Criminal Minds – 7. évad, mi a phassz van veled?

 
Beküldte: tess 2012 October 9, 12:05-kor a(z) Criminal Minds témába.

Sajnos el kell, hogy szomorítsak mindenkit, aki abban bízott, hogy a csalódást keltő 6. évad után a sorozat összeszedi magát. Ugye a The Longest Night óta az Erica Messer vezette írói kollektíva egyszerűen nem képes megütni azt a minőségi mércét, amit cirka 2 éve támasztottak magukkal szemben. Mostanra pedig a kreativitás és hétköznapi „iparos munka” arra a szintre taszította a szériát, hogy a minőség jobbára csak az egy évados random nyomozós sorozatokét közelíti meg vagy sok esetben még azt sem.

Kénytelen kelletlen ki kell jelenti, erre az évadra úgy egészében nem volt semmi szükség. Egyedül talán csak a tankönyvek sophomore slump fejezetnél tudnám elképzelni ékes példa gyanánt. A script mondani sem kell jobbára összecsapott és koncepciótlan, a nyomozások pedig logikátlanok és elcsépeltek. A sorozat régi varázsa lényegében teljesen eltűnt, az egykoron darkos atmoszférát pedig a romantikus orosz regényekre jellemző végelláthatatlan szenvedés váltotta fel.

Jól példázza ezt az az elkeseredett próbálkozás is, miszerint az írók egyre több magánéleti szálat csempésztek a sorok közé. Bár ne tették volna! A végeredmény ugyanis jobbára felszínes próbálkozásnak illett be, ami csak kivételes alkalmakkor tudott emberközeli ábrázolásig jutni. A karakterközpontú részek így abszolút nem működtek, a szürkeség és a felszínesség szimplán megfojtotta őket. Szemlátomást az egykori formátum megtörni látszik vagy legalábbis kimerülni. Ezt példázza a random killer of the week felépítés is, ami még nyomokban sem tartalmaz átívelést. Ahogy sejteni lehetett az írók nem tudtak új főgonoszt kreálni, pedig a sorozat lényegi mozgatórugója mégis csak az lenne.

Idővel persze az elvárásaimból is jócskán lejjebb adtam, de sajnos így is csak nyomokban tudott szórakoztató lenni a végeredmény. Pedig az utolsó 5-6 részre a sorozat mintha kezdett volna magára találni. Ráadásul a dupla részes finálé csak úgy tobzódott újra a feszültségtől, amire az évad során alig volt példa. Még egy viszonylagosan életképes badass-t is sikerült beírni, de az a bizonyos hajó megint csak elment. A készítők látványosan nem tudtak mit kezdeni az adott helyzettel, vagy ha tudtak is az biztosan önismétlésbe ment volna át. Éppen ezért újra előálltak a „zárjunk le minden szálat” kártyával, ami így közönséges pocsékolásba ment át. Ráadásul a zárást kínosan hosszúra sikerült nyújtani, mindennemű csattanó vagy fordulat nélkül. Amolyan series finale hangulatot varázsoltak, de mégis minek?

Éppen ezért akármennyire is szeretném felülpontozni az évadot egyszerűen nem megy. Nincs benne semmi kezdeményezés, semmi újítási kedv, csak az unalomig ismert/ismételt iparos munka, ami már szó szerint is évek óta csak a bevált módira játszik. Nem gondoltam volna, hogy egyszer ezt mondom, de ehhez képest a 6. évad maga volt a felüdülés. Nincs mese, ezt a sorozatot itt kellett volna befejezni, örökre.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

Criminal Minds – A csalódástkeltő 6. évad

 
Beküldte: tess 2011 October 7, 12:39-kor a(z) Criminal Minds témába.

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy a 2010/11-es szezon nem a Criminal Minds franchise éve volt. A sorozat ugye kapott egy spin-off sorozatot Criminal Minds – Suspect Behaviour címen, ami értelemszerűen magával hozta az anyasorozat kreatív tőkéjének az elvándorlását az új kihívások felé. Azonban a spin-off csúfos zakó lett, a megélt 13 részt szerintem sokan letagadnák, kiváltképpen a főszereplő Forest Whitaker, aki élete legrosszabb alakítását hozta. Azonban a negatív lejtmenetnek ezennel még koránt sincs vége, lévén a Criminal Minds olyan bődületesen mély sophomore slumpba került, amiről szerintem a szakkönyvek is ódákat zengenének.

Mondjuk a kreatív visszaesés borítékolható volt, elvégre az utóbbi években az Erica Messer – Chris Mundy – Edward Allen Bernero triumvirátus döbbenetesen csúcsra járatta a profilozok történetét. Az 5. évad pedig olyannyira grandiózusra sikerült, hogy csak igazán radikális változtatásokkal sikerült volna azt felülmúlni. Próbálkozások persze folyamatosan akadtak az évadot jobbára mégis a totális unalom és jellegtelenség jellemezte, ami ugye nem gyakran volt példa. Az írók egyik percről a másikra elfelejtettek szörnyeket gyártani, holott nyersanyag és színész bőven lett volna rá. Itt most főleg Robert Knepper vendégszereplésére gondolok, aki ugyan pazar játékot vitt az amúgy teljesen életképtelen karakterébe. Már itt az évad elején világosan látszódott, hogy a készítők az egységes koncepció hiányában csak vaktában lövöldöznek. A részek sokszor teljesen felületesek és átgondolatlanok voltak, sőt egy idő után a gyilkos utáni nyomozással sem bíbelődtek, egyszerűen megmutatták az arcát a 10. perc. A lélektani kicsengés ugyan még ímmel-ámmal működött, de itt is érezni lehetett már az a bizonyos erőlködést, hogy legalább nagy vonalakban stimmeljen a formátum.

A totális jellegtelenséget aztán némileg a karakterek magánéleti válságaival próbálták meg feldobni, ami megint csak felemás érzelmeket váltott ki belőlem. JJ menesztése teljesen érthetetlen lépés volt, de persze burkoltan mindenki tudta, hogy itt nem a költségcsökkentésen van a hangsúly, hanem a drámaiság emelésén. Ahogy viszont ez sem működött úgy vált teljesen hiteltelenné a fináléban elkövetett visszakozz. Reid örökletes „betegsége” mondjuk még érdekesnek bizonyult, de sajnos nagyon nem volt benne spiritusz, így jobbára végig csak a felszínt kapargatták vele, aminek hála egy idő után teljesen át is siklottak az események felett. De ugyancsak idetartozik Morgan vagy éppen Garcia drámázása is.

A szezon egyetlen értelmes húzása a miniarc bevezetése volt, amiben azért még sikerült burkoltan némi izgalmat és feszültséget belecsempészni. Prentiss 4-5 részes kálváriája toronymagasan kiemelkedik minden hibája ellenére is. Volt benne opció elég rendesen, csak nemegyszer kissé műfaj idegennek bizonyult a sok filmes átdolgozás miatt. Persze a vég drámai volt, mind tudtuk, hogy az lesz, elvégre grandiózus, karizmatikus sorozatgyilkos nélkül csak az emlékezetes kiírások tudták életben tartani az évadot. Persze a záró képsorok itt is tartogattak meglepetéseket, amit bevallom, továbbra sem tudok hova tenni. Mindenesetre, ha ez lesz új irányvonal, akkor én köszönöm, de nem kérek belőle jővőre.

A szánalmasan sablonos és megfáradt történetvezetés tényleg csak prűd amcsi nyugdíjasoknak tud sokkoló lenni, egy Criminal Mind veterán már sokkal inkább csak mosolyog a látottakon. Hiányzik ugyanis az a betegesen komor atmoszféra, ami eddig belengte a sorozat minden percét. Hiányoznak a karizmatikus szörnyetegek és hiányzik az átívelés. Utóbbira nem egy lehetőség lett volna, elvégre pár gyilkost azért mégsem sikerült becserkészni maradéktalanul. Nem így lett sajnos, ellenben a vérfrissítés azért mégis csak összejött, Rachel Nichols karaktere remek választásnak bizonyult. Remekebbnek, mint az egész csapat érzelmi degradálása egy egész évadon keresztül.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Criminal Minds – The Longest Night (S6 premier)

 
Beküldte: tess 2010 September 27, 21:59-kor a(z) Criminal Minds témába.

Végre visszatért a képernyőre a jelenleg futó nyomozós sorozatok közül a legsötétebb tónusnak örvendő Criminal Minds, ami immáron már a 6. évaddal veszi fel a harcot Amerika betegen degenerált sorozatgyilkosaival. A kritikához amúgy hozzátartozik, hogy eddig jobbára csak szinkronosan néztem a sorozatot, de így eredeti nyelven azt kell, mondjam még inkább darkosabb, még ridegebb, mint azt eddig megszoktam. Azt hiszem itt az ideje a rendszerváltásnak!

criminal-minds-s6premier-a

A nyitást természetesen Edward Allen Bernero kapta, aki igen csak rutinos csókának mondható mind az írói posztban, mind pedig a rendezői székben a sorozat történelmében. Utoljára pont a sokkoló 100. részt rendezte és most újra bebizonyította, hogy lehet ezt még tovább fokozni. A történet egy az egyben ott indít, ahol az 5. évad abbamaradt, bár ezen nincs mit csodálkozni elvégre a Criminal Minds a klasszikus formátummal operál. A nagy kérdés ugye az volt, hogy mit hoznak ki a Prince karakteréből? Én titokban szurkoltam az átívelő szál miatt, de sajnos nem jött, annak módja és rendje szerint Prince a végén fűbe harap.

Na, itt jött be a képbe Bernero, aki egy sajátos a jobbára ’70-es évekre emlékeztető tónusban vázolta fel Tim Curry utolsó nagy menetelését. A hippi korszakra jellemző delíriumszerű álombetétek, a jelképes víziók és a gyermeki ridegség mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy egy kicsit a pokolban érezzük magunkat. Szó se róla, nem csináltam magam alá a félelemtől, de egy olyan belső harangot sikerült megkongatnia, ami ismét elgondolkoztatott a beteg világon.

criminal-minds-s6premier-b

Curry ismételten bebizonyította, hogy igaz jobbára másodvonalbeli arc, de a karakterszínészek közt mégis csak a kultikus arcok közt van. Ezt a játékot aztán tovább fokozták az árnyékolás technikákkal és a már említett víziókkal és hirtelen meg is volt a depresszív hangulat. Ehhez asszisztált Isabella Murad, aki mintha a ’70-es évekbeli The Omen-ből lépett volna elő. A kiscsaj tuti karakterszínész lesz, ugyanis ennyire kifejezés nélküli gyilkos tekintettel csak kevesen tudnak nézni, amit tovább fokoztak a gyilkosnak titulált gyermeki naivsággal. Szó se róla simán el tudtam volna viselni Curry-vel egyetemben egy csapatban az egész évadon keresztül. Nem így lett!

És pont ez a gond, megint nincs átívelő szál, holott ezután már tényleg hova tovább. A Reapert lecserélni is nagy bátorság volt, de valljuk be fájó szívvel megérte. Curry tényleg kult arc, de őt is lecserélni, méghozzá ilyen gyorsan nem más, mint felelőtlen pazarlás. Az addig oké, hogy az írók remek monster kreátorok, de mindennek van ugye egy végső határa. Érzésem szerint a sorozatnak itt volt.

Amúgy sajnos a karakterek továbbra is hozták a megszokott átlagot, hiába a begyakorolt dolgokon ritkán változtatnak ebben a műfajban. Talán JJ és Morgan kissé előtérbe került, mintha elindultak volna a lejtőn, de hát ez semmit sem jelent. Számtalanszor megszellőztettek már hasonlót a készítők aztán pár rész után mindig visszakoztak. Ettől függetlenül ez egy kellemesen elgondolkoztató közepes volt. Legközelebb majd az évad végén találkozunk, meg talán JJ kiszállásánál feltéve, ha nem siklanak el a felett is látványosan az írók.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Criminal Minds – A mindent vivő 5. évad

 
Beküldte: tess 2010 September 1, 19:18-kor a(z) Criminal Minds témába.

Most már kétségtelen, hogy a profilozók eddigi 5 éve alatt a mostani szezon volt a csúcs minden szempontból. Amit a készítők itt összelapátoltak az maga volt a tökéletes iskolapéldája annak, miként is lehet egy natúr procedural krimit érdekessé tenni a random néző számára is. Oké, én sem random néző vagyok, sokkal inkább daráló, de hasonló élményt CGI orgia nélkül elkövetni tényleg művészet.

Ebben persze cefet nagy szerepe volt Chris Mundy írónak, aki ránk szabadította még a 4. évad végén a The Reapert, vagy ahogy idehaza hívták a „Bostoni kaszást”. Sokak szerint ugye a 4. évad nagy csalódás volt, amit egyedül csak a finálé dupla részes felvezetése tett emlékezetessé. Ekkor jött be a képbe a sorozat történetének eddigi legjobban kidolgozott sorozatgyilkosa, aki bizony szépen feladta a leckét a BAU teamnek. A történet lezárása természetesen az 5. évad premierjére maradt, amit aztán 15,81M néző csekkolt. Emlékeztetőül a 4. évad fináléja 13,98M-t hozott, szóval most már biztos, hogy az amcsik gerjednek a sorozatgyilkosokra!

CRIMINAL MINDS

Azonban a gyatrára sikerült felvezetés nem intézte el a kaszást, sőt a premier végén újabb csavart kaptunk, amiből nagyon úgy tűnt emberünk lesz a főmumus az évad során. A szezon első fele szépen rá is ment erre a témára. Hotch tőle sosem látott mélységekbe került, az írók szó szerint a tűzzel játszottak, amikor elvették a vezetői titulusát és azt Morgan-re bízták.  Sorra jöttek a sötét, betegesen dekadens ügyek, hogy a végén elérkezzünk a sokkoló 100.részhez, ami érzésem szerint a sorozat legbetegebb pontja lett. A kaszás visszatért és ahogy várható volt szépen le is csapott!

Meredith Monroe karakterét likvidálták, így a színésznő egy időre megint a süllyesztőbe került, akárcsak a Dawson’s Creek után. Sajnos Foyet vagyis a Kaszás is jégre került, így joggal tették fel a rajongók a kérdést, hova tovább ezek után? Érdemben ennél betegebb történeteket a korosztályos besorolásban nem igen tudnának már írni. Sokkal sötétebb tónust sem lehet már felvezetni, mivel az tuti keresztbe tenne az eddigi koncepcióknak. Maradt tehát a karaktere boncolgatása, de sajnos az évad során nem jutottak sokra.

CRIMINAL MINDS

Inkább volt ez csak a felszín karcolgatása, mint sem radikális újítás. Ott volt ugye Spencer sérülése, Morgan benőzése, a hatalmi harcok vagy Garcia megrázkódtatása, de érdekes mód egyiket sem gondolták tovább az írók. Helyette inkább a random részek, a parázós hangulat és talán némi családi dráma volt terítéken végig. Utóbbi is csak 1-2 rész erejéig inkább!

A 18. résszel aztán jött a vérfrissítés, a crossover, vagy ha jobban tetszik a backdoor pilot, amiben bemutatkozott Forest Whitaker vezette új csapat, amit ősszel a Criminal Minds: Suspect Behavior címen láthatunk majd. A közös munkát, amúgy a Bernero-Mundy páros szállította szokás szerint, elvégre, ha valaminek ütnie kell, akkor csak ez a két író lehet a tuti befutó. Most sajnos nem voltak azok! Szó se róla élvezetes volt, de valahogy mégis sótlanok voltak a karakterek. Inkább amolyan kanadai B-hatása volt az egész castingnak, holott az egész megvalósítás már majdhogynem „high value” volt. Whitaker sem nagyon győzött, hogy kell nekünk a tv-s palettára, de hát ez tényleg csak egy backdoor volt.

Amúgy ezzel szemlátomást nem csak én vagyok így, hisz a Kaszás távozása óta folyamatosan csökken a nézettség. A téli pihenő utáni visszatérés még csak-csak elment, de tavaszra már 13M alá is süllyedt a mutató. Sőt, a crossover majdhogynem a szezon negatív csúcsát hozta, ami azért kissé kínos. Nincs mese, egy újabb szívós sorozatgyilkosra van szüksége a népnek!

criminal-minds-s5c

Csodák csodájára ezt most kivételesen nem Mundy szállította, így én sem ájultam el a finálétól, ahol is bemutatkozott Tim Curry személyében a Prince alias az Éji vadász. Egyértelműen látszik a karakterén, hogy a kaszást akarják vele pótolni, de persze egy kicsit másként. Itt sokkal nagyobb szerepet kap Curry beteges alkata és a téboly, mintsem a frappáns logika. Ennek köszönhetően Messer forgatókönyve folyamatosan csapong, be-becsúszik pár logikai bukfenc és hát sajnos a cliffhanger is olyan lett amilyen. Szemlátomást sokkolni akartak, de 5 évad után igen csak edzett tud lenni a néző.

Ettől függetlenül persze a szezon korrekt volt, sőt állítom, hogy az összes közül a legjobb. Talán erre szokták mondani, hogy ezután jön a lejtő. A 100. epizódot cefet nehéz lesz überelni, akárcsak a Reaper karakterét, de próbálkozni mindig szabad. Annyi viszont szent, hogy jelenleg a sorozatos palettán ez az egyetlen olyan sorozat, ami tényleg be tud rántani a sötétbe és indirekt mód rávilágítani, hogy mennyire beteg is tud lenni az ember. A kérdés viszont sajnos továbbra is ugyanaz, mint a 100. rész után: hova tovább?

This entry has a rating of 4

2 Hozzászólás

Criminal Minds – 5. évad kezdés

 
Beküldte: Kanyecc 2009 September 30, 22:33-kor a(z) Criminal Minds témába.

Valamelyik kritikámba megemlítettem nektek, hogy melyek azok a krimisorozatok, amelyek elé bármikor le tudok ülni. Bizonyítottak, így a lelkembe mindig lesz nekik hely. Idetartozik a CSI: New York, a The Mentalist és a Criminal Minds. Három olyan koncepció, ami eltér egymástól, mégis együtt nálam megalkotják a tökélesfegyvert, ami a fellegekbe emeli a ’krimi’ szót. (Most lehet sokan néztek, hogy a sima CSI nincs közte vagy a Law & Order egyik franchise se. NCIS sincs, bár az elé is szívesen le szoktam ülni.)

vlcsnap-220502

Noha Criminal Minds negyedik évadjáról alig érkezett írás, tess-sel együtt lecsekkoltuk mind a 24 26 epizódját, amivel jól meg is lepett. (Valahogy a +2-ről megfeledkeztem.) A negyedik évadfináléja betegre sikerült. Nincs rá jobb szó. Ilyen ötlettel előállni. Simán rányomnék országos csatornánk egy 18-as karikát, mert annyira elmebeteg, hogy az már a nézők lelkivilágába hagy egy jókora „ízét”. A lényeg, hogy akár mennyire szerettük volna, nem olyan történetet kaptunk akkor, ami félbe maradt. Ha jól számoltam három ilyenről van szó, de mindközül a legmerészebb és legjobb a bostoni kaszás volt.

Nehéz lenne elfelejtetni az a bostoni kaszás sztoriját. Még mindig szemem előtt lebeg az alkus epizód, amikor Hotch visszautasítja a sorozatgyilkos felajánlását, miszerint ha behódol, akkor a halála napjáig nyugodt életük lesz az embereknek, de őszintén: Hotchner nem ilyen! Lesz is következménye szavainak, hiszen ekkor fog lemészárolni egyszerre több embert egy helyi járaton. Azt se feledjük el, hogy ennél az ügynél elkapják, viszont gyilkosunk sokkal ravaszabb annál, hogy csak úgy odaadja magát. Megnézte belül a börtönt aztán pár óra múlva kivitelezte azt, amire talán már 10 esztendeje készül… azaz jól beinteni a rendőröknek és megszökni egy olyan helyről, amit ők őriznek.

Van olyan, aki ritkán vagy egyáltalán nem néz előzeteseket? Csak azért kérdem, mert a CM egyik évadnyitó ajánlója eléggé spoileresre sikerült, így talán a legjobb lapjukat játszották ki idő előtt. Sajnálom, hogy erről a készítői megfeledkeztek. Ezáltal az a szál, amit mindenki várva várt egy kicsit laposabbra sikerült. Legalábbis a meglepetés erejét ezáltal elvesztette.

vlcsnap-221517

Az évadnyitó epizódban két történeti szál kapott helyet. Az első egy doktorhoz kapcsolódik és egy csalódott édesapához, akinek a gyermeke egy autóbaleset által már nincs közöttünk. Az apa elégtételt akar fia elvesztéséért, mert szerinte a kórházban nem foglalkoztak annyit vele, hogy esélye legyen a túlélésre. Mindezt a doktor fiának megölésével szeretné „honorálni”, viszont míg ez nem történik meg, minden nap megöl egy embert.

A második a bostoni kaszásról szólt. Kimásról? Hotchnert senki se éri el a bázisról, ezért Emily fogja magát és ellátogat az otthonába. Mikor oda belép, egyből leesik neki, hogy valami probléma van, mert a falon pisztolygolyó által ütötte nyomot talál, míg a padlón Főnöke vérét. Egyből Gracia-nak leadja a drótot, hogy nézzen körbe, hátha valamelyik kórházba bevitték. Közbe az infót még Reid-del is megosztják, viszont a csapat többi tagját kihagyják, hogy ők minden erejükkel a jelenlegi ügyükre tudjanak rákoncentrálni.

vlcsnap-222126

Olyan kibontakozást kaptunk, ami eléggé cliffhangeres. Én amondó vagyok, hogy csak a kaszás sztorijára kellett volna ráorientálódniuk. A másik szál miatt fog részemről alacsonyabb pontszámot kapni, mint amit kapna.

Mondjuk 2/5 az előre, 4.5/5 a másodikra.

Talán a legszebb és legszívmelengetőbb – ne tartsatok most pszichopatának – az volt, amikor gyilkosunk beavatta Hotchner-t a hasba szúrás művészetébe. Az a szöveg, amit ott levág… Istenem. Ezért szeretem ezt a sorozatot. Ki olyan beteg, hogy magán letesztelje azt, hogy melyik szúrás, milyen módon jelentkezik az emberen. Van, amelyik elhomályosítja a látását; van, amelyik még nem halálos, de arra éppen alkalmas, hogy padlóra küldjön. BETEG! Tényleg teljes epizódos sztorit kellett volna adni neki.

vlcsnap-221834

Megvan az ötödik évad egyik háttérben elhúzódó sorozat gyilkosos történet. Remek! Csak egy a problémám mindezzel, hogy a következő epizódokba biztosra vehetjük a leültetését. Lesz pár szóbeli utálás rá, de többre ne igazán számítsunk. Talán majd 5-6 hét múlva – jobbik esetben – előkapják, hogy mindenkinek meglegyen az öröme, eloszoljon a hiányérzet belőlünk.

Premier: 2009/09/23
Írta: Chris Mundy
Rendezte: Charles S. Carroll
Nézettség: 15.84 millió (4.4, #T1)
This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Criminal Minds – 3.03 – Scared to Death

 
Beküldte: Kanyecc 2008 September 27, 18:21-kor a(z) Criminal Minds témába.


Premier: 2007/10/10
Írta: Erica MesserDebra J. Fisher
Rendezte: Felix Enriquez Alcalá

Gidion felszívódott, Hotchner ügynök tervezi az áthelyeztetését, ahogyan a kémkedésre megbízott Emmy is. Utóbbi kettőre, azonban Morgan-éknek szükségük van, mert egy újabb örült sorozatgyilkos nyomába kell szegődniük. Az elkövető egy pszichiáter, aki visszaél betegei bizalmával és az áldozatokat legnagyobb félelmeik által öli meg…

Megjegyzés: Teljesen függetlenül estem neki tegnap a Criminal Minds harmadik évadjának pótlásának. Az elmúlt hetekben öt krimisorozat történésébe vetettem bele magam. Egyiknek sem értem még a végére, de annyi tudatosult bennem: Éjjel a legjobb nézni őket. Teljesen kikapcsolják az ember, néha elgondolkoztatják. Kezdem kapizsgálni, miért pont a késő esti timeslot-ot célozták meg mind hazánkban, mind külföldön.

Félre a mellé beszéddel. Parádés epizódot kaptunk. Tegnap éjjel láttam, de még mindig bennem van. Azt hinné az ember, hogy véges a történt, egyszer majdcsak kifolynak az újdonságokból a készítők, de részről részre, évadról évadra egyre jobbakkal állnak elő. Mint a mostani. Egy pszichiáter áldozatait saját félelmükkel öli meg. A kúra végén teljes iszonymentességet hirdet, közben a biztos, a félelmetes halálba kergeti őket. Oltári!

Gidion felszívódott. Annak idején sokkolt a hír, miszerint elhagyja a sorozatot. Hát az évad premierben még ott volt, viszont a folytatásban már nem. Kíváncsi leszek, mikor érkezik meg a váltás a helyére. Ha nem csalnak az emlékeim, akkor valamikor a 3×05 körül. Hotchner ügynök áthelyeztetné magát, de még sem teszi meg. Ez az az állás, amit annyira szeret és tudását nem akarja lejjebb adni, még ha ez családjától való eltávolodásához vezet.

Nem húznám a szót, mert bennem van a folytatás kritikája. Remek sztorit kaptunk. Meg nem mondom nektek, mikor láttam ennyire erős epizódot, de a harmadik évad történetében eddig nálam a legjobb volt.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Criminal Minds – 3.02 – In Birth and Death

 
Beküldte: tess 2008 April 1, 13:27-kor a(z) Criminal Minds témába.

criminalminds_3021.jpg
Premier: 2007/10/3
Írta: Chris Mundy
Rendezte: Edward Allen Bernero

Gidion teljesen eltűnik a színről, míg Hotch és Prentiss kilépnek a BAU kötelékéből. Így a Milwaukee-i sorozatgyilkossal Strauss száll szembe a csapat élé. Persze Morgan titokban mindenről tájékoztatja Hotch-ot, akinek emiatt vitái is lesznek odahaza. Reid közben Gideont keresi folyamatosan, de ő sem jár sok sikerrel…

Megjegyzés: Azt hiszem ez az a rész, amire sok rajongó várt velem együtt. Végre nem egy dolog tisztázódott, bár az is igaz nem mindenki erre számított. Lássuk hát!

Először is ott van Hotch-Prentiss-Strauss hármas, ami jelen esetben a történet gerincét adta. Akárhogy is mondják, hogy a sorozat epizód centrikus, szóval bárhol el lehet kezdeni, ez nem igaz. A mostani összefüggésekhez ugyanis kellett pár rész ismerete. Prentiss háttér munkássága Straussal és persze Hotch megbuktatása. Hotch persze rájön és a végén minden kiderül. Na nem valami nagy bum formájában, de azért elegáns kis csavar volt. Azt viszont még mindig nem értem honnan tud Reid drog problémáiról. Ezt a szálat a készítők ugyanis egy jó ideje jegelik.

Aztán ott volt még Gideon nagy dobása is, ami megadta a szezonnyitó rész cliffhangerét. Végig oltottak minket az öngyilkossággal, de a végére mégis értelmet nyert az egész. Mondjuk szomorúak is lettünk volna egy ilyen kiszámítható Gideon búcsúval.

És végül a legszebb, ami az évadban eddig történt. Kedvenc sorozatunk akármilyen hihetetlen is, de kezd karakter központú lenni. Hotch nyűglődése a család és a munka között, Gideon lélekútja, Reid bizonytalansága vagy éppen Prentiss lelkiismerete cseppet sem hanyagolható. Arról meg aztán már tényleg ne is beszéljünk, hogy a vendégszereplők egytől egyig ott voltak. Meredith Monroe brutál jó hisztis feleség, a fináléban meg amit csinál… vagy nem csinál pontosabban. Eddie Cibrian (Vanished, Invasion) jutalomjátéka meg végképp elragadó volt. Ilyen dühödt és beteg embert ritkán látni. Főleg olyat aki gyilkossággal nevel gyereket.

Azt kell mondjam ez tényleg jó rész volt, kár hogy ezután már Gideon nélküli részekről beszélünk.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Criminal Minds – 3.01 – Doubt

 
Beküldte: tess 2007 October 1, 17:05-kor a(z) Criminal Minds témába.

criminalminds_301.jpg
Premier:
2007/9/26
Írta: Chris Mundy
Rendezte: Gloria Muzio

Gideon nem tud szabadulni Sarah halálának az emlékétől és ez elkíséri a munkába is. A csapat legújabb ügye egy college béli sorozatgyilkos, aki csak barna hajú áldozatokat szed. A nyomozás látszólag gyorsan halad, de a véletlen ismét közbeszól. Ami pedig egyeseknek tragédia az másoknak a legjobb indok. A háttérben ugyanis a fejesek csak azt várják, hogy elbukjon a csapat…

Megjegyzés: Részemről a nem vagyok az egy rész/egy ügy alapján operáló nyomozós sorozatok rabja, de a Criminal Minds valahogy mégis meg tudott fogni. Sokan gondolkoztak már a sorozat vonzerején, de normális és korrekt definíciót eleddig nem találtam. Számomra a borús hangulat és Gideon volt az, amiért ezt a sorozatot néztem. Erre nem ezt vették el! A 3. évad premierje ugyanis minden szempontból más, mint amit egy tipikus Criminal Minds résztől elvárnánk. Kezdjük ott, hogy cseppet sem komor, nincs benne semmi félelmetes. Aztán ott van a zeneiség, amit meghallva csak úgy néztem mint rozi a moziban. Silversun Pickups egy krimiben? Emberek hova tettétek a fejetek! Bazz! Ehhez társul még a teljesen felületes sztori és az a zagyva levél, amit Gideon egész rész alatt írt. Szívás volt ez nagyon kérem!

Ezt a részt igen is ki kellett volna hagyni a sorozat történetéből és erre nem egy ómen is volt. Az epizód eredetileg a 2. évadban lett volna, de a tervezett vetítés elmaradt a Virginia Tech beli lövöldözés miatt. Az írók viszont némileg újradolgozták a sztorit és belegyúrták Mandí Patinkin távozását. Na ez az a másik érv, ami mostantól nem létezik. Gideon egy isten volt és kész! Nem mondom, hogy ezt el kell fogadni és meg kell érteni, de aki nézi a CSI: Miami-t az tudja, hogy mekkora szívás lenne, ha mondjuk Horatiot csak úgy kiírnák. Sokan pont a pali miatt nézik a sorozatot. Na ezt a CBS-nek sikerült megvalósítania, az mondjuk már más kérdés, hogy miként.

A rész végén, ugyanis értelmet nyer az a sok monológ, levélírás és a szokásos jól müködő sémák megvonása. Gideon belefáradt az örökös hajszába és egyszerűen nem találja a helyét. Mindenért magát hibáztatja és ekkor vége! A készítők beleraktak egy akkor cliffhangert a rész végébe, ami csak akkor üt, ha jobban belegondol az ember. Most akkor ez mégis mi volt bazz? Gideon öngyilkos lett, vagy csak elmereng egy stukker társaságában? Faszság az egész! Az a gond, hogy a CBS nem merte kiírni egy az egyben Patinkint, de ez nem is csoda mivel a pali meg baszott elmenni a forgatásra. Ezzel viszont sikerült azt elérniük a készítőknek, hogy kinyírták mindenidők egyik legjobb nyomozós karakterét, aminek hála az évadkezdés is igen csak várakozáson alul teljesített. Ez pedig egy number one példa arra, hogy miként is kell egy jól bevált sablonból egy kalap szart összehozni. Gratulálok hozzá!

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Criminal Minds – 2.23 – No Way Out (2): The Evilution of Frank

 
Beküldte: tess 2007 August 18, 18:29-kor a(z) Criminal Minds témába.

criminalminds_223.jpg
Premier:
2007/5/16
Írta: Simon Mirren
Rendezte: Edward Allen Bernero

Frank ismét felbukkan és ezt Gideon egy régi barátja bánja. A született sorozatgyilkos Sarah-t akarja megint különben tovább szedi az áldozatokat. A csapat nyomban munkához is állna, de az ügy egyetlen gyanúsítottja Gideon, így fű alatt kell dolgozniuk. Közben Hotch és az osztály munkáját is felülvizsgálják, ami még sok gondot okozhat a jövőben…

Megjegyzés: Tisztában voltam azzal, hogy az alkotók valami hatalmasat dobnak össze, de erre még gondolni sem mertem volna. Frank sajnos kilőve, de az évad végi cliffhanger így sem maradt el. Sőt mondhatni, hogy egy durvább történet van kialakulóban mint Frank.Ez azért kicsit durva egy random nyomozós sorozattól. Mi több nem vették elő Reid függőségét sem, szóval lesz még durvulás a jövőben. Na de nem is akarom pazarolni a karaktereket, hisz ezt a részt látni kell. Piszkosul jó, durván kiszámíthatatlan és a rész végi cliffhanger adja a lovat minden alá. Zseniális volt és kész.

This entry has a rating of 5

Kommentáld!

Criminal Minds – 2.22 – Legacy

 
Beküldte: tess 2007 August 16, 15:49-kor a(z) Criminal Minds témába.

criminalminds_222.jpg
Premier:
2007/5/9
Írta: Edward Allen Bernero
Rendezte: Glenn Kershaw

Több mint 60 hajléktalan és prostítuált hirtelen eltűnik Kansas City utcáiról. Az ügyre azonban mégis egy nyomozó figyel fel, aki egyből az FBI-hoz fordul. Hotch kételkedve ássa bele magát az ügybe, de titkon tudja akár 60 áldozattal is dolga lehet. Közben és Reid és Morgan elkezdik kidolgozni a profilt és rájönnek, hogy egy tisztogatóval van dolguk…

Megjegyzés: Szokatlanul brutális részhez volt ezúttal szerencsénk. Az elejétől a végéig tocsogott benne a vér és a hangulat is nyomot volt. Amolyan lélektani terror volt. Bár ez nem is csoda, mivel a rész olyan klasszikusokra építkezet, mint a Hostel vagy a Fűrész. A történet középpontjában is egy hasonló beteg ember állt, így mondjuk néhány helyen elég kiszámítható volt. Ellenben a sokkolás része nem hagy kívánnivalót maga után. Szintén jó volt a felépítés is, hisz a nyomozást rendszeresen váltotta a menekülő prosti jelenete. Vagyis egy roppantul össze volt rakva ez a rész! Kissé persze kilóg a tipikus Criminal Minds klisék közül, de ezt mindenki maga dönti el, hogy mennyire vevő rá. Én az voltam!

This entry has a rating of 4

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats