Tökéletes magyarítás, tökéletes hazugság

 
Beküldte: tess 2006 December 3, 21:27-kor a(z) Over There témába.

over_there.jpg
Egy kissé megkésve ugyan, de azért eljutottam az Over There szinkron kritikájáig. A sorozat jelenleg az HBO-n fut Irak címen, ami már elől járóban elég sok mindent elárul. A csatorna úgy fest szakított a hagyományokkal és ismételten elkezdi magyarosítani a sorozatinak a címét. Ezzel nincs is semmi probléma, csak akkor lehetne valami kreatívabb embert is megbízni. Ez a cím vetekszik az RTL eddigi nagyon kreatív mutatványával, ahol is a Supernatural-ból fordítottak egy laza Odaát-ot.
Ellenben a szinkronnal nincs semmi probléma lévén, hogy az HBO volt a megbízó. Szerintem az utóbbi évek tapasztalatai méltán példázzák a csatorna igényességét a szinkronok terén, hisz egetverő hülyeséget nem követtek el. Bár ha jobban megfigyeljük a hangsúlyt leginkább a főbb karakterekre fektették, mivel a beugró szereplők magyarhangja néha röhejes, de azért még mindig elmegy. Szóval a szinkronnal nincs semmi gond!
Ellenben az egész hozzáállással annál inkább! Mondhatni kitűnő munkát végeztek a sorozat magyarosításával, de azért mégis becsúszott egy farkas hiba. Az Over There hasonlóan a sorozatok 80%-ához a részek utolsó pár percét nyomja meg kegyetlenül, ami végül is elég rendesen megfordíthatja az általunk alkotott képet a részről. Valamint elég rendesen akadnak itt lecsengések és elgondolkodtató képsorok. Tehát maximálisan látszik, hogy szükség van az utolsó percek, de ezt az HBO másként gondolja. Az egészet végig pofázzák és tetejében még a háttér zenét is lehúzzák, így lehetetlenné téve a katartikus érzelmek kibontakozását. Erre szoktam mondani a következőt: The perfect life is a perfect lie.

Kommentáld!

Over There 1.03 – The Prisoner

 
Beküldte: tess 2006 December 3, 21:14-kor a(z) Over There témába.

Premier: 2005/8/10
Írta: Joel Fields
Rendezte: Jesse Bochco

A csapat a fogoly szállítás közben egy lepukkant városban köt, ki ahol Ryan ezredes veszi át a hatalmat. Ettől kezdve az elsődleges cél a fogoly megtörése és az elrabolt rakéták rejtekhelyének feltárása. Bo eközben a kórházban a fájdalommal küzd, ugyanis lemondta a morfium adagját.

Megjegyzés: Összességében nem volt valami nagy eresztés a rész, hisz pár sorban össze lehetne foglalni a történetét. Ellenben a felszín alatt meghúzódó mondanivaló igencsak súlyosnak mondható, amin azért érdemes elég rendesen elgondolkozni. Szerintem már mindenki számára kezd egyre világosabbá válni, hogy a sorozat cseppet sem akció, mindinkább a lélektani dráma kategóriába sorolható. Mindenestre nézhető, de egyvalamit ne feledjünk el, hangulat függő az egész sorozat.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Over There 1.02 – Roadblock Duty

 
Beküldte: tess 2006 October 25, 1:37-kor a(z) Over There témába.

Premier: 2005/8/3
Írta: Chris Gerolmo
Rendezte: Nelson McCormick

A csempész küldetés kissé balul sült el hála egy aknának, így Bo Ryder kénytelen elhagyni a csapatot mivel elvesztette az egyik lábát. Eközben a csapat másik felét egy istenháta mögötti helyre küldik, ahol egy utat kell ellenőrizniük. Ez már magában felborzolja az idegeket, akárcsak a tény, hogy Bo helyére egy arab származású katona érkezik. Tarik viszont meglehetősen jártas az arab világban, így gyorsan leleplezi az öngyilkos sofőrök rohamát.

Megjegyzés: Kissé csúszik a történet, ami néhol nehezen érthetővé teszi az egész részt. Másrészről egyfajta fokozás van jelen, ami szinte percről percre változik és csak húzza az indulatokat. A kezdeti komikus találgatásokat hírtelen a nyers és véres realitás váltja fel. Ahogy már említettem a sokkolás itt is jelen van, igaz közel se olyan nyers formában mint a Pilot részben. Akárhogy is nézzük a történet fő profilja a jellemi fejlődés lesz és nem az iraki katonai élet bemutatása.

This entry has a rating of 3

2 Hozzászólás

Over There 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2006 October 25, 0:36-kor a(z) Over There,Pilot témába.

Premier: 2005/7/27
Írta: Chris Gerolmo
Rendezte: Chris Gerolmo

Az amerikai hadsereg egy zsoldosokból álló csapat megérkezik az iraki háborúba, ahol elég gyorsan magukra lesznek utalva. Itt teljesen más szabályok uralkodnak, mint a normál katonai támaszpontokon. Itt az életben maradás és nem a hősködés a cél. Ezt példázza első bevetésük is, ahol egy a mecsetben rekedt lázadó csoporttól kell magukat megvédeniük a szabályok szerint. De ahogy lenni szokott a szabályok hamar meglesznek szegve és kezdetét veszi a mészárlás.

Megjegyzés: Mivel a sorozat az FX-en ment (amcsi kábel tv) nem lepődünk meg rajta, hogy kissé nyers és durva. Mivel abszolút nincs semmilyen szabályzás a tv társaság részéről a sorozat egy az egyben képes visszaadni a valóságot. Nyers és feszült emberek, mély érzelmekkel, durva vágások és tompa képek. Már már a realizmus határát súrolja az egész koncepció. Nincsenek látványos akció betétek, csak realista csata ábrázolások. Itt nem a látvány uralkodik, hanem sokkal inkább a sokkolás. Véres és durva, meglehetősen nyers, de mégse haladja meg a fikciók világát. Amolyan Elit alakulat feelingre épül a sorozat, ami már az elején elég nyilvánvalóan be is üt a tapasztalt nézőnek. A rövid felvezető után egyből a csatatéren találjuk magunkat, ahol szinte pörögnek az események. Viszont ha jobban bele gondolunk szinte semmi se történik! Kegyetlen durván lefoglal minket a szereplők apró gondjai a sivatagban, így szinte teljesen meg is feledkezünk a történetről. Ez nem is lenne probléma, ha megismernénk a karaktereket, de ez se történik meg, mivel egyből jön az első komolyabb bevetés. Szóval az 1. rész végén ott állunk ahol elkezdtük az egészet, magyarán sehol. Ez persze nem igaz, mivel van benne valami magasztosan vonzó tartalmi kisugárzás, ami arra késztet minket, hogy adjunk neki még egy esélyt, vagyis jöhet a 2. rész. Gondolom nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy utána meg jön a kötelező 3. rész. Szóval totál Elit alakulat a szerkezet, vagyis a finálé előtt ne reméljünk csodát. Viszont utána lehetséges, hogy egy világ fordul meg körülöttünk.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats