A 8×02-es Doctor Who-promóképei

 
Beküldte: Kanyecc 2014 August 30, 8:49-kor a(z) Promo témába.

Este folytatódik a Doctor Who. Ha az évadnyitó kritikámon túl vagytok, akkor lehet hangolódni a 8×02-es epizódra, amelyben Doktorunk ősi ellenségei kerülnek elő ismét, a Dalekek. Lesznek visszatérő szereplős felbukkanások, mint pl.: Samuel Anderson, Barnaby Edwards, Ellis George, Nicholas Briggs és Michelle Gomez feltűnése. A kezdés az 5. évadig visszamenőleg megdöntött minden évadnyitást, szóval valami hasonló teljesítményt vár a világ a folytatásra is. Rendszert nem fogok csinálni belőle, de mutatnám a friss rész elé a hivatalos promóképeket.

DoctorWho-8x02-photo-005

(A galéria a tovább mögött folytatódik!)

Tovább…

Kommentáld!

24: Live Another Day – Azaz a 9. évadról

 
Beküldte: tess 2014 August 29, 20:54-kor a(z) 24 témába.

Az idei év egyik nagy dobását kétségkívül a FOX szállította, amikor 4 év után újra csatarendbe állították az egykoron megfáradt, majd végül elkaszált kultsorozatukat a 24-et. Noha a visszatérés csak event sorozat jellegű volt, de így is dicséretes, hogy sikerült összetrombitálni az eredeti készítői gárda nagyját. Azaz John Cassar veterán 24 rendező újfent ledirigálhatta Robert Cochran és Joel Surnow agyszüleményét, akiknek a script megírásában megint csak a rutinos Manny Coto – David Fury páros segédkezett. És természetesen újfent visszatért a 2000-es évek eleji megfáradt patrióta Jack Bauer szerepébe a baltaarcú Kiefer Sutherland, akinek a nevével már végérvényesen összenőtt az idealizált, minden és mindenkin átgázoló ügynök.

A történések 4 évvel a 8. évad fináléja után játszódnak, amikor is Jack önkéntes száműzetésbe vonult, lévén a világ közellenségként aposztrofálták tetteiért. Azonban most mégis kénytelen előbújni az árnyékból, mivel egy olyan konspirációra bukkant, ami az amerikai elnök halálát okozhatja, ráadásul mindezt Londonban, ami ugye felérne egy hadüzenettel. A politikai machinációk, a dróntörvény és a lehetséges merénylet hátterében viszont még egy ennél is szövevényesebb konspiráció van kibontakozóban, amihez már Jack egymagában édes kevés lesz a világbéke és persze Amerika érdekében…

24-s9-a

A Live Another Day alcímre keresztelt 9. évaddal kapcsolatban talán mindvégig az volt a legnagyobb kérdés, a készítők miként birkóznak a narratív keretek megnyirbálásával eszközölt új formátummal. A sorozat védjegyévé vált real-time és az osztott képernyő maradt, akárcsak a súlyos percek múlását jelző óra kattogása, de immáron csak 12 rész állt rendelkezésre. Ez egyfelől pozitív hozadéka az évadnak, ugyanis végre kiestek a pixisből az olyan üresjáratot előidéző modulok, mint az elnyűhetetlen hosszúságú diplomáciai körök vagy a rém gyenge és olykor totálisan felesleges magánéleti szálak. Végre az instant és tömör akció került a középpontba, ami általánosságban az évadok elejét és végét szokta jellemezni. Másfelől viszont a 12 órás közeg kissé túlzásnak tűnhet az amúgy mozifilmnek szánt script-nél, amit aztán a régi közhelyekkel kellett alaposan felhizlalni. Ilyes folytán a legutóbbi évadokat jellemző önismétlés és minőséghullámzás itt sem maradhatott el. Belső árulások, folyamatosan csavart komplex konspirációs szálak, belsős hatalmi machinációk és folyamatosan visszatérő régi karakterek színesítették az évadot, miközben az egyszeri néző csak úgy fulladozott a deja vu érzéstől.

„I won’t remember anything that happens today. I won’t remember anything that happens, period. I won’t remember that I had a daughter that died in such a horrible fashion.”

A közelmúlt politikai és társadalmi válságai újfent sikeresen beépültek a script-be, így többek közt visszaköszönt a Wikileaks botrány, Amerika „alkalmi” dróntámadásai, vagy a folyamatos lehallgatási és kiszivárogtatási fiaskók. Emellett a készítők emelték a tétet, az államok majd összes vélt vagy valós ellenfelét egyszerre vették górcső alá, így az arabok mellett, előbb a kínaiak majd végül az oroszok kerültek negatív rivaldafénybe.  Ettől függetlenül viszont mégis jár a dicshimnusz, ugyanis a felére besűrített évad abszolút nem óvatoskodik, helyette egy az egyben meglépi a kötelezőt. Mindvégig látványos fordulatokkal operál, noha az esetek többségében nem sok időt ad az utózöngések kibontására. Pár öncélú és felesleges húzás vagy írói baki persze még így is becsúszott, de a feszes, realisztikus tempó és a korrekten adagolt thriller panelek kellően tudták mindezt kompenzálni.

24-s9-b

Ellenben az építkezés adta minőséghullámzás már mástészta. A premiert követően alaposan leült a sorozat, hogy aztán folyamatosan az eddig már látott klisészerű formátumból táplálkozzon. Kezdett egyre inkább kínosan rutinszaga lenni a dolognak. Ráadásul az utolsó részekre behoztak egy teljesen új történeti egységet, melynek a kidolgozására nem sok idő maradt. Szerencsére nem is kellett, így a sodró tempó és az erős zárás némileg kárpótolni tudott. Főleg ha számításba vesszük az ehhez társított erős katartikus élményt és a szálak korrekt, túlkapások nélküli elvarrását. Sőt, igazából majdhogynem ilyennek kell lennie a tökéletes zárásnak, ami egy pillanatig sem hagy maga után rossz szájízt a nézőben.

A karakterek szempontjából ugyancsak tartogatott némi változást a Live Another Day. Üdvözítő volt látni Surnow azon húzását, hogy merőben más élethelyzetekbe emelte a hőseit. Valamelyest tán sikerült árnyalni a karaktereken, de ez gyakran a visszájára is fordult. Jó példa erre Mary Lynn Rajskub, aki a szokottnál is irritálóbban hozta Chloe szerepét. Jack persze maradt a régi, bár mintha némi önmérséklet magára szedett volna az évek során. Ettől függetlenül Sutherland kezd kínosan kiöregedni a hiteles patrióta szerepkörből. Szerencsére ez valamelyest a készítőknek is feltűnt, így a mellé pakolt Yvonne Strahovski által alakított Kate Morgan némileg ellensúlyozni tudta a helyzetet. Amúgy meglepetésemre Strahovski végül üde színfoltjává vált az évadnak. Volt benne egyfajta rideg ellenállhatatlanság, ami egyszerre tette szerethető patriótává és ordas nagy badass heroine-né. Ilyes folytán hihető sidekick-je tudott lenni Bauer-nek és erre még chemistry szinten sem sikerült rácáfolni. Említésre méltó alakítást még a Heller elnök szerepében tetszelgő William Devane tudott felmutatni, akinek drámai záró monológja magasan vitte a prímet.

24-s9-c

Ellenben visszatérő Kim Raver, a némileg renomét javító Tate Donovan és az ezerszer látott karakterben tetszelgő Bejamin Bratt jobbára csak a rutinos kötelezőt hozta. Esetükben mind színészileg, mind karakterileg többre számítottam volna, noha még így is alaposan túlszárnyalták a sereghajtókat. Michael Wincott egy totálisan elszámolt Assange pótlék, holott a különc karizmája ennél végig többre lett volna hivatott. Stephen Fry és Tzi Ma ugyan lelkesen próbált kapaszkodni a többiek után, de a sajnos az írók esetükben nem adtak elég játékidőt, holott bőven kijárt volna. Nem úgy Michelle Fairley bosszúálló karakterének Margot Al-Harazi-nak, aki végül a közel-keleti terroristák karikatúrájává vált. Ha létezik a sorozat történetében harmatgyenge ellenlábas, akkor Al-Harazi mindenképpen az élen végezne. Még az eyecandy szerepkörbe taszított Emily Berrington is hatásosabb alakítást és ezáltal karaktert tett a képernyőre.

„We just want you, Mr. Bauer. That’s all we ever wanted.”

Összességében tehát egy erősen felemás visszatérést kaptunk, ami ugyan tökéletesen illeszkedik a 24 univerzumába, de mégsem foglal el benne kimagasló helyezést. Az a helyzet alaposan eljárt az idő a sorozat felett és sajnos kényszerű bevallani, de Jack Bauer felett is. Az újító szándék mindenesetre adott volt, de sem a londoni terep adta lehetőségeket, sem az event series adta formátumot nem sikerült maradéktalanul kihasználni. Keserű szájíz hál’ istennek nem maradt, de nem vagyok benne biztos, hogy egy esetleges 10. évad mellett is kitartanék hasonló koncepció mellett majd egy pár év múlva. Merthogy 2015-ben nem lesz 24 az majdhogynem tuti!

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Emlékeztető: Vikingek – 2. évad

 
Beküldte: tess 2014 August 29, 18:56-kor a(z) magyar ajánló témába.

Ma 21:15-kor a Viasat3 műsorán: Vikings – 2. évados premier
Ma 00:15-kor az RTL Klub műsorán: Sons of Anarchy – 2. évados premier

Isten tartsa meg jó szokását, a Viasat3 tovább folytatja az előző évben elkezdett maratoni hétvégéket. Olyannyira, hogy a mostani egész hétvégét a History kritikus kedvenc történelmi drámájának a Vikings-nek a 2. évadjának szentelik. Erre persze én élből rávágnám, hogy ez egyenlő az istenkáromlással, ugyanis ha van sorozat, aminek ülepednie és formálódnia kell a néző gondolataiban a megtekintést követően, akkor az pont a Vikings lenne. De ez persze csak az én véleményem, lévén anno az 1. évad is hasonló körülmények közepette debütált a csatornán.

Részünkről a Vikings azon kevés sorozatok egyike, amivel igazán Kanyecc van szinten, de ahogy látom anno ő is leragadt a 2. évados startnál.

vikings-s2-premier

Az éjjeli baglyok ha letudták a kötelező 3 részes etapot, akkor nyugodtan kapcsoljanak át az RTL-re, ahol a Sons of Anarchy 2. évadja debütál majd. Az évad, amivel istenesen berántott Sutter és amiben Henry Rollins olyan keménykötésű neonácit alakít, amit azóta is csak hivatkozási alapként lehet emlegetni a badass univerzumban.

Kommentáld!

Délutáni előzetes (3): Revenge – 4. évad

 
Beküldte: tess 2014 August 29, 18:29-kor a(z) videó témába.

Kissé bosszant, hogy anno végérvényesen leragadtam a Revenge 2. évadjának a közepénél, holott heteken belül immáron a 4. évad startol. Az ok roppant prózai, hiába látom a potenciált Emily VanCamp komplexnek titulált bosszúhadjáratában, ha egyszer az egész élvezhetetlenül fuldoklik a tipikus soap kliséktől. Az rengeteg felesleges mellékszál, a tétnélküli machinációk egész sora és ez a folyamatosan kikényszerített romantikázás egyszerűen elvette az egésztől a kedvemet. Pedig anno Mike Kelley sorozata még telis-tele volt ambíciókkal és lehetőségekkel, ráadásul idehaza az M1 is derekasan szinten tartja az érdeklődést. Na, majd talán a 4. évadra minden megváltozik, legalábbis a készítők most egy egészen más irányvonalról dumáltak nemrégiben. Istenem, csak nehogy ez még több szappant jelentsen!


Kommentáld!

Délutáni előzetes (2): Brooklyn Nine-Nine – 2. évad

 
Beküldte: tess 2014 August 29, 18:19-kor a(z) videó témába.

Same shift, different night.

Jókora ’90-es évek eleji retro konferanciéval támad a tavalyi év egyik meglepetés sitcom újonca a Brooklyn Nine-Nine. Az évad első fele egészen kellemes infantilis hangulatú könnyed komédiázás volt, így nem is nagyon értem, miként került ki a heti pixisünkből. Jah, hogy sitcom, értem már! A 2. évad premierjéig még bő egy hónap van hátra, szóval igazán van idő a pótlásra, főleg hogy azóta a Viasat3 jóvoltából idehaza is adásba került a teljes 1. évad. Apropó, milyen lett a szinkron? Megéri vele szenvedni vagy csak maradjunk meg Andy Samberg sajátos orgánumánál?


Kommentáld!

Délutáni előzetes (1): Sons of Anarchy – 7. évad

 
Beküldte: tess 2014 August 29, 18:08-kor a(z) videó témába.

Your daddy is a good man.

Alig két hét és máris itt van Kurt Sutter motoros eposzának a hattyúdala, ami reményeim szerint nem pont a végső hajrában okoz majd csalódást. Bár ahogy ismerjük Sutter komplexitását és hathatos ismeretanyagát az emberi lélek sötét oldaláról ez mondhatni, majdhogynem lehetetlen. Erről tanúskodik a legújabb előzetes is, ami egyel megint csak emelte a tétet és tippre az évad végére lesz ez még ennél durvább is.

Részemről este, ha minden igaz utolérem a sorozatot, azaz pótlom a finálét. Annyi viszont már most biztos, hogy függetlenül a zárás minőségétől erről bizony megint egy ajnározó kritika fog születni. A gond az egésszel csak annyi, hogy amit lehetett azt már sikerült hozsannák millióival illetnem.


Kommentáld!

Elkaszálták a Longmire-t!

 
Beküldte: tess 2014 August 29, 16:52-kor a(z) Hírek témába.

Szomorú napra virradtak a kortárs western műfaj szerelmesei, ugyanis a jelenlegi trónbitorló Longmire-t három évad után elkaszált az A&E. Tette mindezt azután, hogy a Craig Johnson regényadaptációja a csatorna valaha volt legnézettebb script-elt sorozata volt! A döntés értelemszerűen sokkolta a rajongókat és a készítőket egyaránt. A döntés váratlanságát mutatja a masszív 3. évados cliffhanger is, amiről szabályosan lerí, hogy az írói kollektíva igenis számolt az esetleges 4. évaddal.

„We would like to thank the phenomenal cast, crew and producers of Longmire, along with our partners at Warner Horizon, for their tireless work on three seasons of quality dramatic storytelling.” – így kommentálta a döntést az A&E vezetősége

A döntés hátterében vélhetően a 3. évados nézettségcsökkenés állhat, noha az még korántsem olyan mértékű, hogy cancel közeli szintre taszítsa a sorozatot. Ellenben tény, hogy a 2. évad átlagosan 6M nézőt érdekelt hétről-hétre mindennel együtt, ami 9%-os emelkedés volt az 1. évadhoz képest. Ezzel szemben a 3. etap 4,6M-os átlagra süllyedt vissza, ráadásul a felvezetésnek szánt Criminal Minds ismétlések számait is brutálisan bukta. Konkrétan a mutatók szerint volt olyan periódusa az évadnak, amikor a már kaszált The Glades anno jobb számokat hozott a Longmire-nél. Plusz műfajából adódóan ennél az A&E sorozatnál volt a legmagasabb a nézők életkora, ami finansziális szempontból sem a legjobb ómen, főleg ha olyan vetélytársakkal kell megküzdeni, mint a Bates Motel.

longmire-cancel

A döntés abszurditását csak tovább tetőzi, hogy a csatorna idei újonca a Those Who Kill irdatlan zakónak bizonyult, az 1. évad egésze nem is került adásba az A&E műsorán. Plusz az éves mini sorozatuk a Bonnie & Clyde sem aratott egyöntetű kritikai sikert, noha számos jelölést bezsákolt. Ellenben legalább nézett volt. Ezzel szemben a vezetőség szemlátomást nem aggódik, lévén a következő szezont a Bates Motel és a 10 részes feldolgozás a The Return viszi majd a hátán. Hát majd meglátjuk. Mindenesetre Robert Taylor karizmatikus alakítása és Katee Sackhoff formabontó bandass karaktere tuti hiányozni fog jövőre, főleg ha a nagy rejtélyt tényleg nem sikerült megfelelően lezárnia a Coveny-Baldwin párosnak.

Zárójelesen megjegyezném, hogy a sorozatot gyártó Warner Horizon Television állítólag elkezdett házalni a sorozattal más csatornáknál, de mind tudjuk, hogy ez az esetek 99%-ában nem jelent már semmit.

Comments Off on Elkaszálták a Longmire-t!

Plakátba zárva: Cleaners – 2. évad

 
Beküldte: tess 2014 August 29, 16:02-kor a(z) Vizuális egyveleg témába.

Huhh, az utóbbi időben elég rendesen perifériára kerültek a blogon a Crackle sorozatok, holott az aprócska streaming szolgáltató anno a Ch:os:en 1. évadjával már bizonyított. Azóta bővült a kínálat a Cleaners-szel tavaly októberben, aminek a 2. évadja alig pár napja startolt el. Sajnos általános igazság, hogy a Crackle sorozatokhoz roppant nehéz hozzájutni, meg az igazat megvallva a marketing kiadásaikon is erősen érződik a költség stop. Anno Kanyecc-nak sem futotta többre egy előzetesnél, valamint egy plakátnál. Na, majd talán most!

Önmagában a Cleaners a script alapján nem tűnik egy combos sorozatnak, elvégre két szexi bérgyilkosnőről szól, akikre egyszerre pályázik a munkaadójuk és az FBI. Azonban ebben a low budget közegben viszonylag rövid (6-8 részes) évadokkal operál, ami ennél fogva rendesen be van sűrítve, ráadásul a költséghatékonyság olykor meglepően eredeti ötleteket is eredményezhet, mint ahogy azt már láttuk a CH:OS:EN esetében is. Nem utolsó sorban pedig Emmanuelle Chriqui, Emily Osment és David Arquette neve miatt mindenképpen megér egy próbát. Tudjátok, tipikus B-szórakozás B-listás sztárokkal, de ha a készítők eltalálják a hangnemet, akkor akár eszetlen guilty pleasure sorozat is válhat belőle.

cleaners-poster1

Kommentáld!

Plakátba zárva: The Affair

 
Beküldte: tess 2014 August 28, 17:47-kor a(z) Vizuális egyveleg témába.

A Homeland-del párban startol október 12.-én a Showtime legújabb dráma sorozata a The Affair, ami ahhoz képest, hogy mennyire korrekt casting-gal indul abszolút perifériára került itt a blogon. Az izraeli alapokon (mi más lehetne?!) nyugvó feldolgozás a készítők állítása szerint egy ízig-vérig provokatív dráma lesz, ami egy házasság tönkremenetelét mutatja be, mind a férj, mind a feleség szemszögéből. Ráadásul teszi mindezt úgy, hogy nem foglal állást egyik fél mellett sem. Hmm… nem hangzik rosszul, sőt az eddigi előzetesek is korrekt atmoszférával kecsegtetnek, de valamiért mégsem látom benne a több évados potenciált. Ellenben a Showtime féle bevállalós hangvétel, valamint a Dominic West – Ruth Wilson – Maura Tierney – Joshua Jackson kvartett miatt mindenképpen megérdemli a megelőlegezett bizalmat.

the-affairs-poster1

Tovább…

Kommentáld!

Emlékeztető: A SHIELD ügynökei | NCIS 11. évad folyt.

 
Beküldte: Kanyecc 2014 August 28, 16:24-kor a(z) magyar ajánló témába.

Ma. 21:15-től a Viasat 3 műsorán: Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. – 1×01-02.
Ma. 22:35-től a TV2 műsorán: NCIS – 11×13.

(A TV2 áttette új estére az NCIS-t. Mostantól csütörtökönként fog jelentkezni. Fél évaddal vagyunk lemaradva az amerikaiaktól, amit már nem fogunk behozni, de se baj, ez így szép állás jelenpillanatban. Kérdés, hogy miként tudják a 22-es körzet – A bűn utcáival átszoktatni a nézőket a kínálatukra.)

Mostanság nem az AXN szállítja a nagydurranásokat, mint ezelőtt 2-3 évvel; hanem a Viasat3. Pedig hozzájuk vártam volt a SHIELD csapatának premierjét. Nem így történt, se baj. Van ám jó is ebben, mint pl.: az, hogy duplázva fogják levezényelni az évadot. Most kellene pár jó szót írnom róla – vagy valami olyasmit. Nem fogok, mert alapvetően nincs bajom vele, de a szívem inkább a DC szuperhősök felé húz. Lehet pontosan ezért lett csak átlagos a sorozat 5 részt követően. Kellene folytatnom, itt maradt abba, majd most.

marvels-agents-of-shield

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats