Marvel’s Agents of SHIELD – 5 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2013 November 3, 20:08-kor a(z) Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. témába.

Szeretem, ha beigazolódik a feltételezésem.  Előző kritikámba írtam, hogy a készítőknek össze kell kapniuk magukat (Need more Marvel’s power!), mert kezd röhej tárgya lenni a sorozat, erre minap megkapjuk hírül azt, hogy Thor-crossover érkezi november 19-én. Meglépték azt a bizonyos lépést, hiszen szükségük van a Marvel világára, hogy a nézők ne ábránduljanak ki belőle. Jonathan Frakes lesz a rendezője, aki gondoskodni fog arról, ami a dolga, azaz hogy egyik fan-csoportnak se okozzon csalódást. Erre kicsit várnunk kell, hiszen még csak 5 rész ment le, de milyen epizódok is? (Igazat megvallva, csak utóbbi kettőről fogok „beszélni”.)

Jelenleg a novemberi söprés előtti szünetben vagyunk. A héten nem szállítottak friss epizódot, és ahogy elnézem a műsorrendet, annak a bizonyos Thor-crossoveres résznek is meglesz az átka, ugyanis a folytatást majd csak december 10-én kapjuk meg, tehát rá 3 hétre. Visszakanyarodva kérdésemhez… Eddig csak inkább az alapozásról szólt a történet. Kaptunk 5 féle esetet, némi összekapcsolást, de mindenki érzi, hogy a felszín alatt jóval több lakozik. A cliffhangerek se túlzottan indították be a fantáziánk, olyan kis esetlenke az egész, ettől függetlenül hozza azt a szintet, ami elegendő a listámon maradásához.

Túlságosan engedékeny lettem? – Sajnos ez így van, de amikor megpillantottam az Eye Spy (1×04) című résznek a cold open-jét azt mondtam, hogy b*sszák meg, ez baromira tetszeni fog. Szállítottak is egy olyan történetet, amivel az elégedettségi szintet elérték. Néha a Heroes, néha az X-akták idéződik fel nézése közben. Szuperképességeiket kötöm egyikhez, másikhoz. Utóbbi talán pontosan azért került fel a listámra, mivel mindig megkapjuk azt a magyarázatot, ami megindokolja az adott képességet. Mielőtt még a néző beleélné magát, hogy már pedig csodák és varázslatok vannak, addigra az írók lépnek, és visszahúznak minket a Földre. Előbbire csak a Pilot-ot és a Girl in the Flower Dress (1×05) c. részt hoznám fel példaként, azoknak is a kezdését, amivel egyből be lehet látni igazam.

Nagyobb problémákat érzek a gerincében, azaz az átívelő történetében. Hiába néztem odafigyelősen a részeket, még se igazán állt össze ez az Titkos szervezet, akik a SHIELD ellen dolgoznak és mindenáron létre akarják hozni a maguk szuperkatonáit. Azt azért meg kell hagynom, hogy a rosszak castingja eddig kétségtelenül a jó. Ruth Negga részéről láthatunk egy örülten jó alakítást, már én is bedőltem a meséjének. Ott van Debbie-t alakító Shannon Lucio, akit kicsit erőtlennek érzek, viszont vele se lesz túlzottan sok problémánk – főleg, ha láttátok az 1×05-ös epizódot. Jóval erősebb a visszatérő státuszú színészek, mint a fők.

A főszereplők többsége csak rombolja az összképet. Phil és Skye párost találtam a pilot legjobbjainak, Melindaval egyáltalán nem szimpatizáltam, a két IT-s őrülettel úgy voltam, hogy ezek kellenek a háttérbe, míg Grant a fekete űrt testesítette meg. Ez maradt ugyanúgy 5 rész után is. Chole Bennet-re illik a karaktere. Kétségtelenül ő kellett ide, hiszen egyszerre több személyiséget tud karakterével vászonra vinni. Nála érzem úgy, hogy részről részre mintha kicsit fejlődne, minél hitelesebb, bár az 5. részben azért a francba kívánom – de hát ezt a szerepet kapta.

Most jön a második felvonás. Ősszel a legnagyobb odafigyelést mindig a sweeps kapja. Látszólag a készítők mindent arra a bizonyos 1×09-es részre tesznek fel. Hoznak egy Marvel-hőst, akinek rajongóit egyből a képernyő elé próbálják ültetni. Érzik ők is, hogy ez olyan dupla vagy semmit lesz. Talán pont ezért hagynak akkora időt a folytatás megkapására, fel akarják használni a DVR mutatókat is, hátha… Én örülnék ha összejönne, mégis csak teljes évados és valamelyes szórakoztató is a maga módján. Meg aztán nincs nagyon jobb drámaújonc.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. – 3 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2013 October 14, 18:42-kor a(z) Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.,Pilot témába.

Szembe megyek a kritikusokkal. Ők azt állították, hogy a The Asset címre keresztelt rész messze a sorozat legjobbika. Véleményem szerint a máltai helyszín dobta meg; valamint a szép táj, a jól jobban összerakott összeesküvés, de nekem speciel az eddig lement 3 közül talán a másodikat éreztem a legerősebbnek. Még se veheti fel Samuel L. Jackson vendégeskedésével a versenyt semmi. Húztam, halasztottam a SHIELD kritikáját, közbe meg is kapta a back nine-ját. Immáron biztos a teljes idényes szereplése – hacsak valami gyalázatosan gyenge eredménnyel nem áll elő. A nézettségében folyamatos a csökkenés, ettől függetlenül a DVR adataival +25%-os növekedést ért el a pilotja során. Tehát nézik őt, premiert követően is.

Hamarosan kikerül podcastunkból kiderül, hogy a pilot nekem tetszett. Aranyosnak találtam. Felélesztették a Heroes-rajongásom, mégis csak arra ütött a legjobban a fekás történet. Azért azt sajnálom, hogy a csuklyás J. August Richards-tól ilyen könnyedén megszabadultak. Csak az irónia kedvéért, ő szerepelt az Arrow 1×20-as epizódjába. Ha már ráhúztam a csuklyás jelzőt, akkor legyen dupla alapja. Itt is és ott is a vendégszerep jutott ki neki.

Becsapós a sorozat – vagy inkább félre vezető a címe? A sok helyen látom lehagyni a „Marvel’s” részletet a címből és csak „Agents’s of SHIELD”-ként futtatják, amit az ABC nem vesz jó néven. Valamilyen szinten marketing része is van az egésznek, mert ezzel tudnak Marvel rajongókat toborozni a képernyőjük elé. Mindenki arra számít, hogy látja majd Hulk-ot és az amerikai ruhás csávót, de egyelőre erről nincs szó. Csak egy újabb különleges ügynökségről, amivel amúgy is Dunát lehetne rekeszteni – már ha a tévés szekciót vesszük alapul –, illetve annak különös tagjait, ahol mindenki megtalálja a magának szimpatikust. Jogosan tehetjük fel a kérdést: miben mutat többet, mint a többi nyomozós, veszélyt megoldós koncepció? Nehéz mellette szólni, viszont ha a pártját kellene fognom, akkor azt mondanám, hogy egy olyan elképzelt világot tár a szemünk elé, ahol a technika fejlődése jelen van, az ügyek színesek, a karakterek pedig hozzák azt a jópofaságot, amiért lehet szeretni őket.

A pluszt talán úgy tudnám elképzelni, hogy a Marvel szuperhősei közül bevonnak egyet-kettőt a későbbiekben, mondjuk az átívelő szálra alapozva. Ezek lesznek csak istenesen a nagyobb költségvetésű részek, ahol az író és a rendező elengedheti a fantáziáját. Ha elég merészek, akkor visszaugranak az időben és bemutatják azt a bizonyos háborút, amely után játszódik az egész. Sajnos, mind a Marvel, mind a DC szekciót hanyagolom és kizárom az életemből, így a már filmes vásznon feldolgozott történet számomra idegen. Ezért is mutatni ki jól a sorozatban. Tessék összedolgozni a két részlegnek a sikerért.

Clark Gregg a tökéletes casting. Biztos vagyok abban, hogy 10 darab SHIELD nézőből 7 csak miatta folytatta. Nincs az a problémás helyzet, hogy nem tudjuk elképzelni a főnök szerepében. Modora, karakterstílusa olyan, ami minden helyzethez korrekt módon tud alkalmazkodni. Ha humorosra akarják venni Joss Whedon-ék a helyzetet, akkor sincsenek problémába. Sokat vitáztunk arról, hogy Chloe Bennet vagy Elizabeth Henstridge dominál-e jobban a nézőknél. Passz. Ezt meghagyom nektek.

A szereplők közül csak Clark és Chloe az említésreméltó. A többiek azért vannak, mert oda kellenek. Minden nyomozós koncepciónak van geek egylete. Ide általában megszállottságot kisugárzó egyéneket keresnek, pontosan ilyen Iain De Caestecker, aki egy kocka, méltó klónja a Criminal Minds-os Penelope-nek vagy az NCIS-es Abby-nek, vagy az NCIS: LA-s  Eric-Nell duónak.

A pilot története teljes egészében a Heroes-t idézte fel. Rég láttam hasonló szuperhősös ötletet, amit rendben találtam. A második rész szépsége az alacsony költségvetésben rejlett. Nem sok író szereti kis helyen lezavarni a történetet. Ők bevállalták. Felhasználták a repülőgépet, ha már adott, és egy elég meglepő, ám várt csavarral előálltak. A harmadik epizód se múlt el meglepetés nélkül. Egyértelmű: az idény high-concept címét bezsákolta. Ezt el se fogják tőle venni. Minden részben mutatnak a CGI-osok valami olyant, amivel le lehet nyűgözni a nézőt. Hogy áldás vagy átok az, amikor több „sorozatízét” érzem a számban, azt nem tudom. Ugye ott van a raktár, ahova a különféle veszélyes dolgokat elzárják – nem kicsit Warehouse 13 érzést kelt benne. Ott van a különféle szuperkütyü, ami a Knight Rider-remake-re hajaz. Oké, de miért jöhet még szóba ezek után a Hawaii Five-0, mert annak jelenlétét is érzem. Nincs mese, ez egy hibrid!

3 epizódon túl vagyok. Az átívelő szálat kétszer elfelejtettem. Most már lépniük kell. Kell valami újat adni, mert eddig a heti ügyek voltak a dominánsak, viszont azzal nézőt vesztenek hetibe. Az újdonság mellett több CGI-t szeretnék látni. Oké, utaztatják a nézőt. A máltai kiruccanás meglepő és átlagon felülre sikerült, de ez Skye érdeme. Okosan terítette a lapjait.

Összességében? Hiába a nagy hype, az ABC vakmerő húzása (értsd: teljes idény berendelése), ez csak egy szimpla nyomozós sorozat, ahol a technika nagyobb teret kap. Se több. Ezzel még csak egy szimpla átlagost sikerült kiharcolniuk. Félre ne értsetek. Tetszik a SHIELD és ki is tartok mellette (talán hetibe!), viszont a jótól messze van. Ahhoz kell valami olyan, amivel igazolják a címet, amitől a Marvel rajongók is orgazmus közeli állapotba kerülnek elégedettségük kinyilvánításából kifolyólag. Ha az írók fejével gondolkodnék, akkor vagy 1×05-re, vagy 1×07-re terveznék valami nagyot – ha utóbbi jön be, akkor talán már el is késtek vele, de ez eddig tényleg csak átlagos. Adnék neki többet, viszont nem érdemelné meg.

This entry has a rating of 2.5

5 Hozzászólás

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. – Pilot

 
Beküldte: tess 2013 October 5, 18:59-kor a(z) Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.,Pilot témába.

Képregényes fronton az utóbbi években abszolút Marvel uralom honol a mozivásznakon, amit a kiadó most az ABC-vel karöltve a tv képernyőre is szeretne kiterjeszteni. Erre pedig nem is létezik jobb alternatíva, mint a The Avengers moziból megismert S.H.I.E.L.D. ügynökség, amit nem kisebb geek istenség, mint Joss Whedon kelt életre. Oké, Joss csak a pilot-ért volt felelős, a munka hátralevő része az öccsére Jed-re hárul, de hát akkor is, kell ennél jobb ómen egy fanfavorit sorozat születéséhez?

A sztori egyébiránt szervesen illeszkedik a modernkori Marvel univerzum történéseibe, vagyis a The Avengers-ben látott New Yorki csata után vagyunk, amikor is az emberiség számára egyértelművé vált, hogy márpedig idegenek és szuperhősök léteznek. Ebben az új világban kell a S.H.I.E.L.D. ügynökeinek rendet tartaniuk, miközben egyre több bajkeverő mutáns tűnik fel a színen. A megoldást, egy szupertitkos osztag összeverbuválásában látják, aminek a vezetését a halottnak hitt Coulson ügynök látja el, aki szemlátomást nincs mindennel tisztában a feladatát illetően…

Most mondjam azt, hogy ez egy tipikus Joss Whedon féle pilot volt a javából? Csak úgy duzzadt a potenciáltól, néhol lüktetett a feszültségtől, de az igazi WTF-momentum megint csak elmaradt. Ja és persze a geek pápa egyik bejáratott színésze, jelen esetben J. August Richards is tiszteletét tette. Szerencsére a sorozat végig a kisképernyő keretei közt maradt, így akik látványos rombolásokra, masszív CGI techdemókra vagy meglepetésszámba menő szuperhős cameokra számítottak most hoppon maradtak. Helyette egy jól strukturált, dinamikusan felépített pilot-ot kaptunk, aminek a középpontjában az ember és nem a szuperhős áll. A tipikusnak tűnő csapat casting ezért értelemszerűen más megközelítésbe került, amit iróniával és jókora popkult utalásokkal megspékelt dialógusokkal tettek még színesebbé. A karakterek a maguk módján megint csak egyszerűek, de már az első pillanattól szerethetőek és életszagúak. Egyszerűen felkeltik a néző érdeklődését és szimpátiáját, noha a karakterábrázolásuk finoman szólva is csökevényes a legtöbb esetben.

Viszont az egész világ megelevenedése és az ebből adódó atmoszféra mégis valami kellően meleg bájjal van megsspékelve, aminek hatására még ha ideiglenesen is, de hajlamosak vagyunk szemet hunyni a hiányosságokon. Persze a pörgő akció betétek, a finoman elszórt képregényes utalások és a történetből adódó misztikum sokszor egészen mást sejtet, de a tényleges álleejtős húzás egyelőre még várat magára.

Helyette kaptunk egy tucat könnyedén megkedvelhető karaktert az élükön Coulson ügynökkel, akit Clark Gregg megint csak hibátlanul alakított. Tipikus képregényhős figura, aki nagyon érzi a badass humor határait. Chloe Bennet színészi kvalitása ehhez mérten jóval alacsonyabb, de még így is van benne jókora potenciál. Gondolom a Whedon-i éra majd itt is úgy csavarja a történések menetét, hogy abból a színésznő csak profitálni tudjon. Brett Dalton kvázi ugyanez, minden adott, hogy egy új David Boreanaz szülessen belőle. Akit abszolút nem tudtam hova tenni az Ming-Na, aki továbbra is sótlan és unott a képernyőn, habár ez most a karakteréből is adódik. A Leo-Simmons párost pedig most hagyjuk is. Aranyosak, de csak helykitöltő szerepük volt eddig.

Ehhez mérten tehát kissé felemás élményekkel gyarapodtam a pilot kapcsán. A bődületesen erős potenciál egy kellemes középszert eredményezet, ami ugyan egyelőre mentes volt mindennemű írói sallangtól, de nélkülözte az elemi WTF sokkolást is. Végig adott volt ugyanis egyfajta fanboy hiányérzet, amit az alkotóknak nem sikerült kiszolgálniuk. Nem volt egy látványos akció jelenet, nem volt egy erősebb cameo, de még egy hevenyészve elszórt high-concept utalásra sem futotta. Egy teljességgel steril kezdést kaptunk, amit csak a Marvel univerzum és a rendező személye tudott eladni. Ennek hiányába a pilot korántsem teljesített volna ilyen jól, de persze a folytatásban a készítők majd rácáfolhatnak minderre.

This entry has a rating of 3

2 Hozzászólás

free web stats