Crisis – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2014 March 24, 18:23-kor a(z) Crisis,Pilot témába.

„Something in your book for that?”

Muszáj ezzel az idézettel kezdenem a Crisis kritikám, mert ugyanezt a kérdést fel lehetne tenni a Rand Ravich-nek is. Gondolom leszűrte mindenki, miért így vágtam bele az írásba?! Az NBC helyében kivártam volna a nyarat, mert talán egy Under the Dome ellen nem lenne annyira parás a helyzet. A pilot rádöbbentett, hogy 2014-ben egyáltalán nincs keresnivalója az emberrablós koncepcióknak a műsorpalettán. Egyszerűen eljárt felette az idő, az nézők szervezete nincs ráhangolódva az ilyen műdrámára. A Hostages se cáfolta meg kijelentésem, a Crisis mégannyira se fogja. Attól még érdemes egy kósza lehetőséget adni neki, mert lenne benne potencia, de valamiért mégis elúszik az egész a francba.

A történet ott kezdődik, hogy egy rakat milliomos és milliárdos palántája elruccan kirándulni. Az iskolabuszt eltérítik, a gyerekeket elrabolják, az FBI és egy ex-CIA-s FBI-os pedig belefog a nyomozásba, hogy kiderítsék: mik a követelések, hol vannak fogságban, hogyan szabadíthatják ki őket. Mint az lenni szokott: semmi/senki sem az, aminek/akinek látszik. Ezt a körmönfont húzást vették az írók alapul, hogy jól ledöbbentsék a nézőket – abból is a butább fajtákat, akik elhiszik, hogy minden rózsaszín és jó.

A sztorihoz sok mindent nem tudok hozzászólni. Két átívelő szál kapott helyet. Az első a gyerekek felkutatására, megmentésére fókuszál. A második a nyomozásra, azon belül is egy elhidegült testvérpárra, ugyanis egyik oldalán egy nyomozó, másikon egy aggódó anyuka kap helyet, akik egy családfőtől származnak, csak a múltban történt valami, amitől útjaik elágaztak. Az a baj, hogy a kettő közül egyik se túlzottan tud lekötni. Minimális pluszt az emberrablók adnak, az előregondolkodott látásmódjuk, hogy szinte minden jövőben történő eseményre megvan a főemberünknek a terve, innen jön a fenti idézet, hiszen egy füzetbe írta ezeket és ha sikerrel jártak, jöhet a jól megérdemelt áthúzás.

Oké, dobálhatjátok felém a védőbeszédeket, hiszen ez egy pilot: Mit is várok tőle? – az alapozást megkaptuk, a szereplők bemutatásra kerültek, a bonyodalom kibontakozott, a dráma műiesedett. Adott mindaz, amit egy kezdő epizódnak tartalmazni kell. Igen ám, csak maga az a plusz nincs ott a felsoroltak között, amiért érdemes lenne folytatni. De legalább odafigyeltek a fiatalok moráljára, hiszen úgy viselkednek, mint akik pénzzel törlik a seggüket. El is hangzik párszor, hogy majd apuci jön a felmentő sereggel és megvédi őket. Na, nem erre gondoltam, hanem arra, hogy kvázi fegyelmezetten viselkednek, senki se akarja magát megöletni, kivárják a vásár napját, azaz szorult beléjük némi értelem, senki se akar hős lenni – egyelőre.

A legnagyobb problémát még is a főszereplő választásban látom. Rachael Taylor annyira hiteltelen karaktert formál meg. Inkább egy újonc FBI ügynöknőnek nézném, mint sem egy olyannak, aki érti a dolgát. Gondolom a Transformers-szel megalapozta anno 2007-ben a jövőjét, majd ment pár epizódra a Grey’s Anatomyba, onnan a Charlie’s Angels-be és végül a 666 Park Avenue-be, de utóbbi kettő hamar elvérzett. Itt se lesz másképp. Az X-Akták óta Gillian Anderson se találja a helyét a tévés szakmában. Talán egy kicsit a Hannibal-ban érzem úgy, hogy a ráírt karakter a megfelelő, de ott is kell azért Hannibal jelenléte, mert sokban hozzájárul a sokszínűségéhez. Végezetül Dermot Mulroney-t emelném ki, akit elküldenék a talshow világába vissza.

Felmerült egy másik kérdés a nézése közben: Hogyan tervezik a jövőjét? – Ha összejönne a 2. évados berendelés, akkor miként folytatnák. 2-3-4… szériás sorozat jövőképe egyáltalán nincs meg a koncepcióban. Ez az ellenszenv az emberrablós koncepciók ellen szól, (és a gagyi karakterek felé) mert az elmúlt 4 évben egyetlen olyant se kaptam, amire azt mondtam volna: ejha! A Hostages-t is erőltettem, az évad feléig kitartottam mellette, amelyet a készítők sok-sok klisével háláltak meg. Vajon egy kábeles adón kellene ezt az alműfajt erőltetni? – Elvileg azok megcsinálják a tutit, legalábbis nem egyszer leptek meg minket. A közel jövőben nincs kilátása, de másra nem tudok gondolni, mint egy minőségi kivitellel megszerettetni az emberrablást.

Összegezzünk, mert így is többet írtam róla, mint amennyit szerettem volna. A Crisis egy rész alatt leírta magát – a következő kettőben még bizonyíthat. A sztorimenet lomha, az írói minőség kritikán aluli, a szereplőválasztás a karakterekhez kiábrándító. Istenigazából már csak mazochizmusból fogom folytatni, mint a Hostages, hogy mit akarnak ebből kihozni, illetve lesz-e ez valaha jobb? Tippre, május végén örök búcsút veszünk tőle.

This entry has a rating of 1

free web stats