Esti előzetes (2): Fortitude

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 29, 20:17-kor a(z) videó témába.

A brit Sky csatorna és az amerikai Privot bemutatja az év elejei nagydurranását, a Fortitude-öt. Mit kapunk? Nos, egy krimit, egy nyomozós egész évadon átívelő sztorival. Hm. Ez ismerős, sok ilyet néztem az elmúlt évben! – Jogos, sőt teljesen jogos az alábbi kijelentés, mégis azt mondatja velem, erre be kell nevezni, hiszen az atmoszférája olyan, ami abszolút meggyőző. A kisvárosi környezetbe átültetett gyilkossági ügy, amit megfűszereznek hóval, hóval és még több hóval. Az előzetese is beszédes, nézni kell. Holnap este be lehet nevezni rá, hiszen ma lesz a premierje. Ki tart velem?


1 Hozzászólás

Esti előzetes (1): NFL SuperBowl XLIX

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 29, 19:00-kor a(z) videó témába.

Super Bowl. Az esemény, amire egy világ ráfeszül. Február 2-án sok ismerősöm lesz szabadságon vagy éppen pihenőnapon, mivel 1-jén éjjel lesz a nagy összecsapás az NFL bajnokságban. 2015-ben a New England és a Seattle fog harcolni a trófeáért a University of Phonix Stadium-ban, ami Arizonában található. Itthon is műsorba kerül a meccs valamelyik sport csatornán, de erről majd holnapután tess ír egy emlékeztetőt. Számunkra talán az a fontos, hogy az NBC ad otthont. (Jövőre a CBS, 2017-ben a Fox, 2018-ban az NBC ismét.) A fő kérdés, hogy The Blacklist milyen egyéni rekordot állít be, illetve ez mennyire lesz kimagasló az előző évekhez képest. Jah, és Katy Perry fog fellépni a szünetben.


Kommentáld!

A Színészek szerint 2015-ben…

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 29, 14:32-kor a(z) díjátadók témába.

A hétvégén a Screen Actors Guild kihirdette, hogy a tavalyi évben kik voltak a legjobbjai. Tudjátok, ez a színészek szakszervezetének éves díjkiosztó-gálája, ahol a kimagasló alakításokat jutalmazzák a szakmabeliek. Nincs kedvenc szerinti szimpátia voks, nincs leminősítés az össz légkörből fakadóan. Tényleg csak a megformált karakterek eljátssza számít.

Orange

Emlékeztetőül kiragadnám, hogy a Modern Family az elmúlt 4 évben mindig megnyerte a legjobb komédia szekciót, viszont az idei jelöltek között feltűnt a Brooklyn Nine-Nine vagy az Orange is the New Black, ami akár meg is szorongathatja. Hasonló helyzetben a Game of Thrones, ami tavaly elvitte a legjobb kaszkadőr kategóriát.

A legtöbb jelöléssel az HBO indult 2014-ben is. Akadt olyan kategória, ahol egyből két indulója is volt; sőt olyan is, ahol ugyanazon sorozatból ragadtak ki színészeket. Természetesen abban biztosak voltunk, hogy a 14 jelölésből maximum a töredékét sikerül csak megszerezniük. A végelszámolásnál ez a szám csak 3-ig kúszott fel. Ennél több díjat egyik csatorna se vitt haza, így a nagyszámok törvényének értelmében papírforma szerint nyerték ezt a szekciót – amit amúgy csak mi tartunk fejben számon, senki más.

Érdekes, hogy a True Detective egyetlen díjat se kapott, holott alakítás szempontjából kimagasló minőséget szállítottak – de úgy tűnik, csak mi tartunk annak, a színésztársai nem. Ha a tévéfilm/minisorozat kategóriát kivonjuk a forgalomból, akkor csak a How to Get Away with Murder címre hallgató újonc nyert újoncként. A többi díj mind a veteránok között oszlott szét.

Az előző évi archívumot itt lehet végig vizslatni, míg a tovább mögött rátaláltok a győztesekre.

Tovább…

Kommentáld!

Plakátba zárva: Scandal – 4. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 29, 14:06-kor a(z) Vizuális egyveleg témába.

„Where Would I Go?”

Este tér vissza Scandal a negyedik évadjának második felével. November közepén ment el téli szünetre, hogy egy pörgősebb epizóddal folytatódhasson január végén. Kerry Washington 2014-ben a Golden Globe-on szerzett jelölést a legjobb női alakítások kategóriájában, azonban nem sikerült az, ami év elején az Emmy-nél Joe Morton-nak a vendég kategóriában. AFI szerint viszont az ABC veteránnak számító drámája jó, míg a kritikus tollaiból inkább az visszhangzik, hogy nehezen akar magára találni. Fene se tudja. Részemről a lelkesedés a 2. évadnál elhalt, azóta se csatlakoztam vissza, holott az első szériáját még istenítettem.

Azoknak, akik eddig kitartottak mellett mutatnék egy plakátot. Elég gagyi kivitelezésű, de valószínűleg az idézetet szerették volna fókuszba helyezni.

scandal_ver6

Kommentáld!

Délelőtti előzetes (2): iZombie

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 28, 8:03-kor a(z) videó témába.

Ööö… továbbra se tudom hova tenni az iZombie-t. Alapvetően a koncepció tetszik. Az már cseppet sem, hogy mindenki a The Walking Dead-del szeretné egy kalapban emlegetni. Túlságosan ráhúzzák a zombi jelzőt, ezért lehet totál kétélű az, amit a The CW művel. Kinőtte magát a hype. Sokan várjuk a március közepi startját, de már olyan magasnak érzem az elvárásainkat, hogy félő: a pilotnál akkorát koppanunk majd, mint annak a rendje. De ne legyen igazam, ismétlem, ne legyen! Minden esetre megkaptuk a legújabb rövid előzetesét, tele humorbonbonokkal.


Kommentáld!

Délelőtti előzetes (1): Wet Hot American Summer

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 28, 7:50-kor a(z) videó témába.

A Netflix egyre nagyobb teret akar magáénak tudni. A House of Cards-szal kétségtelenül beírta magát a történelemkönyvekbe, azonban számos más produkciója volt már azóta. Többek között hozzájuk kapcsolódik az Arrested Development felélesztése is, illetve 2015 nyarán érkezik a Wet Hot American Summer folytatása is, ami David Wain 2001-es filmje után játszódik. Idehaza a film Gyagyák a gatyában, avagy tudom kit fűtél tavaly nyáron címen volt látható – huh, de rémes egy a magyar cím basszus.

Természetesen David ott van a készítők között, ahol még Michael Showalter is helyet kap. Első ízbe 10 részt kértek belőle, azonban a mostani felállás szerint már csak 8 epizódról beszélhetek. Valami változot, vagy az isten se tudja. A sorozat főszereplői között: Elizabeth Banks, Michael Ian Black, Bradley Cooper, Judah Friedlander, Janeane Garofalo, Joe Lo Truglio, Ken Marino, Christopher Meloni, Marguerite Moreau, Zak Orth, Amy Poehler, David Hyde Pierce, Paul Rudd, Molly Shannon és Michael Showalter szerepel – tehát az egyik készítő is. Nézzük, milyen teaserrel készültek a csatorna marketingesei.


Kommentáld!

Hírmorzsák

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 28, 7:20-kor a(z) Hírek témába.

 • A Blikk szennylapban csíptem ma el, hogy az MTVA már tárgyal Fábry Sándorral és szinte biztosra lehet venni, hogy a showman marad náluk, illetve a képernyőn való szereplését is. (Mondom mindazoknak, akik kételkedtek.)
 • David Tennant lesz az egyik főszereplője a Jessica Jones című Netflix-es Marvel adoptációnak. Talán érdekesebb hír az, hogy The Purple Man karakterét alakítja, aki valójában egy főgonosz lesz, szóval láthatjuk rosszfiúként is.
 • Március 25-én folytatódik a Full Circle 2. évadja.
 • Robbant a filmes blogokon a bomba, miszerint az X-Men-ből lesz tévés feldolgozás. Istenigazából ezt már tudhattuk tavaly óta, a külön érdekesség most az, hogy a Fox-on landolhat a projekt, illetve a másik, hogy már a forgatókönyv nagyjából adott. Ha lesz is belőle bármi, akkor se hinném, hogy 2015/16-os idénybe történne, inkább később.
 • Az Amazon ismét zöld utat adott egy pilotötletnek, a Casanova-nak, melyet Stu Zicherman és Ben Silverman fog közösen elkészíteni. A történt az 18. században játszódik, a főhőse pedig Giacomo Casanova lesz, akinek sztorijába ott csatlakozunk be, miután megszökik egy börtönből, majd pedig Párizsba költözik, ahol új életet akar kezdeni.
 • Megvásárolta a brit Alibi Channel a Crossing Lines vetítési jogát, ami azért is fontos hír, mert eladás szempontjából lett bekérve a 2. évadja, nem pedig a nézettsége miatt. Nyáron mutatkozhat be leghamarabb a szigetországban.
 • Madeleine Arthur vendégszereplője lesz a Supernatural-nek.
 • Nick Gehlfuss megy visszatérőnek a Chicago PD-be – előzőleg a Longmire-ben és a Murder in the First-ben láthattuk.
 • Colm Feore alakíthatja a Gotham-ben Dollmaker karakterét.
 • Adam Scott vendégszereplőként tűnik fel a TBS-es Angie Tribeca című sorozatban.
 • Amaury Nolasco, Jencarlos Canela és Diana Maria Riva csatlakozott a Telenovela című NBC-s pilotötletbe.
 • Millie Brandy főszerepet vállalt a Lifetime-os The Clan of the Cave Bear-ben. A Linda Woolverton által készülő pilot Jean M. Auel regényén alapszik, ami 25 évvel ezelőtt játszódik, amikor a Neander-völgyiek és az első modern emberek együtt élnek, egy légkörben. A sztori bonyodalmát az adja, hogy az ősemberek örökbe fogadnak egy kékszemű lányt, akiből idővel a klán vezető lesz.
 • Rhys Darby aláírt a TBS-es Wrecked-be. Justin Shipley és Jordan Shipley összeállt Jesse Hara-val, hogy egy egykamerás szitkomot összehozzanak. A média blogokon csak úgy emlegetik, mint ha a Lost találkozna az It’s Always Sunny in Philadelphia-val. Történetileg egy repülőgép-szerencsétlenség túlélőit ismerhetjük meg, akik hamar megállapítják, hogy távol a civilizációtól egy ismeretlen szigeten nem is annyira jó lenni.
 • Nick Jonas visszatérőként tűnik fel a Fox-os Scream Queens című projektben.
 • A BBC One elkaszálta az Atlantis-t, mivel botrányos nézettséget hozott.
 • Rutina Wesley visszatérőként lesz látható a Hannibal 3. évadjában, amit csak nyáron kapunk meg, valószínűleg június vége felé.
 • Michael Nouri csatlakozott a The Slap visszatérő szereplői közé.
 • Orla Brady főszerepet vállalt az AMC-s Badlands című sorozatba, amit 2015 végére írtak ki. Tudjátok, ez volt az az ötlet, ahol Al Guogh és Miles Millar egy harcművészetre épülő sztorit hozott össze a Journey to the West című klasszikus kínai regényből.
 • Katie Holmes főszereplőként lesz látható a Ray Donovan 3. évadjában.
 • Az HBO berendelte a Togetherness 2. évadját, ami 2016-ban debütálhat. A forgatás még idén megkezdődik Los Angeles-ben.
 • D. W. Moffett (Friday Night Lights) beugrik a Switched at Birth február 17-i részébe vendégeskedni.
 • A Comedy Central elkaszálta a Brickleberry-t, így nem lesz 3. etapja.
 • Courtney Henggeler és Amy Hill vendégszereplője lesz a Mom 2×14-es részének.
 • Dan Hedaya megy a Blue Bloods 5×15-be vendégnek.

Kommentáld!

Fargo – Pilot

 
Beküldte: tess 2015 January 27, 21:03-kor a(z) Fargo,Pilot témába.

Ha minden igaz, holnap a hazai AMC-re megérkezik a sorozat, ami adaptáció is meg nem is. Amihez köze van a Coen fivéreknek meg nem is. Ráadásul a pilot-ja önmagában egy tv filmmel is felér meg nem is. Ami viszont biztos, hogy letagadhatatlan az FX-es minőségi kvóta, habár a nagyközönség véleményem szerint nem kapott rá olyan intenzitással, mint a nagy riválisként aposztrofált True Detective-re. Lett is randa adok-kapok a fanboy érában a díjszezon közepén, amikor az erősen Coen-i áthajlásokkal operáló „limited series” annak rendje és módja szerint tarolt. De még mit vár az ember egy többszörösen Oscar-díjra jelölt klasszikus tv-s adaptálásától?

Lester Nygaard (Martin Freeman) született vesztes, és mint olyan ezzel cirka 40 év alatt sem volt képes megbirkózni. A felesége totálisan semmibe veszi, a testvére lenézi, a munkájában sem különösen remekel és persze az egykori nemezisei még most is orrvérzésig szívatják. Addig, amíg egy ilyen orrvérzés és egy ajándék dobozos üdítő össze nem boronálja Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) hallgatag, ám roppant őszinte karakterével.

fargo-pilot-a

Mindjárt az elején szögezzük le, Noah Hawley az életben nem emelkedik Coen-i írói magasságokba, de lelkesen eltipródik a fivérek örökségén. Ilyes folytán a cold open pofátlanul hajaz az egykori klasszikus nyitányára, akárcsak a jellegzetes atmoszférateremtés, az idealizált kisvárosi miliő és a zene… Igen, a zene még mindig telitalálat! Csakhogy az ominózus kórházjelent végére magára talál a script, beérik a lelkes alapozás és hirtelen egy merőben más alternatíva részesei leszünk. Mint, ahogy azt egykoron John Landgraf már jó előre beharangozta: a Fargo féle életérzés örök, minden más változik. FX sorozat lévén a történetvezetés magával ragadó, kellemesen vegyíti a kisvárosi krimi és a koherens kamaradráma ismert jegyeit. Ráadásul a nagy előd jellegzetesen komor és olykor kissé morbid, ám annál realisztikusabb fekete humorát sem nélkülözi. Néhol persze darabos és zavaros, de ez cseppet se szegje a kedvünk, Nawley okkal tévedt be az alapozás ezen krónikus zsákutcájába. A szálak ugyanis nem feltétlenül ott és akkor érnek össze (ha persze összeérnek), amikor azt a néző szeretné. Ez a kiszámíthatatlanság és a döntések valódi súlya az, ami döbbenetesen fajsúlyos, olykor egyenesen nyomasztó életszagú feszültséggel tölti meg a képernyőt.

Your problem is you spent your whole life thinking there are rules. There aren’t. We used to be gorillas. All we had is what we could take and defend. The truth is you’re more of a man today than you were yesterday.

És ha már kiszámíthatatlanság, akkor karakterek. Ironikus, de pont ennek nincs a plot és a látottak alapján semmi létjogosultsága, lévén a karakterek finoman szólva is alaposan túlírtak. Ez persze abszolút szándékos húzás, mint ahogy a tipizálás erőteljes bűvköre, amivel kvázi Coen-i karaktereket sikerült abszolválni a képernyőre. Bizony, itt egytől egyig mindenki szerethető, habár a maga módján defektes. Ehhez rögvest vegyük hozzá a brutálisan mély, ám mégis közhelyes monológokat és hirtelen valami egészen üde formulát kapunk. A Fargo egyszerre képes elborzasztani valamint megmosolyogtatni, miközben szinte semmi újat nem mutat. Persze Billy Bob Thornton lebilincselő karaktere és Martin Freeman esetlensége nélkül lehet, ez cseppet sem lenne ennyire evidens. Mint ahogy a téli Minnesota-i táj, a fülbemászó dallam, avagy eme abszurd, de mégis sorsszerű megvilágosodás nélkül sem.

fargo-pilot-b

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Plakátba zárva: Battle Creek

 
Beküldte: tess 2015 January 27, 18:19-kor a(z) Vizuális egyveleg témába.

Not all cops are buddies.

Mibe, hogy a CBS meg úgy általánosságba az egész network éra le sem szarta volna a Battle Creek-et, ha az nem Vince Gilligan műve? Ja bocs, leszarták, merthogy Gilligan a script első változatát már bő 10 éve elkészítette csakhogy akkor még a kutyát nem érdekelte a dolog. Sőt, egyes pletykák szerint a plot már a The X-Files írószobájában körvonalazódott. Aztán egyszer csak jött a Breaking Bad és a feltörekvő AMC a többi meg mint ismeretes már történelem.

Csakhogy a CBS is részese akart lenni ennek a történelemnek, így szépen leporolták a sokáig csak a fiók mélyén kallódó script-et, hátha Gilligan és a kreatív társul mellészegődött David Shore újfent valami kultikus darabba örvendeztet meg minket. Hmm… bocsássátok meg ha kissé szkeptikus vagyok, holott a készítői pedigré erre abszolút nem adna semminemű okot.

battle-creek-poster

Kommentáld!

12 Monkeys – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 26, 23:49-kor a(z) 12 Monkeys,Pilot témába.

Bátran kijelenthetjük, hogy a Syfy kezd hű lenni a nevére. Végre elérkeztünk ahhoz az időszakhoz, amikor öröm pillantást vetni a kínálatára, ahol nem csak az átvett produkciók kapnak helyet, hanem számtalan újdonság. Januárban a Helix visszatérése mellett (amit nyugodtan lehet kezdőknek is megtekinteni, mivel egy teljesen új történetet tárnak elénk) bemutatkozott a 12 Monkeys, melynek címe ismerős lehet. Jogosan, hiszen 1995-ben Brad Pitt és Bruce Willis szereplésével kaptunk egy pörgős akciófilmet, melyben a sci-fi rajongók nagy örömüket lelték. 2014-ben Terry Matalas és Travis Fickett vállalkozott arra, hogy az amúgy 1962-es rövidfilmet új köntösbe tálalják, némileg másképp, de a veleje ugyanaz legyen.

12.Monkeys.S01E01.HDTV.x264-KILLERS.mp4_002279860

2043-ban járunk, amikor a Föld lakosságának túlnyomó többsége, több mint 7 milliárd ember egy járványnak köszönhetően kiirtódik. Az anarchia, a fejetlenség lesz jellemző a Földre, azonban tudósok egy csapata megpróbálja a katasztrófa bekövetkeztét még csírájában elfojtani, melynek hatására James Cole (Aaron Stanford) valahogyan visszakerül a mi időnkbe, ahol egy briliáns virusológust kell az oldalára állítania, illetve megtalálnia egy rejtélyes embert, aki várhatóan közrejátszott abban, hogy a katasztrófa bekövetkezzen.

A pilotban Cole és Cassandra (Amanda Schull) megismerkedésére kerül sor, illetve egy küldetés teljesítésére helyeződik a fókusz, amit akár el is nyújthatnának, de az írók ennél ravaszabbak. Már azt hihetnénk, hogy minden szép és jó lesz, azonban egy fontos tényezőről csak futva írtam, ami nem más, mint az időutazás. Ez számos érdekes szituációt szül(het) és amivel istenigazán sikerült lenyűgözniük, az az időparadoxonnak a kiemelése, ami elméleti síkon tényleg létezhet. Ok-okozati összefüggésekre ilyen téren nagyon oda kell majd figyelniük a készítőknek, de látván a pilotot, ez is egy legalább 2-3 évadra belőtt sorozatnak ígérkezik.

12.Monkeys.S01E01.HDTV.x264-KILLERS.mp4_001625165

Teljesen szűzen vágtam bele a 12 Monkeys-ba, bár azt nem merném leírni, hogy nem láttam a mozifilmet, mert még az ellenkezője is előfordulhat, csak éppen annyira régen volt, hogy kikopott az emlékeim közül. Eleve sokan azt mondják, nem alapfeltétele egyik a másiknak, úgy is bátran bele lehet csapni, így azt is tettem. Az írók egyből a sűrűjébe csapnak, nem hagynak időt a környezettel való szimpatizálásra, helyette kapjuk a képünkbe a sok infót, ami talán túlságosan is sok, mert a fura vágás mód miatt csak a rész felére fog összeállni, mit is kaptunk az első felében.

Nem kétséges, hogy két tényező zavarhatja az ember szemét. Az első a castingban rejlik, hiszen a két főszereplő egyáltalán nem jó párost alkot. Állandó jelleggel gagyi B-kategória hatást tápláltak belém. Túljátszott jelenetekkel dolgoztak, amivel kiölték az izgalom velejét. Másrészről, Aaron Stanford a lehető legunszimpatikusabb színész, akivel csak dolgozhatnak. Azt is nehezen nyeltem le, hogy Zeljko Ivanek-et gonosztevőnek adták el. Karakterére ez az egyetlen jelző nem volt egyedül jellemző, nehezen néztem ki belőle, hogy majd ő lesz az, aki… na nem folyok bele, mert még véletlenül spoilert közlők. A másik problémás részleg a CGI-nál jelentkezik. Néha elszálltak a vizuális trükkmesterek. Túlragozták azt is, ahol az egyszerűség nagyobb erény lett volna. Gondolok itt arra a jelenetre, amikor Cole egymás mellé teszi a két órát.

A leghibátlanabb munkák között a fényképezést és az operatőrök munkáját emelném ki. Mindkettő nagyon átgondolt, látszik, hogy némi szakértelem is társul a munka mellé. Kreatívan használják a kamera elhelyezést, amivel a beltéri helységekből a legtöbbet tudják mutatni. A kedvenc jeleneteim egyik, amikor az órás jelenetet követően kitakarják a fallal a kép egyik felét, mint ha a főszereplő szeméből látnánk a történéseket. Hangvilágra se tudok túlságosan sok rosszat írni, mert kirívó hülyeséget nem véltem felfedezni.

12.Monkeys.S01E01.HDTV.x264-KILLERS.mp4_002412952

A minőség alápontozását azzal is betudom, hogy Amanda Schull-ban mindig az Arrow-os Felicity karaktert pillantom meg, amikor felveszi a bájos szemüvegét. Tudom, ez olyan dolog, amiért igazán nem kellene pontot levonnom, de lefogok, mert ezzel is arra akarnak rájátszani az írók, hogy közelebb hozzák a karaktert egy már meglévővel. Aztán lehet, hogy nincs is így, de ekkora hasonlóságot nem tudok betudni véletlennek.

Összességében a 12 Monkeys egy nézhető sci-fire sikeredett. Se nem túl jóra, se nem túl rosszra. Behúzták a kezdésnél az aranyközéputat, aztán a végére odapakoltak egy eléggé betegnek tűnő cliffhangert, hogy aki hezitált a rész alatt a folytatás mellett annak is egyértelmű legyen, miként kell dönteni felőle. Biztosan 3 részig nézője maradok, kíváncsi vagyok arra, hogyan szórják a nézőnek a morzsákat, hogyan áll össze az egész teljes egésszé. Bátran kihangsúlyozhatjuk az által, hogy három idősíkban játszódnak az események még érdekes is lehet és talán a kiszámíthatóság, mint zavaró tényező is eltűnhet az összképből.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats