Quantico – 3 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 November 5, 16:11-kor a(z) 2015/16 sorozatai,Pilot,Quantico témába.

Novemberbe lépve neki kezdtem azoknak az újoncoknak, amik premierje felett elsiklottam. Ilyen a vasárnapra érkezett Quantico is, ami azt mondatja velem, hogy megszületett a következő „How to Get Away with Murder”-klón. A pilot nézése közben számtalanszor de javu érzés kapott el, mint ha már láttam volna ilyen ötletet. És tényleg láttam, egészen pontosan: tavaly. A két szálon futó történéseket flashback-kel kötik össze az írók, ugyanúgy, mint annál a bizonyos gyilkosságnál. Már csak az a kérdés, hogy a szálak összeérését, mikorra tervezik? Valamint, hogy ugyanazzal a megtévesztéssel akarnak-e előrukkolni?

a0IUD0xsbUPZpjLokuw1ZvfkzkZ

Mielőtt még bármit írnék a Quantico-ról, érdemes egy tényt leszögezni a kezdés során: már berendelték a teljes idényre. A Blindspot után a második újonc volt, aminek megadta a bizonyítási lehetőséget a csatornája. Ha lehetne kicsit is konkretizálni, akkor egy kellemes menetű flashback-kel megtámogatott drámát képzeljünk magunk elé, amiben a potenciált maga az idő közti különbség adja. Mindehhez persze jól kell bánni az idővel, mert ha túlcsúszik az egyik idősík, akkor kellemetlenül is kijöhetnek a készítők a szerkesztéséből.

A történet középpontjában: egy csapatnyi újonc áll, akik az FBI-hoz jelentkeznek, hogy védjék az országukat. Ez a történeti sík adja az A-terepet. A B-terepet egy jövőben bekövetkező terrorcselekmény New York belvárosában, amihez hasonló 9/11 óta nem volt. És mit ad isten, mindezt főhősünkre akarják rávarrni. Tehát két idősíkon halad a sztori, míg az igazát és a valós elkövetőt keresi zöldfülűből lett FBI-ügynöknőnk, addig szépen sorjában a kiképzés különböző időszakára is fény derül.

ca241aa970

A Quantico kellemes fogyaszthatóságot nyújt. Nem akarják többnek beállítani, mint amilyen. Szerkesztésileg a legjobbnak vélem a 2015/16-ös őszi szegmensben, így a berendelésével teljes mértékben egyetértek. Tudják, hogy mikor kell átbillenteni a mércét az egyik, vagy éppen a másik idősíkra. A párhuzamosan haladó történet pedig egyszer tutira össze fog érni, már csak az a kérdés, hogy milyen hamar akarják lerántani a leplet a valós elkövetőkről. Mint mindegyik átívelő sztoris kriminél, itt is kellő klisével dolgoznak. A látott 3 rész alatt több emberre ráhúzták a lehetséges elkövető kilétét, viszont a legtöbb csak egy csapda, amolyan „beszélgetteti a nézőket” jellegű megmozdulás, ezzel is fenn akarják tartani két rész között az érdeklődést. Hiába klisés húzás: kell ez ide! …mint ahogy a részek végi cliffhangerek, amik valami újra világítanak ránk, amit eddig nem láthattunk, vagy éppen kellő információhiányában nem is figyeltünk.

Tetszik, hogy a karakterekkel jól bánnak. Alex Parrish (Priyanka Chopra) nem holmi kezdő, semmit érő FBI-újoncnak állítják be (mondjuk ez fontos is, hiszen máskülönben az FBI-os tanfolyam lenne értetlen húzás, mivel pontosan az a lényeg, hogy minél „strapabíróbb”, magukat ismerő egyéneket képezzenek ki!), akire ráhúzható egy ilyen mértékű terrorcselekmény. A csajszi talpra esett, nem csak szavakkal és a bájos nézésével akarja az oldalára állítani a szembe jövő lehetséges „elkapóját”, hanem ha látja a vesztét, akkor inkább a maga malmára hajtja a vizet, ezzel is időt szerezvén. Több jó mellékkarakter van, csak futó jelleggel kettőt had említsek meg: az egyik Caleb (Graham Rogers), a másik Shelby (Tate Ellington).

Ki kell hangsúlyoznom Amin-ékat, akarom írni Yasmine Al Massri-t, aki azt a feladatot kapta, hogy játssza el önmagát kétszer. A sorozatban ikertestvérként tárják elénk Amin-ékat, akikről csak az igazgatónő tud. Megmondom őszintén, a két karakter között nem sok különbséget látok, ami azért is vicces, mert pontosan ezt kell szállítania. Történetileg arról van szó, hogy egymást váltják a testvérek, próbálják mindezt leleplezésmentesen csinálni. Ergo, egy karaktert kell hozniuk minimális változásokkal. Ez megy is neki! Basszus, leírhatom hogy ez egy zseniális húzás, amit még nem tapasztaltam tévésorozatban? Simán egy egyszerűnek beállított nagyszerűség! Csak is pacsi az íróknak, mert ez leleményes húzás volt.

Quantico-103-a

Tétlenkedésnek helye nincs! Sok kriminél azzal rontanak a színvonalon, hogy elviszik a főszálat mellékvágányra és sok értelmetlen (amit felfoghatunk időhúzós megoldásoknak is!) mellékszálat hoznak be. Nos, a „jelenben” – amikor a menekülés zajlik – pörögnek az események. Főhősnőnk járja a várost, használja a kapott tudását, minden megtesznek a készítők, hogy tényleg azt érezzék a nézők, hogy minél több idő múlik el, annál nehezebb lesz a nőnek bizonyítani az ártatlanságát. Emellett a feszült helyzetet okos flashback részekkel oldják fel, ahol több infóra derül ki a többiekről, általában valami titokra fókuszálva.

Nyilván nem csak a Scream Queens-nél lehet elindítani egyfajta tippelde játékot, hanem itt is, mert hát elvileg az első percektől látjuk a valós elkövetőjét a merényletnek, csak éppen a szénakazalban nem látjuk a tűt. Fel is tenném a kérdést: Kire gondoltok?az elején Amin-ra akarták rákenni vallási beállítottsága miatt az ügyet, de gyenge húzás lenne ez az íróktól, így őt mindenbizonnyal kizárhatjuk a sorból.

Összegzés:

Kicsit a Day Break-et idézi fel a Quantico, amit megspékeltek némi How to Get Away with Murder-rel. Maradok, ez egyértelmű, mert hozta azt a lekötést, amit álmomban se reméltem tőle. Pontosan ezért csúszott ennyit a belekezdése, de így utólag belegondolva cseppet se bánom. A főhős karakter igazi karizmatikus alany, amit Shondland-nél vélhetünk legtöbbször felfedezni. Szénája nem áll jól nézettségileg, de mivel a teljes évadja berendelésre került, így egy darabig nem kell aggódnunk. Remélem, nem az évadvégéig akarják elhúzni az áttörést az ügymenetében, hanem már a felénél csavarnak egy olyat, amiről a téli szünetében lehet beszélni hosszasabban. Esetleg teóriákat gyártani, hogy mi köze az egészhez az FBI-hoz?!

Idehaza az AXN kínálatába illik bele a legjobban ez a fajta „elmesélés”, én a helyükben nem sokat ülnék rajta, mert még a magyar nézők is vevők lehetnek rá.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

free web stats