Stalker – Pilot

 
Beküldte: tess 2014 October 31, 19:09-kor a(z) Pilot,Stalker témába.

Két éve sokunk egyenesen világmegváltóként aposztrofálta Kevin Williamson újbóli megtérését az intelligens slasher műfaj irányába. Ráadásul, hogy mindezt egy network adón volt képes elkövetni egyenesen maga volt a zsáneri revolúció! Csakhogy a The Following adta kultúrsokk igen gyorsan lecsengett, akárcsak a Williamson-t övező ajnározás. Cseppet sem véletlen tehát, hogy a neves író vesszőfutása végül egy új csatornához és egy új projekthez vezetett. A kilúgozott sorozatgyilkosokat hétköznapi zaklatókra cserélte, miközben megpróbálta nem elkövetni egykori hibáit. És a végeredmény? Hát maradjunk abban, hogy erősen felemásra sikeredett.

A középpontban egy aprócska, ám de a munkáját nagyon értő Los Angeles-i zaklatási ügyosztály áll, melyhez egy frissiben átigazolt New York-i zsaru csatlakozik. A hosszas ismerkedésre azonban vajmi kevés idő jutni, ugyanis egy mániákus zaklató sorra élve égeti el az áldozatait. Vagy valami ilyesmi…

stalker-pilot-a

Gondolom a rövid plot alapján mindenkinek leesett már, hogy ez sem az az agyonbonyolított sorozat lesz. Habár a zaklatók utáni nyomozás érdekes procedurális felütés lehetne, amennyiben némi krimi elem is társulna mellé. Ne adj isten némi noir hangvétel… Ehelyett kvázi ugyanazt kapjuk, mint két éve a The Following esetében, csak ezúttal az akkori feketeleves nélkül. Williamson újfent árnyalt karakterekkel dolgozik, de szerencsére még a visszataszító jellemvonásaik nélkül. Sőt, mintha némileg az antihősök ismert vonásai felé próbálna meg hanyagmód kikacsintani a sorok végén. A cold open ismét hatásosra, mi több egyenesen lebilincselően erőszakosra sikeredett, kellőképpen megadva a kötelező felütést. Kár, hogy a folytatásra a színvonal drasztikus minőségvesztésbe csapott át.

Ettől függetlenül a script folyamatosan feszegette a network tv adta formai kereteket. Olykor meglepően hátborzongatóan realista erőszakba átcsapva hozta bizarr közelségbe a zaklatás milliőjét. Éppen ezért maga a légkör is sokkal romlottabb és betegesebb, mint a standard CBS sorozatok esetében. Ezt továbbá sikerült megfejelnie azzal a viszonylag csatornaidegen megoldással, hogy a script és a rendezés erősen táplálkozik a urbánus legendákból és a ’90-es évekbeli slasher újhullám megoldásaiból. Utóbbiban mondjuk semmi különös nincs, lévén Williamson volt az egyik elindítója anno annak a bizonyos újhullámnak. Így az olcsó totálisan kiszámítható, ám de mégis hatásos rémisztgetés kvázi a kisujjából megy. Ezzel szemben a krimi vonal már sokkal inkább megkérdőjelezhető. Az epizodikus tónus ugyan a pilot alatt működött, de hogy hosszútávon meddig lesz képes életképes és hatásos eseteket szállítani már más kérdés. Gondolom, ezzel az írói kollektíva is részint tisztában lehet, ugyanis szép számmal szórtak el opcionális átívelő szálakat, melyek egytől egyig kellően rejtélyesek és bizarrak, így még akár életképesek is lehetnek.

stalker-pilot-b

És erre nagy szükség is van a közeljövőben, merthogy a casting és a karakterek terén nem éppen fényes a helyzet. Ironikus amúgy, hogy Williamson folyton itt hasal el, amikor a teen-drama érában meg pont, hogy ebben a legerősebb. Persze a pazarul felépített para faktor és a minimalista profilozás vegyítése még képes volt valamelyest palástolni a helyzet súlyosságát. Ettől függetlenül viszont csak a vak nem veszi észre, hogy Maggie Q mennyire súlytalan, ráadásul a korosodó vagy inkább fontoskodó eyecandy szerep sem áll már olyan jól neki. Dylan McDermott ezzel szemben rutinos, de semmi több, holott tőle azért elvárható lenne legalább valami zsigeri karizma. A közös chemistry is bosszantóan sekélyes, habár bőven van még idő összecsiszolódniuk. Ezzel szemben az egység többi tagja totális budge pazarlás. Az egyedüli mentsvár a karakterek rejtés múltja és az ebből adódó összeférhetetlenség lehet.

Mindazonáltal maga a pilot nem volt rossz, inkább csak amolyan patikamérlegen adagolt totális középszer, ami pont annyit volt hajlandó kockáztatni, hogy képes legyen elfedni a hiányosságait és valamilyen szinten megpróbálja fenntartani az érdeklődést még egy pár hétig. Procedural szempontból viszont még így is üde színfoltja lehet a csatornának.

This entry has a rating of 2.5

Comments Off on Stalker – Pilot

free web stats