Heroes: Reborn – 4 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 December 21, 18:15-kor a(z) Heroes,Heroes: Reborn,Pilot témába.

Totálisan hozta a Heroes: Reborn a régi szép időket. Most láttam a pilotot, engem berántottak
– by önmagam.

Utálom idézni önmagam, de ha egyszer nagyobb hangsúlyt akarok adni a véleményemnek, akkor megköveteli a haza. A Heroes: Reborn-höz még csak most jutottam el, amikor már leadásra került az első 10 epizódja az évadnak, de sose késő belekezdeni. Kijelentésemet mi sem igazolja jobban, mint az az elégedettség, ami jelenpillanatban átjár. Szerintem hozta az újragondolt folytatás a régi szép időket, amikor a Heroes-ra még úgy tekintettünk, mint egy forradalmi ötletre, amihez hasonlót keresve se találhattunk az elmúlt években. Nyilván azóta láthattunk jobbnál jobb ötleteket, ez olyan, mint mai fejjel Lost-ot nézni: 2016-ban bármilyen szomorúan is hangzik, a pilotja ritka vontatottra, unalmasra és rágcsálósra sikerült, de anno ezért éltünk-haltunk heti rendszerességgel. Ezt a tényt ne feledjük el.

Heroes.Reborn.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151218_200106.093

Ha felidézem a 2006-os premier időszakát, tényleg hatalmas várakozás előzte meg. Anno ment a harc a magyar felirat fronton is: ki készítse hozzá. Minden epizódja, minden fejezete hozott valami olyat, amivel előtte nem találkozhattunk. Tim Kring-re istenként tekintettünk, hiszen végre valami forradalmit tette le az asztalra, amit jó volt nézni, visszanézni vagy akár darálni. A „pomponlány sztorika” címszavakkal illettük a haveri társaságomban. Ej, azok a szép idők, amikor még bármit néztünk nem húztuk a szánk szélét az elégedetlenségtől, mert a történet csavarosságának tudtuk be a szálak irányítását. Nos, azok az idők elmúltak. (A második évadnál már csökkent a lelkesedés, míg a 3. évadnál már sok nézőt vesztett – az utolsó pedig, egy szimpla vergődésként írható le.)

Nagyon tetszett, hogy Tim Kring inkább a régi szép időket akarta felidéztetni az ex-Heroes nézőknek, mint sem hogy egy új sorozat teremtsen a új értékekkel. Hozta ugyanazt a vázat, amibe beleszerettünk. A részek eleji, közben lévő és záró narrációit, az izgalmat adó és gondolkodást serkentő tipikus Heroes-nótát, illetve a fura feliratozásokat, amikkel be tudtuk azonosítani egy-egy új karaktert, illetve annak tartózkodási helyét. Nem utolsó sorban, az eredeti kínai/japán szinkronhang meghagyását, amit beleégetett feliratozással tálalt a nézőknek. Ezek azok az aprócska húzások, amikért oda lehetett lenni. Inkább szerkezeti megoldások, nem a forgatókönyv írást dicsérik.

Heroes.Reborn.S01E03.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151221_140746.275

A pilotról csak röviden szeretnék beszélni. A történet egy merénylettel kezdődik, ami június 13-án történt. Noah Bennet úgy hiszi, lánya odaveszett. Éli napjait, emlékei haloványak, azonban egy örültnek tűnő ipse felbolygatja hétköznapjait pár kétellyel, aminek mindenképp utána kell járnia. A háttérben még több mozgatórugó akad, de majd ha a szálak egybeérnek, akkor úgy is Noah bácsi lesz a középpontban. Ezt mindenki sejti.

Szomorú, hogy akármennyire is hozta a pilot azt a hatás, amiért magamat kellett idézni, a folytatás már cseppet sem. Előbukkant a jó öreg Tim-féle írásmód, amikor a keveset kell többként tálalni. A sztori, amiről egyelőre nem tudok sokat, hiába láttam 4 részt szép ívet fog leírni, csak az a legfőbb problémám az egésszel, hogy vannak a karakterek, amiket semmi sem köt össze, csak az EVO ténye. Ez pedig édeskevés ahhoz, hogy bárkit „berántson” ez a sztori. Össze-visszamutogatnak jeleneteket a különféle karakterekről, éppen arról, aki régebb tűnt fel. Hiába akadnak jó minisztorik, a hosszú várakozás miatt ezek se működnek. Zachary Levi megfásult arca írja le legjobban, mi a baj a Heroes: Reborn-nél: jó lenne egy reboot, de nem ilyen áron. Sajnos vergődnek, mint a 3. évad. Hiába kapta a lehetőséget az író, fejébe szállt a dicsőség. Anno nagyot alkotott, mostanra középszerűt. Eljárt felette az idő. Sajnos!

Heroes.Reborn.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151218_205715.078

A megvalósítás viszont a helyén van. Jó képi világokkal dolgoznak, eléggé színesek a képkockák, ahogy a helyszínek is. Tényleg érzem azt, hogy a probléma, ami közeleg az messze áll a lokálistól, itt tényleg globális kialakulásról beszélhetünk. Ami még mindig nagyon megy a Heroes-nak, az epizód végi kamu kedvcsinálók, mint pl.: amit láthatunk az 1×04 végén. Miért is folytassam? – hát mert az utolsó másodpercekben olyat néztél, amiért megérdemli. Erről le kellene szokni. Az a borzasztó tény, hogy csak ennyire telik. Ennél sokkal jobbakat látni máshol. Sokkal nagyobb berántás faktorral.

A másik aggodalmat teremtő tényező: a klisé. Rengeteg bugyuta húzás jellemzi a karaktereket. Minden téren lehet sorolni ilyet. Csak párat had idézzek fel. Pl.: amikor a főgóré lányának a belépését megtagadják, cserébe pedig elpártol mellőle; vagy amikor Noah a kezével betör egy kocsiablakot, majd a kábeleket megbütykölve beindítja azt; vagy amikor megtalálja a kisfiú halott apjának a búvóhelyét, és utána megtörténik a rossz (ne spoilerezzünk); vagy a katanás lány esete a biztonsági őrökkel teli épületben…. És még tudnám sorolni. Túlságosan kiszámítható a sorozat. Látom, hogy mindig a tipikus reménytelenségbe sodorják a karaktereket, aztán jön a megváltás, amikor valami/valaki hatására hirtelenjében minden jóra fordul.

Heroes.Reborn.S01E03.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151221_141103.854

A Heroes: Reborn baromi jól működhetne fele ennyi résszel. A 13 epizód ennyi karakternek és a sztorinak túlságosan sok. Előbbiből kevesebb kellene, utóbbinak pedig a futamidejét kellene minimalizálni. Sok a töltelék rész, legyen az egy El Vengador miniötlet, vagy éppen Luke és felesége esztelen öldöklős hadjárata. Eleve nem is értem miért kell egy „szuperhőst” teremteniük, mint ha az Arrow-tól és a The Flash-től megirigyelnék a képregény világa által nyújtotta plusz univerzumot, csak éppen két különböző dologról beszélünk.

Tim Kring ismét mellékvágányra tévedt. Mi sem más, mint a nézettsége mutatja a legjobban. Hiába a lombozódó figyelem, mégis folytatni fogom, mert azt ne feledjük el, hogy a régi idők szellemét tudta hozni. Amikor felcsendül a sorozat főcímdala, komolyan melegség áraszt el. Egykor, imádtam és a remény még mindig bennem, hogy majd talán most fog átlibbenni a történet a ló túloldalára, és válik mindig rózsaszíné. Addig marad a szomorú szürke valóság. Sajnos 2016-ban több kell ahhoz, hogy egy régi ötletet folytassanak akkor gondolatokkal.

Remélem még a téli visszatérő előtt ledarálom a +6 epizódját, amivel még lemaradtam. Kérném, hogy azzal ne spoilerezzetek ide.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Heroes – 4.19 – Brave New World – Évadzáró

 
Beküldte: RaulReal 2010 February 10, 16:17-kor a(z) Heroes témába.

Sokan emelik most az ég felé a fejüket és mondanak hálát, hiszen befejeződött a Hősök. A találgatások még nagyban mennek, hogy a csatorna berendeli-e a folytatást, ugyanis az eddig tapasztalt és látott fejezetek igencsak lazán kapcsolódtak egymáshoz, így akárki megtehette azt, hogy annak idején az első évad végén elkaszálta a szériát, majd valamikor a harmadik szezonban ismét felvette a fonalat. A négy év alatt megszokotthoz hasonlóan elég felemás évadot láthattunk, hiszen több volt a fanyalgó mint az éljenző, ez pedig úgy tűnik, hogy Amerikában is hasonló tendenciát mutatott, tekintve hogy nem éppen a különleges képességekkel felruházott emberek története érdekelte a legtöbb nézőt. Ennek ellenére a záró epizód vissza tudott hozni némi hangulatot és teremtett egy kevés izgalmat is a széria lehetséges utolsó 40 percében.

Hero419a

Miről is beszélek? Akik hétről-hétre figyelemmel kísérik a sorozatot, tudhatják hogy jó nagy csávában hagytuk hőseinket, hiszen Claire és apja egy buszban rostokoltak, több méterrel a talajszint alatt, Samuel eddigi legnagyobb előadására készült, Sylar és Peter pedig Parkman lakásából igyekeztek menekülni, hogy beteljesítsék végzetüket és megmentsék több ezer ember életét. A látomás ugyanis, amelyet Petrelli mama látott először, beteljesülni látszik. A 18. rész tehát nagyszerű és izgalmas kalandokat vetített előre, ezeket pedig kis hézagokkal, de meg is kaptuk a készítőktől. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere, visszatért a bábostól kezdve Tracy is, hogy részt vegyenek a végső ütközetben, a több ezer maga köré gyűjtött embert ugyanis az új főgonosz mind egy szálig el akarta temetni, ahogyan ezt a Bennett-famíliával is tette egy héttel ezelőtt.

Ezután vetődhet fel, hogy mi lett Sylarrel, kedvenc órásmesterünkkel, aki korábban a gigantikus méretű temetés előtt még jól szét is trancsírozta volna az átlag népet? Az írók egy meglepő fogással éltek és valószínűleg a Nathannel együtt töltött idő hatására változtattak az ex-gonosz személyiségén, aki Peterrel karöltve immár a világ megmentésén fáradozott. Furcsa volt azt hallani tőle, hogy ő bizony immár egy hős, azonban mégis hidegrázós pillanat volt, tekintve az eddig általa  elhullajtott jófiúk és jólányok átlagát. Ami érdekes volt a részben, hogy nem mernek a készítők csak úgy ad hoc kiírni egy fontosabb karaktert, pedig biztosak lehetünk benne, hogy egy kevés mészárlás megtenné a hatását és a nézők a sokkból feleszmélve tömegesen térnének vissza a show elé, hogy meglássák, mégis mi lehet még ezután, ha kedvencüket elkaszálták.

Hero419b

Örömmel jelenthetjük be továbbá, hogy a Hiro-szálat lezárták, hiszen megoldást kapott a Charlie utáni keresés, a frissen felgyógyult japán katona pedig így teljes erővel csaphatott bele a lecsóba és próbálta ő is meghiúsítani Samuel ördögi tervét, aki egyébként ki kell hangsúlyoznunk, hogy óriási tehetség, mivel a Szökés után ismét képes volt eljátszani a kiállhatatlan, mindenki által gyűlölt figura szerepét, azonban azt az alakítást, amelyet Zsebesként láthattunk tőle, nem volt képes sajnos megközelíteni. Nála talán jobban csupán Hiro nője játszott, akiről valóban elhihettük, hogy ő az időutazgató sok-sok évvel ezelőtt otthagyott választottja. Erre bővebben nem térnék ki, hiszen élményromboló lenne. A nagy csata lezajlik, azt mondhatjuk, hogy mindig is efféle látványos ütközetre számítottunk, csak korábban is meg kellett volna kapnunk, mondjuk a Sylar-Peter ellentét idején. Újabb kérdés: hogyan tovább? A válasz érdekes lehet, ugyanis jártunk már egyszer ott, ahova a rész kilyukadt és korántsem lehet ismeretlen a szituáció számunkra.

Pontosabban arról van szó, hogy egyszer korábban már próbálták összehozni azt a lehetőséget, hogy a hősök létére fény derül, a lelepleződés által pedig egy új élet köszönt a világra. A rosszabbik fajtából természetesen. Most, ez úgy tűnik, hogy aktuálissá válik és azért be kell valljuk, nem állhatunk közömbösen a későbbi cselekmény előtt, mert a cliffhanger bizony ült, persze nem volt az a nagy durranás, amit korábban előrevetítettek az alkotók. Így 7/10-et érdemel ez az epizód, hiszen az átlagban közepesnél hajszállal jobb etapot azért ügyesen zárta, még akkor is, ha maga a sorozat már nem várhatja a vállveregetéseket, ugyanis nem méltó önmagához a széria. Ezután következhet az imádkozás korszaka a készítők részéről is, hiszen nemsokára eldönti a stúdió, hogy berendelik-e egy ötödik évadra a Hősöket, addig is “stay tuned”, mert az információkkal bizony könyörtelenül lecsapunk majd mi is, nem kímélve ezzel az olvasókat.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Heroes – 4.18 – The Wall – Évadzárás előtt

 
Beküldte: RaulReal 2010 February 5, 16:20-kor a(z) Heroes témába.

Annak idején lelkesedve várta a közönség a Hősöket, hiszen olyasmit nyújtott a sorozatok terén, ami négy évvel ezelőtt igencsak hiánytémának számított. Különleges emberek, korántsem hétköznapi kalandjait láthattuk hétről-hétre, azonban mára valami bizony kiveszett a produkcióból. A negyedik évadban persze próbáltak ráerősíteni a készítők, ennek érdekében pedig nagy neveket szerződtettek a Kaliforgiából, a Szökésből, azonban úgy tűnhet, hogy mindez nem volt elegendő. A legújabb, 18. epizód azonban halvány jelét mutatta annak, hogy érdemes lehet legalább még a fináléra befizetni, a sorozat atyja ugyanis kifejezetten bizakodó volt az ötödik évaddal kapcsolatban, mivel olyan cliffhanger-ös befejezést ígértek nekünk, amitől az állunk is leesik.

Heroes318A

Kétkedve fogadhatjuk ezt a tény, azonban a nagy finálé előtt még vegyük számba, mit is láthattunk a The Wall alcímmel rendelkező rész cselekménye során. Kettős jelentéssel bírhat ez a kifejezés, hiszen a nem is olyan régi történések tükrében egyrészt rámutathat a cím arra, hogy ez az epizód volt a vízválasztó az elfogadhatatlan és a nemsokára érkező minőségi történések közt, illetve különösen beszédes a cselekmény szempontjából is, hiszen Peter és Sylar csávában vannak. Parkman ugyanis a főgonoszt saját rémálmaival összezárva befalazta, hogy az soha többé ne árthasson senkinek. Persze az ifjabb és most már egyetlen Petrelli sem hagyhatja ezt szó nélkül, ugyanis az utolsó részben elvileg még nagy szükség lehet a skalpoló művész tehetségére. A gikszer akkor üt be, amikor a Sylart menteni igyekvő szereplő is csapdába esik.

Kevés kellemetlenebb dolgot tudunk elképzelni, mint egy mániákus sorozatgyilkos fejében való vegetálást, azonban jelen esetben a megszoksz vagy megszöksz frázis nem érvényesülhet, a magára maradt ellentétes morállal rendelkező hősöknek egymásra támaszkodva kell kikecmeregniük a csávából. Azt a lehetőséget persze egyelőre nem vetik fel az írók, hogy mit kap a drága Parkman, ha a foglyok kiszabadulnak. Valószínűleg egyébként semmit, ugyanis Sylar karaktere jócskán megváltozott az elmúlt évadban, köszönhetően az agyturkászok trükközésének és az idősebb Petrellivel való szimbiózisnak. Így kevesebb feszültséget tapasztalhatunk, mialatt próbálják áttörni az elméjük által húzott falat, ami megakadályozza felébredésüket és világmegmentő akciójukat.

Heroes318B

A másik cselekményszál nem meglepő módon Samuel cirkuszában játszódik, ahol a gyilkosnak kikiáltott Bennet-et éppen készülnek felkoncolni, előtte azonban szembesítik lányát azzal, miket is tett apja korábban. Ez persze meg sem kottyan a sérthetetlen pomponlánynak, hiszen az elmúlt négy etapban mást sem csinált, mint szüntelenül apja vétkein csodálkozott és veszekedést béküléssel megspékelt sormintát produkálva próbált nem kitűnni a többi szereplőtől. Ez sikerült is neki, ugyanis a sportolókhoz igencsak vonzódó lányka elég semleges karakter tudott maradni az eddigiek során. A flashback-ek persze csak jönnek, így érdekesnek mondható, eddig nem ismert részleteket is tálcán kapunk, az Apokalipszis pedig itt is közeledik, hiszen az ex-Zsebes eddigi legfergetegesebb műsorára készül, ahogy maga a sorozat negyedik évadja is.

A finálé lesz valószínűleg a jelenleg futó etap eddigi legerősebb része, hiszen az elmúlt hetekben javuló tendenciát tudott felmutatni a széria, voltak kifejezetten élvezhető részek is, például Hiro “őrüléses” jelenetei, valamint a korábban itt feltűnő Charlie is tett egy rövid cameot. Az ebben az évadban komolyabb szerepet kapó Robert Knepper, Dawn Olivieri és a Kaliforgiában megismert itt is megkérdőjelezhető erkölcsi értékrenddel rendelkező Madelina Zima trió biztosította számunkra a sztár szereposztást. Erre a részre tehát egy 6/10-es értékelést tudnék ajánlani, abban reménykedve, hogy a zárórész még jobb tendenciát fog mutatni, ennek tükrében ez egy megelőlegezett pontszám. Az ötödik évadról egyelőre értesülések nincsenek, a készítők azonban még mindig biztosak a dolgukban.

Heroes318C

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a frissen induló, angol sorozat, azaz a Misfits is képes volt “megalázni” a Hősöket, ugyanis annak ellenére, hogy alacsony büdzsével rendelkező produkcióról beszélünk és csupán hat részre kapott ebben a szezonban lehetőséget, sok hívet szerzett magának. Ennek tükrében talán az amerikai szakembereknek is bele kellene kukkantaniuk egy kicsit a britek szuper tinijeinek néhány kalandjába, hátha ellesnek néhány fogást és világossá válhat végre számukra is, hogy nem minden a külső, a cselekményre és a különleges képességek emberi oldalára is hangsúlyt kellene fektetni, ahogy például a Watchmen morális kérdései is számos fanatikust szereztek maguknak.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Heroes – 4.12 – The Fifth Stage (Fall finale)

 
Beküldte: Kanyecc 2009 December 1, 23:16-kor a(z) Heroes témába.

Elérkeztünk az őszi szezonzáró epizódjához. Legközelebb majdcsak jövőre kapunk új részt. Kicsit fellélegezhetek. A Hősöket elfelejthetem kis időre. Örülök is neki, mert az utolsó két hét teljesítménye egyelő volt az NBC rémálmával. Nem tudom, hogyan engedhet ilyen unalmas, vontatott sztorit a képernyőre dobni, de valahol elönt a boldogság, hogyha a következőre gondolok: Hamarosan vége a szenvedésnek. No, de addig még sokat kell aludnunk. Coming soon. Most viszont hangolódjunk rá a heti adagra. Spoileresen jön a kép alatt a folytatás.

vlcsnap-13499

24. percnél éreztem azt, hogy le kellene állítani. Véget kellene vetni a szenvedésnek. A sorozat jelenlegi helyzetét Nathan karakterével lehetne a legjobb (!) jellemezni. Ugyebár Sylar ellen kell(ene) küzdenie, de végül feladja. A Heroes is csak vergődik. Elnyomja a sok elk*rt szál, amiből nincs visszaút. Mindent a gyökereknél kellene kezdeni, ellenben ez a vonat már kifutott. Szomorú vagyok, mert a 4×07-08-as rész tájékán éreztem, hogy jó útra tévedt. Remény hal meg utoljára.

Két részre osztották a történetet. Az elsőben Samuel és Claire kapott szerepet. Claire elcsórja az iránytűt, aztán elmegy a karneválban. Ki az idegesítőbb kettőjük közül? A Prison Break-be nem volt ennyire unalmas karakter. Ilyen nincs! Ez gáz. A sok prédikációval, elmélkedésével üldözi el a nézőket. Most is a végén levágott egy 2 perces monológot, amitől szabályosan a falat kaparásztam. Bölcsnek akarják kititulálni, de szarból ne építsenek várat. Tudom! Mindez rész Claire maci behálózásának, viszont ettől a nyálas nyeszlett dumától sírva kifutnék a világból. Hiszitek vagy sem, a fall finálé remek kaszálási pont lenne annak, akinek a fejében megérlelődött a gondolat. Most vagy soha! Tegyünk fel mindent egy lapra.

A másik fele se volt jobb, de minden rosszban van valami jó. Most sincs másképp. Végre valahára kinyírják azt a nyamvadt Nathan-t. Ne lepődjetek meg, hiszen fentebb szóba került. Nem véletlenül. Okkal! Én örültem neki a legjobban. Részükről se maradt el a könnycsordulás. Nehéz szülés volt. Bárki megmondja. 4-5 epizódon keresztül húzták az agyunkat, viszont felhúzhatjuk a győzelmi zászlót. Csekély öröm!

Mit várjunk a folytatástól? (Hát első sorban január 4-én jön a dupla résszel.) Fogalmam sincs, miért akarnak büntetni bennünket DUPLA epizóddal. Most úgy állunk, hogy sehogy. Kaszálni még se lehet, hiszen az évad felén túl vagyunk, ellenben a januári start is szolgálhat kaszálási pontként. Húzzunk egy képzeletbeli határt (…) majd állítsuk szembe és ha alul marad, hagyjuk a francba. Én ezt fogom tenni. Itt az idő a tettek mezejére lépni. Claire-t megnyerték Samuel-ék. Sylar visszakapta a testét. Mohinder és Hiro küzd a jobb jövőért. Peter pedig a testvére bosszújáért. Mire várnak???? Most vagy soha!

Premier: 2009/11/30
Írta: Tim Kring
Rendezte: Kevin Dowling
Nézettség: 5.90 millió (2.5, #T7)
This entry has a rating of 1

Kommentáld!

Heroes – 4.11 – Thanksgiving

 
Beküldte: Kanyecc 2009 November 30, 22:56-kor a(z) Heroes témába.

Jól olvassátok az epizód címet. Hálaadás epizódot kaptunk az Hősökből. Ugyebár múlt héten volt Amerikában (ott biztos, annyira nem vágom, hogy hol-mi, de ha valakit érdekel, akkor olvasson wikipédiát, mondjuk), ezért a nézőket meglepték egy olyan sztorival, amelybe belefoglalták az ünnepet. Hogyan sikerült? Folytatom is spoileresen.

vlcsnap-613140

Az a harci helyzet, hogy már megint (!) felemás sztorit kaptunk. Hiába csempészték bele Sylar-Nathan harcát, valahogy cseppet se indította be a fantáziámat. (A lenti idézet, persze hozzákapcsolódik, mert ezen egy jót mosolyogtam.) Kezd humor tárgya lenni Sylar, mert vicc, hogy semmit se tud kezdeni magával. Már-már felcsillant egy szikra, de aztán a készítők még csirájában elnyomták. Sajnos! Ez öreghiba volt! Miért kell ennyire kötni az ebet a karóhoz? Oké, elrendelték a fejesek az egyik főszereplőnek a kinyírását, ehhez képest még mindenki jelen van. Nehogy már ne tudjanak megszabadulni VÉGLEG az egyiktől. Komolyan. Ez szánalmas!

Szintén szánalmas volt ez a Hálaadás epizód, aminek semmi értelmét nem láttam Mr. Bennett részéről. Egybe rendelte a családját, jó pofiznak, vitatkoznak, aztán a leányzó anyuci új pasija előtt felvágja az ereit, aki egyből kiüti magát. Anyám! Ez az első évadban elment volna, dehogy ugyanazt a poént süssék el újra és újra az gáz!

És mit kezdenek Hiro-Samuel részével. Hát róla se tudok sok pozitívumot mondani, mert szintén haldoklik a történet vonal, melybe állandóan: „Mond meg, hogy hova és merre rejtetted el Charlie-t” monológ megy össze-vissza. Mit akarnak kihozni belőle? Minden gonoszos rész hanyatlik. Ezzel a Hálaadással csak elcseszték (bocsi!) az eddig felépített történetvonalat. Kaptunk egyértelmű válaszokat a múltból, de ezzel ki lehet törölni a hátsónkat. Mérges vagyok. Remélem a mai epizód jobbat hoz.

Premier: 2009/11/23
Írta: Adam Armus, Kay Foster
Rendezte: Seith Mann
Nézettség: 7.27 millió (2.3, #11)
Premier: 2009/11/23
Írta: Adam Armus, Kay Foster
Rendezte: Seith Mann
Nézettség: 7.27 millió (2.3, #11)
This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

Heroes – 4.10 – Brother’s Keeper

 
Beküldte: Kanyecc 2009 November 18, 0:49-kor a(z) Heroes témába.

10 epizódon vagyunk túl. Mindenki előtt ismert, hogy mizus a Hősökkel. Az NBC rálépett a tyúkszemükre, mert eddig silány minőséget produkáltak. A készítők feláldoztak egy eredeti főszereplőt. Ez se hozta meg a nézők kedvét, mert a Heroes már alapjába véve halott. Hiába hoznak be neves írókat, készítők, szereplőket; hiába váltanak showrunner-t, mi inkább a kegyelemdöfést (=sorozatfinálét) várjuk a legjobb, nem pedig a következő évad berendelését. (Szerencsére utóbbitól fényévekre van.)

vlcsnap-1434042

A Brother’s Keeper epizódra egy rossz szavam se lesz. Az elmúlt hetekbe kapta az osztást, mert megérdemelte, aztán rájöttem, hogy a színvonal az első etapban volt a tetőfokon. Jelentem: Belenyugodtam! Mostantól csak és kizárólag a sztori miatt fogom nézni, mert valahol érdekel: merre viszik el az irányvonalat.

Összetett rész volt. Jár a piros pont. Bére elővették a legjobb szálakat. Háttérbe szorították az idegesítő Claire-t, Bennett-et, stb. Rátértek a lényegre és ezzel válaszokat kaptunk. Ugyebár kinyírnak/kinyírtak egy karaktert. Kit? Ez járt a fejembe két epizód óta. Jól megtévesztettek. Macska-egér játékba vittek bele. Elhitették, hogy Mohinder-től szabadulnak meg, amit furának tartottam, már csak azért, mivel fel se tűnt épkézláb jelenetben. A sor következője Parkman és a fejében lévő Sylar, amit azért tartottam volna furának, mert pont a legrégebbi főmuftit távolítanák el. Ki venné át a helyét? (Jó, okés. Ott van Samuel.) Felgyorsultak az események, melyet kedvenc karakterem: a Haiti intézett el. Parkman fejéből megszabadult Sylar az eredetibe. No komment! VÉGRE! Ideje volt. (Ezáltal mindenki előtt tisztává válthatott, hogy Nathan Petrelli-vel a folytatásban nem sűrűn fogunk találkozni.)

Elővették Mohinder szálát. Ennyire sohasem örültem a jelenlétének. Feldobta az egész epizódot. Élveztem. Némi időutázassal fényderült az elmúlt heteinek, hónapjainak a részleteire. Apja jegyzeteit felhasználva csinálta meg az iránytűt, ami elvezet a legerősebb „hőshöz” (ő volna Sámuel), aki akár meg ezer szerezheti erejét a többi „hős” jelenlétével. A videó, amit nézett, leginkább egy Lost-os Dharma-felvételre emlékeztetett. Remek részletek voltak. Főleg a karneválos magyarázkodás a testvér részéről.

Innen, hogyan tovább? Fogalmam sincs. Egy biztos: Én hátra dőlők és készítőkre bízom magam. A heti epizód nagyon jóra sikerült. Lehet, hogy ezzel kellett volna lezárni az őszi premiert és lemenni pihenni, bár akkor a cliffhanger-ről lemondhattunk volna. Hiro biztosan fog még az időben utazni, sőt, azt nem értem, miért nem tűntette el Charlie-t, amikor tudta volna. Hölgyeim és Uraim. Jó részek elé nézhetünk. A végére fogja összekapni magát a sorozat. Bizakodás kedvéért magasabb pontszámot kap, mint akartam (3.5/5-öt adtam volna).

U.I.: Azért zöld a logó, mert a héten zöld hetet tart a csatorna. + A Claire-es jelenetekből is jót hoztak ki. Végre!

Premier: 2009/11/16
Írta: Rob Fresco, Mark Verheiden
Rendezte: Bryan Spicer
Nézettség: N/A
This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Heroes – 4.09 – Shadowboxing

 
Beküldte: Kanyecc 2009 November 10, 23:42-kor a(z) Heroes témába.

Teljesen hullámhegy-hullámvölgy ez a sorozat. Az előző epizód nagyon tetszett, de ezzel mindenki egyet ért. A készítők végre találtak egy olyan szálat, amivel feldobhatják – az amúgy – bepunnyadt történetet. A folytatás se okozott számomra csalódást. Hiába akartam róla rosszat írni. Egyszerűen nem megy, mert ez se volt rossz. Kezd kibontakozni valami, de mi?! Itt már csak az a kérdés, mikor szakad el a nézők idege és kaszálják el. (Sajnos már ez bekövetkezett. Lásd hétről hétre zuhanó nézettségi adatokból.)

vlcsnap-41611

A készítők közhírré tették, hogy a sorozat kedvéért meg fognak ölni egy eredeti főszereplőt, akit sehogy se fognak feltámasztani a későbbiekben. Ausiello volt olyan jó fej, hogy blogján elújságolta, mégis kire esett a választás. Nem olvastam, sőt kerültem az ilyen témájú cikket. Teljesen vak vagyok, sötét szobába tapogatózok. Mire akarok kilyukadni? Mohinder, az előző epizód végén eléggé kifeküdt (ha értitek a célzást). Nekem egyből az jött le belőle, hogy megvan az áldozat. De mi van, ha még se? A mai rész döbbentett erre rá, hiszen akár Parkman-re, Bennett-re vagy Petrelli család egyik sarjára ráeshet a választás. Semmi se biztos, mert, mint láthattuk, Parkman elég sok golyót kapott.

Tehát egyből kizárnám Mohindert a listából két okból kifolyólag: 1) Mi értelme lenne megölni egy olyan karaktert, aki nem is szerepelt a 4. évadban? 2) Mi lenne Samuel-ékkel, hiszen ez az utolsó esélyük. Hiro és Ando adja magát. Élniük kell. Az időutazás jó móka, Hiro pedig közönség kedvenc. Nem szabadulhatnak meg tőle se. Igazából a rész elején egyből Nathan-re esett a választásom, hiszen Sylar saját testét akarja visszaszerezni, amivel egyszer és mindenkorra megölné Nathan-t, de amikor Parkman golyót kapott (…) Hát akkor hagytam abba a találgatás.

vlcsnap-40231

Jót tesz ez a kétely az egész sztorinak. Most mindenkinek ez jár a fejében. A másik ok, amiért kiállok mellette az a Haiti, akinek minimális szerepe van, de mégis olyan tökéletes. Zseniális. Eltalálták a karaktert és az öt megtestesítő színészt. Hamar elröppent ez a 42 perc. Valamilyen szinten pörgős volt, megint a múlt szálait hozták elő.

Samuelt-t éreztem nagyon gyengének most. Mi ez a mesélgetősdi? Komolyan gondolták, hogy majd Claire beáll a sorba és csatlakozik a karneválosok közé? Ennél okosabb. Szerencsére a klisés elemeket került, ami annyit tesz, hogy pompon lányunk hagyta barátnőjét elmenni. Nem volt semmi „agykarbantartás”. Rebecca szintén remek karakter. Nekem az egyik kedvencem. De akkor mi a probléma? Elfáradtak a nézők! Bárhogy, bármivel próbálnák feldobni, sehogy se sikerülne, mert ez a sok kérdés már unalmassá tette. Se a Californication-ös kisasszony, se a PB rosszfiúja nem tudja megváltoztatni a nézetem.

U.I.: A Heroes csendes halált fog halni. A csatorna elrendelte a szálak elvarrását. Itt a vég? Majd kiderül. Én mindenesetre maradok.

Premier: 2009/11/09
Írta: Misha Green, Joe Pokaski
Rendezte: Jim Chory
Nézettség: 5.35 millió (2.3, #10)
This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Heroes – 4.08 – Once Upon A Time In Texas

 
Beküldte: Kanyecc 2009 November 5, 0:45-kor a(z) Heroes témába.

Tiszta lelkiismerettel, nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a 4×08-as epizód megverte a 4. évad összes epizódját együtt. Nem volt szerencsém a harmadikhoz, de azt is. A készítők teljesen jól álltak a dolgokhoz. Végre gondolkoztak, mielőtt cselekedtek volna. Ez azért nagy szó, főleg hogy a nézettsége a béka segge alatt van. Kompletten egy Hiro centrikus részt tártak elénk. Az már csak egy mellékes dolog, hogy az egyik eredeti főszereplő most hal meg. Cseppet sem ezzel tették fel az ’i’-re a pontot, hanem azzal, hogy próbálták az első évad hangulatát megteremteni. Némileg sikerült. Gratulálunk. (Innentől spoilerveszély áll fenn, szóval tessék egy nagyot görgetni az elkerülése érdekében.)

vlcsnap-595617

A sztorit felvázolták az előző részben. Hiro visszamegy a múltba. Három évvel ezelőttre, amikor megismerkedett Charlie-val. Emlékszünk még rá? Az a felszolgáló kisasszony az, aki mindent tud és pár perc alatt a legbonyolultabb nyelvet is megtanulja. Meg akarja változtatni a múltat, mert a szerettei közül össz-vissz őt nem mentette meg. Tudjátok (…) Sylar bevezeti az agytalanítás rejtelmeibe.

A készítők kapnak egy piros pontot, mivel mertek Hiro-val foglalkozni. Emlékeztek, azt ígérték, hogy alig lesz ebben az etapban időutazás. Erre fel az elmúlt epizódok csak erről szólnak. Ha ilyen áron, akkor cseppet se érdekel, mert most éreztem elégedettnek a teljesítményüket egész szezon alatt. Se nem untam, se nem tartottam vontatottnak. Igazából ez a 42 perc olyan gyorsan eltelt, hogy csak pislogtam. 90%-ban áthozta az első évad hangulatát, azt, amikor még a Heroes szárnyalt, amikor a legjobbnak tartottuk. Örömkönnyeimnek folyniuk kellett volna, de erős voltam.

Mindezt mivel érték el? Hát azzal az orbitális deja vu érzéssel, amit összehoztak. Noha a múltba repültünk vissza, mégsem láthattunk olyan sok első évados jelenetet. A készítők kompletten megteremtették újra a helyszín mellett a karaktereket. Szimpibb a „papírt árusító” Noah, mint a mostani; a kevesebbet rinyáló Claire; az aggódó Ando és a „fekete sapkát” hordó Sylar.

Ezzel a húzásukkal egy lavinát indítottak el, hiszen valljuk be, most már semmi sem biztos a jövőt illetően. Hiro Charlie-t megmentette. Látszólag a Föld se sínylette meg a történeteket, de akkor ki? Ugyebár egy eredeti főszereplős karaktert fel kellett áldozniuk a készítőknek a sorozatért. A klisé miatt Hiro-t, Noah-t és Claire-t (de örültem volna neki!) nem lehetett megölni, mert akkor lepontoztam volna. Keresniük kellett egy olyan karaktert, akihez sok minden köthető a múltba, még él és halálát tényleg „sajnálnánk” (bár ez utóbbi nézőpont kérdése). Csak azért se írom ki a nevét, mert, aki látta az tudja kiről beszélünk. Milyen érdekes, hogy Sámuel pont őt ölte meg. Ezáltal újfent kiszámíthatóak lettek, mivel Hiro-val se menthetik meg, ha végleg elintézték ezt a bizonyos karaktert. Látja valaha Charlie-t ezek után japán hősünk?

Engem már egyre jobban érdekel ez a cirkusz. Miért van ennyi hős egy helyen. Változhatott-e valami Sylar-ben, hiszen pár dolgot megtudott, stb. Maradok a folytatásra, mert ez a rész volt a reménysugár. Van még jövő a Heroes-ban, csak vissza kell menni a gyökereihez. Csak ajánlani tudom. Biztatásképpen átlagon felülit kap.

Premier: 2009/11/02
Írta: Aron Eli Coleite
Rendezte: Aury Wallington
Nézettség: 5,85 millió (2.5, #8)
This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Heroes – 4.06-07 – Tabula Rasa / Strange Attractors

 
Beküldte: Kanyecc 2009 November 2, 16:27-kor a(z) Heroes témába.

4. évad, mint utolsó? Kezdjünk hozzászokni a feltételezéshez, mert bárki bármit mond, ezt a sorozatot már nem lehet megmenteni. Kényszer nézője lettem. Hozhatnak be bárkit, lecserélhetik kompletten a szereplőgárdát. A történet akkor is halott. Ezt már hajdanán megállapítottam, de még mindig kötöm az ebet a karóhoz. Az NBC-nek neki kell állnia és azon gondolkodni, hogy a 2010/11-es idényben, mivel tudja majd leültetni a nézőket, de ne temessük idő előtt. A remény hal meg utoljára. Összevont kritika érkezne, ugyanis a két részben sok a közös.

NUP_136420_0027

Kezdeném ott, hogy amit mi időhúzásnak véltünk, az valójában halálos tempó. Mi vagyunk csak ennyire felpörögve, merthogy a Heroes megy gőzerővel, csak nekünk tűnik nyugdíjas tempónak. [szarkazmus] Átment Lost-ba. Az a harci helyzet, hogy hiába láttam ezt a 2*42 percet, elég lett volna leülnöm mindkettő utolsó 5 percére, mert akkor történt olyasmi, amit értékelni lehet. A többi csak adalék. Körítés. Rizsa. Mi a franc folyik itt. Eltelt az ősz 2/3-a, behoztak megannyi szereplőt, viszont előrehaladás elmaradt.

A főszál Sylar és az énjének a magára találása. Csak miatta nézik a nézők. Ebben biztos vagyok, no meg T-Bag miatt (akinek a sorozatbeli nevét illő lenne elmélyíteni). Tehát, Sylar rátalált a cirkuszosokra, azaz pont fordítva. Megpróbálkoztak a tudatának a helyre kerítésével, de nehezebb, mint hitték. Mennyi idő kell hozzá? Van egy sejtésem, hogy az időt Parkman szabja meg és az, hogy mikor veszi át az elméjében fogvatartott Sylar, aki végre valahára átvette az irányítást. Tessék a tettek mezejére lépni. Ne húzzák az idegünket.

A főszál mellett meglapul több olyan mellék, amit teljesen haszna vehetetlennek tartok. Ott van a kórházas csajszi, aki látja a hangokat. Mi értelme van? Mindig megkérdem magamtól. Az oké, hogy képes rongálni a környezetét, dehogy miképp veszik a „jók” ennek hasznát… az már a jövő kérdése.

NUP_136419_0168

Hiro haldoklása elkeserített valakit? Ugyebár a készítőknek cselekedniük kell. Pár héttel ezelőtt beharangozták, hogy egy főszereplő férfit örökre (!) megölnek. Józan logikával mindenkinek egyből szerencsétlen japánunk jut az eszébe. Jogosan, de mi azért vagyunk annyira talpraesettek, hogy ezt az esélyt elsőre kizárjuk a klisés felépítése miatt. (Aztán ha netán tévednénk, akkor sincs semmi, mert ráfogjuk a klisére. Csaknem ennyire kiszámíthatóak.) Hiro amúgy is az volna, mert fejébe szállt a „tegyek jót a szeretteimmel” listája. Végezetül Claire-szálát hoznám fel. Megvolt a lezbikus csók. Segített valamit? Francokat. Ilyentől ne várják a megváltást. Már csak azért, mert országos csatornán vagyunk és nem kábelen, ahol még értelme is lehetne a kísérletezésnek.

Hogyan tovább? Most valamikor fog visszatérni Mohinder, aki az újabb reménysugara a sorozat negyedik évadja. A nézettségét elnézve halálra van ítélve. A nézők tényleg csak kényszerből, megszokásból nézik. Aggasztó a helyzet. Itt a novemberi sweeps kíváncsi leszek, ki tudják-e használni, mert ha nem, akkor menthetetlen a süllyedő hajó.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

Heroes – 4.05 – Hysterical Blindness

 
Beküldte: Kanyecc 2009 October 13, 23:09-kor a(z) Heroes témába.

Visszasírom az első évadját a sorozatnak. Komolyan. Még mindig a legjobbnak tartom. Immáron a negyedik etapnál inkább ragaszkodást érzek, mint sem gördülékenységet. Nem, nem és nem! Ez már tényleg mazoizmus mazochizmus. Hiába akarom a beindulását, annál inkább ellenkedik ellenkezik velem. Most se volt ez másképp. Előző epizód kritikájának felét simán bemásolhatnám, merthogy sok mind változás nem állt be, csak a tipikus. Várjál, mondom.

90711fbc4e440ce8e19a367fd991c892[1]

Unalmas kezdés. Dög unalmas. Már-már hezitáltam a lelövésén, de egyik haverral néztem, így ilyent még se tehettem. Maradt a várakozást, hátha lesz valami. Eltelt az első félóra, de a cselekmény csak araszolt. Lassan elérkezünk arra az állapotra, amikor kettő rész ér egy felet. Sőt, megkockáztatnám, hogy már itt járunk. Megint csak az utolsó 10 percben indult be a cselekmény, mintha Lost-ot néznék. A végére odadobnak egy cliffhangert, amitől nézünk bambán ki a fejünkből, de mindezt ki kell érdemelnünk szenvednünk. Ez már a harmadik olyan eset, amikor a készítők játszadoznak a türelmünkkel.

Peter és Emma szálát találom a legérdektelennek. Miért erőltetik ennyire? A mostani részben annyi történt, hogy Peter megmentette a süket leányzót, akit majdnem elütött egy busz elbambulása miatt. Tudjátok ez mivel jár? Elvesztette a gyors-képességét. Most hangokat lát. Mi értelme? Tehetnénk fel jogosan a kérdést, de – végre valahára – a készítők megmutatják Emma sötétebbik oldalát, mármint nem neki, hanem a képességének, amivel igencsak nagy rombolást tud véghezvinni. Alakul, viszont így se nyűgözött le, mert ez már az utolsó pár perc. Mindezt tovább tetőzték Peter idegesítő anyjával, aki ugyanolyan genya, mint az előző etapokban. Kimondottan irritálja az embert a jelenléte, főleg már puszta jelenlétével.

d416e7fffac16f070a5a3a2c271deb7f[1]

Jó pont, hogy végre elkezdődött Sylar feltámadása. Rendőrség megtalálja. Beviszik az őrsre, ahol egy kedves nyomozónő segítségével szépen sorjában jönnek elő a képességei. Elsőként a legelső, mármint, hallja az óra rosszul járását, aztán „elrepít” egy rendőrt. Féltett Claire-es képességről se feledkezzünk meg, ami szintén előjön. Már csak az énjének kell magára találni, mert még nem önmaga, hanem egy megijedt kisfiú, aki az anyukáját akarja. (Elvonatkoztatva persze.) Ki más, ha nem T-bag töltené az anyuka szerepét. Igen, egymásra találtak!

Még egy érdekesség. Mia-ról azt hittük, hogy ő áll a gyilkosságok mögött, hol ott szó sincs ilyenről, mert csak szerelmes Claire-be. A háttérbe Samuel keze van. Részletezésre semmi szükség, mert végre kezdenek összekapcsolódni a szálak. Végre!

Maradok. Nyugalom. Idén nem fogok kaszálni a Heroes-t. Most kezd érdekessé válni, csak egy valamit valakit hiányolok: Parkman jelenlétét, aki bármikor fel tudja dobni az unalmas történetet. Legyen az egy szimpla nyomozós random epizód. Ennél bármi jobb. Tessék leszokniuk arról, hogy a javát az utolsó 5 percbe sűrítik össze, fejezet/évad végén pedig majd megy a futás, mert eljárt az idő felettük és pár fontos dolgot nem bontakoztattak ki.

Premier: 2009/10/12
Írta: SJ Clarkson, Joe Pokaski
Rendezte: Tim Kring
Nézettség: 5.551 millió (2.4, #T9)
This entry has a rating of 2

2 Hozzászólás
Következő oldal »

free web stats