Plakátba zárva: Tell Me a Story

 
Beküldte: Kanyecc 2018 October 31, 18:45-kor a(z) Vizuális egyveleg témába.

Az HBO minapi sajtóközleménye hamar eldöntötte, hogy melyik sorozattal kell foglalmoznom a plakát rovatunk kapcsán. Aki olvas minket a közösségi hálón, annak nem fogok újat mondani a Tell Me a Story hazai stream oldalas premierjével, melynek jogait az HBO GO kaparintotta meg. Mit jelent ez? Hát csak annyit, hogy november 8-án felkerül a műsortárukba, ahol feliratosan majd lehet fogyasztani a részeit heti rendszerességgel. A magyar címéről se feledkezzünk el, ami a Mondj egy mesét lett.

A tízrészes széria a világ legkedveltebb meséinek újraértelmezett pszichothriller változata. A sorozat New Yorkban játszódik napjainkban és olyan meséket fűz össze, mint a Három kismalac, Piroska és a farkas, Jancsi és Juliska. Felforgató mesék szerelemről, veszteségről, kapzsiságról, bosszúról és gyilkosságról. Főszereplői között: Billy Magnussen, Kim Cattrall, Danielle Campbell, Paul Wesley és James Wolk. A tévés premierje HBO3-on lesz, de egyelőre csak egy nagyábóli januárt tudunk mellé társítani, ami még formálódhat.

Kommentáld!

November végétől kapható az Éjvadászok

 
Beküldte: Kanyecc 2018 October 31, 10:05-kor a(z) könyv témába.

Mióta hanyatlik a hazai sorozatos DVD-piac, azóta nagyobb odafigyeléssel követem a hozzánk kapcsolódó könyv megjelenéseket. Általánosságban kijelenthetem, hogy kéthavonta érkezik valami számunkra – legyen az képregény, novella vagy regény formájában. Árazásban nagyjából ugyanott vagyunk, de itt szó sincs minőségromlásról, hiszen a tartalmat magunk képzelhetjük el, míg a lemezeknél tartanunk kell a lépést a javulással, már ha ezt fontosnak tartjuk. (Bár nem hiszem, hogy itthon mostanság 4K Ultra HD-ban kiadnak sorozatot.)

Novemberben két könyves megjelenésre is felfigyeltem. Az egyik lenne George R.R. Martin által megálmodott Nightflyers, avagy magyar fordításban Éjvadászok(A másikról külön poszt lesz, de szintén az íróhoz kapcsolódik.) Nem mai műről van szó! Az 1980-ban írt, Locus- és Seiun-díjakkal kitüntetett, és Hugo-díjra jelölt kisregény Martin egyik legjobb tudományos-fantasztikus története. Sokan csak úgy emlegetik, hogy a “Psycho az űrben“. A külföldi Syfy tévécsatorna rendelte be a 10 részes feldolgozását a novellának, amit decemberben event formájában elénk is tálal. A történetéről másolnám a hivatalos leírást:

Az Éjvadász nevű űrhajó különleges küldetést teljesít. A volkrin nevű idegen fajt keresi, ami a korai legendák és feljegyzések alapján az egyik legrégebbi értelmes faj a világűrben, azonban még senki nem találkozott velük. Most azonban a hajó kis felfedezőcsapata biztos nyomra akadt: egy volkrin hajó helyzetéről szereztek tudomást, és kitartóan tartanak felé, át a sötét örvényeken, az ürességen és a végtelen némaságon. Az útjuk hosszú és mindentől elszigetelt, ráadásul idővel furcsa dolgok és megmagyarázhatatlan halálesetek történnek. A legénység tagjai paranoiával átszőtt, kétségbeesett nyomozásba kezdenek, mielőtt felőrölné őket a totális őrület.

Terjedelmét tekintve ugye kisregényről van szó, így a november 30-ra kiírt kiadástartalmazni fog még mást is, pontosabban ezeket a szintén rövidebb műveit az írónak:

– A Greywater-állomás személyzete (Men Of Greywater Station)
– Éjvadászok (Nightflyers)
– Csillaglány (Starlady)
– Az üvegvirág (The Glass Flower)
– A Féreg Házában (In The House Of The Worm)
– Sötét, sötét alagutakban (Dark, Dark Were The Tunnels)

Az előrendelési időszakban a kiadó, azaz az Agave oldalán 35%-kal tudjátok olcsóbban beszerezni, így 2.457 Ft-ban megáll a kiadásunk, ami szerintem eléggé baráti ár. Cserében 304 oldalon keresztül kapjuk a tartalmat: Török Krisztina, Farkas Veronika, Galamb Zoltán, Benkő Ferenc és Kiskádár Tamás fordításában. Jah, és keménytáblás kötéssel ékeskedik.

Mutatnám végezetül a borítóját:

(A tovább mögött bele is olvashattok az első oldalaiba.)

Tovább…

Kommentáld!

Hírmorzsák

 
Beküldte: Kanyecc 2018 October 30, 14:48-kor a(z) Hírek témába.

 • December 20-án kapjuk meg a Timeless kétórás lezáró filmjét, azaz tartotta a szavát a csatorna és még karácsony előtt kedveskedik a rajongóinak.
 • Az ABC bekért még egy epizódot a The Conners-höz.
 • Netflix elkaszálta az American Vandel-t a 2. évadját követően.
 • Január 11-én folytatódik a Netflix-en a Friends from College a 2. etapjával. 8 epizódot kapunk, melyben vendégszereplőként feltűnik: Billy Eichner (Felix) és Sarah Chalke (Merrill).
 • Az EW.com csinált egy listát a Netflix-en futott Marvel-sorozatok évadjáról. Itt lehet megtekinteni az álláspontjukat. Érdekességképpen emelném ki, hogy meglepetésre nem a Daredevil uralja a trónt, amin váratlanul ért speciel.
 • Január 16-án rajtol a Syfy műsorán a Deadly Class 1. évadja.
 • Január 3-án starol a Fox-on a Gotham 5. és egyben utolsó évadja, melynek fő gonosza Bane lesz. A csatorna megtoldotta az epizódszámát az etapnak, hogy végeredményben kijöjjön a 100 rész, így 12-t számlálunk. Alcíme tekintetében: a Gotham: Legend of the Dark Night-ot kapja a történetciklus.
 • Jövő nyáron is visszatér az America’s Got Talent. A reality készítői a 14. etapra az alábbi helyeken tartanak majd meghallgatásokat: New York, Detroit, Knoxville, Tampa, Charlotte, San Antonio és Los Angeles.
 • Kalsey Grammer főszereplője lesz a Fox-ra készülő ügyvédi drámának, a Proven Innocent-nek. Febuár 15-én kapjuk meg.
 • November 28-án tér vissza a 2. évadjával a Bargain Mansions DIY műsorára.
 • Nem hinném, hogy nagy közönsége van itthon a The Profit című CNBC-s reality-nek, de, aki még is várná a folytatását, azon felé jelezném, hogy december 4-ig kell mindössze böjtölniük. 12 részt kapunk újfent.
 • Az ABC berendelte az America’s Funniest Home Videos 30. és 31. évadját.
 • Manifest készítői elárulták, hogy 6 évadot terveznek a sorozatból – persze ehhez kell a csatorna részéről a berendelés is, lde amúgy Live+3-ban nagy szép növekedéseket hoznak a heti részei. Kérdés, hogy mi lesz a mérvadó?!
 • Cosmos: Possible World címmel a Nat Geo és a Fox műsorára jövő tavasszal érkezik a sorozat 3. szeriája. Március 4-én lesz a hivatalos premierje, 13 részt kapunk újfent.
 • Az NBC elkaszálta a Megyn Kelly Today címre hallgató talkshowját.
 • CBS All Access zöld utat adott a Strange Angel 2. etapjának.
 • Amerikában a Paramount Channel vállalkozott a feladatra, hogy megmutatja az ottlakó nézőknek a Heathers című sorozatot, azonban a premier kicsit akadozó, ugyanis lövöldözés miatt a heti rész nem került adásba. Termeszetesen a VOD kínálatában ott van, pótolható, de akkor is.
 • December 2-án lesz a premierje a Maine Cabin Masters 3. etapjának a DIY műsorán.
 • Ahogy minden esztendőben, úgy most se maradunk CMA Country Christmas nélkül, ami december 10-én kerül képernyőre. A házigazda: Reba McEntire lesz. A gálán látható lesz: Tony Bennett, Dan + Shay, Brett Eldredge, Amy Grant, Diana Krall, Dustin Lynch, Martina McBride, Old Dominion, Brad Paisley, Michael W. Smith, Lindsey Stirling, The Isaacs és Brett Young.

Kommentáld!

Plakátba zárva: Origin

 
Beküldte: Kanyecc 2018 October 28, 17:39-kor a(z) Vizuális egyveleg témába.

Nem egyszerű az ember élete, ha egy populáris címről akarja kideríteni, hogy mi is van mögötte. Az Origin-nel legkorábban a Comic Con alkalmával találkozhattunk, ahol bemutatták a legelső ajánlóját. (Itt pótolható, ha kimaradt volna!) A Youtube Red-re, vagy amit már Youtube Originals-nak emlegetnek érkezik november 14-én. Témában a sci-fi és a thriller vonalat fogja erősíteni. A történet középpontjában: néhány idegen áll, akik egy űrhajón vannak összezárva – miközben egy távoli bolygóra tartanak. Az első két részét Paul W. S. Anderson rendezte. A szereplők sorában: Fraser James, Madalyn Horcher, Natalia Tena, Nora Arnezeder, Philipp Christopher, Sen Mitsuji, Siobhán Cullen és Tom Felton. Kezdésképp 10 részt jön.

A new life.
If you Live.”

Kommentáld!

Showder Klub – A 22. évad első 3 része

 
Beküldte: Kanyecc 2018 October 28, 17:09-kor a(z) kritika,Showder Klub témába.

Számomra a Showder Klub nagyjából ugyanaz, mint a South Park vagy a Family Guy: ha rossz, ha jó, akkor is minden részét bepróbálom! Nem változott semmi ilyen téren az elmúlt 10 év alatt. Az RTL Klub egykori stand-up műsora robog tovább az RTL II-n, és tényleg csak remélni tudom, hogy sose fogok olyan hírt közzétenni, hogy elkaszálásra került. Sok minden változott a kezdetekhez képest, hiszen akkor még országos tévén élvezhettük a részeit, míg mostanra már csak kábeles premierre futja – mert ott nagyjából mindegy miként teljesít a 22 órás timeslotjában(Azt azért hozzátenném, hogy a 21. évad – ha jól dereng – ismétlés formájában az RTL Klub-on is lefutott, hogy lesz-e hasonló megmozdulás idén ősszel, arról egyelőre nincs információ.)

„- Rágós lett a farmerem, mit csináljak vele?
– Főzzed még egy kicsit!”
 – Bellus István

Amit már az első percekben felfedezhettünk, hogy kulturáltabb formát kapott az aktuális részekben szereplő stand-up-osok névlistája. Egyrészről kapjuk a szöveget, miszerint „ma este a klubban” (talán itt utalnak az RTL Klub-ra is?!) feltűnik X.Y., másrészről ez a 3D-s kameramozgással és némi karakterjelzővel illetett bemutatás nagyon adja. (Jár a virtuális pacsi!) Harmadrészt eléggé színesre, és az adott személyhez illőbb hátteret kapunk, ami azért jóval modernebb, valamint komolyabb, mint az egykori rajzolt tepsi kergeti a grillcsirke projekt – amivel alapvetően nem volt semmi bajom, de minőségben ez mégis sokkal látványosabb, tiszteletet követelőbb. Nekem az a fajta stílus kicsit azt mondatta, mint ha a Comedy Central bugyuta stílusa bejött volna a készítőknek és mindenáron szerepeltetni akarták maguknál.

Továbbra is tetszik az a fajta szerkesztés mód, hogy a nagyobb nevek a házigazdák. Nyilván, egy újonc zöldfülűvel besülne a műsor, mert egy vadidegen ember stand-up-jára még én se vennék jegyet úgy, hogy fogalmam sincs, milyen stílusban nyomja. Az évadpremierben a stafétabotot Orosz György kapta, majd a folytatásban Bellus Istán és Kiss Ádám. Érdekes, hogy utóbbit minden az évad közepére ütemezik. Nem merik az elején bedobni, ő amolyan aduász, amit akkor kell kijátszani, ha kicsit feljebb akarjuk íveltetni a nézőszámot. Egyébként a Kiss Ádámos adások minősége mindig magasabb, mint a többieké, de lehet csak azért, mert nálam is nagykedvencről beszélhetek személyében és ez a tudat alapból felértékel mindenkit!

„Kevés volt, mint messenger üzenetben az ékezet” – Ács Fruzsina

Ez amúgy hazugság, ezért kezdeném magyarosan hátulról, avagy inkább a 22×03-as résszel, ahol Ács Fruzsina poénjait nagyon bírtam. Kevés a stand-up műfajt ápoló hölgy, azonban, akik jelen vannak, azok tényleg erősítik a „klubbot”. A poénjain dőltem a röhögéstől. Szeretem, mikor testi adottságira hegyezi ki a humorbombonokat, de Gömbinél sincs ez másképp. Nah, meg ott van Tóth Edu, aki dadogásával emelte a színvonalat, illetve fülig érő mosolyával (és vicces sapkájával). Nála a feleséges poénok vitték a prímet. Az epizódban még Janklovics Péter is feltűnt, de még szerencse, hogy vele kezdték az epizódot, mert nálam a „nagyon nem” kategóriát erősíti.

A 22×02-nél Csenki Attila obégatós stílusa kicsit kiverte a biztosítékot. Szokjam meg, ne kritizáljam, tudom, de akkor is, hiába jók a poénjai, ezzel nálam nem nyerő. Szerencsére az őt követő Musimbe Dávid Dennis megtörte a jeget, mert manapság az „migránsnak” kinéző stand-up fellépőket szerintem komálják a magyarok. Én is így vagyok vele! Alapvetően annyi társadalmi nézetet/tévhitet/stb.-t tudnak viccé formálni, hogy akár önálló estet is tarthatnának. Itt csapnék át a 22×01-re, ahol pedig Al-gharati Magyed produkált hasonló minőségnövekedést a rész alatt. Visszakanyarodva… kaptunk még egy Hajnóczy Somat, akinél a kiégés szagát kezdtem el érezni.

Az évadnyitóhoz képest a folytatás jobb minőséget tett le az asztalra – és ezt most nem azért írom, mert a legelső fellépő Trabarna volt, akivel bármikor ki tudnának üldözni a világból, hanem, mert a poénok erősebbre sikeredtek. Azért a legtöbb humorista próbálta kiemelni az éppen aktuális dolgokat, amiket mindenki úgy is tud – gondolok itt a Kőbányai szopófantomra. Most nincs meg fejbe, de kettőnél biztosan hallhattuk, de lehet megvan az három is. Ezzel szemben Dennis és Magyed egyedi tartalmakat gyártott, amiért külön jár a pacsi, és simán amondó vagyok, hogy kezdjenek el önálló estben gondolkodni, mert látom a tehetséget bennük.

Látszik az is, hogy a fellépők próbálnak minél többet improvizálni, mellyel színesítheti előadásukat. Ergo, bevonják a közönséget is az éppen aktuális poénjuk előtt, alatt.

Összességében nem tudok rosszat írni a Showder Klub-ról. Hogy mikor élte fénykorát azt nehéz lenne megállapítani, viszont jó látni, hogy akadnak kevésbé ismert trónkövetelők, akik felnőhetnek a nagyok szintjére. Csak hogy példát mondjak, Ács Fruzsina bőven ott van Kormos Anett szintjén. Egyébként, ha a készítőknek lenne elég vér a pucájában (úgy se lesz!), simán egy női előadókra orientált résszel előrukkolhatnának, mert olyannal szerintem még egyetlen műsor sem állt elő. Biztosan kevesebb nézőt mozgatnának meg, de jó lenne látni, hogy a jelenkorban a hölgyek is képesek hasonló minőséget az asztalra pakolni, nem pedig csak a pasik.

A folytatásban, azaz a 22×04-ben: Elek Péter, a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Hajdú Balázs lesz a fellépő, míg Ráskó Eszter a házigazda; a 22×05-nél pedig Csenki Attila, Szobácsi Gergely és Szabó Balázs Máté kaphatja meg a színpadot Dombóvári István felkonfjával.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Titans – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2018 October 28, 16:12-kor a(z) Pilot témába.

2018 szeptemberében újabb stream szolgáltató csatlakozott a Peak TV korszakához. A DC Universe arra hivatott, hogy a DC képregény-világának főhőseit egy helyre terelje és a rajongókat kiszolgálja. Aki Batmant akarna nézni, az ne keressen más oldalt, itt megtalálja a hozzákapcsolódó tartalmakat – legalábbis ez a céljuk, azonban még nagyon az elején van a projekt, de majd 1 év múlva biztosan jó lesz a videótárukban böngészni. Természetesen, a meglévő kínálat mellé újdonságok is kellenek, hogy az előfizetői létszám könnyebben dagadjon. Rendeltek is be kicsiknek és nagyoknak, melynek az első hírnőke a Titans lett. Gondolom, most sokaknak a Tini Titánok jutnak az eszükbe, azonban nincs ott a címben a “tini” szócska, így a hangvételt is bátrabban társítsátok a felnőtt korosztályhoz.

A történetében: Dick Grayson-t ismerhetjük meg először, aki Gotham-et (és Batman-t)maga mögött hagyva Detroitba költözik, hogy ott élje hétköznapi életét. Megtudhatjuk, hogy tulajdonképp elmenekül, mert kezdte felőrölni az, ami ott folyt, na meg a Denevérember. A rendőrség kötelékében tartja fenn a rendet, de itt is kénytelen szabadidejében elővenni képességeit, hogy azokat a rosszfiúkat megleckéztesse, akikhez már a törvény keze már nem érhet el.

A sztorira nem lehet panasz, mert a három főbb karakter, akiket a pilotban megismerünk, története egymásba fonódik. Rachael Roth – akiben valami nagyon sötét lakozik, illetve álmában újra és újra megéli Dick családjának tragikus halálát – szála akkor fonódik össze Dick-ével, amikor a városba menekül, miután valósnak vélt nevelőanyját egy bérgyilkos kivégzi. Szerencséjére neki a szökés összejött, a sors pedig összehozta rendőrünkkel. Van még egy fura amnéziában szenvedő nőnk, aki szintén a lányt keresi, csak éppen Ausztriában. Miért ott? Fogalmam sincs, de számomra ő az, akinél a legjobban éreztem, hogy a Titans valóban egy vicces, ám jópofa sötét vonalat akar képviselni.

“Fuck Batman”

Gondolom, mindenkinek megvolt az előzetesének legjellegzetesebb beszólása, amit nehéz kiverni az ember fejéből, hiszen, ha felidézem a csekély képregénytudásom, akkor az ugrik be, hogy Batman és Robin haverok, és mindketten egy jobb világért harcolnak, olykor közösen. (Ők egymással pacsiznak, nem?!) Na, de miért haragszik ennyire Robin a “társára”? Választ kapunk, nyugi, és az a jelenet, amibe beleágyazzák ezt a “hét idézetét”, szerintem szövegileg parádésra sikerült. Az, amit ott Dick verbális kap, komolyan… szakadtam a röhögéstől, mert karaktert ennyire megszégyeníteni helyzetelőnyben nem lehet, de az íróknak sikerült, és jár a pacsi neki, mert tuti még hónapokig nem kopik ki az emlékemből.

Sötét tónust ígértek a készítők, amivel lehet vitatkozni. Mit tekintsünk annak? Azt, hogy törnek a csontok, pofásra lettek megoldva a verekedős jelenet; vagy inkább azt, hogy az események inkább az este leple alatt zajlanak? Nem éreztem annyira nyomottnak a hangulatot Detroitban. Csak középszerűen átlagosnak. Mindenhol vannak “keményebb környékek”, itt Budapesten elég csak a Hős utcába ellátogatni, ha valaki sötét tónust akar élőben. Azt veszélyesebbnek is vélem, mint azt, amit a Titansban láttam. Próbálkozásnak se volt annyira jó, ennél azért többre lenne szükségünk. (Utoljára A sötét lovag trilógia zárórészénél, mikor Bane elfoglalja a várost, Batman pedig felszívódik éreztem igazi sötét, kilátástalan helyzetet, de annak már 6 éve.)

Sose hittem volna azonban, hogy a megnézését követően az NBC egykori nagykedvence, a Heroes ugrik majd be. Ott is a pilotban viszonylag több karaktert mutattak be, akiket érdekes szálakon indítottak el. Nem volt nagy mondanivalója az egésznek, mégis éheztem a folytatásra; ez az érzés most is jelen volt, ami azért lepett meg, mert alapvetően tényleg nem lehet áradozni a sorozatról, hogy mennyire jó lett – DE félre se értsetek, hiszen annyira rossznak se tartanám, inkább csak középszerűnek, amolyan tapogatós első próbálkozásnak. Ezzel csak az a bajom, hogyha már egyedi tartalmakat akarnak viszontlátni, akkor célozzunk be egy olyan közönséget, akiknek az igényét ki is szolgáltatjuk. Gondolok most arra, hogy hiába akar sötét tónust az asztalra tenni a készítőgárda, azzal fiatal előfizetőket vesztene, hiszen a korosztály riasztó tud lenni a szülőknél, akik pedig a gyermeküktől az efféle erőszakot távol akarják tartani. Kicsit azt érzem, hogy a Netflix után loholnak, de akkor szabadsággal nem rendelkeznek.

A karakterek jelleme jól lett megírva. Személyes kedvencem az ausztriai szállal induló amnéziás nő, aki egyből belopta magát a szívembe. Nincs mese, nálam ő lesz a favorit. Értelmetlen karakter feltűnést is láthattunk a kezdésben, hiszen az írók úgy vélték, hogy mindenképpen teret kell adni a „negyedik” főhősnek is, akinek az a képessége, hogy állatokká tud átalakulni. Be is dobnak neki egy vicces jelenetet, ami inkább kínosra sikeredett. Most komolyan?! …így nem lehet egy epizódot lezárni, ha pedig ezt akarták a cliffhangernek behúzni, akkor vonuljanak el egy üres szobába és gondolkodjanak el, mekkora hülyeséget csináltak.

Látomás vs flashback. Egy kiváló ütköztetés, ami ott van a szerkezetében. Mint azt fentebb írtam, Dick családjának elvesztését az egyik karakter álmából tudhatjuk meg, nem pedig visszaemlékezésből. Nekem ez a húzás bejött. Manapság a flashback szónak nincs akkora ereje, viszont nekik sikerült új köntösbe öltöztetniük a jelenséget, mégis csak ugyanarról van szó, csak éppen más tálásban.

Nyilván már kinn van a következő 2 része is a sorozatnak, így nem feszegetném azt, hogy merre akar tovább haladni, az amit viszont láthattunk a pilotban elmegy egy közepesnek, amire szívesen figyel oda az ember. Lehet, hogy a nosztalgia beszél belőlem, mégis csak felidézték a Heroes-t, ami tényleg nagy kedvenc volt a kétezres évek közepéről.

Utószóként még annyit fűznék hozzá, hogy a zenével nagyon jól bántak. Amikor a jelenet megkövetelte, hozták az izgalmat pumpáló dallamokat, amikor meg nyugodtság kellett (volt olyan egyáltalán?), akkor meg azt. Lényeg, hogy nincs ez elrontva, csak kicsit becsapva érzem magam, mert mást ígértek és mást tálaltak elém. Sötét tónus ide vagy oda, nézzenek horrorfilmeket, és lessenek el azokból fortélyokat.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats