The Goldbergs – Pilot

 
Beküldte: tess 2013 November 5, 14:11-kor a(z) Pilot,The Goldbergs témába.

A mostani ősz a komédiák tekintetében egyértelmű a családi sitcom vonulat túlburjánzása. Szó szerint a csapból is ez a formátum folyik, így a minőségi mérce is roppant hullámzó. Igaz az Adam F. Goldberg gyermekkorán alapú The Goldbergs sokkal inkább megosztó sorozatnak számít, elvégre a minőségi kritériumaival nagyjából minden rendben. Feltéve persze, ha az ember hajlamos befogadni azt a fajta ripacs és harsány retrospektív humort, amit anno a The ’70s Show is képviselt.

A történetről kvázi sok mindent nem lehet elmondani, random családi komédia, amiben szokás szerint a generációs poénok és a családon belüli értékek ütközése adja a mozgatórugót. A csavar mindebben annyi, hogy az egészet a ’80-as évekbe helyezték és a narrációnak hála végérvényesen is belénk sulykolták, mindez bizony életrajzi ihletésű.

Goldberg sorozatában igazából semmi forradalmi nincs, szolgai mód követi a már ezerszer kitaposott műfaji ösvényt. Korrekt mód megidézi a korszak atmoszféráját, ellenben mégsem fuldoklik a belterjes részletektől. Így persze csak nagy általánosságokban dobálózik a bevett popkult utalásokkal, de hát valamit valamiért ugye. A diszfunkcionális család erős retorikai jegyekkel bír, amit kétségkívül szokni kell, akárcsak a harsány, olykor meglehetősen tapló humort. Ellenben remekül vegyíti az egyszeri kertvárosi óbégatást a hétköznapi családi megpróbáltatásokkal, aminek az érzelmi töltetére reflektálni is próbál. Egy az egyben hatásvadász nosztalgia feelingre van kihegyezve a formátum, amire a rész végi archive footage blokk teszi fel a koronát.

Ettől függetlenül Goldberg gyermekkora klisés és csak úgy fuldoklik a sztereotípiáktól. Teszi mindezt teljesen steril, egydimenziós karakterekkel, akiknek viszont mégis jól áll ez a fajta őszinte egyszerűség, amit jókora harsány hangvétellel próbálnak eladni. Idővel gondolom, finomítanak a karaktereken és talán még az előre lefektetett két szavas (buzis bratyó, kanos nagyfater, házisárkány anyuka) karakterjegyeket is sikerülhet bővíteni. Viszont ezen a szinten is remekül működik az instant humor, elég csak Jeff Garlin morózus jellemére vagy Wendi McLendon-Covey tudálékos hárpia megnyilvánulásaira gondolni. Sean Giambrone és George Segal meg egyenesen telitalálat páros a töketlen infantilis csajozó humorra!

Gondolom nem meglepő, nálam Goldberg betalált, még ha látom is a sorozat hibáit. Az áldokumentarista jegyek és az óbégatás szokható, az előemésztett humorral sincs sok gond, lévén nem akar más nyújtani, mint ami. Egyszerű instant szórakozás jól irányzott klasszikus humorbonbonokkal. Nem forradalmi, de amíg a lelkesedés és a hevenyészett feelgood véna kitart nem lehet gond vele.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

The Goldbergs – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2013 September 18, 21:43-kor a(z) Pilot,The Goldbergs témába.

A sorozat, ami akár úttörője is lehet a 2013/14-es idénynek. A májusi Upfronts-os adatlapjánál nem nyilatkoztam arról, hogy miként vélekedem Adam F. Goldberg legújabb ötletéről. Valljuk be, a Breaking In-t sokan szerettük, még ha az amerikaiak a humorát kevésbé tudták értékelni. Az Aliens in America pedig egy félresiklott rosszindulatú húzása lett Adam-nek, amin hamar túltettük magunkat. Most az ABC-nél próbálja meg a lehetetlent egy olyan családi sorozattal, aminek 10-15 évvel ezelőtt a That’s 70s Show lehetett volna az ellenfele.

Dióhéjban a történetet: a Goldberg családról szól – mindez az 1980-as években visszarepítve. Retro sztorival próbálnak újra életet lehelni a komédia szekcióba, ami jó ötletnek tűnik, mert az a kor tényleg emlékezetes és maradandó volt. Videokazetta, magnókazetta, játszás az utcán, menőzés kocsival és még lehetne sorolni egy rakat példát, amitől a „régen minden jobb volt” kijelentés igazzá érik.

Adam azt akarta, hogy 2013-ban ne vessük meg a régmúltat. A fentebb említett That’s 70s Show mellett talán még az Everybody Hates Chris-t tudnám kiemelni például, ami a jelenben futott, de mégis a múlttal foglalkozott. Ha az évad- és epizódszámot vesszük alapul, akkor a The Goldbergs eléggé jó esélyekkel indult neki. Mondom mindez úgy, hogy még egy árva betűt se írtam arról, miért lett ennyire szimpatikus ez az újonc, ami az ABC szerdai szitkom blokkjában nagyon beleillik – ettől függetlenül keddre került. (A Modern Family és a The Middle páros remek kiegészítője lehetne.)

A humor adja magát. Az írók a korhoz kapcsolódó poénokat ragadja meg, amik feledésbe merültek. Tudnak csalni is, hiszen ami valakinek régi, az másnak új lehet. Számos szituációt éleszthetnek fel, amik anno meghatározó elemei voltak a hétköznapoknak, viszont a mai környezetbe nem illenek bele, mert az idő eljárt felette. Gondolok itt arra, hogy a főhős családfő fiának születésnapja van, és a szülők olyan ajándékokkal lepik meg a gyerkőcöt, ami a számukra értékek – azaz, nem nyalják ki a gyerek seggét, hogy ezáltal „megvásárolják” a jó jegyeket, a példásabb magatartást, vagy miegymást, amit a mai szülők többsége végez.

A pilot a születésnaposunk duzzogásáról, a szülők keménykedéséről, és a mindent jól csináló nagyapáról szólt, aki a legszimpatikusabb alakja a komédiának. A környezet megteremése sikerült. Nem használtak élénk színeket, a ház is teljesen snassz lett, melynek hatására tényleg el tudjuk képzelni magunkat a ’80-as években. Az öltözködésről és a zenéről nem is beszélve.

Érdekes, hogy az előzetesek alapján lehordtam, a pilot megtekintését követően pedig úgy megtetszett, hogy várom a szeptember 24-ét. Igaz, akkor újra ezt az epizódot kapjuk meg, de ettől még a remek nyitásban bizakodhatok. Megérdemelné a komplett évadot. Elpuhultam volna? Meglágyult volna a szívem? Csak azért kérdem, mert kettőből kettő látott ABC-s szitkomra azt írtam, hogy jöhet. Most aztán fel van adva a lecke. Holott két teljesen eltérő, de mégis családi érával foglalkozó ötletről van szó. Nem túlzom kicsit se, ha az ABC-nek adom a legjobb családi komédiákat gyártó címet. Talán a Trophy Wife-ot kicsit gyengébbnek éreztem hozzá, vagy csak mert a fentebb említett két sorozat annyira közel áll a szívemhez, hogy szeretném, ha lenne egy újabb a palettán? Majd 3 rész után megmondom mire jutottam!

Addig is csak annyit írnék: nézzétek meg mindenképp. Jeff Garlin és Troy Gentile a rész két legviccesebb alakja.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

free web stats