The Divide – A sorozatzáró epizódról

 
Beküldte: Kanyecc 2014 December 21, 14:33-kor a(z) The Divide témába.

I am the public know what all schoolchildren learn,
those to whon evil is done do evil in return.

– W.H. Auden

Sok jó idézetet tudnék kiragadni a The Divide sorozatzáró epizódjából, de akik látták elejétől a végéig, azoknál nem kell magyarázkodnom, hogy miért az alábbit választottam. Két nappal az első 7 részt követően magam mögött hagytam a finálét. Kellett rá aludnom. Először is nem fért a fejembe, hogy miért kaszálta el a WEtv?! Másodjára, amit kapunk az utolsó 8 percben… az odacsapott. Tiszta fejjel kell értékelni, tegnap pedig a zárás erős befolyása alá kerültem.

The.Divide.S01E08.To.Whom.Evil.Is.Done.HUN.WEB-DL.XviD-DART.avi_002396727

Muszáj még egyszer leszögeznem egy fontos tényt. A WEtv első sajátgyártású sorozata volt, melyet Richard LaGravenese és Tony Goldwyn neve jegyez. Talán a kulcsszó nem is a két készítőre helyeződik, inkább az „első” szóra, mert egy újabb (elnyomott, kevésbé ismert) kábeles adó mutatkozott be a piacon. Ismét bebizonyosodott, hogy már nincs jelentősége annak, hogy melyik tévécsatorna rendeli be a sorozatot. 4-5 évvel ezelőtt a pénz nagyúr volt. Most azt látom, hogy a kreatívság utat tört és a pénzhiányt jó ötletekkel kompenzálják. Talán így született meg a teljes évados átívelő nyomozós szegmens, ami valljuk be, sokkal jobban beleélteti a nézőt az ügyekbe. Nem (csak) arra helyezi a hangsúlyt, hogy izgalmas és mozgalmas legyen egy krimi, hanem az érzelmek átadására.

Egyetértek azokkal, akik a The Divide-ot a The Killing-gel azonosítják. Van alapja, hiszen a világ valójában vele ismerte meg ezt az alműfajt. Noha előzőleg a briteknél és más európai országban már teret kapott az átívelős krimi, amerikai szemszögből még újnak számított. Mondhatni, az AMC vele hódított teret, melyet később az HBO a True Detective-vel vagy a WEtv a The Divide-dal folytatott. A siker és a minőség pedig töretlen kritikai szemmel nézve. Annyira magas a léc, hogy már meghazudtolja a honját.

The.Divide.S01E08.To.Whom.Evil.Is.Done.HUN.WEB-DL.XviD-DART.avi_002361525

Richard LaGravenese, a sorozat írója még tavasszal nem tudta, hogy lesz-e folytatása a művének, ezért úgy kellett a zárást megcsinálnia, hogy nyitott legyen a sztori egy esetleges 2. évadra. Ez sikerült. Az 1×08-as rész előtt halvány lila fingom se volt arról, hogy mivel fognak az utolsó 45 percben előrukkolni. Milyen zárásra számítsak? – Igazat megvallva, nagyon nem is érdekelt, mert az előző részekre alapozva tudtam, hogy csak jót rakhatnak össze. Úgy fogják mozgatni a szálakat, ahogy azt kell, illetve mindezt egy durván nagy csavarral megfogják toldani, amitől letesszük a fejüket magunk mellé. Így is lett!

Mielőtt spoileresebbre venném a hangsúlyt, azt is kiemelném, hogy a történet a minőségi főszereplők nélkül nem jöhetett volna össze. Marin Ireland-nek többször kellene főszerepet vállalnia sorozatokban. Eddig csak pár epizódos vendégszerepek, illetve inkább filmes alakítások jutott neki, de az epizódokat éltető: mély, nyomasztóbb, már-már terrorszerű hangulathoz sokat hozzátett. Nagyon jó egyensúly állt fel a fiatal és az idősebb színészek alakításában. Jól elválasztották őket, illetve jól kapcsolták őket egymáshoz. Főleg az apa-fia kapcsolatokra gondolok.

The.Divide.S01E08.To.Whom.Evil.Is.Done.HUN.WEB-DL.XviD-DART.avi_002151607

A The Divide remek, sőt nagyszerű hangulatához a zenei -, valamint a zseniális képi világ is sokat hozzátett. A kisvárosi környezet, a havas táj nagyon berántós. A precízen szerkesztett és összeválogatott, valamint komponált hangzás és zene pedig csak erősebbé tette a kilátástalan végkifejletet, ami számtalan meglepetéssel szolgál. Az év újonca lett nálam. Nincs mit firtatni ezen. Átlagon alulira, maximum 2 epizódos sorozatra számítottam személyében, aztán a végére úgy megszerettem, hogy biztosan újra fogom nézni a közeljövőben.

Összességében nagyon eltalálták a mértékeket. A WEtv büszke lehet rá. Pár sort pedig írnék a zárás végkifejletéről. Ez már a tovább mögött olvasható, mert spoileres lesz.

Tovább…

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

free web stats