Justified – Ez volt az 1. évad

 
Beküldte: tess 2011 January 31, 19:46-kor a(z) Justified témába.

Graham Yost neve mindig is egyet jelentett a különc sorozatokkal, elég csak a Boomtown-ra, vagy a Raines-re gondolni. Mindig tudni véltük, hogy valami egyedi és minőségi munkáról van szó, aminek nem igazán találjuk a párját a széles tv-sorozat palettán.  Aztán jött a Justified és hirtelen minden megváltozni látszott. A kritikusok ajnároztak, de mint tudjuk ez gyakran semmit sem jelent. Már a promo sem tudott megfogni, aztán Kanyecc értekezése a Pilot-ról, majd az azt követő pár részről meggyőzött, hogy ez nem az én sorozatom. Tévesen, tegyük hozzá mindjárt!

Yost sorozata most kivételesen nem saját kútfőből táplálkozik, az alapokat Elmore Leonard Fire in the Hole novellájában kell keresni. A sorozat majdhogynem egészében hű maradt a könyvöz, talán éppen ezért Leonard szerint is, a Justified az eddigi legjobb adaptált története. A sorozat mellesleg egy oldskool cowboy rendőrbíróról Raylan Givens-ről szól, akit egy kétséges Miami lövöldözés után áthelyeznek Kentucky-ba, pontosabban Lexington városába, ahol a szépnek cseppet sem nevezhető gyermekkorát töltötte.

Yost és az íróstáb lassú és már-már döcögős tempóban kezdtek bele az évadba, ami igazán forradalmi újításokat nem tudott mutatni. Sokkal inkább volt tekinthető egy átlagos középszernek, amit néhol átitattak egy kis megfáradt western klisével. Bevallom én is bedőltem ennek az unott tálalásnak, holott Yost-ék már a kezdetektől fogva tudatosan építkeztek. A szezon első felét jól megkomponált és viszonylag egésznek tekinthető standalone részek tették ki, amik érdemben valóban unalmasak és néhol vontatottak voltak, de legalább kellően megalapozták a karaktereket. Ez az alapozás aztán az évad második felében teljesedett ki, amikor is előtérbe került az átívelő szál, ami immáron már igen csak kecsegtetőnek bizonyult, lévén a kis poros városban minden történésnek hatása volt az egységes képre.

Addig viszont a készítők a lassan eltűnő western műfaj nyújtotta hangulatra próbáltak alapozni, no meg persze Timothy Olyphant-ra. Utóbbi castingja kétségkívül vitathatatlan, egy újabb példa a kallódó mozis karakterszínészek felemelkedésére a tv-s palettán. Olyphant könnyedén hozza a laza, de mégis feszes, a munkájában a végletekig elmenő U.S. Marshalt, aki szemlátomást rossz korba született. Ez az oldskool metódus egyszerűen illik hozzá és kész. A western műfaj nyújtotta klisék meg valahogy stílusosak lesznek rajta. Itt főleg az elmaradhatatlan kalapra gondolok. Ami meg nem működik, azt az íróstáb remek feketehumorral vegyíti kőkemény egysorosokban tálalva.

Olyphant mellett ugyancsak kiemelendő még Walton Goggins (The Shield) Boyd szerepében, aki egy az egyben remek castingnak bizonyult. A karaktere hatalmasat változott az évad folyamán, elvégre robbantgató náciból megtért, ám de különc prédikátorrá vált, aki szemlátomást kereste azt a bizonyos utat, de a körülmények sosem az ő oldalán álltak. Emellett persze ott volt még a furcsa, majdhogynem testvéri kapcsolata Raylan-nel, akivel ugye a törvény ellentétes oldalán álltak végig. Kettejük karakterfejlődése nagyban kihatott egymáséra, valamint az átívelő szál alakulására is.

Az évad viszont mégis onnantól kezd beindulni, hogy megjelennek a színen a nagy öregek és fenekestül felforgatják a város életét. Yost-ék itt is roppant tudatosan brillíroztak, elvégre Raylan apjára (Arlo) már a kezdetektől utaltak és azt is tudni lehetett, hogy nem a legjobb apafigurával lesz dolgunk. Aztán Raymond J. Barry (Cold Case) megjelenése kissé felemásra sikeredett, valahogy nem ütött akkorát, mint azt a felvezetőben ígérték. Persze idővel ez némileg változott, de Arlo karakterének varázsa sokkal inkább abban rejlik, hogy még a season fináléban sem tudtuk melyik oldalon áll.

Nem úgy, mint a másik öreg, a Bo Crowder-t alakító M.C. Gainey (Happy Town, Lost), akinek már a nyitó jelenete is ütött. Aztán jött az a bizonyos írói csavar, amivel a két hírhedt Crowder hirtelen a népre szabadult. Bo karaktere kimértre sikeredett, tudtuk, hogy ő lesz a szezonbéli fő gonosz, de valahogy mégsem hozta a tőle elvártakat. Sőt, az évad végére néha már-már röhejes is volt, de ez a kétoldali abszurd tálalás végig tetten érhető volt az évadban.

Amiről még nem esett szó, az a feminista éra, ami roppant erősre sikerült, de sajnos az évad második felében jegelve is lett. Pedig Joelle Carter-ben végig ott volt a lehetőség, amit érzésem szerint a készítők nem mertek még kihasználni. Nem úgy, mint az örök eyecandy Natalie Zea-nél (Eyes, Dirty Sexy Money), akit szemlátomást csak a látványért vettek fel. Zea már évek óta egy karaktert játszik, ez történt itt is, pedig az ex-feleség terén is lehetett volna még mit boncolgatni.

Összességében tehát a Justified 1. évada egy egészen érdekes koncepció lett, amitől én személy szerint azért többet vártam volna. Szó se róla végig ott volt a potenciál benne, de az már más kérdés, hogy ezt mennyire használták is ki. A végletekig kimért akció és erőszak adag, a látványosan visszafogott történetvezetés, valamint a folytonos komplexitás nekem annyira nem jött be, még ha az atmoszféra a helyén is volt és ehhez két karizmatikus karakter is társult. A felszín alatt persze Yost megint maradandót alkotott, de azért láttunk tőle már sokkal, de sokkal jobbat is.

A folytatás természetesen zsebben, az FX bolond lenne megszabadulni a kritikus kedvenc sorozattól, ami ráadásul a 4,2M-os premiert produkált, amire a The Shield óta nem volt példa a csatorna történetében. Bár azt el nem tudom képzelni hova tovább, mivel effektíve az 1. évadot lezárták, minden fontosabb történeti egységet elvarrtak. A téli TCA Tour-on persze kiszivárgott pár finomság, amik alapján nagyon úgy fest, a következő évad Boyd felemelkedéséről fog majd szólni.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Plakátba zárva: Vampire Diaries – 2.5 évad

 
Beküldte: tess 2011 January 31, 18:45-kor a(z) Vizuális egyveleg témába.

A CW tovább folytatja a fantáziátlan plakát gyártást, pedig tudnak ám ők, ha akarnak. A mostani áldozat a napokban visszatért The Vampire Diaries lett, lévén a csatorna egyik zászlóhajós sorozatának is kijár a promo, ha már februártól megint jön a Sweeps.

Tovább…

Kommentáld!

Stargate Universe – Durva visszaesés a 2. évadban

 
Beküldte: tess 2011 January 31, 18:08-kor a(z) Stargate Universe témába.

Nem a legjobb nyitás ez tudom, de az SGU 2. évada eddig tökéletesen hozza a sophomore slump minden stílusjegyét. A kreatív hanyatlás részről részre tetten érhető, holott a vezette íróstáb egy éve, majdhogynem tökéleteset alkotott. Aztán jött az évadnyitány, ahol is a mára már SG alapvetésnek tekinthető trilógiai egységet kellett volna lezárni valami durva WTF momentummal. Ez mint tudjuk nem jött össze, de nyeltünk egy nagyot és reménykedtünk. Bár ne tettük volna!

Nálam a tavalyi szezon no1 újonca az SGU volt, ugyanis ennyire összetett, feszes tempójú és darkos hangulatú sorozatot jó pár éve nem láthattunk. A sikerben úszó Malozzi meg ígért nekünk minden szépet, aztán hirtelen bekussolt és csak másodhegedűsként követte végig a hanyatlást. Mert akárhogy is vesszük az SGU 2. évada eddig egy látványos kreatív csőd volt, ami szó szerint az univerzum túlsó felére száműzte a fanatizmusomat.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a készítők látványosan nem találták meg az új irányt. Nem egy lehetséges koncepciót bedobtak a közösbe, de végül is mindből sikerült valami gagyi módon kihátrálni. Egyrészről ott volt ugye TJ terhessége, amit még szép, hogy nem mertek bevállalni, de azért így lezárni a nagy semmivel kissé nevetséges. Aztán ott volt még a Lucian szövetség, akinek egy része fogoly a hajón, de kb. ennyi. Robert Knepper jó pá részen át csak cameozta a bad-ass státuszt, hogy aztán egy elkeseredett hajtóvadászatban B-filmekre jellemző igazságos halált halljon. Ezért nem volt értelme egy ekkora színészt lekötni több részre emberek!

De, hogy ne csak szapuljak ott van pozitívum gyanánt a Desteny küldetése, ami tuti a teljes sorozatot átívelő történeti egység lett volna. Bizony, ugyanis a hiatusban a SyFy bejelentette a kaszát, vagyis Malozzi 5 évados víziója már soha nem kerülhet napvilágra. Kár érte, mert ennek a végére tényleg kíváncsi lennék.

Mostantól tehát a nagy kérdés sokkal inkább az lesz, hogy mit zárnak le a készítők és mit nem. Chloe ugye szép lassan átváltozik valamivé, ami tuti jelentős szerepet kap még, lévén a zárásban is kihegyezték ezt a részt. És ha már zárás, akkor érdemes megemlíteni az újabb remek cliffhangert, amiből majdhogynem lehetetlen mutatvány lesz kiírni magukat az íróknak. Viszont ez eddig remekül is működött, de az elmúlt hónapok után valahogy már nem vagyok olyan bizakodó. Ahogyan az írók kreáltak egy új gonosz fajt, vagy ahogy visszahozták rejtélyes körülmények közt a bolygón maradt legénységet, úgy megtehetnek bármit, ami viszont már lehet nem fér bele ebbe az ultra realista tálalásba.

Az SGU egy rebootnak indult, de sajnos az írók menetközben kezdenek megfeledkezni erről és akarva-akaratlanul is lerombolják azt, ami a sorozat védjegyévé vált. Kíváncsi vagyok a folytatásra és persze a zárásra. A legnagyobb kérdés viszont továbbra is az, hogy mikor tér vissza az 1. évadban látott magas kreatív minőség? Az fél évad utolsó részeiben már javuló tendenciát éreztem, de persze az is lehet, hogy minden apróságnak örültem, ami egy kicsit is kerülte a kreatív hanyatlást. Végső soron is, akárhogy is rágjuk, az SGU 2.évada eddig mérhetetlen csalódás és ebben nem vagyok egyedül,elvégre a nézettség is hatalmasat zuhant, nem egyszer még a bűvös 1M-s határ alá is esett. Tehát mind nézettségben, mind minőségben a sorozat rászolgált a kaszára. Sajnos.

This entry has a rating of 2.5

5 Hozzászólás

Szolgálaton kívül a Southland zsarujai

 
Beküldte: Kanyecc 2011 January 31, 17:10-kor a(z) Promo témába.

Ilyenkor vagyok nagyon morcos, mert nem HQ minőségben tudjuk szállítani a legújabb Southland-es promó képeket. Legutóbb mutattunk egy raklapnyit a szereplőgárdáról, amint éppen „szolgálatban” voltak. Most olyanokat mutatnánk, amikor éppen felüdülten a kameralencséjébe pózolnak. Mellesleg múlt héten mindenki vele foglalkozott, mivel évadrekordot produkált a TNT műsorán. A végén még jön a negyedik évad, meglássátok. Úgy legyen. Ámen. Részükről kritika a közeljövőben nem várható, bár aztán ha tess megembereli magát, akkor akár még a héten is. Meglátjuk. Most inkább adjuk át magukat a legújabb promó képeknek, mert szerintem ott vannak a szeren.


Tovább…

Kommentáld!

A Színészek szerint 2011-ben

 
Beküldte: Kanyecc 2011 January 31, 14:53-kor a(z) díjátadók témába.

Hétvégén két rangosabb céh (a rendezőké és a színészeké) tartotta meg a díjkiosztóját. A színészekkel foglalkoznánk, azaz a SAG Awards-szel, amit immáron 17. alkalommal rendeztek meg. Tudjátok, céheken belül az a lényeg, hogy a szakmabéli személyek voksai dominálnak. (Bár arra kíváncsi lennék, hogy mizus azokkal, akiknek – valamilyen módon – köze van a jelölt produkcióhoz. El kellene olvasni a szabályzatukat, de gondolom: ők semlegesek lesznek.)

A tavalyi jelöltekről és győztesekről itt írtunk, míg az idei jelöltekről itt számoltunk be. A Boardwalk Empire két jelölést kapott. Decemberben simán neki ítéltem volna mindkét győzelmet. Hogy igazam lett-e, az a tovább mögött lévő listából kiderül. Előtte viszont, csak úgy említésképpen hozzátenném, hogy borult a papírforma, azaz az ismétlődés. Új győztest avattak a legjobb dráma és – komédia kategóriában, de azért voltak trónfosztatlanok, mint mondjuk Julianna Margulies a The Good Wife kapcsán. A TVLand is vitt haza díjat, méghozzá Betty White-tal. Ezúton is gratulálnánk neki, íme egy kép róla, a folytatás a tovább mögött.

Tovább…

Kommentáld!

Folytatódik a The Closer

 
Beküldte: tess 2011 January 31, 14:04-kor a(z) Hírek témába.

Nagyon úgy fest a TNT nem törődik bele az aranytojást tojó tyúk elvesztésébe, bolond is lenne, így most már tuti biztos, hogy folytatódni fog a The Closer. Eddig ugye arról szólt a fáma, hogy Kyra Segdwick távozik a 7. évad végén, ami ugye a sorozat halála lenne, elvégre nélküle már nem lenne ugyanaz. Most a legújabb értesülések szerint a csatorna addig kötötte az ebet a karóhoz, míg kapott a sorozat +6 részt, vagyis a záró akkord 21 részes lesz. A menetrend pedig a következőképpen alakul majd, nyáron jön 10 rész, ősszel a maradék 5 és 2012 nyarán az utolsó 6 rész.

Továbbá döntés született arról is, hogy a sorozatot tovább folytatják spin-off formátumban, vagyis hál istennek a direkt főszereplő cserés ötlettől elállt a csatorna. A 2012 nyarán érkező 6 részben hoznák be az új karaktert, aki utána a Major Crimes címe futó spin-off főszereplője lenne. A sorozat kb. ugyanazon az őrsön játszódna, de szerencsére nem egy random, kierőszakolt nyomozós sorozatot kapnánk. A fő koncepció itt a halálraítéltekre, illetve a halálbüntetéstől megkíméltekről szólna és a háttérben zajló alkudozásokról. Vagyis a drámai töltet már most borítékolható!

Végül pedig álljon itt pár sor a TNT ok-okozati hálójáról, miért is ragaszkodik ennyire a sorozathoz. Az ok természetesen pofon egyszerű, a The Closer jelenleg a legnézettebb scripted sorozat kábeles fronton, amit időről időre elég szépen be is biztosít. A sorozat 3. évada viszi eddig a prímet, a premiert 8,81M, míg a finálét 9,21M néző követte nyomon, amiben még nincsenek benne az ismétlések és a DVR adatok sem. Durva mi, azért nem egy országos adó megirigyelné ezt az eredményt.

Kommentáld!

3. heti amerikai nézettség (01.17-01.23)

 
Beküldte: Kanyecc 2011 January 31, 13:29-kor a(z) heti nézettség témába.

Az American Idol jött, látták és a hét legnézettebbje lett úgy, hogy kivételesen nem vesszük bele a vasárnap esti meccset. Hol ott kéne, mert a Hawaii Five-0 így hozott évadrekordot a CBS-nek. Mellesleg tényleg igaz az a kijelentés, hogy jelenpillanatban a legnézettebb újoncszikom a Mike & Molly. Ott van a TOP10-ben. A Blue Blood szerdai timeslotján verte a veteránnak számító: Criminal Minds-t, a The Good Wife-ot, de még a House-t is. Mindez a teljes lakosság körében. Célközönség részéről a New York-Pittsburgh-meccsnek hála a Hawaii 5-0 behozta magát dobogós helyre. A The Office könnyedén lenyomta a The Big Bang Theory-t. Eléggé sokan vannak előtte mostanság.

Az MTV-nek nonstop kellene nyomtani a Jersey Shore-t, mivel a legnézettebb kábeles produkció. A BET a The Game-mel bejött az American Pickers elé. Jókorát csökkent a premierhez képest. Fura azt látni, hogy viszonylag alacsony számokkal a Fairly Legal és a White Collar ott a 11-12. helyen a teljes lakosság körében. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor nem is teljesítenek rosszul. A Skins a premierjével TOP25-ben.

A Jersey Shore 3.9-es ratingjével a célközönség kategóriában még országoson is megállná a helyét, annyira elitnek számít. Egyébként a Top Gear USA a jelenlegi leggyengébben teljesítő sorozata (listánk szerint) a History Channelnek. A Life Unexpected fináléja vitte a hetet a The CW-nél, de csak azért, mert minden mást ismételt. A Being Human toronymagasan veri a Merlin-t. A TVLand két produkciójára (Hot In Cleveland és Retired at 35) sem lehet egy rossz szavunk. A Pretty Little Liars 3 millió alatt, de a Greek-nek több veszteni valója van.

Részletek a tovább mögött, extra részletesen.

01. American Idol (FOX – 10.01) – 26.06 millió
02. American Idol (FOX – 10.02) – 22.63 millió
03. NCIS (CBS – 8.12) – 20.97 millió
04. NCIS: Los Angeles (CBS – 2.13) – 17.28 millió
05. Hawaii Five-0 (CBS – 1.15) – 15.67 millió
06. Two and a Half Men (CBS – 8.14) – 15.55 millió
07. The Mentalist (CBS – 3.12) – 14.66 millió
08. CSI: Crime Scene Investigation (CBS – 11.12) – 14.29 millió
09. The Big Bang Theory (CBS – 4.13) – 13.58 millió
10. Mike & Molly (CBS – 1.14) – 13.03 millió Tovább…

Kommentáld!

Déli előzetes (3): Skins – Season 5

 
Beküldte: tess 2011 January 31, 12:32-kor a(z) videó témába.

Wow!!! WTF!!! Ez az új Skins elég meredek nekem! Most komolyan, eddig alig láttam promot az 5. évadról, amiben ugye egy teljesen új csapat debütált megint. A lemaradásom hatalmas, de mivel ez effektíve egy reboot simán bevállalom a napokban, de akkor is. Érzésem szerint egész más hangulatú koncepció lesz ez, mint amire sokan számítanánk.


Tovább…

Kommentáld!

Déli előzetes (2): Traffic Light

 
Beküldte: tess 2011 January 31, 12:00-kor a(z) videó témába.

Nagy a nyüzsgés a FOX háza táján, ugyanis nemrégiben érkezett négy sneak peek video, a február 8.-án startoló Traffic Light-hoz. Nem ismerős a név? No para, nekem sem volt az hirtelen, de ha azt mondom Mixed Signal? Igen, a FOX erősen cancel gyanús mid-season sitcomjáról van szó, amiről kb. ennyi infónk van.


Tovább…

Kommentáld!

Déli előzetes (1): The Chicago Code

 
Beküldte: tess 2011 January 31, 11:35-kor a(z) videó témába.

Érkezett két remek kis karakter promo a február 7.-én debütáló The Chicago Code-hoz, amiben a színészek próbálnak meggyőzni minket, hogy bizony ez egy fasza rendőr dráma lesz. A minőség eddig parádés, de hát egy Shawn Ryan-től mégis mit vár az ember?!


Tovább…

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats