Pilot-kritika: Young Sheldon

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 1, 16:06-kor a(z) Young Sheldon témába.

A CBS is érzi, hogy nem az utolsó pillanatban kell kitalálni azt, hogy valaminek kell egy testvérsorozat. Nagyon sok sorozatnál az elkaszálás vagy befejezésének híre előtt döntenek egy mellékkarakter kiemelése mellett, ami szerintem szarvashiba. Nyilván nem akarják megosztani a nézőtábort, de ez butaság, hiszen had mi döntsük el, mit akarunk nézni. Túl vagyunk a The Big Bang Theory-nál 10 évadon, így a készítőgárda és a csatornavezetőség közös nevezőre jutott: kell egy előzménysorozat a széria legerősebb karakterének, akit sose szeretnénk havernak egy menő közösségben, viszont a tévéképernyőn simán elnézzük a legkínosabb helyzeteit. Sheldon Cooper-ről beszélek, akinek fiatal korába ad betekintőt a spinoff.

young.sheldon.101.hdtv-lol.mkv_000953942

Várjunk már. Sok helyen olvasható, hogy testvérsorozat, illetve miegymás, de ha a szerkezetét vesszük alapul, akkor egymás szöges ellentéte a Young Sheldon a TBBT-nek. Miért? Egyszerű a válasz, mint előbbi egykamerás mivolttal rendelkezik, míg utóbbi többel, azaz az anyaszériát élőközönség előtt rögzítik, ahol van nevetés. Itt nincs, ez ­– ha úgy vesszük – egy normális komédia, ahol nem adnak támpontot a nevetéskezdésére, ami tökjó, mert ezt a fajta beszabályozást maximum a szindikátusi sugárzásban futó ötleteknél tudom elviselni 2017-ben, egy országosénál nincs helye, csak ha minden kötélnek szakadnia kell.

Kanyarodjunk vissza a történetéhez. Nem spoiler, inkább alaptény, hogy az ifjú, kilenc éves Sheldon-t ismerhetjük meg, aki családjával Texasban él. A fiatalság retrosággal jár együtt, hiszen a ’90-es évek Amerikáját is megismerhetjük egyidejűleg (Ez a válasza a CBS-nek a The Goldbergs-re?), ha még nem lenne átfogó képünk róla. A fiatal tehetség már most annyira okos, hogy középiskolára jár bátyja legnagyobb kárára, hiszen egy osztályban kell végigszenvedniük az órákat – mindkettőnek más értelemben, hiszen a testvér nehezen viseli el okoskodó öccsét, aki inkább ciki, mint menő; míg Agymenőnket az akasztja ki legjobban, hogy nincs olyan tanár az iskolában, aki új tudást adna át neki. Gondoljatok csak bele, mennyire frusztrált helyzetet szül mindez… [csak viccelek]

Meglepődtem a starton, mert sokkal rosszabbra számítottam. Rég kiszálltam a The Big Bang Theory-ből, de amikor a Comedy Central-on elkapok egy-egy részét, simán le tud ültetni. Nagyjából ugyanez történt a Young Sheldon-nál is. A fiatal Sheldon-t alakító Iain Armitage tovább erősíti a minőségi fiatal színészek listáját, mert amit az írók ráírtak, azt bitangjól prezentálja. Hogy mennyire kiszámítható a karakter? – Nos, ez egy jó vitatémát szülhet, mert még ha tudod is az aktuális történést mielőtt az bekövetkezne, a készítők megpróbálják úgy tálalni, hogy csavart visznek bele. Végeredményben persze ugyanott vagyunk, de az igyekezetet mindenképpen díjazni kell, mégis csak valahol egy klisés karakterről beszélünk, akire a frappáns rövid válaszok a legjellemzőbbek. Az összetartó erőről se feledkezzünk el, hiszen Jim Parsons, mint narrátor jelen lesz a szériában. Aki angolul nézi, és imádja, annak a hangjának a felcsendülése zene lesz a fülének. Véleményem szerint is elengedhetetlen eleme.

young.sheldon.101.hdtv-lol.mkv_000302836

Ilyen családot képzeltünk el Sheldon-nak? – egy újabb olyan kérdés, ami tök releváns. Őszintén szóval nagyjából ezt. Kicsit azért valamiért a The Middle-re emlékeztet a családi idill, nemtudommiértis, de alapvetően telitalálat. Már a pilotnál éreztem, hogy Zoe Perry által alakított anyuka meghatározó eleme lesz a sorozatnak. Tipikus „imádom az okos gyerekemet” szülő, míg az apa hozza azt a fajta tartózkodó szeretet, mint amit a The Middle-nél Neil Flynn-től megszokhattunk. Lehet sok mindent képzelek a dolgok mögé, de több egyezést véltem felfedezni, amik abszolút nem zavarók, hiszen az ABC befejező évadja előtt álló komédiáját is pontosan ezekért imádom annyira.

Nem operáltak sok helyszínnel a kezdésben, de a főbbeket hozták. Egyrészt bepillantást nyerhettünk a családi kuckóba, az iskolai életbe, valamint kaptunk egy templomi jelentet, ami már önmagában annyi vicces szituációt tudott eredményezni, hogy több ilyet kérek. Főleg mert egy olyan okoskodó géniuszról beszélünk, aki ég a vágytól, hogy az ott elhangzott kijelentéseket még magjában cáfolja meg.

Voltak számomra butahúzások is. Ilyen a tyúkkal járó rémisztgető szomszédfiú, akit nem tudom sehova se tenni. Jó, értem én, hogy a nézőnek tudnia kell, hogy most vesztettük el az általános iskola legrosszabb fiúját, aki vélhetően napi szinten terrorizálta géniuszunkat, de annyira erőltetett húzás volt az az ominózus jelente; mint az, amikor az apuka eltette a fia csokornyakkendőjét. Értetlenül néztem ki a fejemből, hogy most ezt miért?

young.sheldon.101.hdtv-lol.mkv_001063535

A végére persze szép keretvázat alkotott a történet, hiszen kajálással kezdtünk és azzal is zárták a képsorokat. Ez a 20 perc remek betekintést adott arra, hogy milyen alapokra fognak építkezni a készítők. A humor is nagyjából ez lesz a folytatásban. A ’90-es évek világát manapság már nem nehéz elénk tálalni, így azért nem jár a dicsért, még ha jól is csináltak mindent – komolyan, annyi dokumentumfilm és rivális műfajtárs (pl.: The Goldbergs) adhatott ötletet nekik, hogy csak hozniuk kellett a kötelezőt, ami meg is volt. Remélem 9 éves Sheldon-unk általános iskolás múltjából is feltűnik egy-egy karakter.

A TBBT-nézők egy újabb kötelező heti elfoglaltsággal bővültek. Ez a műsoridő pont megfelelő. A humor adott, ahogy fura karakterünk szerethető mivolta is. Nem látom sikerének kudarcba fulladását. Sőt, így már tisztábban látom, hogy miért különleges premierrel hoztak mindössze egy részt és hagyták emészteni a látottakat az emberekben. Jó szájízzel várom a folytatást, kíváncsi lesz, mire lesz képes heti ütemezésben.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Marvel’s the Inhumans – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2017 October 18, 18:21-kor a(z) 2017/18,Marvel's the Inhumans,Pilot témába.

Bátran kijelenthető, hogy a szuperhősös ötletek fénykorukat élik. Nem azért, mert minőségiek lennének, és látványban olyat mutatnának, amitől a hajunkat letesszük; hanem, mert annyi képernyőn van, hogy egy csatorna főműsoridejét a hét mindennapján fel tudnánk töltetni. És akkor a mozis szekcióról nem is beszéltem! Az ABC maradva a Marvel-univerzumnál elhozta az Inhumans koncepcióját, ami várakozáson alul teljesített. Holott az ABC foglakozott a marketingjével, aki akarta, az mozis környezetben nézhette meg szeptember elején a kezdést – és ezt az opciót nem csak az amerikaiak kapták meg, hanem Mi, magyarok se maradtunk ki a mókából. Az már csak egy másik dolog, hogy kevesen éltek ezzel a különleges lehetőséggel. Ergo, a többségnek mindegy látvány (IMAX) és a hangzás (DD5.1), inkább a tartalmi minőség az, amit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni.

marvel-inhuman-pilot-3

Kitérőként szeretném kihangsúlyozni azt is, hogy az Inhumans nem annyira idegen azoknak, akik korábban néztek Agents of SHIELD-et, mert az egyik etapjában foglalkoztak „ezzel a közösséggel”, ha fogalmazhatok ilyen furán. Az alapok tehát már adottak voltak, mondhatni, onnan kiragadták és adtak neki egy önálló sorozatot, hogy akinek tetszett az embertelenek sztorija, azok elmélyülhessenek a hattérsztorijával, a problémáikkal.

A dupla részes pilotjának az első felét sikerült csak magamévá tennem, mert elszörnyedtem az írók csapongásán. Mielőtt azonban rátérnék a gyengeségeire, leírnám a történetet. Az Inhumans tulajdonképpen az Embertelenek egy csoportjáról szól, akik maguk mögött hagyták a Földi életet és a Holdra költöztek, hogy békében éljék mindennapjaikat. Az ember persze kíváncsi természet, ezért a Holdra küld különféle szondákat, melyekkel fel szeretnék térképezni a „következő otthonukat”. Nyilván ezeket mindig megsemmisítik az embertelenek a maguk biztonsága érdekében. (Egy láthatatlan búra fedi le a „világukat”, ha ezen átmenne/áthatolna a szerkezet, akkor lelepleződnének.)

A mikroközösség elhallgatott problémái között szerepel: a készleteik kimerültsége/végessége, illetve a népsűrűség kérdése. A király és a királynő – mert királyság az államforma – próbálja kézben tartani a helyzetet, látszólag mindent jól is csinálnak, azonban egy belső árulásba csöppenünk, ami a pilot végére ki is teljesedik. Mindennek csíráját az szolgáltatja, hogy a király maradna a szűkös, ám nyugodt élet mellett, amit a Hold szolgáltat; azonban fivére a jussát akarja, azaz a Földet, ahol egy jobb élet várna rájuk (hiszen ezt hagyták maguk mögött, mikor elhagyták), szűkölködésmentes és felszabadultabb – mégsem kell minden percben arra ráfeszülniük, hogy mikor lepleződnek le és válnak a Föld következő célpontjává, ellenségévé.

Bónusz infóként muszáj megemlítenem, hogy minden Inhumans átesik egy rituálén, ha az adott életkorba lép, amikor valamiféle különleges kavics és fura gépezet fúziója által képességre lel. Nyilván, akadnak olyan delikvensek, mint az egyik főszereplő, akiknél ez elmarad és ugyanolyan egyszerű emberek maradnak, mint korábban – ők mehetnek a bányába. Tehát, akinek lesz képessége az kiváltságos.

marvel-inhuman-pilot-1

A pilot egyik fő problémája a halál unalmas történet. Egy összeesküvés bontakozik ki, ami izgalmasan hangozhat; de az írók mindezt úgy tálalják elénk, hogy cseppet se legyen az. Kicsit ásító jellegű kezdésként fognám fel, semmi maradandót nem hagyott, sőt tovább erősítette azt a nézetem, hogy nincs szükség ennyi képregény-adoptációra a tévébe, mert a mennyiség a minőség rovására megy. Nagyon érződik mostanra, hogy mindenki foggal-körömmel szeretne egy DC vagy Marvel feldolgozás magáénak tenni, viszont nem tudja úgy tálalni, hogy abból mindenki profitáljon. Az Inhumans a legjobb példa rá, mert egy oltárian snassz alapsztorit kapunk, amiben tényleg semmi extra nincs, csak pár kosztümös karakter. Az ilyennel inkább rombolják a band-et, mint sem építik.

Muszáj kitérni a látványra, végtére is az ilyen koncepcióknál ez egy húzóegység lehet. Itt még arról se írhatok. Láthatunk egy betonvárost, ami leginkább az Assassin’s Creed-mozifilmes épületére emlékeztetett; valamint egy jópofa animált hatalmas kutyát, ami tényleg végtelenül szállítja a cukiságfaktort, főleg egy eyedandy lánnyal az oldalán, viszont itt pontot kell tennem a mondat végére, mert nincs tovább. Nyilván királynőnk haját még idesorolhatnám, de számomra annyira vontatott volt ez a képesség, hogy nem is értettem a miértjét.

Képregény-adoptáció ellenes vagy Kanyecc! – jogos a kijelentés, de egy ilyen pilot után ki ne lenne az?

marvel-inhuman-pilot-2

Alapvetően a kezdés nem a színészeken múlt, hanem az alájuk rakott sztorin. Anson Mount királynak zseniális, főleg így, hogy megvonták tőle a beszédkészséget. Iwan Rheon tipikus összeesküvő fejjel rendelkezik, látszik, hogy karakterénél az észre és a gőgösségre építkeztek. Serinda Swan pedig azért egy nagyszerű választás, mert a két férfihez egy ilyen karakterű nő szükséges. Igen, édeshármassal is akarnak az írók játszadozni… A mellékvágányról pedig csak Sonya Balmores nevét emelném ki, aki Iwan oldalára áll az összeesküvéskor. Szintén nagyon karakteres hölgy, a szerep, amit ráírtak simán eladható vele.

Ilyeneket leírva van rossz szájízem az Inhumans-nél, mert valóban ki akar tűnni a tömegből, azonban a vontatott, olykor erőltetett párbeszédekkel megölik az egész varázsát. Noha csak 8 részre tervezték az első évadját, az szinte könyvelhető, hogy ne számítsunk folytatásra, mert a nézettségi adatok egyáltalán nem indokolják. Nyilván a folytatásban javulhat, hiszen a kötött epizódszámlimit bekorlátozza az írókat, és ha maradandót akarnak alkotni, akkor a tettek mezejére lépnek, de erre nagyon kicsi az esély.

Elnézegetem, ha nincs jobb, de 11 éve a sorozatiparában már ilyen kezdést nem tudok elfogadni. Egyszerűen felbosszant, hogy elloptak az életemből 45 percet, amit sehogy se kapok vissza, még kárpótlás formájában se. Szerint ez lesz az utolsó írásom hozzá, ha változás állna be jelezzétek és mérlegelem a döntésem!

This entry has a rating of 0.5

Kommentáld!

free web stats