Ash vs Evil Dead – 6 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 December 9, 16:25-kor a(z) Ash vs Evil Dead,FOX témába.

Gondoltátok volna, hogy a Starz a Spartacus távozása után is tud olyat mutatni, amire kalapot lehet emelni? Mellek, vérengzések, belassítások – ezzel a trióval nyert meg több millió nézőt, illetve a történettel, ami sokaknak foszlány formájában megvolt a fejükben. A Da Vincis Demons próbálta követni a történelemmel kapcsolatos fiktív vonalat. Melléje kellett egy üdítőbb koncepció, ami a megszokott műfajtól eltért. Nos, az Ash vs Evil Dead így illik bele a csatorna összképébe. Megmerem kockáztatni, hogy az idény legvicesebb és legszórakoztatóbb komédiáját szállítják a kábeles fronton – hiszen az országosoknál akad bepótolásra váró gyöngyszem.

image

Sam Raimi által rendezett pilot zseniálisra sikerült. Sejteni lehetett, hogy a színvonal a folytatásra esni fog, hiszen egy olyan komplex részt rakott össze, ami tömör volt, bemutatott mindenkit, megmutatta a fura humorát és azt az érzetet keltette a legtöbb emberben, mint amikor egy berántós könyvre rákapunk. A kezdés után David Frazee és Michael Hurst vette át a rendezői stafétabotot, akik próbálták odatenni magukat. Érdemük között lehet talán megemlíteni azt, hogy nagyon jól bánnak a helyszínek kijátszásával.

Érződik a produkción az alacsony költségvetés, de még se nyomja rá a bélyegét. A félórás műfajt nagyon eltalálták. Minden epizódban kapunk kaszabolást, humort és több pazarul berendezett helyszínt. Gondoljunk csak az 1×06-ban látott nagybácsi otthonára. Simán elhittem, hogy egy démonűző birtokára érkeztünk. Rendezés sarának húzható be viszont a túlsok “odarántatom a tekinteted” kameraállás, amivel próbálnak kicsit hatni a lelkivilágunkra (= ezektől ijedünk meg), nálam inkább kevesebb sikerrel. Ez már egy idő után zavaró számomra.

image

A humor kellőmértékben kap helyet. Mindezt stílusosan tálalják. Olykor felkonferálják a közelgő öldöklést egy aféle belépővel, mint amikor a két társ berohan Ash-hez és “átadja” neki a láncfűrészt és a shotgunját. Ha pedig minden a helyén van, indulhat a banzáj. Az írók sokszor vetnek be rövid, tömör dialogokat. Többsége az “egyszerű, de nagyszerű” formát képviseli.

Tegye fel a kezét, akinek felidéződött a Supernatural bármelyik rész nézése közben! Nálam számtalanszor, hiszen itt is, ott is “kellően hülyék” a karakterek, amivel könnyedén feloldják a feszült szituációkat. Másrészről, hiába alacsony a költségvetés, a démonok megformálásába nehezen lehet belekötni. Fura lesz leírni, de a gagyi szó egyáltalán nincs jelen a CGI részéről. Ez már profizmus.

image

A történet halad szépen a maga útján. Nem látom a jövőjét, csak azt, hogy a végtelenségig el lehet húzni a démoni könyv elpusztítását. Hetiben kapunk egy-egy összecsapást, amibe felpörög a láncfűrész, elcsattan jó pár groteszk humor. Klisék is sajnos jelen vannak, de csak elvétve – még az elfogadható határon belül vannak.

Abszolút, teljes mellszélességgel mellette állok. Élvezem minden percét. Érdekességképpen említeném meg, hogy a horror mindössze a vérengzés részét képezi, semmi ijesztővel nem találkoztam. Ez a fajta furaság, ami rányomja az egészre a védjegyét bejön! Nincs mese, most kis szünet, aztán az évad végeztével jövők az újabb írással. Csak is darálásra született, már csak a rövidsége miatt is.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Ash vs Evil Dead – 3 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 November 19, 16:45-kor a(z) Ash vs Evil Dead,Pilot témába.

El kellene felejtenem az országos tévéket, mert tényleg csak a kábeles adók tudnak olyan anyagot szállítani, ami kiemelkedik a sivár mezőnyből. Az Into the Badlands-et követően vettem elő az Ash vs Evil Dead-t – azaz a folytatását, mert kb. egy héttel ezelőtt láttam a pilotját és az 1×02-es résznek a felét, most pedig szintre hoztam, mert mégis csak szórakoztató horrorkomédiát szállított ősszel a Starz, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni. (A műfajt a Fox is próbálja honosítani, inkább kevesebb sikerrel, hiszen a Scream Queens borzasztóan butának tűnik vele, mint sem viccesnek.) Három hét elteltével azt kell mondanom, itt az idény második legszórakoztatóbb újonca, amit vétek lenne befejezni, háttérbe szorítani, mert minden perce kincs és felüdítő.

Ash.vs.Evil.Dead.S01E02.HDTV.x264-KILLERS.mp4_20151119_140254.388

Némi előzményt azért had mondja. Filmes alapokra építkezik a sorozat, hiszen az Evil Dead című mozifilm kvázi tévés folytatását tárják elénk. Ez fel is vet sebtében egy kérdést, miszerint mennyire lesznek elégedettek a filmes rajongói? (Utólagos visszajelzések alapján inkább a középszerű jelzőt aggatták rá, de ez senki lelkesedését ne vegye el a darálásától.) A Comic Con-on odavoltak a panel résztvevői a látottaktól és hallottaktól, sőt még a premier időzítése is összejött a Starz-nak, mert Halloween napján startolhatott a halottakról és démonokról szóló bugyuta ötlet, amit csak Ash miatt akarunk komolyan venni. – Dehogy akarunk komolyan venni! Számomra olykor a Supernatural-t juttatta az eszembe, a városi látkép, egyes kamera beállások, illetve az alaphangulat adja magát.

A történet borzasztóan egyszerű. Nyugalmazott hősünk, Ash (Bruce Campbell) egy bulizósra sikeredett estéjén még fiatal korában beleolvas a Gonosz halottak könyvébe, amivel megidézi a rosszat. A jelenben folyton úton van, hogy ne találják meg. Amikor már úgy érzi, szorul a hurok: továbbáll, hiszen az a legegyszerűbb lehetősége. Legutolsó munkahelyén összehaverkodik az egyik munkás társával, Pabloval és Kellyvel, akik később a csapatjának a többi tagját testesítik meg. A céljuk pedig, visszacsinálni főhősünk malőrjét, hogy mindenki békés, nyugodt életet élhessen. Nyilván ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hallatszódik.

Ash.vs.Evil.Dead.S01E02.HDTV.x264-KILLERS.mp4_20151119_140126.070

„I told you. A good shot to the face always gets the juices flowin’.”

Ismét egy olyan műfajról számolhatok be, amivel cseppet se lehet Dunát rekeszteni a tévés piacon. A horrorkomédia egyszerre szeretné a félelmetes dolgokat és a humort megjeleníteni, amit az Ash vs Evil Dead esetében pazarul el is találnak. Míg a Scream Queens-nél folyton bosszankodom, hogy a poénok kínosak, bugyuták és értelmetlenek, addig itt eltalálták az adagolást. Az pedig, amikor a legfeszültebb helyzetekben elsütnek egy ilyet, szabályosan röhögésre késztet. Fergeteges. Ezúton jelezném Ryan Murphy-féle, hogy vessenek egy pillantást az első 3 részre, mert szerkezetileg simán odaverik őket.

A Starz-nál a Spartacus után újra van vér. Kellett is. Az Ash vs… esetében pedig annyit használnak, amennyit normális emberek egy háború lemodellezésénél. A második részben kb. akkora mennyiséggel dolgoznak, amennyit egy CSI-évadban láthatunk a meggyilkolt tetemek körül. Éés még ezt is átvezetik a humor oldalára… Ezt a sorozatot lehet komolyan venni? Tulajdonképp lehet, csak nincs semmi értelme, mert a készítők szánt szándéka a kikapcsolódás szállítása, nem pedig az, hogy mindent rémkomolyan vegyünk. Persze komolysággal számolnunk kell akkor, amikor Ash előtt elsétál egy bombanő, akit simán megk*rna – már bocsánat a vulgáris fogalmazásért, viszont így jobban kijön a lényeg. Ééés ilyenkor is belecsempésznek némi humort. Gondoljunk csak a pilot jelenetére, amikor a szörnyet csak azért is meglékeli a kocsma mosdójában, holott tudja, milyen rosszaság közelít felé. Fergeteges.

Ash.vs.Evil.Dead.S01E02.HDTV.x264-KILLERS.mp4_20151119_134842.107

Tetszik a karakterek hozzáállása. Nincs szó hitetlenkedésről. Elsőre mindenki mindent elhisz, amit lát, és ahhoz alkalmazkodik. Nyilván bepróbálkoznak csavarokkal, de mi tudjuk, hogy az időhúzást másképp akarják megoldani – leginkább eszetlen öldökléssel. A pilotnál ilyenről szó se volt. Szép, folytonos történetet kapunk, ami korrekt módon van összekapcsolva a következő résszel. Igazából olyan érzést ad az Ash vs Evil Dead, mint ha egy hosszú filmet néznénk reklámblokkokkal megspékelve, amik a két rész közötti várakozást takarják. Tetszik továbbá a félórás időintervallum, 40 perces nem állna jól neki, de így kellően leköt, pörgőssé teszi a történetsort és még arra is van idejük az íróknak, hogy felvezessék a folytatást. Az 1×03-as részben tűnik fel Lucy Lawless, aki noha kevés futamidőt kapott, mégis maradandót alkotott és váróssá tette a hét második felét nálam.

Az 1×03-as részre végre a maszkmesterek és CGI trükkösök is kiélhették magukat. Szó sincs gagyi szörnyekről. Az elején ódzkodtam arról, hogy ezen el fog csúszni a sorozat, de ne féltsük. Jelenpillanatban negatívnak azt tudnám felhozni, hogy miért nem folytathatom a 4. résszel? Nagyon jók a beszólások is. Engem abszolút megvettek!

Összegző:

Fogalmam sincs, hogy mi a helyzet a filmmel. Mármint a sorozatban elhintettek egy-két jelenetsort, amiben a főhős múltjába nyerhettük bepillantást, de úgy se derengett. A filmes rajongók szerint vérszegény változatot kaptunk – erről sajnos nincs véleményem, csak és kizárólag a saját, filmmentesről tudok beszámolni, ami totálisan pozitív.

Műfaját tekintve a horrorkomédiát inkább átfordítanám: komédiára, ami horror jellemet is hordoz. Nyilván keveset. A brutalitással, a sok vérrel és a hülye szörnyekkel akarják misztikusabbá, „szem becsukósabbá” tenni, de aki kemény horrorokon edződött (Rém álom az Elm utcában, Ómen), azok számára ez csak vicc tárgya lesz. Semmi félelmetes, rémisztő nincs itt, maximum undorító, de aki nyitott az iróniára és a groteszkre az simán megbékél a ténnyel és lázadás nélkül folytatja a következő epizóddal. Kellemes kikapcsolódás lesz ez, imádni fogom mind a 10 részét.

Utószó: néha annyira jó kameraállásokkal dolgoznak… Lásd: a középső kép!

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

free web stats