Secrets & Lies (US) – Kezdett a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 August 29, 15:36-kor a(z) Secrets and Lies témába.

Kevésszer adatik meg, hogy beelőzzük az amerikai premiert, azonban az AXN ismét megcsinálta. A Secrets & Lies második évadja csak szeptember 25-én startol odakinn, azaz majdnem egy hónap múlva, azonban a magyar nézők már nézhetik a nyitóepizódot. Folytathatnám a sort azzal, miként ért véget az első évad, azonban kimaradt a szórásomból mind a 10 epizódja. Szerencsére az írók úgy álltak hozzá, hogy lehet kaszát kapnak, így elenyésző szálat hagytak levegőben, a többit mind lezárták. Tess-től azért rákérdeztem: Vesztettem-e bármit is a 10 rész hiányából fakadóan?, de a válasza az volt, hogy ne vicceljek, Juliette Lewis fanyarú tekintetén kívül semmit az égadta világon, viszont még az is olyan, mit inkább mindenki mellőzne az életéből. Nos, a legnagyobb lelki békével ültem le a dupla része elé, amit semmiképp se lehet egy The Night of… mellé helyezni, hiába lassú lefolyású nyomozós koncepció mindkettő.

Secrets.and.Lies.US.S02E01.HUN.HDTV.x264-HNZ.mkv_20160829_153556.455

Új évad, új sztori, mint ha antológiának lőtték volna be. A kapcsot pedig a nyomozónő adja. A történet középpontjában egy rejtélyes gyilkosság áll. Egy nő több emelet magasból zuhant le egy céges parti kellős közepén a tetőerkélyről. A nyomozónk egyből a férjet gyanúsítja – hiszen az esetek 90%-ban ő az elkövető –, a férj pedig azon töpreng bánatában, hogy kinek állhatott érdekében eltenni láb alól a kedvesét – akinél bedobják a legklisésebb fordulatok, nah mindegy, hagyjuk is. Összefoglalva, Andrea (Juliette Lewis) beleveti magát az ügybe a legnagyobb fapofával, ami nem csak a sorozat szereplőit akasztja ki, de a tévénézőt is. Az átívelő történet a címben olvasható két kulcsszó fogja tovább fűszerezni, hiszen egy nagy és befolyásos családban történt mindez, ahol a titkok és a hazugságok napi szinten jelen vannak.

Mint már említettem, a lassú lefolyású nyomozós ügyek közül tényleg csak az igényesebb fajtákért vagyok oda. Olyanokért, ahol láthatunk színészi alakításokat; ahol az operatőrök törekednek olyan beállításokkal dolgozni, amik szokatlanok az átlagnézőnek; ahol kellően érdekes az ügy; és ahol valamilyen módon azonosulni tudunk az áldozattal (jelen esetben a gyanúárnyékában lévő férjjel, aki sorra követi el a hibákat és ezáltal magára hívja a figyelmet). Nos, nem kertelek, mert a Secrets & Lies országos tévére bőven jó lesz (egy kaszára!), viszont egy prémium tévén olyan hamar elvérezne, hogy öröm lenne nézni.

Mik a bajok vele? Az íróknak nincs sok önálló gondolata. Pistike, frissen diplomázott szkriptíró elakadt, ezért felcsapja a „Hogyan csináljunk sorozat? alapjai” c. tankönyvet. Nagyjából ezt éreztem, amikor a 2×01-es részt végignéztem. Bedobták a legrosszabb kliséket, mint pl.: a meghalt nő terhes volt, és ezt a 2×02-es epizódban még egy hülye csavarral tovább fűszerezik. Természetesen főhősünknek balhés haveri társasága van, illetve azt se lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a titokból is a legrosszabbat írják a szkriptbe. Fel is merül a kérdés, hogy egy szappanoperát vagy egy minőségi drámát nézek, mert az érezhető határok nincsenek meg. Egy napi teleregényben elmennek ezek a húzások, gondolok a Barátok közt-re, de 2016-ban azért az ember szervezete másra éhezik. Értem én, hogy elhozhatjuk a „régi, bevált dolgokat”, (lásd: Stranger Things), de akkor tanuljuk meg úgy belemunkálni a projektbe, hogy az élvezhető, ne pedig zavaró legyen.

Secrets.and.Lies.US.S02E01.HUN.HDTV.x264-HNZ.mkv_20160829_153356.983

Nem lesz hosszú életű a Secrets & Lies berkeinkben. Hiába van a főszereplők között a Lost egykori sztárja, Terry O’Quinn, aki főhősünk „majd minden megoldódik” apját alakítja, még általa se fogok változtatni a végső döntésemen. És Mekia Cox-ot se feledjem már el, az ügyvédi végzettséggel rendelkező tesókát, aki remekül hozza a nyáladzó és idegesítő hangú karaktert. Próbáltam fejben összeszedni: Mi lehet a sorozat erőssége?!, de semmi pozitívumot se tudok megemlíteni, amivel hozzátettek volna az írók ezzel az ötlettel a tévézéshez. Ha esetlegesen nem lett volna második évad, akkor se hiányzott volna senkinek.

Jó, ez gonoszul hangozhat, de talán 2007-ben a Dirty Sexy Money társaságában biztosan jó mutatókat és lekötés faktort generált volna a sztori, viszont majdnem 10 évvel később már változtak a szokásaink. Ez ide nem elég. A kulcskarakterek között kérdéstelenül Andrea nyomozónő és John Warner apuka áll. Biztosan kettőjük viszi hátán majd a sorozatot. Előbbi az üveges tekintetével, utóbbi a higgadtságával.

Secrets.and.Lies.US.S02E01.HUN.HDTV.x264-HNZ.mkv_20160829_153339.478

Összegeznék. Az AXN-nek azért se kell félnie, hogy műsorukon a Secrets & Lies, mert a Blikk és a Bors még létező szennymagazin, ergo, az ilyen kisstílű átívelős sztorikkal meg lehet az olvasóikat fogni; azonban aki igényesebb nyomozós sztorira vágyik, az messze elkerüli. Hogy jót is mondjak, mert közben eszembe jutott, ott van a Criminal Minds: Beyond Borders, amihez képest tényleg kikapcsolódás és felüdülés volt. (Hamarosan írók róla is, mekkora egy sz*r lett ez a spinoffjuk is.) Szóval van nála lejjebb. Tényleg csak az a problémám vele, hogy 2016-ban és évadnyitó epizódnál ne nyúljunk már kapaszkodókhoz, mert nagyon degradálni tud. Hiába ordítja azt az írásom, hogy nem lett jó az első két rész, mégis visszagondolva azért foglalkoztat, mit dobnak be a későbbiekben; de csak is azért, mert köztudott tény, mennyire mazochista vagyok. Minden rosszban van valami jó, rá kell jönnöm: itt mi lehet az, mert alapvetően a színészi játékot nem lehet lehúzni. Tényleg felháborodtam csak ezen a pöcsölősségen, amit elénk dobtak.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

Fear the Walking Dead – Kezdett a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 April 16, 16:59-kor a(z) Fear the Walking Dead témába.

Áprilisba lépve visszatért a Fear the Walking Dead. Az AMC eltökélt szándéka, hogy egyeduralmat alakítson ki a zombi ötletek körében. Már csak egy időszak van, a nyár (a telet meghagynám vegetálósnak), amit fel kellene tölteniük ilyen alapkoncepcióval, utána pedig egész évben mehetne az élőhalott móka. Kétszer átgondolnám a helyükben, hogy belefognék-e ilyenbe, mert azáltal hogy telítődik az időszak és a piac, sokkal inkább tele lesz az ember hócipője velük. Példaként had hozzam fel a szuperhősös elképzeléseket, amikből akad szép számmal mind a mozis, mind a tévés fronton. A bőségzavara hat a nézőkre, velem speciel megutáltatták az egész alműfajt, nem is nézek egyet se, már csak elvből se. Tudom: makacskodom, viszont nem szeretném, ha az AMC ilyen fejetlenül állna hozzá a sikeréhez.

Fear.the.Walking.Dead.S02E01.WEB-DL.h264.HUN.ENG-Drew.mkv_20160416_140038.574

Megpróbálkoztam azzal, hogy a The Walking Dead-et folytatom a 6. évaddal, mert ősszel nagyon bejött a testvérsorozat. A második részéig jutottam, aztán a feledés homályába taszítottam. Maradt a böjt időszaka, mert az FtWD másabb. Sokkal hétköznapibb nézőpontot tár elénk. Aláírom, 6 évad alatt az itteni szereplőgárda is simán kikupálódhat olyanná, de mégis azt érzem: ez nem fog megtörténni. Az írók sokkal jobban hatnak az érzelmekre. Látszik minden karakteren a bizonytalanság, amit hasonló helyzetben bárkin megfigyelhetnénk. Tudat alatt készíti az AMC fel a nézőket egy nem várt apokalipszisre.

A kérdések újabb kérdéseket szülnek! Míg az anyasorozatban a szárazföldet preferálják jobban, addig a testvérnél már a 7. résznél minden főhőst az óceánra visznek. Teljesen jogosan, hiszen azt gondolhatnánk, hogy a több méteres mélység bármilyen zombit elijeszt. Tévedés nézőpont. A rész legnagyobb mondanivalója: sehol sincs az ember biztonságban. Éppen az egyik jelenetben a fiatalság önfeledten lubickol a tökéletes hőmérsékletű vízben, mikor egy matrózféle zombi támad rá egyikükre. Nyilván mindehhez az is hozzátársul, hogy nem messze van egy hajóroncs, melynek lehetséges áldozatai közül az egyikről beszélünk, de simán adja alánk a lovat, hogy ha már a mélység se óv meg minket, akkor mégis mi a fészkes fene fog? – Hol fognak főhőseink olyan menedéket találni, ahol az aggodalmukat és a bizonytalanságukat félre tudják tenni; és valamelyest teljesebb életet élhetnének? Jelek szerint sehol!

Fear.the.Walking.Dead.S02E01.WEB-DL.h264.HUN.ENG-Drew.mkv_20160416_142409.137

Zseniális és roppant olcsó megvalósítással találkozhatunk az évadkezdésben és még jó néhány rész esetében. A Fear the Walking Dead írói lóvá tesznek minket. A költségek minimalizálása érdekében vitték az óceánra a karaktereket, hiszen ott jelenpillanatban csak egy luxusyacht szolgáltatja a makrókörnyezetet. Ezt akár egy kibéreléssel megoldhatják, még vízre se kell tenni, mert alapvetően azt a CGI-os mókamesterek megteszik helyettünk. Nyilván nem olcsó egy ilyen yacht bérlése (drágának se nevezném), viszont az a luxus, amit elénk tár ferdíti a valóságot. Cseppet se arra fókuszáltam, mennyire olcsón hozzák ki az évadnyitót; hanem arra, mennyire zseniálisan csapnak be minket, mert ez már túltesz az emberi lóvá tételen. Ügyesen manipulálnak. Összezsugorítják a káoszt egy kisebb környezetre. Valljuk be, minden részben nem lehet apokaliptikus hellyé tenni egy újabb város egyik utcáját.

Sok a kérdés, de ezeket ne úgy értsétek, hogy a sztori olyan bonyolult lenne, ami teóriák gyártására ösztönözné a nézőt; inkább arra, hogy az alapvető „Mit tennél hasonló szituációban?” kérdésekkel bombáz! Főhőseink elhaladnak egy csapatnyi hajótörött mellett. Segítségkérő hangok, sikoltozások és jajveszékelések arra ösztönöznének, hogy rohanjunk a segítségükre. Ott van a másik oldal is: Miért?! – Hogy előbb elfogyjon az élelmünk?! Hogy vadidegenek rettegjünk, hiszen nincs arra semmi bizonyíték, hogy később ne történek az életünkre?! A józan paraszti logikát szembesítik a kétségbeesett tényekkel. Nyilván mindenki segítene, mert ez egy alapvető emberi reakció, ha meghallja a kérő felkiáltást, de itt már a túlélésről van szó. Az adott jelenet nagyon jól rávilágít arra, hogy az egyes karakterek miként azonosulnak egy ilyen szituációhoz. Példaként hozhattam volna Alicia semmiből jött kötődését egy vadidegen túlélőhöz, akik szintén a parttól távolabb próbálkoznak a túléléssel. Oké, sorstárs, de had vesszen.

Fear.the.Walking.Dead.S02E01.WEB-DL.h264.HUN.ENG-Drew.mkv_20160416_165137.756

A lassú építkezés továbbra is jelen van, mégis azt érzem, hogy haladnak szépen előre. Nincs bosszantó tétlenkedés, mert hogy az van, de nem érzem annak. Egy hajón ülnek, kiszolgáltatva az élelemhiánynak – nem is értem miért volt már az első vacsoránál terülj-terülj asztalkám szindróma –, a portyázó kalózkodóknak és a zombiknak. Biztosan fogunk utóbbi kettővel találkozni, várjátok csak ki a folytatást – mondom mindezt látatlanban, mert csak az évadnyitót láttam. Főhőseink tartanak valamerre, de ők se tudják, hogy hol lesz a legjobb nekik. Megjósolhatatlan, mi fog történni az 5. részben, ez tetszik leginkább nekem a Fear-ben. Olyan, mint ha a sztori önmagát írni ahogy haladunk szépen előre az időben. Mint kb. az emberek életénél: ha történik valami nem várt fordulat, akkor alkalmazkodunk ahhoz és próbálunk kijönni belőle a legjobban.

Egyelőre céltalanul, információ nélkül tengődnek főhőseink. Abszolút a rész legjobb jeleneteit Strand és Nick szállítják, amikor pedig összeeresztik kettőjüket némi bájcsevejre szabályosan a mosolygás kap el, mert annyira egy húron pendülnek, hogy azzal a legunalmasabb részt is simán fel tudják pontozni a semmiből. Ilyen az, amikor két karaktert nem csak remekül írunk meg, hanem a színészi játékban se találunk semmi kivetni valót. Egy szóval, mindketten bravúroznak, és ez a bravúr nézői elégedettséget szól – legalábbis nálam tutira.

Fear.the.Walking.Dead.S02E01.WEB-DL.h264.HUN.ENG-Drew.mkv_20160416_165307.769

Az epizód nagyon erős képi világgal rendelkezik. Okosan játszanak a túlfénnyel. Nézzetek csak az első képre a cikkben, ahol a kinti napsütés vakítja az éppen csevegő Alicia szemét. Vagy ott a második, ahol egy fejjel lefelé úszó szétlőtt csónakból szűrődnek be a kinti fények. Nagyon jó hangulatot ad a jelenetnek. Szabályosan túl fokozza az adott szituációt. Jó látni, hogy az operatőrök a legciffrább nézőpontokból szállítják a képsorokat. Nálam az utolsó 5 perc mindent vitt. Annyira rápörögtem manapság az operatőrökre és a rendezésre, hogy simán ezzel sikerült 3/5-ről 3.5/5-re felhúzni az amúgy semmitmondó évadkezdést.

Összesítés:

A Fear the Walking Dead évadkezdése az szállította, amiért beleszerettem hajdanán. Lassan építkeznek, senki se tudja megjósolni hová jutunk a következő részekben, viszont pontosan ez az, ami miatt annyira tetszik. Minden része meglepetés. Kiszámíthatóságot el lehet felejteni, nyilván klisék akadnak bőven, de azok elvesznek a sok apró jó mellett. Ezen felül bebizonyították, hogy egy yacht is szolgálhat otthonul egy ötletnek. Bár ezt már tudtuk, elég csak A Bárkára gondolni, tudjátok arra a spanyol sorozatra, ami idehaza az AXN-en ment. Ha legalább olyan minőséget kapunk, már nyert ügyük van.

Kíváncsi leszek, hogy az írók fejében megvan-e: mikor akarják az anyasorozattal párhuzamossá tenni a cselekményeket? Mármint összekapcsolni a kettőt. Ezen felül ígértek egy új főszereplőt, akit a websorozatból, a Fight 462-ből ismerhettünk meg. Őt mikor óhajtják behozni, mi lesz a különlegessége, vonz ereje? Sok a kérdés, minden téren, ez teszi olyan érdekesség számomra a Feart. Tutira maradok, talán még hetiben is!

 

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Heroes: Reborn – 4 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 December 21, 18:15-kor a(z) Heroes,Heroes: Reborn,Pilot témába.

Totálisan hozta a Heroes: Reborn a régi szép időket. Most láttam a pilotot, engem berántottak
– by önmagam.

Utálom idézni önmagam, de ha egyszer nagyobb hangsúlyt akarok adni a véleményemnek, akkor megköveteli a haza. A Heroes: Reborn-höz még csak most jutottam el, amikor már leadásra került az első 10 epizódja az évadnak, de sose késő belekezdeni. Kijelentésemet mi sem igazolja jobban, mint az az elégedettség, ami jelenpillanatban átjár. Szerintem hozta az újragondolt folytatás a régi szép időket, amikor a Heroes-ra még úgy tekintettünk, mint egy forradalmi ötletre, amihez hasonlót keresve se találhattunk az elmúlt években. Nyilván azóta láthattunk jobbnál jobb ötleteket, ez olyan, mint mai fejjel Lost-ot nézni: 2016-ban bármilyen szomorúan is hangzik, a pilotja ritka vontatottra, unalmasra és rágcsálósra sikerült, de anno ezért éltünk-haltunk heti rendszerességgel. Ezt a tényt ne feledjük el.

Heroes.Reborn.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151218_200106.093

Ha felidézem a 2006-os premier időszakát, tényleg hatalmas várakozás előzte meg. Anno ment a harc a magyar felirat fronton is: ki készítse hozzá. Minden epizódja, minden fejezete hozott valami olyat, amivel előtte nem találkozhattunk. Tim Kring-re istenként tekintettünk, hiszen végre valami forradalmit tette le az asztalra, amit jó volt nézni, visszanézni vagy akár darálni. A „pomponlány sztorika” címszavakkal illettük a haveri társaságomban. Ej, azok a szép idők, amikor még bármit néztünk nem húztuk a szánk szélét az elégedetlenségtől, mert a történet csavarosságának tudtuk be a szálak irányítását. Nos, azok az idők elmúltak. (A második évadnál már csökkent a lelkesedés, míg a 3. évadnál már sok nézőt vesztett – az utolsó pedig, egy szimpla vergődésként írható le.)

Nagyon tetszett, hogy Tim Kring inkább a régi szép időket akarta felidéztetni az ex-Heroes nézőknek, mint sem hogy egy új sorozat teremtsen a új értékekkel. Hozta ugyanazt a vázat, amibe beleszerettünk. A részek eleji, közben lévő és záró narrációit, az izgalmat adó és gondolkodást serkentő tipikus Heroes-nótát, illetve a fura feliratozásokat, amikkel be tudtuk azonosítani egy-egy új karaktert, illetve annak tartózkodási helyét. Nem utolsó sorban, az eredeti kínai/japán szinkronhang meghagyását, amit beleégetett feliratozással tálalt a nézőknek. Ezek azok az aprócska húzások, amikért oda lehetett lenni. Inkább szerkezeti megoldások, nem a forgatókönyv írást dicsérik.

Heroes.Reborn.S01E03.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151221_140746.275

A pilotról csak röviden szeretnék beszélni. A történet egy merénylettel kezdődik, ami június 13-án történt. Noah Bennet úgy hiszi, lánya odaveszett. Éli napjait, emlékei haloványak, azonban egy örültnek tűnő ipse felbolygatja hétköznapjait pár kétellyel, aminek mindenképp utána kell járnia. A háttérben még több mozgatórugó akad, de majd ha a szálak egybeérnek, akkor úgy is Noah bácsi lesz a középpontban. Ezt mindenki sejti.

Szomorú, hogy akármennyire is hozta a pilot azt a hatás, amiért magamat kellett idézni, a folytatás már cseppet sem. Előbukkant a jó öreg Tim-féle írásmód, amikor a keveset kell többként tálalni. A sztori, amiről egyelőre nem tudok sokat, hiába láttam 4 részt szép ívet fog leírni, csak az a legfőbb problémám az egésszel, hogy vannak a karakterek, amiket semmi sem köt össze, csak az EVO ténye. Ez pedig édeskevés ahhoz, hogy bárkit „berántson” ez a sztori. Össze-visszamutogatnak jeleneteket a különféle karakterekről, éppen arról, aki régebb tűnt fel. Hiába akadnak jó minisztorik, a hosszú várakozás miatt ezek se működnek. Zachary Levi megfásult arca írja le legjobban, mi a baj a Heroes: Reborn-nél: jó lenne egy reboot, de nem ilyen áron. Sajnos vergődnek, mint a 3. évad. Hiába kapta a lehetőséget az író, fejébe szállt a dicsőség. Anno nagyot alkotott, mostanra középszerűt. Eljárt felette az idő. Sajnos!

Heroes.Reborn.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151218_205715.078

A megvalósítás viszont a helyén van. Jó képi világokkal dolgoznak, eléggé színesek a képkockák, ahogy a helyszínek is. Tényleg érzem azt, hogy a probléma, ami közeleg az messze áll a lokálistól, itt tényleg globális kialakulásról beszélhetünk. Ami még mindig nagyon megy a Heroes-nak, az epizód végi kamu kedvcsinálók, mint pl.: amit láthatunk az 1×04 végén. Miért is folytassam? – hát mert az utolsó másodpercekben olyat néztél, amiért megérdemli. Erről le kellene szokni. Az a borzasztó tény, hogy csak ennyire telik. Ennél sokkal jobbakat látni máshol. Sokkal nagyobb berántás faktorral.

A másik aggodalmat teremtő tényező: a klisé. Rengeteg bugyuta húzás jellemzi a karaktereket. Minden téren lehet sorolni ilyet. Csak párat had idézzek fel. Pl.: amikor a főgóré lányának a belépését megtagadják, cserébe pedig elpártol mellőle; vagy amikor Noah a kezével betör egy kocsiablakot, majd a kábeleket megbütykölve beindítja azt; vagy amikor megtalálja a kisfiú halott apjának a búvóhelyét, és utána megtörténik a rossz (ne spoilerezzünk); vagy a katanás lány esete a biztonsági őrökkel teli épületben…. És még tudnám sorolni. Túlságosan kiszámítható a sorozat. Látom, hogy mindig a tipikus reménytelenségbe sodorják a karaktereket, aztán jön a megváltás, amikor valami/valaki hatására hirtelenjében minden jóra fordul.

Heroes.Reborn.S01E03.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151221_141103.854

A Heroes: Reborn baromi jól működhetne fele ennyi résszel. A 13 epizód ennyi karakternek és a sztorinak túlságosan sok. Előbbiből kevesebb kellene, utóbbinak pedig a futamidejét kellene minimalizálni. Sok a töltelék rész, legyen az egy El Vengador miniötlet, vagy éppen Luke és felesége esztelen öldöklős hadjárata. Eleve nem is értem miért kell egy „szuperhőst” teremteniük, mint ha az Arrow-tól és a The Flash-től megirigyelnék a képregény világa által nyújtotta plusz univerzumot, csak éppen két különböző dologról beszélünk.

Tim Kring ismét mellékvágányra tévedt. Mi sem más, mint a nézettsége mutatja a legjobban. Hiába a lombozódó figyelem, mégis folytatni fogom, mert azt ne feledjük el, hogy a régi idők szellemét tudta hozni. Amikor felcsendül a sorozat főcímdala, komolyan melegség áraszt el. Egykor, imádtam és a remény még mindig bennem, hogy majd talán most fog átlibbenni a történet a ló túloldalára, és válik mindig rózsaszíné. Addig marad a szomorú szürke valóság. Sajnos 2016-ban több kell ahhoz, hogy egy régi ötletet folytassanak akkor gondolatokkal.

Remélem még a téli visszatérő előtt ledarálom a +6 epizódját, amivel még lemaradtam. Kérném, hogy azzal ne spoilerezzetek ide.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Fear the Walking Dead – Ez volt az 1. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2015 October 6, 13:38-kor a(z) Fear the Walking Dead témába.

A végére értem a Fear-nek. Az elmúlt hetekben többször beígértem, hogy majd most felhozom a sorozatot, azonban mindez csak az maradt. Nem történt előrehaladás a szintre hozásában, viszont a finálét követően erőt vettem. Jó döntés volt az utolsó 5 epizódot egybenézni. (Egybe = egy hét alatt!) Nyilván kerülnöm kellett a spoilereket, az előzeteseket, amikbe akarva-akaratlanul belefutottam, illetve a casting híreknél is bekapcsoltam a szűrőfunkciót. Milyen jól tettem. Hogy hetiben mennyire sikerült hatnia az emberekre a készítőknek az kérdezzétek a TWD-függőktől, mert ők tuti nem hasonlóképp jártak el, mint én; azt viszont tudom, hogy így sokkal nagyobbat ütött, mint azt sejtettem volna. Hiába volt némi ellenszenvem az elején a karakterek zombi-tudatlansága miatt, most úgy állok előttetek, mint aki megtért.

Fear.the.Walking.Dead.S01E04.WEB-DL.x264.Hun-Krissz.mp4_20151006_072307.984

Az AMC bevállalt egy alacsonyabb költségvetésű testvérsorozatot, amiről már az elején tudni lehetett, hogy más oldalról szeretné elénk tárni a zombi-apokalipszist. Egy olyan világot tárt elénk, amiben élünk. Hétköznapi embereken keresztül mutatja be egy makrokörnyezet átalakulását, alkalmazkodását, túlélését. Olyan, mint ha kicsit magunkba akartatna nézetni. „Ahogy Te se, úgy Én se csinálnám másképp” helyzeteket teremt olyan jelenetekkel, amik tök igazak. Az írók hatottak a lelkiismeretemre, mert valljuk be, hiába szeretnénk mi is mindenkit megmenteni, rá kell döbbeni, hogy ez lehetetlen, inkább foglalkozzunk azokkal, akik számunkra fontosak. (Gondolok itt arra, amikor a szomszédnak szólhatnának a bekövetkezésre váró rosszról, még sem teszik, helyette fenntartják a látszatot, hogy ők is nyugodtabbak legyenek.)

– Let me get this straight. You’re going downtown, through this mess of DZ flesh-eating, what not to get some kid, who ain’t your son; some old woman, who ain’t your mom; and some lady, who ain’t your wife?

Noha hétköznapi szereplőket ígértek az írók, mégse azokat kaptunk; vagy csak ekkora romlásnak indult az emberiség? Mi sem, mint a fentebbi idézet támasztja alá a legjobban azt, hogy mennyire kacifántos családi szállal rukkoltak elő. (Szerintem az évad legnagyobb beszólása volt.) Két fél családot nehéz egybe tartani, erre láthattunk számtalan példát a részek alatt; ha pedig sikerül, akkor jön valami klisés megoldás, amitől ismét elszakadnak. A Fear legjobb megoldásai között tartom számon, hogy a szereplőkkel úgy bánnak, mint akik pótolhatók. Lehet az egy – számunkra – főszerepben feltűnő karakter is, majd hoznak valaki mást, sokkal karakterisztikusabbat, hogy azzal kárpótoljanak és kicsit gatyába rázzák az amúgy is szükségszerű öldökléseket.

Fear.the.Walking.Dead.S01E04.WEB-DL.x264.Hun-Krissz.mp4_20151006_072259.008

Az első évad nagy ereje között tartható számon, hogy 6 epizódból is egy fejezetzárót tudtak kicsikarni. Már a pilotnál érezni lehetett, nem akarják az időt húzni, hiszen az ilyen műfajnál legjobb a történet szempontjából, ha folyamatosan pörög, halad előre, nem állnak meg gondolkoztatni. A kezdésben megkapjuk az apokalipszis kibontakozását, a járvány kezdetének látszatát, amire főhőseink egyből okosan, eszesen reagálnak. Nyilván mi is hasonlóképp járnánk el, összeszednénk a családot, hogy aztán egy biztonságos helyen megvárjuk a vírus lefolyását. Az a bizonyos B-terv jár most a fejembe bizony, hogy induljunk el a sivatagba, ahol a bunkerben az élelem vár minket.

Az első hat részt is további alfejezetekre lehet boncolgatni. Számszerűsítve háromra: (1) a járvány kirobbanására, (2) a katonaság megjelenésére, és végül (3) főhőseink talpra állására, amikor már tényleg nem az számít, hogy egy tábor morálja adott legyen, hanem hogy mindenki mentse a menthetőt még. Az alapkoncepció szépségét képezi, hogy rengeteg új szereplő becsatlakozását teszi lehetővé, gondoljunk csak a doktornőre, aki kicsit keményen áll a gyógyulásra szoruló betegekhez, de mélyen valahol egy jó orvost képvisel; vagy a gazdag feketére, aki a válsághelyzetben is uralni tudja a porondot úgy, hogy közben a rács túloldalán van. Az ilyen karakterek miatt lehet imádni a Fear-t. Másrészről, a testvérsorozat nem titkolt célja, hogy átjárást biztosítson a két zombi ötlet között. Harmadrészt pedig fognak sok olyan meglepetést okozni, amit egy-egy halottnak, eltűntnek, elfelejtettnek vélt karakter újra feltűnésével idéznek elő.

Nehéz távol maradni a spoiler-zónától. Az írók tényleg sok ablakot hagytak nyitva, hogy bármelyiken keresztül fény szűrődhessen be. A legélőbb példa a többször felbukkanó égpásztázás, amikor is egy éppen lezuhanó/leszálló repülőgépet vélhetünk felfedezni. Ugye a finálé alkalmával megkaptuk az websorozat, a Flight 462 nyitórészét, ami 16 webizódon keresztül egy új karaktert mutat be, akivel számolnunk kell a 2. évad során. Okés, de emlékeztek arra a jelenetre is, amikor Chris a háztetőn kamerázva észre vesz egy kinti „morzénak” becézhető „Hékás, itt vagyunk.” jelelést?! Nos, ezt a szálat annyiban hagyták, de tippre ne feledkezzünk el róla, mert biztosra veszem, fogunk még az ottlévő emberekkel találkozni valamilyen úton.

insulin-fear.the.walking.dead.s01e06.720p.mkv_20151006_093359.607

A rendezést és az operatőri munkát csak dicsérni lehet. A kritikámba elég egyszerűen összegyűltek a fotók, mindez köszönhető a remek technikának, amivel dolgoztak. Nagyon bejöttek a szelektív érzetet erősítő jelenetek, illetve azok is, amikor a képernyő egészében homályos, mint ha a nap sütne a szemünkbe és csak foltokat látnánk, konkrétumokat nem. Az izgalomfokozás is megvolt jó párszor, de amit mindenképp meg kell említenem az a zárás. Ilyen befejezésért ölni lehet. A 6 epizódot egy hosszú mozifilmnek is fel lehet fogni, hiszen nyitva hagyják a kiskaput, de aki ki akar sétálni rajta, annak megadják a módját. Valamilyen módon, de kapunk lezárást, csak olyat, ami inkább a 2. évad nézését vinné tovább 10-ből 8 nézőnél.

Már az első perctől lehetett sejteni, hogy a nők veszik át az irányítást. Travis egy rossz kormányzó, aki próbálja összetartani az embereket, biztatni őket a „minden rendben lesz” szövegével, viszont amikor a tettek mezejére kell lépnie, mondjuk egy szomszédot elintézni, akkor megfutamodik és inkább másra bízza, nehogy bemocskolja a kezét. Kim Dickens a vérbeli feleség, akinél jobbat senki sem kívánhat magáénak. Az, amit lenyom a részek alatt fergeteges. Erős családfő, aki nem zárkózik el a hülye nézőpontok elől (mer kimenni a kerítésen túlra, amikor felfedezik a fentebb említett jelzést), aki hamar átlátja a kaotikus helyzetet.

A Fear szerkezete simán a Lost-ot idézi fel. Ha ugyanis akarnának olyat csinálni, hogy a 2. évad során visszamennek az időben és egy másik területre fókuszálnak, akkor simán megcsinálhatják. Maga az ötlet kicsit bután venné ki magát, hiszen a spinoff pont ennek ad teret, viszont nagyon jó karaktereket hoztak be az évad végére, ami arra ad következtetni, fogunk még sok jóval találkozni, csak várjuk ki.

Fear.the.Walking.Dead.S01E04.WEB-DL.x264.Hun-Krissz.mp4_20151006_072918.000

Összességében – és furcsa lesz leírni, de – tetszett a Fear. Hetiben szinte biztos nem bírtam volna végignézni, mert úgy nem hozta volna ezt a berántós faktort. Aztán a fene se tudja, hogy tényleg így volna. Megleptek a készítők. Most komoly agyalásba kezdtem az anyasorozatot illetően, mert űr keletkezett az érdeklődési körömben. Folytatnám. Kíváncsi lennék, hogyan haladnak tovább. Cliffhangert nem túlzottan hagytak az évad végére, kb. olyan lett az egész, mint ha egy minisorozat berendelés lenne a britek jóvoltából: nyitva hagyják a lehetőséget egy esetleges folytatásra, de alapvetően ha még se jönne össze, akkor is kerekegész történetet kapunk. Találkozunk jövő tavasszal, nyáron, az tuti!

Utószó: Alycia Debnam-Carey brutális eyecandy faktorja a shownak. Képpel bizonyítva!

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Fear the Walking Dead – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2015 August 25, 9:56-kor a(z) Fear the Walking Dead,Pilot témába.

Egy éjszakányi rápihenést adtam a Fear the Walking Dead-nek, nehogy az legyen, nem ülepedett le kellően a látott 61 percnyi történés. Hosszú résszel készültek Robert Kirkman-ék. mert mindent a helyére szerették volna tenni. Ez teljes mértékben sikerült is, hiszen ami elmondható a nyitányról, hogy a szép, és lassú építkezés a végére kifizetődik. Országos sorozatnál biztosan túlhúzták volna az alapkonfliktus közlését, mármint azt, hogy Nick gyereknek tényleg elkezdenek hinni az ősök, nem pedig egy kitisztuló fiút látnak benne, aki tervei szerint már nem nyúl többé cucchoz.

insulin-fear.the.walking.dead.s01e01.720p.mkv_20150825_090422.941

Muszáj megemlíteni, hogy a Fear the Walking-et ne tekintsük előzménysorozatnak. A ténynek talán a csatorna örül a legjobban, mégis csak szabad átjárást biztosít a szereplőknek a két sorozat között. Másrészről, aki kicsit is képben van a The Walking Dead-del az tudja, mi zajlott az ottani pilotban. Aki nem, annak segítenék, mert kell a megértéshez. Míg az ottani történet Atlantában játszódik, addig az itteni Los Angelesben. Az ottani főhős Rick, aki közel 2 hónapnyi kómában töltött időszak után ébred fel, és tapasztalja az apokaliptikus helyzetet. Nos, az itteni csapattal akkor ismerkedünk meg, amikor felüti magát a járvány Los Angeles külváros részében. A két sorozatot lehet párhuzamosítani – csak erre akartam kilyukadni.

A története pofon egyszerű. Két családdal találkozunk a nyitóepizódban. Adott Madison (pályaválasztási tanácsadó), aki egyedül neveli két gyermekét: Alicia-t (a céltudatos diáklány) és Nick-et (narkózó, tékozló fiú). Új pasija, Travis (irodalom tanár); aki mellesleg elvált apuka – mint kiderült egy 2 perces jelenetből. Neki van egy ex-felesége, illetve egy fia, aki látni se akarja.

Nick, mint az életét eltékozló fiú egy elhagyatott templomban adta be magának a frissítő dózisát barátnőjével, Gloriával. Józanészhez térést követően viszont olyat lát, ami nyomot hagy lelkében. Történt ugyanis, hogy önkívületlennek tűnő barátnője egy fiú arcát kezdte el falatozni. Ezt látván kifut a templomból, pár utcával lejjebb pedig egy kocsi szélvédőjével találkozik. Kórházban persze titkolja a látottakat, de mindenáron válaszokat akar kapni. Nem tudja eldönteni, hogy amit látott az a valóság volt-e vagy csak annyira beteg jó cuccot kapott, amitől behallucinálta az egészet. Lehet utóbbinak jobban örülne mindenki. Nos, így kezdődik a sorozat. Egyből válaszokat akarnak a főhős karakterek, és a legszebb: meg is kapják – részben.

insulin-fear.the.walking.dead.s01e01.720p.mkv_20150825_090515.213

Nyilván az zavaró lehet a néző számára, hogy kamu klisékkel próbálnak minket beszarattatni. Kicsit olyan volt számomra a nagytotállalok vagy éppen sejtelemmel megspékelt jelenetek, mint a Valaki követ! című mozifilm, azaz akarva-akaratlanul is arra hajaz az emberi agya, hogy vizslatja a távolt. Pl.: ott egy játszótér, ahol egy furán sétáló embert látunk a szemünk sarkából, és egyből odaviszi a fókuszt, hátha egy zombira akadtunk. Vagy, az a jelenet, amikor az igazgató (?) elsőre nem hallja a kérdező Madison-t. Kamu ijesztgetések ezek, nah! Próbálják ránk hozni a frászt, vagy inkább hagyják a nézői képzeletet kibontakozni, de sajnos a legtöbbről elsőre lerí, hogy mi is az valójában, így egy kicsit esetlennek vélem ezt számomra.

A két írónak a legjobb húzása kétségtelenül az utolsó jelenetsor, ami megmagyarázza, miért kellett hosszított pilottal dolgozniuk. Másrészről, azért is kellett, mert csak 6 részt kapunk első körben. (A berendelt 2. etapnál már 15-tel dolgozhatnak az írók.) Szóval hadd ne löjjem le a látottakat, viszont adja, hogy halottak nincsenek, csak élőholtak.

A válaszok újabb kérdéseket szülnek. Nyilván akadékoskodhatunk, mert sok fura dolgot vélhetünk felfedezni a Fear the Walking Dead-ben. Pl.: azt, hogy Los Angeles összes lakója olyan világban él, ahol a zombi filmek létezéséről nem hallottak. Csak a véletlennek köszönhetően tudnak egyet megállítani, amikor az egyik rendőr fejbe lővi a többszörösen rájuk támadót. A sorozat kicsit a Lost-ra emlékeztet, hiszen a legfontosabb kérdésre a választ a nézői logikára/képzeletre bízzák. Ez nem más, mint hogy mi okozza a zombi-apokalipszis kialakulását? – Ha pedig tudnánk mindezt, akkor az első zombi születésének helye is talán címlapot érdemelne. Valószínűleg sose kapjuk meg ezt a választ, mert nem is ez a legfőbb kérdés – legalábbis az írók szerint, hanem az, hogy miként éljünk túl egy ilyen helyzetet.

insulin-fear.the.walking.dead.s01e01.720p.mkv_20150825_090534.925

Nem érzem azt, hogy Robert-ék többet akartak volna adni TWD-pilotjához képest. A karakterek bemutatása tökéletesre sikerült, ahogy a megírásuk is. Egyiknél se éreztem azt, hogy frusztrálna. Travis teper az új és a régi családjánál egyaránt – tipikusan: “nem lennék a bőrében” lelkiismeretességet sugalló palit szállít. Az őt alakító Cliff Curtis számtalan kaszált sorozatban tűnt már fel. Ez tuti biztos pont lesz a jövőjét illetően legalább 3-5 évadra. (Lesz az több is!) Madison-t játszó Kim Dickens karizmatikus, imádni való anyuka. Talán minden züllött gyermek ilyet szeretne magának. Inkább próbál megoldást találni, nem kel ki magából feleslegesen. A tinédzserre se tudok sok rosszat mondani, Frank Dillane (aka. Nick) valami örülten jól játssza a zaklatott tinit. Jól áll a helyzetekhez, tudja mikor kell kussba lenni, mikor miként kell cselekednie. A kórházból megszökős jelenetei pedig, mint ha a fiatal Jack Sparrow-ot juttatnák eszembe a Karib-tenger kalózaiból. Alycia Debnam-Carey (aka. Alicia) egyértelműen az okos eyecandy főhősnőt fogja megformálni, aki baromi jó testtel van megáldva.

Imádtam a nagytotálos kitekintőket. Amikor a kamerát felfelé irányították, hogy Los Angeles lepukkantabb részét láthassuk – kicsit utalva arra is, hogy valami van “odakinn”. Számtalan príma kameraállással dolgoztak az operatőrök, ami a rendezés érdeme. Kedvenc jeleneteim egyik az, amikor Nick ellátogat a templomba. A mozaikablakon keresztül beszűrődő fény, illetve Nick kezében lévő zseblámpa fénye mind egy thrillerbe viszi át az alap drámai hangulatot. Zenében is többször törekedtek a kedélyborzolásra, bár ez annyira nem jött át, hiszen legtöbb esetben csak a kamu rémisztgetésre mentek rá vele, amit egy tapasztalt TWD-néző – de még egy átlag is – egyből levág.

insulin-fear.the.walking.dead.s01e01.720p.mkv_20150825_090451.149

Fura, de nincs az az érzésem, hogy folytatnom kellene az abbahagyott anyasorozatot. Részemről a két sorozat totálisan el fog határolódni. Nyilván ezzel magamnak ásom meg azt a gödröt, amikor egy-egy szereplő átmegy crossoverezni, de továbbra se tudok a Rick-ék apokalipszis megoldásaira odakoncentrálni. Holott a FTWD-nek pontosan az lenne az eltökélt szándéka, hogy aki még nem kezdett bele már a 6. évadját váró veteránba, az most ugorjon neki, mert hamar itt lesz az októberi start. Nyilván ez ízlések kérdése, nála se lehet tudni, meddig jutok, de az 1×02-es részre tuti biztos beköszönök.

Összegzés:

A harci helyzet nagyon egyszerű: Robert Krikman és Dave Erickson egy olyan testvérsorozatot akart képernyőre vinni, ami azt igazoltatja, hogy 2-3 év múlva akár befuthat egy harmadik, esetleg akkor már egy negyedik, hiszen a Föld nagy, és a nézőszámok is azt mutatják, hogy a nézőknek mindegy hol játszódik, magára a helyzetre, illetve annak túlélő megoldásaira vannak rákattanva.

Alapvetően tetszett a FTWD pilot epizódja. Nem véltem hosszúnak a 61 perces nyitányt. A karaktereket bemutatása sikerült, legalábbis azoká, akiket Madison-hoz kell kapcsolni. A folytatásban biztosra veszem Travis exének és fiának szerepeltetését. Pörgősnek semmiképp se nevezném, inkább lassan építkezősnek. A zárójelenet viszont kellett. Nélküle elvesztettek volna. Jó meglátás volt, hogy nem húzták 2-3 részen át Nick teóriáját. Azzal sokat rontottak volna. Azt tartogassák a 2-3. évadra, amikor nagyobb epizódszámmal dolgoznak.

Az interjúkat mostanság kerülőm, így nincs ötletem se, hogy a TWD elő útját szeretnék-e lejáratni velük is? Nyilván az azért se történhet meg, mert a család nagyjából egy helyen van. Meglátjuk. Ezt a pontszámot vegyétek erősnek, valamiért 4.5/5-öt nem láttam benne. Tartogatom a folytatásnak. Hát ha! Alapozásnak viszont tökéletes. Így kell pilotot írni.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

The Whispers – 4 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 August 20, 17:20-kor a(z) The Whispers témába.

Nyárra csak is valami rejtélyes koncepcióval lehet hadat üzenni a konkurens adók kínálatának. A CBS szépen feltankolta magát, hiszen a 3. évadjában járó Under the Dome, vagy a 2. etapjában lévő Extant ezt az irányvonalat erősíti. A ABC is megpróbálkozott valami olyannal, amelynek alap elgondolása teljesen jónak tűnik – még sem érik be, mint a szüretre váró szőlő. A The Whispers legnagyobb problémája, hogy a rejtélyt fenntartva egyetlen választ se akar a nézőnek adni. Folyamatosan göngyölíti a történéseket, az epizód végére pedig állandóan bedob valami WTF-szituációt hajazva arra, hogy majd annyi elég lesz nekünk a folytatáshoz.

The.Whispers.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_20150820_174021.197

Hogy megértsük mi történik, kicsit szeretnék a történetbe belemászni. Adott egy Drill nevű rejtélyes alak/teremtmény (nem tisztázott), akit – bármennyire is szeretnénk – nem láthatunk, mert csak a gyermekeknek adatott meg. Képzeletbeli szüleményük játékra invitálja a kiválasztott alanyokat, akik ha teljesítik azt, akkor megjutalmazza őket. A játékról persze sejtjük, hogy valami komplex kirakós egyes darabkái, amik teljesítésével az emberiség egyre nagyobb bajba kerül. Nos, az FBI és a titkosszolgálat rááll az ügyre, csak hát még ők se sejtik mibe ütötték a fejszéjüket.

Kérdések részről részre születnek, mi nézők pedig úgy nézünk magunk elé, mint a sorozatban szereplő FBI és titkosügynökök. Nyilván szeretnénk válaszokat kapni, de Drill nem ért velünk egyet – mert mi azt úgy se érthetjük, legalábbis ezt a sablonszöveget adagolja a gyerkőcök fejébe, akik vakul megbíznak benne. 6-8 évesektől ne is várjunk mást.

The.Whispers.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_20150820_174042.700

Két oldalról lehet megközelíteni a sorozatot. Kezdeném a pozitív felől. 4 részt tudok magam mögött, és a leírt út teljesen korrekt. Bármennyire is bosszant választalanság, haladnak a történetben. Az elmúlt epizódok arra voltak jók, hogy egy alfejezetet lezárjanak, helyükre tegyék a nyomozók fejében, hogy a szálak miként fonódnak egymásba. Másrészről, a karakterek közti kapocs is szépen kibontódott. Oly annyira, ami után már tényleg nem igényelünk több szerelmi szálat. Harmadrészt, mégis csak egy ilyen fajta összeesküvős sztorit gyermek színészekkel lehet még jobban kiteljesíteni. (Nem véletlenül dolgoznak a horrorfilmeknél cuki, rémisztő fiatalsággal.)

Sajnos adott egy negatív éra is. Bármilyen szépnek mutatkozik az, hogy 4 rész alatt eljutottunk odáig, hogy feltámasztottak egy halottnak vélt szereplőt, kibontották a mit sem érő szerelmi szálat, illetve bekövetkezett a legrosszabb, ami bekövetkezett (gondolok most az atomerőműre); mégis bosszantó a sok klisé, és a buta húzás. Legélőbb példa az, amikor a kislány pszichológusa biciklijét egy autó elé rántja, nehogy elüssön egy kisfiút. Bocsánat, fékről hallott már, illetve olyan sebességgel száguldott, hogy a megállás lehetősége eléggé csekély lett volna? – Na ilyen hülyeségekkel van tele. Klisére pedig a nagymamás jelenetet hoznám fel, amikor a lány elveszi az asztalról a kést, de nem azért, mert gyilkolászni akar, hanem mert figyelmet elterelni egy szimpla ujj megvágással.

The.Whispers.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_20150820_174046.605

Nyár csalódásának bátran nevezhetem. Kicsit többet vártam volna. Az a baj a rejtélyekre hajazó koncepciókkal, ha nem éreznek rá az írók, mikor kell válaszokat adni, akkor rohadt sok nézőt vesztenek. Ez történt nála. Ha jól dereng a legutóbbi epizódját már 2.5 milliónyian nézték mindössze, ami gyér. Kaszát még nem kapott, de ilyen teljesítménnyel az évad berendelésétől is kilométerre van. Nem hiszem, hogy változni fog ez a későbbiekben.

Az a harci helyzet, hogy magam se tudom, érdemes-e maradni vagy inkább pattanjak meg. A józanész azt mondatná, menj, ne is lásd többet. Egyetlen dolog miatt viszont ki lehet tartani mellette: ez pedig a gyermek színészek, akik között akad ígéretes. Oké, többször esnek olyan túlzásokba, amikor már a halálukat kívánnánk, de jól megteremtik azt a hatást, amit megkell, hiszen ezt a reakciót akarják az írók elénk csalogatni. Másrészről, ott az a francos érzés, hogy ha már ennyi időt belefektettem, akkor b*sszák meg, tolják elém a válaszokat. Folyamatosan azt érzem, húzzák előttem a mézes madzagot, amit sose fogok elkapni.

Tehát még két részt adok neki. Most már válaszokra vagyok éhes. Eljutott odáig a történet, hogy más alternatíva nincs az írók előtt.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Wayward Pines – 6 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 July 3, 8:52-kor a(z) Wayward Pines témába.

Az elején nem sok szimpátiát sugárzott a Wayward Pines, azonban 5 résszel a pilotot követően végre megkapjuk áhítatott válaszainkat. És amikor a 6. epizódot is magam mögött tudtam, akkor adta magát a tény: igenis volt értelme időt és teret adnom neki. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy nem zajlott minden ilyen egyszerűen, hiszen hiátusba helyeztem a 2. része után. Nem láttam a jövőjét, az utat, amit be szeretnének járni, viszont miután nem bután, bambán ülők magam előtt, hanem végre látom a „faltól a külvilágot”, most már bátran hívhatom a nyár Lost-utódjának, mert tartalmaz annyi rejtélyt és fordulatot, amivel kiérdemelje ezt a becses kijelentést.

Wayward.Pines.S01E06.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_002354813

Lehet, másokat pontosan ezzel fogok elkergetni a bevállalása mellől. Nem kell megijedni. Mindössze arról van szó, hogy végre a készítők a high-concept szót nem arra akarják felhasználni, hogy minél nagyobb feneket kerítsen neki a sajtó, illetve a nagy hype-nak köszönhetően felsüljön; inkább arra, hogy újra mellszélességgel fel merje mindegyik csatorna vállalni, hogy neki is van egy ilyenje. Bátran vessétek bele magatok.

Nyilván nem megy mindez egyik percről a másikra. A Wayward Pines-nél éreztem először azt, hogy végre haladnak a történetben. Minden epizódban zajlik az élet, nem pedig áll, mint egy Under the Dome-nál, ahol az első évad első felében csak vergődtek. Semmi olyat nem tudtak letenni az asztalra, amivel ottmaradásra tudtak volna bírni. Jó hír, ami a spoilerkarakténon kívülre is elfér, miszerint végre a fiatalabb karakterekkel értelmesen bánnak. Nincs érdekükben az íróknak az olvasói/nézői elégedetlenség fokozása, ezért gondolkodó, okos gyermek karakterkereket szültek. Ritka az ilyen, főleg az, amikor egy butának vélt Ben-t (Charlie Tahan) szimpatikus irányba tudnak a szememben átcsalni.

Wayward.Pines.S01E04.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_000782741

Száz szónak is egy a vége, aki még nem jutott el az 1×05-06-os részig, az adjon neki egy kószaesélyt. Illetve csak az klikkeljen a tovább mögé, akik látták utóbbit is, mert spoilerveszély 100%-os formában jelen lesz.

Tovább…

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

The Brink – 2 rész után

 
Beküldte: tess 2015 June 21, 18:09-kor a(z) Pilot,The Brink témába.

Politikai szatíra terén mondhatni az HBO hegemóniája megkérdőjelezhetetlen, amit az érkező The Brink csak tovább tetőz. A Veep külpolitikai megfelelőjeként számon tartott sorozat, ahogy kell jött, látott és egy irdatlan nagyot robbantott. Noha Iannucci műfajai zsenijét továbbra sem veszélyezteti, de az már most 2 rész után tisztán látszik, hogy a Weeds-en edződött Bernabib páros nem kíván a kritikusok által egekig magasztalt Veep műfaji hibáiba esni. Ettől függetlenül ez a végtelennek tűnő fekete komédiával átitatott politikai szatíra sem lesz egy mainstream kedvenc.

the-brink-pilot-b

Pedig a dramedy lévén remekül visszaadja a közel-keleti, kiváltképp a pakisztáni aktuálpolitikai légkört. A középpontjában egy pakisztáni lázongás áll, melynek következtében egy tábornok magához ragadja a hatalmat és vele együtt az atom nagyhatalomsággal járó minden morális közhelyet. A világ csendőreként aposztrofált USA természetesen egyből összehívja a dilettánsokból verbuvált védelmi kerekasztalt, amibe ráadásul besegít egy a CIA alkalmassági vizsgáin folyamatosan elhasaló helyi informátor és pár narkotikumon edződött pilóta és hirtelen kész is a III. világháborús légkör.

Gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom a Bernabib páros a pilot kapcsán nyakig lubickolt a politikai inkorrektségben és az ezzel járó sztereotípiákban. Ilyes-folytán a valóság árnyaltságát nem volt képes visszaadni, de nem is volt célja. Sokkal inkább egy az aktuálpolitikára felhúzott szerethetően infantilis agymenésre volt kihegyezve, ami a maga demagóg módján képes korhű görbe tükröt mutatni a politikának. Mindezt remekül ülő poénokkal, parádés adok-kapok diskurzusok közepette, hogy még véletlenül sem maradjon szem szárazon.

Gentleman, let’s just take a breath here and tuck our tiny little peckers back into our pants.

Ráadásul a komikusi véna mindehhez végig adott volt, elég csak Tim Robbins sziporkázóan szexista, ugyanakkor legalább ennyire realista játékára gondolni. Persze a kurvázó, a gyakornokokat folyvást stírelő és mutyiban vodkát vedelő külügyminiszter korképe bárkiből kihozná a zsigeri humortöltetet. Robbins mégis totális természetességgel tette mindezt, ezzel is reflektálva, hogy bizony a politikában is csak kétarcú idióták képesek boldogulni. Jack Black meglepő mód most a ripacs roller túloldalára került és összességében kellemesen visszafogott, de ugyanakkor kellően sziporkázó alakítást prezentált. A pakisztáni családdal közös jelenete pedig kötelező iskolapéldája lehetne a nyugati társadalom totálisan közhelyes gondolkodásmódjának. Igaz, ezen a ponton Pablo Schreiber is gond nélkül versenyre kelhet, elvégre mellékszereplő ilyen rövid idő alatt még az életben nem mutatta be a militarizmus eddig elhallgatott hátulütőit.

A potenciál tehát adott, akárcsak a sziporkázóan idióta légkör. Viszont itt ténylegesen minden a két főszereplőn áll vagy bukik, merthogy a mellékszereplői éra harmatgyengén kivitelezett. Az elnök töketlenkedése legalább annyira volt egyszeri tűzoltás, mint a pilóták drogfüggősége, az asszisztens folytonos ellenkezése vagy a pakisztáni család elamerikanizálódása. Talán még Geoff Pierson volt, aki valamelyest tudta színesíteni az adok-kapok vehemenciát, igaz jobbára ő is csak a személyes karizmájából dolgozott. Jaimie Alexander meg végképp csak a tehetségét temette. Ettől függetlenül a kezdés pazar volt, reméljük a folytatás is hasonló lesz, noha a 2. részre némileg visszább vettek a tempóból.

the-brink-pilot

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Ballers – Pilot

 
Beküldte: tess 2015 June 21, 16:54-kor a(z) Ballers,Pilot témába.

Vannak zsánerek, melyeket a régmúlt berögződései vagy épp az ongoing éra infantilitásai (ld: Episodes) miatt hajlamosak vagyunk alulreprezentálni. Véleményem szerint ide tartozik a mostanság oly divatos dramedy műfaja is, ami már réges-rég túlnőtte egykori korlátait. Kiváltképp igaz ez az HBO sajátgyártására, ahol 2012 óta újraértelmezték a 30 perces dráma műfaját. Olyannyira, hogy a feltörekvő generáció tagjai már korántsem számítanak olyan rétegsorozatnak, mint egykoron mondjuk a Girls vagy a Veep. Magyarán volt mire alapozni, ami a Ballers esetében hatványozottan igaz, elvégre mégis csak az Entourage és a Friday Night Lights szellemi tőkéje köszön vissza a képernyőről.

Steve Levinston sorozata az amerikai profi élsport, azon belül is az amerikai foci világát hivatott kendőzetlen valójában bemutatni. A történet középpontjában 3 (egykori) sztár játékos áll, akik egy átlagos NFL játékos pályafutásának 3 stációját hozzák elérhető közelségbe. Adott egy nemrégiben visszavonult játékos (The Rock), aki épp most próbálná meg aprópénzre válta egykori hírnevét és kapcsolatait, mielőtt végképp eltűnne a szakma süllyesztőjében. Valahogy úgy, mint egyik jó barátja (Miller), aki manapság már egy hétköznapi autókereskedői melóval is tökéletesen kiegyezne. Ezzel szemben a kompánia 3. tagja (Washington) még az élsport világának a részese, de egy balul sikerült kocsmai verekedés könnyedén a karrierjébe kerülhet.

“If it drives, flies, floats, or fucks, lease it!”

3 egyéni sors, 3 teljesen hétköznapi stáció egy átlagos NFL játékos életéből, ami remekül megragadja a „visszavonulás” utáni életet. Maga a script döbbenetesen őszinte és kendőzetlen, teljes valójában visszaadja az élsport minden csillogását, beleértve annak mindennemű nonszenszségét. A hirtelen jött gazdagság és siker kezelésének viszontagságait, no és persze a játékosok hétköznapi értelemben vett megítélését. Noha Levinston már a pilot kapcsán kimaxolta a kötelező eyecandy szegmenst mégsem öncélúan vagy hatásvadász módon tette. A felszínes hivalkodás helyett sokkal inkább dokumentarista hangvételű drámát prezentált, amit mi sem bizonyít jobban, mint a rengeteg insider morzsa, a pénzügyi vonzat viszontagságai vagy az identitásválság boncolgatása. Utóbbinál érezhető csak igazán Peter Berg bábáskodó jelenléte. Az intim közelségbe hozott személyes hangvételű drámázás, a játékosokat érintő jelentős problémák feszegetése mind-mind ismerős lehet a rendező más műveiből. Már csak ezért is a klasszikus dramedy alapfelállás itt majdhogynem értelmezhetetlen. A Ballers ugyanis nem NFL környezetbe átültetett Entourage, hanem egy kicsivel több. Van mélysége, van mondanivalója, de ugyanakkor nem is veszi krónikusan komolyan magát.

Ez részint a kitűnő casting eredménye. Dwayne Johnson remekül hozza a frissiben visszavonult játékost. Ráadásul még az egyetemi időkből kapcsolati is van a sporttal, ezáltal tényleg hitelesen hozza a karakterét. Omar Benson Miller ugyan némileg halovány, de még így is kellően ellensúlyozta John David Washington ripacskodását. Persze az élelmesebbek egyből felfedezni vélik majd az Entourage karaktereinek megfelelőit a szériában, ami részint igaz is. De tippre az évad végére mindez totálisan megváltozik  már csak Berg jelenléte miatt is. No meg azért mert, a Ballers sokkal inkább a szakma racionális árnyoldalait hivatott bemutatni az Entourage idealizmusával szemben.

ballers-pilot

This entry has a rating of 3.5

1 Hozzászólás

Wayward Pines – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 May 26, 22:26-kor a(z) Wayward Pines témába.

Jé, egy hangyafasznyival erősebbre sikerült az 1×02-es rész, mint amire számítottam. Természetesen kitartottam a Wayward Pines-nél, mert az erőltetetten középszerű pilot után kíváncsi voltam, mégis meddig akarják kábítani a nézőket a klisékkel. Mielőtt még fellobbanna a reménylángja szívünkben (…) megálljt kell parancsolnom! Sajnos átérzem a Fox vezetőségének helyzetét, amikor tavaly nyáron a halasztás mellett tették le a voksukat. Könyves hype ide vagy oda, ez is csak egy olyan rejtélyekkel teli újonc lett, amit azért nézünk, mert nincs jobb a tévében, nem pedig azért, mert történetileg és karakterileg berántaná az embert.

Wayward.Pines.S01E02.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_001104563

Azt viszont le kell újra szögeznem, hogy jobb lett a második epizód. Lesz olyan, aki ellenem fog menni, de azért is érezhettem annak, mert az írók – könyves előéletem nincs! – egyből behoztak egy csavart. Túl sok spoilert nem árulok el azzal, ha elhintem, hogy Wayward Pines népességének száma egy fővel csökkenni fog. Fura, de már a kezdés után meglépték a váratlan húzást, amit nem tartanék annak, inkább szükségszerű helyzetnek. A figyelem fenntartása érdekében ez volt az egyetlen lépés előre!

Jó látni, hogy máshol is panaszkodnak a borzasztóan gyenge és középszerű színészi alakításokra. Itt maradt minden a régi, hiszen egy karaktert egyik részről a másikra nem lehet gyökerestől átszabni. Most azt éreztem, hogy adtak némi észt elveszett emberünknek! Gondolkodik végre. Elhagyta a szokásos titkosszolgálatos dumát, aminek nincs sok értelme igazoló okmány hiányában. Számomra a legmeglepőbb csavar pedig az, hogy végre a sheriff is visszakérdezett, mégis miként higgye el neki az igazát, ha sehonnan nincs visszajelzés. És ha lenne, akkor is mi van?

Több kérdés merült fel a második epizód közben. Chad Huge, a rész írója viszont válaszokat is szállított, hiszen fényderült arra, hogy ki ölte meg a titkosszolgálatost. Arra már kevésbé, hogy miként élhette túl a társa?! Másrészről, kik is figyelik őket? Miért ültettek mindenkibe nyomkövetőt? Hogyan lehet elhagyni az Alcatrazra hasonlító Wayward Pines-t?

Wayward.Pines.S01E02.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_002578328

Sajnos azt látom, hogy a Wayward Pines marad a tipikus high-concept sorozat, amit próbálnak nem felfújni, mert azokból folyton kiábrándulunk az egy évados futamidők miatt. Másfelől, arról se feledkezzünk el, hogy itt is csak a válaszadásokkal tudnak dobálózni. Folyamatosan szállítják őket, aláírom, adagolják szép sorjában; de kb. dupla annyi kérdés merül fel a válaszokkal. Oké, még csak a második epizódnál járunk, viszont lehetne logikusabban, átgondoltabban vinni a főszálat. Harmadrészt, pedig ott vannak a klisék, amelyek közül mindet beleviszik. Elfér, olykor cliffhangernek is, csak töltsük ki a 40 percet.

És nem tudok elmenni szó nélkül Matt Dillon mellett, akit egy Frankenstein filmbe tudnék elképzelni arcszerkezete miatt, nem pedig egy ügynöknek. Jó, erről nem tehet, viszont ezt még felróhatom, mert a castingosok lőttek csúnyán mellé.

Összességében: picit erősebbnek éreztem az 1×02-t. A pilot jól alapozott, de semmi behúzóst nem hozott. Van még 8 epizód, ami megváltoztathatja a véleményem. A könyvsorozatot feldolgozzák, így kvázi gyorsan haladnak majd a sztorival. Ez valamelyest kecsegtető, lehet ezt éreztem a rész végi zárásnál, ami a reménytelenséget hangsúlyozná. No mindegy. Ti hogy látjátok? Messze járok az igazságtól vagy félelmetesen közel?

This entry has a rating of 3

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats