! Egy másik feleség férje is másként tért vissza. Nincs tudatánál. Elhatározzák, hogy megnézik maguknak a támaszpontot. Éjjel meg is pillantják a különös fényeket, melyből Mulder ufó technikájú repülőgépeket következtet. Másnap váratlan kíséretet kapnak! Elveszik minden adatukat és megfenyegetik őket. Mulder nem nyugszik és bemegy a bázis területére, ahol megpillantja, amint nem kéne! Persze elkapják! Scally segítségével sikerül szabadulni. Mikor újra visszatérnek a nőhöz, aki közben visszakapta férjét, már nem kér a segítségükből!

Megjegyzés: Nagyon félelmetes egy rész volt! Na jó annyira nem! De a zenétől kirázott a hideg többször is! Imádom az X-files!

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

X-Files 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2006 November 10, 10:18-kor a(z) The X-Files témába.

x-files_101.jpg
Premier:
1993/9/10
Írta: Chris Carter
Rendezte: Robert Mandel

Dana Scully különleges ügynököt Fox Mulder mellé osztják be, hogy racionális magyarázatott találjon az X-akták ügyeire! Első útjuk Bellefleurbe vezet, ahol fiatalok tűnnek el rejtélyes módon, akiket már csak holtan találnak meg. Mindegyik holtesten hátán, két kis csípésre utaló nyom található. A helybéliek sejtik mi állhat a háttérben, azonban nem beszél senki! Mulderéket főként a helyi seriff nehezíti munkájuk megoldásában. Hogy többet megtudjanak, egy sírt ásatnak ki, melynek tartalma nem éppen emberre emlékeztet. A tetem orrában egy ismeretlen dolgot találnak, de még maga a tetem is abnormális, mivel mutálódott. Egy csomó megmagyarázhatatlan dolog történik ezt követően, melyek Mulder állításainak adnak igazat…

Megjegyzés: A csapat már összeáll! És a felderítést is elkezdte! Nagyon jó sorozat! Imádom! De a ez a rész kicsit szerényes!

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

free web stats