The 100 – Az első 4 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 April 29, 23:54-kor a(z) Pilot,The 100 témába.

Nesze neked Kanyecc, most akkor hozzácsaphatsz egy újabb sorozatot ahhoz a bizonyos „ezt néznem kell” listához. A The CW midseason-ben meglepett a The 100-zal. Rosszabbra számítottam, bár azt már az elején éreztem, hogy a guilty pleasure át fogja hatni az egész velejét. Így lett. Már megint előre rohantam, oly annyira, hogy a pilotot követően jött a 2. rész, majd a 3-4. epizód. Itt megálljt parancsoltam, de nem azért, mert rossz lenne, hanem mert egy kritikát kellene róla írni, mégis csak a tiniket megcélzó országos „futók a nagyok után” tévécsatorna végre valahára okosan karolja fel a sci-fi-t és a fantáziát. Nincs bajom a Vámpírnaplókkal, csak ne kelljen néznem; a Supernaturalból meg kinőttem, az Arrow bejövős és a fiatalosság a The 100-nál is ott van.

The.100.S01E01.HDTV.x264-2HD.mp4_000567775

A történet a közel-távolabbi jövőben játszódik, amikor egy atomháború lezajlott a Földön, a lakosság túlnyomó része odaveszett, akik pedig túlélték, azok az űrbe kerestek menedéket. A kolónia végülis létrejött. A Bárka (így hívják az űrbázisok összességét) hosszú évtizeden keresztül remek otthonként funkcionált, azonban a problémák feltorlódásával az élethelyzet egyre inkább a kilátástalanságba vezet, ugyanis meg vannak számolva az ott élők napjai, mivel az oxigén fogyóban.

Hogy a népsűrűséget csökkentsék, illetve hogy egy kísérletet tegyenek 100 elítéltet „kilőnek” a Földre. Ez két okból kifolyólag fontos. Az egyik, hogy ezáltal az oxigén felhasználás némileg megoldódik, időt nyernek a gondolkodásra. A másik, hogy megbizonyosodjanak arról, mi a helyzet a Földön, ugyanis a 100 kiválasztottra karperecet tesznek, akiknek életjeleit követvén információt tudnak gyűjteni a lenti életről. Mint pl.: jelen van-e még a sugárzás? Van-e lehetőség egy új élet kezdésére? Élelem, oxigén és víz utánpótlás akad-e bőven? És így tovább… Az egésznek a szépsége, hogy az elítéltek között van a Kancellár és az egyik Tanácsos gyereke.

The.100.S01E03.PROPER.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000659575

Az első, amin elgondolkodtam a száz „száműzöttöt” látva, hogy a fiatalkorúak börtönét csapolták-e le, mert istenigazából a korhatár 30 fölé nem igazán emelkedik. Mindenki olyan fiatalos, egyesekről el se hinnénk, hogy ezek bármiféle bűnt követtek el. Ha pedig még is kételkednénk, akkor valami kaja-, víz- vagy egyéb szösszenetlopást írnánk a számlájukra. Hidegvérű gyilkosságot semmiképp sem. Talán pontosan ez a fiatalosság adja azt az örömet, amit a részek nézések közben éreztem. Gondolkodó tiniket láthatunk, akik megérettek a feladat elvégzésére. Nem siránkoznak, nem tesznek örült dolgokat, többségében a logikára hagyatkoznak.

A történetet két szálra választhatjuk szét. Az egyikben a Bárka lakóinak életét követhetjük figyelemmel, leginkább egy puccs kibontakozását. A másikban a Földre érkezők boldogulását. Felmerülhet a költői kérdés: melyikből szeretnénk többet kapni? Természetesen a lentiből, mert ott több minden történik. Arról nem is beszélve, hogy az eyecandy tinikből sosem elég. Már a kezdésben láthatunk szép idomokat, kár hogy a ruhát nem vetik le. Ilyenkor örülnék, ha az HBO logó fityegne ott a jobb alsó sarokban.

Az írók az elején a klisékből építkeznek. Mi másból, bár nem tehetnek mást, végülis mindenkinek a fejében ugyanezek a gondolatok futnának át. Kapunk tinirománcokat, háromszögeket (fiú-lány-fiú), várt jeleneteket (nem olyan egyszerű, mint az elsőre látszik), elhintett jövőképeket (fentiek gyanakodnak a lentiekre). Egy valamire szerintem senki sem készült fel. Senki se mondta volna meg, hogy ezek beszántják az elvetett veteményest. Ezt pedig az 1×03-as rész utolsó jelenete. Adta magát. Úgy éreztem magam, mint ha mégis csak az HBO, mint minta kicsit előtérbe került volna.

The.100.S01E02.PROPER.HDTV.x264-2HD.mp4_002338878

Beszélnem kellene a szereplőkről. Sokan vannak. A jobbakat, az arcokat már a bevezetőben megismerhettük. A pilotban kialakult a lépcsős szerkezet, azaz minden társadalomnak kell egy irányító, aki egybe tartja a népet, aki rendet parancsol. A többi 90 embert pedig majd a folytatásban bemutatják, lásd az 1×03-04-et, ahol egy kislányt emelnek ki közülük. Tippre, ezt folytatni fogják, mégis csak ezzel tudnak jó kis epizodikus minisztorikat szállítani. Mellesleg meg tudják alapozni azt a kort is, amibe nincs belátásunk – egyelőre. Itt most a múltra gondolok, amikor még az első évtizedeiket töltötték az űrben, amikor a lakosság még nagyobb volt.

Bizony, a flashback-ekre is építkeznek. Nem csak a jövőt építik, de a múltat is. A jelennek továbbá adnak egyfajta jólétet a különféle Lost-ot felidéző rejtéllyel. Most őszintén, az 1×04-ben feltűnő sűrű sivatagos ködfelhő kinek ne juttatta volna eszébe az ABC egykori nagyágyúját? Ha már deja vu, akkor még itt említeném meg a BSG jelleget, amit az űrbázis hat át.

The.100.S01E03.PROPER.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000539580

Maradok, mert érdekel, leköt és szórakoztat. Hihetetlen, hogy ennyi tinédzser „nem küld haza”. Nincs nyafogás, értelmesek, olykor persze olyan dolgokat csinálnak, ami indokolatlan, de mégis jó őket nézni. Ez pedig erősen a guilty pleasure jellemét erősíti. Miután nézettségére gyorspillantást vetettem megnyugodtam, mer az eddig leadott részek alapján stabilan tartja magát 2.06 millión. Valamiért most örülök, hogy ennyire kitolták a premierjét, mert lehet, hogy még nehezebb élete lett volna a január-februári időszakban.

Utószóként a végére még annyit, hogy a történet nagyon szépen folytatásos. Az epizódvégi cliffhangerek jobbak, mint egyes Fox-on és NBC-n futó újoncdrámáknál. Végül pedig, ha a pilot még se jönne át, azért a 3 részes esélyt adjuk meg neki, mert lehet, hogy az utolsó 5 perce fog meggyőzni arról, hogy még se kéne a kukába dobni.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

free web stats