Lie to Me – Ennyi volt a 3. évad

 
Beküldte: tess 2011 March 21, 17:02-kor a(z) Lie to Me témába.

Na, valahogy így múlik el egy sorozat tündöklése, mint ahogy azt láthattuk a Lie to Me esetében is! Tim Roth sorozat parádés alapkoncepción alapult, de valahogy a kreatív csürhének nem sikerült azt a szintet és minőséget szállítania, amit a nézők elvártak. Éppen ezért sorra jöttek az ígéretes irányvonal és persze showrunner váltások is, amik aztán cefetül megbosszulták magukat. Pedig az elején minden milyen szépen ment!

A 3. évadra ugye kiszállt a sorozat kreatív irányításából Shawn Ryan, hogy a FOX-nak elkészíthesse a The Chicago Code-ot. Így jött a képbe az Alexander Carey – David Graziano páros, akik elsőre egész korrektül vették az akadályokat. Még én is bedőltem az új irányvonalnak, ami sajnos pár rész alatt zátonyra futott. Pedig ez a szorul a hurok és sürgősen dolgozni kell, meg könyvet írni tényleg pofás volt. Oké, tudom van manapság nem egy ilyen alapkoncepció, de Roth-nak ez is kifejezetten jól állt.  Nem is volt nagyon baj ezzel a 4. részig, ahol jött egy Tricia Helfer vendégszereplés, ami egyszerűen zseniálisra sikeredett. Ez volt az utolsó értékelhető macska-egér harc, ezután ugyanis jött a randa zakó halmaz.

Nem vitás, a készítőknél beköszöntött a kreatív hanyatlás, ami végérvényesen rányomta a jegyét a sorozatra. Jöttek az egyre felszínesebb, fantáziátlanabb és persze kiszámíthatóbb részek, ahol majdhogynem a totális szájbarágás volt a cél. Tim Roth hiába zseni, Lightman karakterét hiába szabták rá, a one man show formátum szép lassan megbomlani látszott. Ez nem is csoda, elvégre miként legyen valaki übercool és laza, ha a hozzáadott történet csapnivaló. Éppen ezért Roth egotripje szép lassan erőltette, majd idővel szánalmasan unalmassá vált. Bevallom volt pár jelenet, amikor már kínosan szégyellnivalónak is tartottam. Azért ez a szint kurva messze van attól, amit mondjuk az 1. évadban megszokhattunk.

Sajnos a sophomore slump éreztette hatását a többi karakternél is. Locker karakterét egyszerűen lenullázták, mi több a végére majdhogynem alig volt képernyőn is. Pedig az a remek ellentét Lightman-nel milyen szép végkifejletek felé vezethetett volna.  Arról nem is beszélve, hogy feszültség generálásból is végig a toppon volt. Vagy ott van Torres karaktere, akit ugyancsak látványosan lecsupaszítottak, majdhogynem egy közönséges vendégszereplő szintjére. Ez azért gáz, elvégre itt is meglehetősen sok ziccer akadt, de egyiket sem sikerült az évek során kihasználni, pedig egy Torres-Locker kapcsolatra tuti sokan vevők lettünk volna. És persze ott van még Foster is, aki ugyancsak negatív lejtmenetet vett. Pedig a szerelmi szál itt is domináns lehetett volna, ehelyett folyamatos anyáskodást kaptunk felemás tálalásban.

De, hogy ne csak a rosszra emlékezzünk érdemes megemlíteni Emily karakterét, aki valami roppant hatalmasat lépett pozitív irányba. Hayley McFarland játéka nem egyszer kenterbe vágta a nagyokét, a rész végi marakodós játéka Roth-val meg egyenesen üdítő tudott lenni. Bár nagy kreatív éra nem szorult ebbe a részbe sem, elvégre jobbára folyton Castle és Californication utózöngéje volt a jeleneteknek. Ugyancsak frappáns lépés volt Wallowski karakterét előtérbe hozni. Monique Gabriela Curmen anno még a 2. évadban tűnt fel, nem éppen a pozitív oldalt erősítve, de aztán valahogy mégis Lightman mellé került. Persze itt is volt lejtmenet és kliséhegy, de jobbára életképes karaktert tákoltak össze, amiből aztán megint csak kihagyott ziccerek sora lett. Pont úgy, ahogy az egész évadból!

Így aztán cseppet sem véletlen, hogy a nézettség és a minőség cseppet sem veri az egeket, ami valljuk be jogosan alá is támasztotta a FOX lépését, miszerint megvonták a „back nine” behívást. Így a sorozat maradt 13 részes, ami cseppet sem növeli a túlélési esélyeit. Bár a kasza végig ott lebegett Roth és sorozata felett az elmúlt pár évben, de most nagyon sanszos, hogy ez volt az utolsó tánc. Roth persze cefet nagy túlélő, a FOX is hülye lenne egy ilyen színészt elengedni, meg hát az utolsó 2 rész 7M felett nézettséget hozott, ami utoljára 2009 novemberében volt példa. Meglátjuk, de sanszos a búcsú, még ha ez a sorozat zárásán nem is látszik.

 

This entry has a rating of 2.5

2 Hozzászólás

Lie to Me – Elstartolt a 3. évad

 
Beküldte: tess 2010 October 24, 19:24-kor a(z) Lie to Me témába.

A Lone Star csúfos buktája után a FOX kénytelen kelletlen előbb állította csatasorba Tim Roth egyszemélyes dráma hadjáratát, ami az évek során egész szép irányvonalat mutatott az anti-CSI érának. Samuel Baum sorozata folyamatosan hozta a szintet, mi több kellemes meglepetés is volt az elmúlt 2 szezonban, még akkor is ha a nézők ezt nem mindig értékelték. Ellenben a 3. évad rengeteg változást hozott, amitől egy kicsit paráztunk is, gondolom a FOX is, elvégre a sorozatot még mindig Roth nagymester tartja életben egy nagyon csak vékony cérnaszálon lógatva.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a 3. évados Lie to Me nem az, amitől a 2. évadban búcsúztunk. Szerencsére! Semmi bajom nem volt Shown Ryan showrunneri munkásságával, de az irányvonal, amit felvezetett igen csak unalmas volt. Na jó, inkább csak nagy ívű, amire pont a FOX-nál nincs idő az esetek többségében. Szerencsére a 3. évadot felügyelő showrunner páros Alexander Carey és David Graziano (SouthLAnd) már az In Plain Sight-ban is együtt dolgoztak, így itt sem volt ellenükre a közös munka. Sőt, egy rész alatt képesek voltak olyat csavarni a történéseken, amire eddig cirka fél évad kellett. Mondom, Ryan nagyszerű kreatív agy, de az ő nagyszerűsége hosszútávon mérhető, ellenben a párosé egyetlen rész alatt.

lie-to-me-s3start-a

Kezdjük mindjárt azzal, hogy Mekhi Phifer karakterét egy az egyben likvidálták, mi több az FBI szálat is sikerült elvarrniuk egy elegáns mondattal. Na, ez már önmagában nem semmi, elvégre minőségi munkáról van szó. Aztán fogták szépen Lightman karakterét, aki egyik percről a másikra teljesen antiszociálissá varázsoltak. Tim Roth játéka ismét pazar volt, hozta a one-man- show összes formai sablonját, amit még mindig nem sikerült megunni. Ritkaság az ilyen! Az igazi csavar viszont ott van lapul, hogy ez a szélsőséges viselkedés szép lassan egymás ellen ugrasztja a cég embereit. Locker már nyíltan keres állást, Foster meg szemlátomást sorra csalódik társában, ami a 3. részre egész szépen ki is csúcsosodott.

Ennek pedig a legfőbb oka az újonnan igazolt Monique Gabrielle Curnen (The Unusuals, Sons of Anarchy), aki amellett, hogy eyecandy és lassan Lightman szeretője, még játszani is tud. Vagy pontosabban cefet jól fekszik neki a karakter. Wallowski nyomozó  karakterével az írók rögvest 3 oldalról is bebiztosították magukat. Egyrészről van egy nő Lightman életében, van megint hatósági forrás és persze a legjobb húzás, végre nincs plátói kapcsolat Foster felé. Sokkal inkább egyfajta hatalmi és érzelmi háromszög van kialakulóban.

És ez a sorozat nagy érdeme, van végre valami, ami túlmutat a részeken és némi átívelő szálat csempész a történetbe. Erre pedig a másik apróság Lightman eddig eltusolt könyve, amit igen csak gyorsan meg kellene írni, ellenben egy zsíros kis pert akasztanak a vállára. Jah, és akkor még Locker is átmehet a konkurenciához dolgozni. Mi ez, ha nem fejlődés, amihez kemény 3 rész kellett?

lie-to-me-s3start-b

A másik kellemes újítás magában az esetekben leledzik, elvégre mégis csak egy nyomozós sorozatról beszélünk. Végre van itt is némi vérfrissítés, nem csak azok az unalmasnak tűnő bürokratikus esetek, amiket jobbára az FBI szállított. Sokkal bevállalósabbak lettek a készítők, hisz a 2. részben roppant szexi Adelaide Clemens (The Pacific) akart minket elvarázsolni a tini bájaival, nem is rosszul tegyük hozzá, hogy a 3. részben némi rendőrségi korrupciós ügyben találjuk magunkat.  És a jelek szerint ez még csak a kezdet, hisz a 4. részre érkezik Tricia Helfer (BSG, Dark Blue) is egy kiadós macska-egér harcra.

Összességében tehát kellemes meglepetés lett a Lie to Me 3. évados startja, ami egyfajta kötelező vérfrissítésnek is felfogható. Továbbra is Tim Roth játéka adja el a sorozatot, de végre van benne valami nyüzsgés is a háttérben, némi beígért átívelő szálal. Ez kérem egy új korszak, már csak azon kell aggódni, hogy vajon a FOX lesz e, olyan kegyes és kitart egy esetleges 4. évadig, ugyanis a nézettségi mutatók sajna a béka segge alatt vannak, holott a sorozat nézettsége volt anno 10M felett is.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Lie to Me – A majdnem elfeledett 2.5 évad

 
Beküldte: tess 2010 September 21, 16:34-kor a(z) Lie to Me témába.

A FOX cefetül tud valamit, elvégre a kevés olyan sorozat van manapság országos adón, ami tényleg majdhogynem napra pontosan egy kerek évig tart. És a poén, minderre ugyanúgy 22 rész áll rendelkezésre! Valamikor januárban írtam utoljára a Lie to Me 2. évadjáról, pontosabban annak az első feléről, aminek a maradék 9 része most nyáron került adásba.

Anno ugye megállapítottam, hogy Shawn Ryan (The Shield) shuwrunneri titulusa igen csak minőségi munka volt, amit a záró akkordra csak tovább sikerült tökéletesítenie. Szó se róla a struktúra továbbra is változatlan, Tim Roth hozza a tipikus „one man show-t”, a többiek meg jó szokásukhoz híven csak asszisztálnak a dolgokhoz.

lie-to-me-2.5b

Szerencsére a fél éves szünet azért számtalan apró változást is hozott, amire számítani is lehetett, elvégre a Tim Roth hihetetlenül bunkó brit könyöklésére nem feltétlenül lehet építeni. Az írók egyrészről szépen elővették a család és a mellékszereplők összes létező dramaturgiáját és halmozottan az arcunkba ömlesztették. Ennék értelmében végre több szerepet kapott Fosters, Locker és Torres is. A legnagyobb csúcspont kétségtelenül a párkapcsolatok behozása volt, ahol Fosters és Lightman brillírozott, no persze nem egymással.

Sikerült behozni a képbe a 2 visszatérő vendégszínészét Mellisa George (Alias) és Alex Martini (The Unit) személyében, akik végre némi vérfrissítést hoztak a képbe. Martini Fosters szerelmét alakította felemás életérzéssel, ellenben George egyszerűen sziporkázott Lightman mellett. Az írók vagy a castingosok nagyon betaláltak vele, de sajnos neki is csak a gyors, 3 részes enyészet jutott. Holott simán lehetett volna hosszútávra is tervezni vele, elvégre mégis csak részvényes lett, meg Lightman ágyasa J

A másik remek telitalálat, hogy érdemben sokkal több szerepet kapott Hayley McFarland vagyis Emily, így a Lightman család is jobban kiteljesedhetett. Egyébként a kiscsajban hihetetlen tehetség és eyecandy faktor lakozik, szóval érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben. Nem sajnos az egyre többször visszatérő Zoe-ra vagyis Jennifer Beals-re (The L Word), aki eyecandy meg minden, de a karaktere valami roppant elcsépelt.

lie-to-me-2.5a

És ha már negatívumok, akkor érdemes megemlíteni az eseteket, ahol sajnos a vége felé sorra jöttek a logikai bukfencek. Egyrészről remek, hogy Ryan az egész ügymenetet más terepre terelte, de a megvalósítással tudnék vitatkozni. Annyira túlcsavarták már az ügyeket, hogy csak radikális lépésekkel lehetet megoldani őket, amit nem feltétlenül lehetett követni. Nem egyszer fordult elő, hogy elveszítettem a fonalat és vissza kellett tekernem, holott ugye az egésznek egy pehelykönnyű nyomozós sorozatnak kellene lennie.  Ellenben a tisztelet is simán kijár, mivel majdhogynem az összes állandó családi drámás klisét elővették, de végül egyiket sem lőtték el, ami azért nagy szó mostanság.

Összességében tehát a Lie to Me 2.5 maradt olyan, mint a 2. évad volt. Shawn Ryan remek kis vérfrissítéseket eszközölt, melyek többségét sikeresen meg is lépte. A gond viszont még mindig az, hogy ha nem Tim Roth lenne a főszereplő, akkor bizony komoly bajok lennének. Másrészről meg cefetül kijárna már egy remek mellékszereplő, bár ezt hivatalosan is orvosolni fogják a 3. szezonban, ha már ilyen randán leszámoltak Mekhi Phifer-re, aki a végére már tökéletesen hozta a bürokratikusan vicceskedő FBI ügynököt.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Lie to Me – A 2. évad eddig

 
Beküldte: tess 2010 January 20, 10:53-kor a(z) Lie to Me témába.

A fene se érti miért, de az utóbbi időben mindenki le akarja nyúlni a FOX sikerreceptjét, ami a karakterorientált random nyomozós móka lenne. Persze a sok sikeréhes író sorra gyártotta a szivárvány színeiben tündöklő minőségi szinteket, de valljuk be az ABC-s Castle óta érdemlegeset nem sikerült lerakni az asztalra a konkurenciának. Aztán egyszer csak jött a FOX és azt mondta, nesze nektek hülye gyerekek, itt a Lie to Me!

lie-to-me-s2b

Az 1. évad ugye üde színfolt volt, már csak az alapötlet miatt is, de az egészet mégis Tim Roth varázsolta maradandóvá. Az már más kérdés, hogy a pali fergetegesen rátalált élete karakterére, de valahogy ehhez az íróknak nem sikerült felnőniük. A kezdeti varázs azt gyorsan elmúlt és jött a random „B-kategóriás maszlag” és Roth parádés játéka. Így végül is valahol a felénél megállapítottam, hogy ez csak egy közepes.

Aztán hirtelen a fejesek beszóltak és úgy döntöttek, hogy Samual Baum creator és Katherina Pope is kinyalhatja, így új showrunnert kapott a sorozat. Itt jön a képbe Shawn Ryan, akinek ugye a The Shield és a The Unit is köszönhető. Nos Ryan meglépte azt, amit elődei nem mertek.

Az ugye tiszta sor, hogy eddig Roth mester vitte a sorozatot a hátán, szóval ebből le kellett némileg faragni. Éppen ezért bejött az új struktúra, vagyis minden rész két eset, ebből adódóan kettéválasztotta a csapatot is, ami karakterfejlődést eredményezett. Ugye milyen egyszerű! Persze a hangsúly továbbra is Lightman karakterén van, de a többiek is hangsúlyosabbak lettek. Aztán ott van még Reynolds ügynök főszereplő tevése is és az FBI szál, ami megint csak külön plusz pont. Végre vannak olyan kétes esetek is, amikkel mindenképpen foglalkozniuk kell.

lie-to-me-s2a

És ha már esetek, akkor nem tudom feltűnt, hogy bizony már nem csak a randa gyilkosságokról megy a nyomozás. Hirtelen az erkölcsösebb dolgok is megjelentek és valamikor már a becsületbeli ügy a hangsúlyosabb és nem az igazság. Ettől függetlenül azért még mindig azt mondom, hogy az írásban komoly hibák vannak. Gondolok itt főleg arra, hogy semmi nemű összekötő kapocs nincs. Míg az 1. évadban ott volt Foster családi drámája és Lightman anyjának a titka, addig itt semmi sem volt, leszámítva néhány halovány utalást. Pedig de szép is lenne, ha kiderülne az ír kapcsolat, vagy valamelyik beetetős szerelmi szál is mozdulna valamerre.

Az viszont kétségtelen, hogy Shawn Ryan munkássága tényleg látszik, éppen ezért sokkal nézhetőbb lett ez az évad, mint az előző. Persze lehet még hova fejlődni, de egy karakter központú random sorozattól ne várjuk a megváltást. Ellenben a FOX-nak ez bőven megfelel, így 2009 novemberében a sorozat megkapta a teljes évados berendelést, vagyis a hivatalos 13 rész mellé további 9 érkezik még. Na és itt van Bo Derek csecstartója elásva, ugyanis hol a többi? December közepe óta hiatusban van a sorozat, holott még lenne itt nekünk cirka 12 részünk. A források szerint tavasszal jön a maradék, de erre épkézláb bizonyíték meg mindig nincs. Mások meg a inkább ebben a 3. évadot látják már. Na ide kellene Lightman doki, hogy kiderítse, akkor ki is hazudik.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Lie to Me – Az 1. évad felénél

 
Beküldte: tess 2009 March 20, 13:21-kor a(z) Lie to Me témába.

Letudva a Lie to Me első fele, amennyiben helyes a megállapítás és 13 részes lesz a sorozat. Persze a FOX-nál nem lehet semmit biztosra venni, de én most azt mondanám bejött nekik a lépés. A kritikusok komálják Tim Roth alakítását, a nézők is pozitívan értekeznek a részekről és a nézettség is korrekt. Bár azt gyorsan tegyük hozzá, hogy a folyamatos csökkenés tendenciája dominál, de még a 6. rész után is jóval 10 millió feletti a nézettség. Ezek után nehéz lenne elhinni, hogy a sorozat ne térjen vissza az ősztől.

Eme csodáért pedig nem más, mint Tim Roth a felelős, aki egyszerűen zseniális színész. Emlékeim szerint nem láttam egyik filmjét sem, mivel sokáig „B-kategóriás” arcnak tartottam, ami lehet akár igaz is, de ezt a szerepet tutira rá szabták. Ennyire nagyképű, egocentrikus, pofátlan és persze precíz csak a nagy előd Hugh Laurie tudott lenni a House-ban. De mégis miben más ez mint a House kérdezhetjük jogosan?

A struktúra egy és ugyanaz, a karakterek is szinte teljesen egyeznek, mármint ami a szisztémát illeti, de mégis van benne valami érdekes. Ez pedig az apró kis titkok, melyeket elég pofásan rejtegetnek előlünk a készítők. Nekem főleg Dr. Lightman és Torres beszélgetései jönnek be, amikor egymás múltját bolygatják. Kíváncsi vagyok én is, mi az istenért lett Lightman ekkora zseni? Bár aztán lehet addig jó, amíg nem tudjuk meg az igazságot. Dr. Foster anyasága is kiderült, aztán csak éppen sokkolt. Megható volt meg minden, de nem dobtam hanyatt tőle magam. Ellenben a férje kis hazudozásai még érdekesek lehetnek.

Ellenben ami nagyon zavar az párhuzamos nyomozások. Semmi változatosság nincs bennük. Szinte mindig ugyanaz a felállás érvényesül. Ligthman és Torres zsinórban lezavartak pl. 2-3 részt. Arról nem is beszélve, hogy Ligthman ügyei túl vannak bonyolítva, ellenben a másik szál meg néha pofátlanul sablonos és felszínes. Főleg a 6. részben, ami volt. Jó hogy Torres már az elején meg nem mondja a tutit látatlanban. Aztán ott vannak még az apró vágóképek is, amik tényleg pofásak meg minden, de az esetek 80%-ban Clinton van rajtuk meg a királyi család. És a többiekkel mi van? Mondjuk az is igaz, hogy Obama is tiszteletét tette már párszor.

Eddig tehát igen csak kétesélyes a dolog, mivel vannak tényleg remek ötletek és színészek, de azért akad szép számban klisé és felszínesség is. Szó se róla maradok a fináléig, de szigorúan csak darálás címszó alatt. A részek ugyanis lehet, hogy érdekesek, de egy idő után rettenetesen unalmasak lesznek és persze vontatottak. Nincs benne semmi tömörítés, semmi sokkoló, és ha még a struktúrát is ismerjük, akkor hosszútávon maga a pokol. A karakterfejlődések meg ennyit ugye nem érnek meg. Magyarán ez egy erős közepes, de szigorúan csak Tim Roth játéka miatt. Folytatás valószínűleg az évad végén.

This entry has a rating of 2.5

3 Hozzászólás

Lie to Me – Season 1 (félidőben)

 
Beküldte: tess 2009 March 19, 19:58-kor a(z) Lie to Me témába.

Az évad jelen állás szerint 13 részre van berendelve, vagyis tipikus mid-season sorozat, ami nagy valószínűséggel kitart a szezon végéig is. Egyelőre semmi hír nincs az esetleges 2. évadról, merthogy mid-season sorozatot nem szokás plusz résszel megtoldani.

1.02 – Moral Waiver


Premier: 2009/1/28
Írta: Josh Singer
Rendezte: Adam Davidson
Lightman és Torres a hadseregnek nyomoznak nemi erőszak vádjában. Az áldozat állítása szerint parancsnoka, akinek mellesleg jelentős szerepe van az Iraki rendfenntartó erőknél szexuálisan zaklatta. Lightman-nek alig pár napja van az esetre, ugyanis a parancsnoknak vissza kell utaznia Irakba a további feladatait végezni. Eközben Dr. Foster és Eli egy egyetemi kosárcsapat ügyén dolgoznak, ahol felmerült az egyik hányatott sorsú, ám de igazi tehetségnek számító játékosról, hogy kenőpénzt fogad el…

Értékelés: 3/5

1.03 – A Perfect Score


Premier: 2009/2/4
Írta: Steven Maeda, Steven Maeda, Samuel Baum
Rendezte: Eric Laneuville
Egy elit iskola egyik tanulóját meggyilkolják, így a hatóságok a diszkréció és persze a pénzes szülők miatt az ügy felgöngyölítését a Lightman Group-ra bízzák. Dr. Lightman Torrens-szel viszi az ügyet, aminek a során egy meglehetősen bizarr és persze komplex hálót fedeznek fel az iskola tanárai és diákjai közt. A nyomozás közben a viszont a dokinak a saját lányával is foglalkoznia kell, aki a kamaszkornak hála szépen elkezd lázadni és persze hazudozni. Eközben Dr. Foster és Loker a NASA-nak segítenek, ahol az egyik pilóta feltehetőleg szándékosan megrongált egy 250 milliós repülőgépet…

Értékelés: 2.5/5

1.04 – Love Always


Premier: 2009/2/18
Írta: Tom Szentgyorgi, Steven Maeda
Rendezte: Tim Hunter
A csapat egy esküvőre hivatalos, ahol nem mást, mint Dél-Korea nagykövetét kell megvédeniük egy esetleges merénylőtől. A gond csak az, hogy nem járnak sikerrel, mivel történik egy merénylet, ami súlyosan megsebesíti a nagykövet fiát, akinek mellesleg épp az esküvője tart. Dr. Lightman azonnal lezártatja az egész épületet és a biztonsági szolgálattal próbálja meg felgöngyölíteni az ügyet, ami meglepő fordulatokat és titkokat eredményez. Főleg hogy Dr. Foster férjével is összetűzésbe kerül…

Értékelés: 4/5

1.05 – Unchained


Premier: 2009/3/4
Írta: Josh Singer
Rendezte: Lesli Linka Glatter
Dr. Lightman és Torres egy meglehetősen furcsa ügyben nyomoznak. Goldin alkormányzó szabadon akarja engedni a helyi bandák egyik volt vezérét Trillo-t, aki a börtönben állítólag teljesen kicserélődött. Az egykori bandavezér művelt ember lett, akit ráadásul egykori áldozata felesége is támogat már. Torres persze nem hisz a férfi pálfordulásában, ami felkelti Lightman érdeklődését is. Eközben Dr. Foster és Locker egy halott tűzoltó ügyében nyomoznak, aki nagyvalószínűséggel társai tréfája miatt hallhatott meg. Viszont a háttérben itt is jóval több lapul, főleg az után, hogy kiderül egy titkolt kapcsolat is…

Értékelés: 2,5/5

1.06 – Do No Harm


Premier: 2009/3/11
Írta: Jami O’Brien
Rendezte: John Behring
A két doki, vagyis Lightman és Foster újra együtt dolgoznak egy eseten. A megbízójuk egy elkeseredett család, akik elvesztették a lányukat. A rendőrség szerint a család megölhette a lányt, de az apa egy kétes bizonyítékkal alátámasztja, hogy a lányát elrabolták. Lightman a rendőrséggel közösen végül eljut egy pedofilhoz, aki esetleg tud segíteni az ügyben. Eközben Torres és Loker egy könyvkiadó megbízásán dolgoznak, ahol ki kell deríteniük, hogy a siker várományos író Farida valóban az igazságot írta le. Torres persze már az elejétől gyanakvó, míg Loker teljesen belezúg a nőbe…

Értékelés: 3/5

Kommentáld!

Lie to Me – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2009 February 19, 19:19-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Lie to Me,Pilot témába.

Premier: 2009/1/21
Írta: Sam Baum
Rendezte: Robert Schwentke

Dr. Carl Lightman nem egy hétköznapi ember, hisz istenadta tehetsége meg persze tudása van ahhoz, hogy megállapítsa az emberek gesztusaiból, hogy ki hazudik. Társával Dr. Gillian Foster-ral létrehozzák a The Lightman Group-ot, ami független nyomozásokra specializálódik és persze magasabb körökben is egyre sűrűbben veszik igénybe. A csapat egyik ilyen esete egy tinédzser fiú, akit azzal vádolnak, hogy brutálisan meggyilkolta a tanárát. A nyomozás közben aztán befut egy másik meló is, ami valamivel szaftosabb már, mivel egy politikust vádolnak meg kurvázással…

Megjegyzés: Kanyecc bíztatására végül is bepróbáltam a FOX mid-season sorozatát és hát nem csalódtam. Sőt, azt kell, mondjam a “róka adó” rég tett le az asztalra ennyire színvonalas drámát. Szándékosan nem használtam a jogi dráma titulust, mivel ez nem teljesen az. Ha nagyon hasonlítanom kellene valamihez, akkor azt mondanám, hogy a House által gerjesztett hullámot kívánja meglovagolni. Bizony azt, amin már eddig elvérzett a 3lbs. és a Shark is, hogy csak a legnagyobbakat említsem.

Ellenben ebben a produkcióban, most tényleg van potenciál, méghozzá nem is gyengén. Adott a főszerepben Tim Roth, aki hajdanán jobb napokat is megélt filmszínész volt, de mostanság nem nagyon megy a szekere. Ellenben tv-s berkekben egy olyan minőséget képvisel, amit igen csak kevesen. Ennyire laza, de mégis elegáns és precíz csak igazán kevés ember tud lenni. Igazi antiszociális hős, aki rühelli az embereket, vagyis a megbízókat és csak a munkájának él. Jól mutatja ezt a munkatársaihoz való viszonya is, meg persze azok az eltitkolt tények, amik elsőre észrevehetőek. De ezt ne is feszegessük, mivel gondolom ez a jövőben a kapocs a részek közt.

Aztán ott van még nekünk egy Kelli Williams, aki talán ismerős lehet a Men in Tress-ből vagy a Medical Investigation-ből. Ő lenne Tim Roth párja, aki sokkal emberibb és persze szerethetőbb. Nem ismerős a felállás? Ezt a szisztémát használja a két nagy előd, vagyis a House és a Shark is. Ellenben én azt mondanám, hogy ez inkább a Shark-hoz áll közelebb. Ne kérdezzétek miért, de Tim Roth játéka félelmetesen emlékeztet James Woods-ére.

A többi karakter, ahogy lenni szokott még felszínes, de nagyon nincs is rájuk szükség. Csak a háttérmunkákhoz kellenek, mivel a két főszereplő gond nélkül elviszi a hátán a sorozatot. Persze akár még érdekes is lehet a folyton igazat mondó Brendan Hines (The Middleman, The Sarah Connor Chrocicles) vagy a meglepően nagyszájú újonc Monica Raymund is. Meglátjuk.

Ellenben ne tévesszen meg senkit sem, ez ismét egy random nyomózos sorozat lesz, méghozzá a dámázós fajtából. Eredeti ötlet a javából a műfaji palettán, amibe nem gyengén sikerült érzelmeket is becsempészni. A már emlegetett céges titkok remélhetőleg előjönnek a folytatásban és lesz valami kapocs is a részek közt. Merthogy karakterfejlődés nem lesz az tuti. Ugyanis nincs hova! Tim Roth a csúcson van, ha meg el kezed érzékenyebb lenni, akkor az egész inkább a viszályára fog fordulni. Maradjon minden csak így!

Az egyetlen dolog, ami miatt viszont mégsem kap totális maximumot, hogy hiányzik belőle a nagyobb tartalmi egység. Mármint tudom, hogy random nyomozós sorozat lesz, de legalább egy a The Mentalist-hoz hasonló főmuftit simán elszórhattak volna. Mind, ahogy a The Mentalist sem foglalkozik John Red-del úgy ennek sem kellett volna, de nélküle sajna nem ütött igazán állon. Ettől függetlenül viszont minden korrekt volt.

This entry has a rating of 4.5

1 Hozzászólás

Lie to Me – 1.01 – Unaired Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2009 January 20, 16:37-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Lie to Me,Pilot témába.

Te Fox, most aztán megleptél engem! Ez kellett már nekem. Végre egy olyan nyomozós sorozat, ami eltér a többitől. Hiszek benne. Unaired pilotja két héttel ezelőtt került fel a netre. Most érzem úgy, hogy a várakozásnak nincs helye. Ide a folytatással. Ez lesz az az újonc, a Knight Rider mellett, amire időt fogok szakítani. (Lejött, mennyire tetszett? Ha nem, akkor folytatnám…)

Eredeti az alapkoncepciója. Egyszerűségében rejlik az ereje. Vegyünk alapul egy korában járó férfit, adjunk neki egy átlagon felüli képességet és kész a sztori. Figyelmem a tetőfokon. – Nálam legalábbis. A Lie to Me összehozása biztosan nem két hét alatt történt meg. Precizitás, sok-sok tanulmányozás, utána olvasás, aztán papírra vetés folyamatával tudnám leírni az író(k) munkáját. Komolyan, amit látunk benne azt mind alkalmazni a való világban, csak jó megfigyelőnek kell lennünk. Élő hazugságvizsgáló tanfolyam kezdőknek is lehetett volna a címe, de az alcíme mindenképpen. Mindent példákkal támasztanak alá, a jelenkorszakból. (Mikor láttam Bush arcát, elkapott a röhögés.)

Év elején kezdtem bele a Psych első és második évadjának darálásába. Kicsit deja vu érzés kapott el, hiszen Tim Roth karaktere – Dr. Cal Lightman – számomra egy látnokként tudatosult. (pl.: Mikor visszaemlékezik a kikérdezettek reakciókra.) A felállás kísértetiesen hasonlít az ottanira, mivel a nagyok alatt állnak, de mindhiába, hiszen náluk van a „pont” az esetek 99%-ában. A Numb3rs-feeling szintén áthatja, lásd a példák illusztrálása.

Remekül válogatták össze a csapattagokat. A férfi-nő arány megmaradt 50%, de mind a négyüknek megvan a maga titkos képessége. Dr. Cal az élő hazugságvizsgáló és egyben a főnök a csapatban. Kollégája Dr. Gillian Foster, kinek léte elengedhetetlen, mert mint a tűz a víznek feleltethető meg. Amikor Cal érzi az igazát, de nincs módja rávilágítani, jön Gillian. Kelli Williams alakítja, aki nekem leginkább a Medical Investigation-ből ismerős. Will-t alakító Brendal Hines szintén elengedhetetlen. Az igazmondó „titkárnőt” személyesíti meg, aki soha sem tud hazudni, mindig kimondja az igazat. S, a végére Monica Raymund-ot se feledjük ki, aki a boss legfiatalabb felfedezettje.

A casting tökéletes, no de a sztorival mizus? Hát igen, kicsit itt éreztem a laposodást, ami az elején még aligha érezhető, de a folytatásban csak el fog törni az a bizonyos mécses. Ne legyen igazunk, mert nekem tetszett, sőt kedvet kaptam a The Mentalist megnézésére, hiszen a Fox szerint a párbaj adott lesz. (Mi már most látjuk az átlagos nézettséget, de ne legyen igazunk.) Tessék belenézni. Komolyan. Hiába vetettük meg annak idején – Upfront beharangozónkkor – most kalapot emelünk előtte, mert a csatorna tényleg eredetit alkotott.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

free web stats