Smith – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 5, 15:21-kor a(z) 2006/07 sorozatai,Pilot,Smith témába.

Éjszaka megírtam a The Mentalist pilot-kritikámat, mellyel el voltam maradva. (Holnap kerül kiposztolásra, ekkortól fog a linkje is élni.) Ott említést tettem a Smith-ről és Simon Balker-ről. Kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, hiszen Simon az idei év egyik meglepetése, számomra! Ennyire kiegyensúlyozott embert még egyet nehezen tudnék mondani, de a CBS ismételten rátalált a tökéletes szerepére. (A The Mentalist sikerére értve.) Ellenben most kisebb időutazást kell átélnünk, merthogy 2006/07-es idény egyik újoncáról van szó, melyről tess fénykorában, ha nem is ódákat zengett, de többször emlékezetett a létezésére.

Smith - 1x01

Még az elején meg kell említenem, hogy az egyik legjobb idényről beszélhetünk. Odavagyok a rablós sorozatokért. Inkább a tárgyak vonzanak, mint az emberek, tehát ha valami értékest kell ellopni, akkor vevő vagyok rá. Több hasonló témájú koncepció bukkant fel 2006/07-ben, hiszen ott van az örök kedvenc: a Heist vagy a kábeltestvére: a Thief. A The Nine-t is felemlegethetnénk, mivel balul elsült rablási kísérletről van szó, de előbbi kettő stílusát meg se közelíti.

A Smith alapkoncepciója egy rabló/tolvajbrigádról szól. Ha van valami munka egybeállnak, ha nincs, akkor mindenki éli az életét. Valaki a nők szédítésével – Simon barátunké a szerep –, valaki mint gondos családfő, valaki le se szarja a törvényt, mert ahogy kikeveredik a börtönből egyből „munkába” áll.

A pilot epizód ezen a téren nagyon erősre sikerült. Már-már hiányoltam a rendőrök jelenlétét. In medias res kezdéssel belecsöppenünk a sűrűjébe, azaz amikor a rablást elkezdik. Látunk jeleneteket, de a lepottyant morzsákat csak később mutatják meg, merthogy miután lezajlott, egy hatalmas flashback-ket kapunk a képünkbe, ami által megismerhetjük az egyes karaktereket. Itt van a kutya elásva, hiszen a munkát és a magánéletet szétválasztják. Korrektül össze lett téve, nincs mese, máig se értem, hogyan vérzett el három rész után.

Smith - 1x01

És itt álljunk meg egy picit. Magánélet. Legtöbb esetben ekkora megy el a kedvük a nézőknek a sorozatoktól! Nincs rosszabb, mint egy idegesítő család. Szerencsére a felvezetőben nem jött elő ez a probléma. Kicsit néha lassúnak éreztem a karakterek kibontást, de többször kaptunk kárpótlást. Simon fergeteges a rosszfiú szerepével. Ki olyan beteg ember, hogy szörfözik, majd miután kitessékeli két úri ember, visszamegy és levadássza őket a puskájával?. Eszméletlen laza figura. A legfeltűnőbb kocsit lopja el. Már megint megvett magának! Leggyengébbnek a munkaadót éreztem. Ray Liotta alakítja Bobby karakterét, aki ha jól is végzi dolgát, mégsem lesz a kedvencem. Amy Smart (később Scrubs-ban Jamie) pedig egy istennő.

Jó ez a sorozat! Nincs mese. Rablós rész iszonyatosan pörgős sikerült. Mintha Ocean’s Eleven kacsintott volna vissza, csak tévésorozat formájában. Az szintén jól esik, hogy a saját javukra történik a rablás. Tehát szó sincs modernkori Robin Hood-okról (mint pl.: a jelenben a Leverage), hanem csakis önző, néha beképzelt tolvajokról, akik szeretik élvezni az életet. Munkájukban profik. Megoldó készségük ámulatba ejtő.

Smith - 1x01

Folytatni fogom, de előtte benevezek még egy másik társra, a Vanished-re, ami szintén (ember)rablós koncepció. Ha tehetitek, lessetek rá. Sajnos csak hét epizódot élt meg. Utóbbi hármat már csak weben adta le a CBS, hol ott az NCIS és The Unit társaságában elég jó felvezetést kapott kedd esténként.

Premier: 2006/09/19
Írta: John Wells
Rendezte: Christopher Chulack
Nézettség: 11.00 millió (#09), A18-49 3.6/10 (#6)

4/5

Kommentáld!

Smith – Season 1

 
Beküldte: tess 2006 November 4, 18:29-kor a(z) Smith témába.

smith_s1.jpg
Premier: 2006/9/19
Finálé: 2006/10/3
Csatorna: CBS
Évad: 3 levetített rész + 2 dobozban

Számomra a 2006/07-es szezon legígéretesebb akció sorozatának tűnt a Smith, de az amcsi nézők ezt máshogy gondolták és elég gyorsan száműzték is. No de ne menjünk ennyire előre, kezdjük az elejéről!
A sorozat középpontjában egy elit rabló csapat áll, melynek élén Robert „Bobby” Stevens áll. Bobby szakmálya legjobbja és ahogy az lenni szokott vérprofi. Pontos, megbízható és soha sem hibázik. Nem véletlen, hogy Charlie minden valamirevaló melót a férfira bíz. Bobby persze nem szívesen dolgozik, hisz szeretne eltűnni a rivalda fényből, de ehhez pénzre van szűksége. A túlzottan gyakori megbízások és ez balul elsült akció felkelti neje Hope Stevens figyelmét is, aki nyomozni kezd a férje után.
Bobby legmegbízhatóbb embere Joe, aki egyben a bizalmasa is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy közösen akarják eltűntetni a halott társ Shawn nyomait. Persze a férfi feleség Marcy és gyermeke közbeszól, így Joe kénytelen háttérbe szorítani a nyers érveket és az érzelmeire hallgat.
smith_s1_1.jpg
A csapat másik felét egy testvérpár Jeff és Tom alkotják, akik egymás szöges ellentétei. Jeff nem törődik a szabályokkal és a törvénnyel, ami könnyedén a vesztét okozhatja. Ezzel szemben Tom mindenben Bobby-ra hasonlít, csak elvét egy nagy hibát. Beleszeret Annie-be, a csapat egyetlen női tagjába, aki mellesleg Jeff volt nője is. Szóval a családon belül már dúl a feszültség. Ezt csak tovább fokozza Annie kicsapongó élete, mivel a lány több üzletet bonyolít egyszerre. Azonban a szépségre az FBI is felfigyel, mivel a balul elsült akció után, csak őt tudták azonosítani.

Hát ez lenne tömören és velősen az 1. évad, ami kemény 3 részt élt meg a CBS műsorán. A csatorna fő oka a menesztésre a magas költségvetés és az alacsony nézettség volt. A költségvetési problémák mondjuk igaznak is mondhatóak, ha figyelembe vesszük a szereplőgárdát. A Bobby Stevens-t megformáló Ray Liotta már magában egy nagy név volt a sorozatban, anno én is emiatt figyeltem fel rá. Aztán láthatjuk még Virginia Madsent is, aki leginkább egykori film szerepeiről és epizód szerepeiről híres, valamint Fankie G-t aki a Fűrészben küzdött az életért. Személyes kedvencemet a szépséges Amy Smart-ot, akinek sajna ez sem jött össze. Kevés szerep, kevés sikerrel ez a jellemző Amy filmes karrierjére, de szerencsére a modell szakma már más tészta. Végül még talán egy nagyobb név Johnny Lee Miller, akit ebben az évben az Aeon Flux moziban láthattunk. Szóval összességében nem nagy szerepek és nem nagy filmek, de a stáb azért elég ismert.

Bobby Stevens – Ray Liotta
Hope Stevens – Virginia Madsen
Joe – Franky G
Jeff – Simon Baker
Annie – Amy Smart
Tom – Jonny Lee Miller
Charlie – Shohreh Aghdashloo

Visszatérve a nézettségre szerintem az adatok magukért beszélnek:

Smith – 1.01 – 7,2/12
Smith – 1.02 – 6,4/11
Smith – 1.03 – 5,6/9

Hát láttunk már ennél vadabb zuhanást is, de a CBS-t ez nem nagyon érdekelte, mivel már egy újonca a Jericho befutott. Így a legegyszerűbb volt rákenni, hogy túl drága a sorozat. Mellesleg ez a fajta akció téma nem nagyon jön be az államokban. A múlt évben is volt 2 hasonló sorozat a Heist és a Thief, amik szintén hasonló eredményekkel végeztek.
smith_s1_2.jpg
Pedig igazán kár a sorozatért, hisz felettébb ígéretesnek indult a kezdet. A Fastlane óta nem láthattunk igazán eredeti és pörgős akció sorozatot. A Heist is jó volt anno, de kissé messze állt a realizmustól. A Smith ezzel ellentétben elég realisztikusra sikeredett és mind emellé belevittek egy kis sorozat centrikusságot. A Fastlane-ből pont ez hiányzott. Minden egyes rész egy újabb küldetés volt mindennemű kapcsolat nélkül. Itt már az elején jól látszik, hogy a történet valójában több szálon fut, csak a mellék szálak háttérbe vannak szorulva. Charlie szerepe, az FBI nyomozása, Annie magán vállalkozásai mind-mind egy lehetséges nagyobb koncepció apró darabkái, amik sajnos sose állnak össze egy egységes képpé. A Smith rövid életet élt és az utóélete se lesz hosszabb. Az adásba került 3 részt 2 le nem vetített rész követ, amik már biztosan a dobozban maradnak. Sajna 5 részért nem nyomnak ki egy dvd-t, így a sorozat bekerül a gyűjtök kis szekrényébe, hogy idővel még több találgatásnak adhasson helyet. Itt szeretném megjegyezni tovább, hogy ez az én szerencsém. Nekem csak a bukott sorozatok jönnek, de azok közül is csak az olyanok, amik véletlenül sincsenek lezárva. Sajna a Smith is ilyen, de hát ez az én formám.

2 Hozzászólás

Smith 1.03 – Three

 
Beküldte: tess 2006 November 4, 17:37-kor a(z) Smith témába.

Premier: 2006/10/3
Írta: John Wells
Rendezte: Christopher Chulack

Hope mivel nem talált semmi bizonyítékot a Bobby ellen követni kezdi a férfit, ami persze elég feltűnő a férjének. Marcy Shawn özvegye nagy bajba kerül, így Joe kénytelen segíteni a nőnek. A csapat elvégzi a küldetést, ami egy pénzszállító autó elrablása volt sok sok nemesfémmel. Eközben az FBI egyre közelebb kerül Annie-hez, aki tovább folytatgatja a kis vállalkozásit. Jeff is hamarosan nagy bajba kerül egy gyilkosság miatt, hisz a dühös családtagok már a nyomára akadtak.

Megjegyzés: Nem tudom mit lehetne mondani a mostani rész után, mivel a CBS határtalan időre levette a sorozatot a műsoráról, majd cancel-elte is. A dobozban további 2 rész maradt, amit lehet, hogy sose látunk.

Kommentáld!

Smith 1.02 – Two

 
Beküldte: tess 2006 November 4, 17:36-kor a(z) Smith témába.

Premier: 2006/9/26
Írta: John Wells
Rendezte: Christopher Chulack

A hatóságok nyomozni kezdenek a rablás miatt, de szinte tökéletes munkát végzett Bobby csapata. Egyedül Annie-nek van aggódnivalója, akit sikerült azonosítaniuk. A nő erről persze mit sem tud és folytatja magánvállalkozását, amibe beveszi Tom-ot és Jeff-et is. Hope eközben nyomozni kezd férje után, de semmit sem talál. Bobbynak nincs elég pénze még, hogy kiszálljon, így elfogadja Charlie következő munkáját.

Megjegyzés: Enyhén Fastlane beütése van a sorozatnak. Stílusos, pergő no meg szexi, de ez nem igaz minden részre. És ez most pont nem volt igaz! Az egészet a gyönyörű Amy Smart vitte csak előre a kis mellékküldetésével. Egyébként a sorozat egyik előnye a Fastlannel szemben, hogy nem epizódokra koncentrál, hanem egy kerek történetre, aminek a felvezetését láthattuk most. Ez persze sajna a látvány rovására ment, de hát egy magasabb cél érdekében mindent.

Kommentáld!

Smith 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2006 October 3, 17:41-kor a(z) 2006/07 sorozatai,Pilot,Smith témába.

smith_101.jpg
Premier: 2006/9/19
Írta: John Wells
Rendezte: Christopher Chulack

Bobby Stevens élete első nekifutásra maga az amerikai álom. Szerető feleség, cseperedő gyermekek, jó meló, hát kell ennél több? Igen egy még jobb főnök, aki mellesleg Charlie és egy nő. Bobby és csapata ugyanis Charlienak minden piszokos munkát elvégeznek. Jelen esetben 3 darab festményt kell elrabolniuk az egyik galériából. A rablás előkészületei simán mennek, de maga a rablás már cseppet sem. Annie majdnem lebukik, az egyik társuk meghal és még az FBI is a nyakukra szál. Így nem kétséges hogy felteszi magának a kérdést Bobby, vajon hány meló van még hátra?

Megjegyzés: Hááát, mit nem mondja én jobbra számítottam. A történet pergő meg minden, de volt már ennél pergőbb is. Anno a Heist egyszerűen letaglózott az eleganciájával és a monumentalizmusával. Ellenben itt csak a színtiszta realitás a vonzó. Nincsenek beteg lövöldözések és lehetetlen küldetések. Egy az egyben a realizmusra épít.
A szereplők se gondolok itt Ray Liotta-ra és Franky G-re. Valamint itt van az én kis üdvöském Amy Smart is. Szóval adott a dögös és vonzó szereplőgárda. Persze ez mit sem ér, ha nem társul hozzá egy kis stílus. Nos mondhatni az is megvan az autóknak hála. Ennyi tunningolt elit masinát a Fastlane óta nem láttam egy részben.
De akkor mégis mi a baj vele?
Hát a hülye megoldások. Kezdeném azzal, hogy nincs főcím, ami mondjuk a Pilotnál nem szokott lenni, de itt mégis van vele gigszer. A vágó zseniálisan bemutatja a karaktereket, így már az első percben ismerünk mindenkit. Csak az a baj, hogy a karakterek nevei elég rendesen belelógnak a többi szövegbe.
Jópofa egyből a Fastlane-es indítás, de utána rátenni még egy előzményt? Van benne stílus az tény, mivel eddig nem volt hasonló, de mégis. Az viszont már meredek, hogy amit az első 5 percben láttunk, azt a rész közben újra végig kell néznünk. Élőben! Nincs semmi gyorsítás, vagy összefoglaló vágás, csak a nyers valóság. Ez már azért durva. Csakúgy mint a zene teljes hiánya. Persze a végén a Hide & Seek jó meg minden, de már ezt is láttuk valahol, ugye OC fanok.
Valamint hol van a lehengerlő stílus? Egyszerűen nem dönget a fotelba és sugallja, hogy nézz meg! Szóval valami hiányzik belőle, ami nagyon is fontos lenne. Biztosan lesznek titkok és drámák, de ez egy akció sorozat akarna lenni. Szóval stílus és látvány kell, a többi meg mellékes.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats