Almost Human – 6 rész távlatából

 
Beküldte: tess 2014 January 6, 21:22-kor a(z) Almost Human témába.

Látszik, hogy ebből az egészből valami eredeti is kisülhet egyszer, de kötve hiszem, hogy erre Wyman bábáskodása alatt kerülne sor.

Nézzétek el nekem, hogy saját magam idézem már a bevezetőben, de az a helyzet, az Almost Human pont ott vérzett el, ahol azt a pilot kapcsán megjósoltam. Bizony, a showrunnernél J.H. Wyman-nél és annak tehetségtelenségénél. És persze ne hagyjuk ki a FOX krónikusan visszatérő fanfavrit gyilkos metódusát sem, a kudarckerülés érdekében véghezvitt epizód cseréket. Ezek után hibáztatja még valaki Naren Shankar-t, hogy idő előtt távozott a showrunneri székből?

Pedig az egész olyan szépen és idealistán kezdődött. Egy korrekten vizionált jövőkép, egy ambiciózus body cop tónus és egy ígéretes high-concept vonal volt az, amivel sokunknak eladták az Almost Human-t. A pilot hellyel-közzel még működött is, azonban Wyman kreatív hiányosságai már ott is érződtek, a folytatásra viszont már hatványozottan rátelepedtek a képernyőre. A high-concept tónus az eddigi 6 részben még említés szinten sem fordult elő, helyette random standalone procedural részeket kaptunk. Ezek többsége persze borzasztóan felszínes és lecsupaszított, mérföldes megoldásokkal, ellenben a köztes tálalás mégiscsak eredeti a maga módján. Ha az évek során mást nem is, de az „áltudományos” magyarázatokat Wyman remekül elsajátította. A Fringe legjobb részeit megidéző magyarázatokhoz nyúl, melyekről sugárzik az eredetiség. Nem a forradalmi bűncselekmények kiaknázására mentek rá, hanem a mostani közkedvelt témákra (drog, prostítúció, stb), melyeket aztán tovább gondoltak a jövő lehetségesnek vélt vívmányaival. Ez olyannyira testhezálló feladatnak bizonyult, hogy sokszor több energia ment el az ötletelgetésre, mint a tényleges dramaturgra. Ez aztán főleg a morális töltet boncolgatása közepette bukott ki, amit bevallom sokszor nem is tudtam mire vélni az adott kontextusban. Na, jó tudom: ÖNCÉLÚSÁG!

Almost Success

Nagy sajnálatomra a karakterek közti interakciót ugyancsak a történetvezetésre jellemző ötletelgetés ölte meg. Szemlátomást itt sincs átfogó koncepció, egy koherens karakterrajz, ami mentén haladni lehetne. Tökéletes papírmasé karaktereket kaptunk ezerszer látott berögződésekkel. Ugyan a Dorian és Kennex közti body cop töltet biztosít némi emlékezetes egysorost, de a sziporkázó párbeszédek egyelőre elmaradoznak. Sőt, igazából még ezt a pozitívumot sem az írók részére írnám, hanem sokkal inkább a színészek rutinjára. Karl Urban játszi könnyedséggel hozza a keményvonalas rendőrt és annak mindennemű magánéleti életképtelenségét. A Doriant alakító Michael Ealy viszont szemlátomást lubickol a szerepében. Képes annyira eredetien előadni az érző androidot, hogy sokszor megfeledkeztem annak mindennemű logikai bukfencéről.

Hmmm… bárcsak ugyanez elmondható lenne a mellékszereplői éráról is! Kénytelen kelletlen, de be kell ismernünk végre, Minka Kelly egy tehetségtelen karakterszínész, akinek egykoron volt egy jó dobása a Friday Night Lights-ban, igaz javarészt az is az eyecandy faktorra ment rá. De most komolyan, tegye fel a kezét, aki szerint Kelly egy kicsit is hitelesen hozza a kemény rendőrnőt. Bár Lili Taylor szerencsétlenkedéséhez képest még így is egy színészóriás.

Összegezve tehát az Almost Human szép lassan kivérzik a képernyőn, amit csak sajnálni tudok. A FOX folyamatos note-jai, az erőltetett standalone mentalitás, az évad struktúrájának a megbontása és persze Wyman dilettáns megoldásai (az 5. rész zárása mégis mi volt?) csak a szöget verik a sorozat koporsójába. Sokan viszont már most egy hellyel-közzel elfogadható Fringe pótléknak tartják, ami némileg igaz is. No de mint ismeretes bénák közt sokszor a sánta is lehet király.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Almost Human – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: tess 2013 December 9, 17:54-kor a(z) Almost Human,Pilot témába.

A Fringe csalódást keltő 5. évadja után úgy véltem a FOX végre leveszi a kezét J. H. Wyman-ről, aki az Abrams-i kompánia talán legtehetségtelenebb tagja. Ehhez képest nem így történt, mi több az ominózus 5. évadban vizionált jövőkép annyira bejött a vezetőségnek, hogy képesek voltak rábólintani annak finomhangolt procedural változatára is. Tették mindezt úgy, hogy Wyman megosztó kézjegye abszolút érződött mindvégig. Hol van, itt az igazság kérem?

A sztori a közeljövőben, 2048-ban játszódik, amikor a technikai fejlődés olyan mértékben elszabadul, hogy a hatóságok már képtelenek vele tartani a lépést. A bűnözési ráta döbbenetes mértékben megemelkedik, akárcsak a rendőri állomány halandósági rátája. Éppen ezért minden járőr mellé egy android dukál, csakhogy a félig ember, félig gép párosok nem mindig a legnagyobb hatásfokkal tudnak együtt dolgozni. Kiváltképp igaz ez John Kennex nyomozóra, aki egy társát, a fél lábát és vagy másfél évet bukott egy balul sikerült akció miatt. Az újbóli állományba helyezését követően egyértelműen csak a mikéntek vezérlik a munkásságát…

A sokat bírált záró évad (pedig a 4. évadnál is már kilógott a lóláb) ellenére is a Fringe egy igazi fanfavorit sorozat volt, ami szemlátomást nagyon hiányzik a FOX programrendjéből. A FOX a sorozat hagyta űrt házon belül igyekezett betölteni, ami eddig rendjén is lenne, csakhogy nem értem ehhez, miért pont Wyman bosszantóan ismerős futurisztikus jövőképét sikerült választani? Az ígéretes alapötlet és a logikusan átgondolt jövőkép dacára is az Almost Human nem több egy random procedural sorozatnál, amit látványosnak szánt sci-fi elemekkel mankóztak meg. A formátum pofátlanul elcsépelt és egyszerű, semmi eredetiség nem szorult belé. Az esetek ugyan korrekten ki vannak dolgozva, de ez csak a technikai körítésnek és a meglepően innovatív jövőképnek tudható be. Maga a nyomozás folyamata változatlan, csak egyes elemeit a közeljövő ihlette megoldásokkal megpimpelték.

Wyman eredetisége ezen a ponton érződött a leginkább. Jól látható, nem tud elszakadni a valóságtól, inkább azt ülteti zanzásítva a közeljövőbe. Az eddigi megoldásai impozánsak, de hogy a lelkesedés kitart az évad végéig még kérdése. Fajsúlyos etikai kérdések fejtegetése nélkül kötve hiszem. Viszonzásként a finoman adagolt akcióbetétek ugyan látványosak, de a dinamika így is olykor-olykor megbicsaklik. A cyberpunk elemekkel felturbózott atmoszféra sem az igazi, túlontúl érződnek rajta az idegen behatások. Ugyan a sötét, némileg paranoid tónus jól állna neki, de az a Dollhouse óta felejtős a csatornánál.

Karakter fronton sem épp forradalmi a helyzet. A főbb csapásvonal kb. 10 perc alatt fel lett vázolva, azóta is mindenki ehhez tartja magát. Karl Urban könnyedén hozza a ’80-as éveket idéző öntörvényű keményvonalas badass zsarut. Tipikus tucat karakter, de szerencsére a színészi karizmája kisegítette. Michael Ealy ugyancsak közhelyes, de hatásos figura a képletben. A kettejük közti buddy cop miliő ugyancsak foghíjas, ellenben volt pár hatásos egysoros és megnyilvánulás, szóval a helyzet cseppet sem reménytelen. Nem úgy a női karraktereknél, ahol az írók szemlátomást csak szenvedtek. Minka Kelly harmatgyenge eyecandy, míg Lili Taylor abszolút karakteridegen szerepkörben tetszeleg. Ellenben az eddigi badass bűnöző vonal kellemes meglepetés volt, sokszor egy az egyben a Fringe utózöngéjét éreztem.

Összességében tehát az Almost Human nem váltotta meg a világot, nem lett egy klasszikus értelemben vett fanfavorit sorozat, de a potenciál még adott benne. Látszik, hogy ebből az egészből valami eredeti is kisülhet egyszer, ám kötve hiszem, hogy erre Wyman bábáskodása alatt kerülne sor. Így aztán a végtermék olyan amilyen, lehet szeretni, gyűlölni vagy csak simán kiegyezni vele. Mindenesetre egynek jó, a műfaj amúgy sem kényeztet el minket manapság, aztán az átívelő szál előtérbe kerülésével majd átértékeljük mindezt.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats