Wayward Pines – 6 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 July 3, 8:52-kor a(z) Wayward Pines témába.

Az elején nem sok szimpátiát sugárzott a Wayward Pines, azonban 5 résszel a pilotot követően végre megkapjuk áhítatott válaszainkat. És amikor a 6. epizódot is magam mögött tudtam, akkor adta magát a tény: igenis volt értelme időt és teret adnom neki. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy nem zajlott minden ilyen egyszerűen, hiszen hiátusba helyeztem a 2. része után. Nem láttam a jövőjét, az utat, amit be szeretnének járni, viszont miután nem bután, bambán ülők magam előtt, hanem végre látom a „faltól a külvilágot”, most már bátran hívhatom a nyár Lost-utódjának, mert tartalmaz annyi rejtélyt és fordulatot, amivel kiérdemelje ezt a becses kijelentést.

Wayward.Pines.S01E06.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_002354813

Lehet, másokat pontosan ezzel fogok elkergetni a bevállalása mellől. Nem kell megijedni. Mindössze arról van szó, hogy végre a készítők a high-concept szót nem arra akarják felhasználni, hogy minél nagyobb feneket kerítsen neki a sajtó, illetve a nagy hype-nak köszönhetően felsüljön; inkább arra, hogy újra mellszélességgel fel merje mindegyik csatorna vállalni, hogy neki is van egy ilyenje. Bátran vessétek bele magatok.

Nyilván nem megy mindez egyik percről a másikra. A Wayward Pines-nél éreztem először azt, hogy végre haladnak a történetben. Minden epizódban zajlik az élet, nem pedig áll, mint egy Under the Dome-nál, ahol az első évad első felében csak vergődtek. Semmi olyat nem tudtak letenni az asztalra, amivel ottmaradásra tudtak volna bírni. Jó hír, ami a spoilerkarakténon kívülre is elfér, miszerint végre a fiatalabb karakterekkel értelmesen bánnak. Nincs érdekükben az íróknak az olvasói/nézői elégedetlenség fokozása, ezért gondolkodó, okos gyermek karakterkereket szültek. Ritka az ilyen, főleg az, amikor egy butának vélt Ben-t (Charlie Tahan) szimpatikus irányba tudnak a szememben átcsalni.

Wayward.Pines.S01E04.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_000782741

Száz szónak is egy a vége, aki még nem jutott el az 1×05-06-os részig, az adjon neki egy kószaesélyt. Illetve csak az klikkeljen a tovább mögé, akik látták utóbbit is, mert spoilerveszély 100%-os formában jelen lesz.

Tovább…

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Wayward Pines – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 May 26, 22:26-kor a(z) Wayward Pines témába.

Jé, egy hangyafasznyival erősebbre sikerült az 1×02-es rész, mint amire számítottam. Természetesen kitartottam a Wayward Pines-nél, mert az erőltetetten középszerű pilot után kíváncsi voltam, mégis meddig akarják kábítani a nézőket a klisékkel. Mielőtt még fellobbanna a reménylángja szívünkben (…) megálljt kell parancsolnom! Sajnos átérzem a Fox vezetőségének helyzetét, amikor tavaly nyáron a halasztás mellett tették le a voksukat. Könyves hype ide vagy oda, ez is csak egy olyan rejtélyekkel teli újonc lett, amit azért nézünk, mert nincs jobb a tévében, nem pedig azért, mert történetileg és karakterileg berántaná az embert.

Wayward.Pines.S01E02.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_001104563

Azt viszont le kell újra szögeznem, hogy jobb lett a második epizód. Lesz olyan, aki ellenem fog menni, de azért is érezhettem annak, mert az írók – könyves előéletem nincs! – egyből behoztak egy csavart. Túl sok spoilert nem árulok el azzal, ha elhintem, hogy Wayward Pines népességének száma egy fővel csökkenni fog. Fura, de már a kezdés után meglépték a váratlan húzást, amit nem tartanék annak, inkább szükségszerű helyzetnek. A figyelem fenntartása érdekében ez volt az egyetlen lépés előre!

Jó látni, hogy máshol is panaszkodnak a borzasztóan gyenge és középszerű színészi alakításokra. Itt maradt minden a régi, hiszen egy karaktert egyik részről a másikra nem lehet gyökerestől átszabni. Most azt éreztem, hogy adtak némi észt elveszett emberünknek! Gondolkodik végre. Elhagyta a szokásos titkosszolgálatos dumát, aminek nincs sok értelme igazoló okmány hiányában. Számomra a legmeglepőbb csavar pedig az, hogy végre a sheriff is visszakérdezett, mégis miként higgye el neki az igazát, ha sehonnan nincs visszajelzés. És ha lenne, akkor is mi van?

Több kérdés merült fel a második epizód közben. Chad Huge, a rész írója viszont válaszokat is szállított, hiszen fényderült arra, hogy ki ölte meg a titkosszolgálatost. Arra már kevésbé, hogy miként élhette túl a társa?! Másrészről, kik is figyelik őket? Miért ültettek mindenkibe nyomkövetőt? Hogyan lehet elhagyni az Alcatrazra hasonlító Wayward Pines-t?

Wayward.Pines.S01E02.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_002578328

Sajnos azt látom, hogy a Wayward Pines marad a tipikus high-concept sorozat, amit próbálnak nem felfújni, mert azokból folyton kiábrándulunk az egy évados futamidők miatt. Másfelől, arról se feledkezzünk el, hogy itt is csak a válaszadásokkal tudnak dobálózni. Folyamatosan szállítják őket, aláírom, adagolják szép sorjában; de kb. dupla annyi kérdés merül fel a válaszokkal. Oké, még csak a második epizódnál járunk, viszont lehetne logikusabban, átgondoltabban vinni a főszálat. Harmadrészt, pedig ott vannak a klisék, amelyek közül mindet beleviszik. Elfér, olykor cliffhangernek is, csak töltsük ki a 40 percet.

És nem tudok elmenni szó nélkül Matt Dillon mellett, akit egy Frankenstein filmbe tudnék elképzelni arcszerkezete miatt, nem pedig egy ügynöknek. Jó, erről nem tehet, viszont ezt még felróhatom, mert a castingosok lőttek csúnyán mellé.

Összességében: picit erősebbnek éreztem az 1×02-t. A pilot jól alapozott, de semmi behúzóst nem hozott. Van még 8 epizód, ami megváltoztathatja a véleményem. A könyvsorozatot feldolgozzák, így kvázi gyorsan haladnak majd a sztorival. Ez valamelyest kecsegtető, lehet ezt éreztem a rész végi zárásnál, ami a reménytelenséget hangsúlyozná. No mindegy. Ti hogy látjátok? Messze járok az igazságtól vagy félelmetesen közel?

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Wayward Pines – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2015 May 18, 18:09-kor a(z) Pilot,Wayward Pines témába.

Májusba lépve egyre inkább szeretnénk látni az évadfinálékat, hogy megpihenhessünk három hónapra. 7-8 évvel ezelőtt ez a fajta hozzáállás még jelen volt, azonban mostanság már tavasz végén hangoltatnak az uborkaszezonra a csatornák. A Fox a 2014/15-ös szezonban nem egyszer meglepetést hozott az arcunkra. Nem csak tavaly májusban, amikor elhalasztották a Wayward Pines premierjét, hanem akkor is, amikor több sorozatáról úgy lemondott, hogy képernyőre se tűzte. A Twin Peaks-szerű ötletre két éve várunk. 2013-ban rendelték be, viszont csak 2015 nyarára sikerült premierre tűzniük. A hosszú várakozás alapjait vizsgálgathatnánk, hiszen ha minden összeállt volna, akkor nem ültek volna rajta.

wayward--003

M. Night Shyamalan neve beszédes annak, aki kedveli a thriller-horror műfajt. Speciel ez a kettő a nagy kedvenc a filmes szekcióban – kár hogy manapság hiány van minőségi, faszán „besz*aratós” ötletekből. Nyugi, a munkálatokat Blake Crouch-csal közösen vitték véghez, akinek a nevéhez kapcsolódik a könyves alap, mely egy trilógia. Trilógia, amit feldolgoznak az első évad során, azaz, ha esetleg berendelnék a 2. évadját, akkor kvázi azoknak a folytatását kapnánk meg. (De addig még sokat kell aludnunk, hiszen a tévés premier még csak most került képbe.)

Beszéljünk a történetről. A sztori középpontjában egy titkosszolgálatos fószer, aki társával útra kel másik két – elvileg eltűnt – kollégájának a felkutatására. Az úton balesetet szenvednek, ahol az úti társ életét veszti, míg ő egy rejtélyes kisváros, Wayward Pines kórházában tér magához, ami leginkább egy siralomházra hagy emlékeztetni. A célja, hogy felvegye a kapcsolatot a titkosszolgálat embereivel, illetve felgöngyölítse az ügyet, majd pedig elhagyja a városkát. Igen ám, de ez így túl egyszerűnek hangzik. Az is, ennél többről van szó.

Sokan a Twin Peak-szel hozzák egy kalap alá, azonban érdemes megemlíteni a Lost-szerű sorozatnyitást, amit kajakra lemásoltak, hiszen főhősünk egy „nem tudni mi történt” balesetből nyitja ki a szemét, miközben a kamera az arcára fókuszál. (Ugyan ez történt Michael J. Fox-szal a Lost-ban, dereng még?!) Kellően misztikus a környezet, olyan, amilyet megkövetel az alapötlet. A kisváros felépítése már hagyna némi kivetni valót maga után, hiszen keveset mutatnak belőle, leginkább összevisszaságot, amit így elsőre nehéz volt elmélyíteni. Kertes negyed, tipikus városba érkezős utcák, amiket az Under the Dome-ban láthattunk.

Fura ezt így leírni, de nem a kisváros és a benne élő rejtélyes emberek adták meg a Wayward Pines berántós faktorját, hanem annak egy szelete, a kórház. (Már ha lehet annak hívni.) Nélküle és a(z idős) nővérke nélkül halálosan unalmas lett volna a sztori, mert számomra sok butaságot rontanak el direkt. És talán a kulcsszó: a direkt, mivel kötni kell az ebet a karóhoz. Butaság alatt arra gondolok, hogy a titkosügynök fűnek-fának kiadja fontosságát, küldetését, szinte minden infót. Kb. a vak is látja az arcán tükröződő kétségbeesést, ami roppant idegesítő – mivel hülye karakterekből van bőven a tévében, miért ragaszkodjak még egyhez?! Másrészről, ott a rendőrséges jelenet, melyet csak annyira vettem komolyan, mint a sheriff.

A castingnál nem törekedtek az eyecandy-faktorra építésre. Próbáltak minél átlagosabb főszereplőket összeszedni, akiknek arcszerkezete felejthető. Ezzel csak az a baj, hogy mind a főhős, mind pedig a családja számomra erőltetettséget sugároz. A kis srácot és a feleséget is vétek nézni, annyira tükröződik rajtuk a világfájdalom. Jó, így születtek, erről nem tehetnek, viszont a castingért felelős illetők igen.

Apropó, a történetnél nem említettem meg, hogy kvázi két szálon futnak az események. Az egyikben főhősünk próbál kitörni a Wayward Pines-i rejtélyből. A másikban pedig a valóélet történéseire, ahol halottnak/eltűntnek hiszik többen az ügynökünket. Mindkettőhöz kapcsolódnak mellékszálak, amiket spoilerezés nélkül nehéz lenne kifejteni, így megtartom magamnak. A lényeg, hogy a pilot tökéletesre sikerült szerkezetileg, ugyanis mindent megkapunk, amire kíváncsiak lehetünk. Nincs semmi nyújtogatás, olyan érzést keltettek, mint ha tudnák minek hol van a maga ideje, illetve ha csúsztatnának, akkor az valaminek a kárára történne.

Egyelőre nem tudom hova tenni a sorozatot. Nyári menetrendbe tökéletesen beleillik, hiszen egyre inkább elszaporodott a rejtélyes, természetfelettire épülő történet ezen időszakban. Elég csak az Under the Dome-ot felemlegetni, a Falling Skies-t, az Extant-et, vagy a The Last Ship-et. Egy újabb áll be a sorba, ami simán kirúghat a hétköznapiból azzal, hogy korrekt készítőgárda, illetve alap van mögötte – csak ne lennének ennyire unszimpatikusak a karakterek, és színészek.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats