Plakátba zárva: Saint George

 
Beküldte: tess 2014 March 25, 9:49-kor a(z) Vizuális egyveleg témába.

Nagyon úgy fest az FX 10/90-es sitcom modellje szép lassan kezd bedőlni. A formátum lényege, hogy a csatorna bekér egy 10 részes „első évadot”, amit siker esetén rögvest megtoldanak +90 résszel. Azaz a produktum 100 részes lesz az opció végén, így pedig syndicate sugárzásra érett, ami mint ismeretes igen sok pénzzel jár. Emellett a modell roppant költséghatékony is, elvégre nincsenek az évadokat követő bértárgyalások, ráadásul a munkálatok is rohamléptekben haladhatnak. Az írók jó esetben dupla annyi scriptet szállítanak adott idő alatt, mint egyébként az szokás lenne, így természetesen a minőségi faktor sem feltétlenül túl magas. Ettől függetlenül a formátum mégis működik, elég csak megnézni Tyler Perry folyamatos ámokfutását a kábeles érában.

One man. Two worlds. Mas problemas.

Azonban nem is olyan rég, az FX csatornafőnöke John Landgraf is elkötelezte magát a 10/90-es modell mellett, melynek eredményeként a csatorna 3 komédiának ad ilyesformán esélyt a bizonyításra. 2012 nyarán futott be az első fecske, a Charlie Sheen nevével jegyzett Anger Management személyében. A botrányhős Sheen a premier alkalmával még sokakat érdekelt (5,47M), de a nézők az évad végére egész gyorsan ráuntak (1,98M) a komédiára. Ettől függetlenül a csatorna vezetősége bekérte a +90 részt, amit véleményem szerint azóta rendesen bánhatnak is. A nézettség folyamatosan csökken (7-800 000 néző körül mozog mostanság), valamint Sheen munkamorálja lassan kikezdi a forgatást. Ellenben Sheen neve még mindig érték a szakmában, plusz nemzetközi szinten a hírneve továbbra is töretlen, szóval a befektetés talán mégis megtérülni látszik.

Nem úgy a csatorna kettesszámú próbálkozása, a George Lopez nevével jegyzett Saint George, ami már a pilot-ot követően a klasszikus D.O.A. alapjegyeit mutatta. A koncepció szerint egy klasszikus családi multicam sitcom próbálkozással van dolgunk, amit Lopez főszereplése lévén latino közegbe helyeztek. Vagyis a bevett harsány karakterek, a teátrális jelenetek egész sora és az örök sztereotípiák már élből adottak. Akárcsak az erőltetett egysorosok, ami miatt huzamosabb időre elidegenültem a műfajtól. Az előzeteseket elnézve Lopez korrekt szereplőgárdát trombitált maga mellé, akik közül talán Danny Trejo-t és David Zayas-t kell mindenképpen kiemelnem. Ehhez mérten viszont sem a kritikai visszhang, sem a nézői elégedettség nem áll túl acélosan az eddig adásba került 3 részt követően.

  • 1×01 – 1,328M
  • 1×02 – 0,76M
  • 1×03 – 0,79M

Azaz a széria kb. most hozza azokat a számokat, amiket az Anger Management egy combos esést követően. A kérdés adott, hol fog végül stagnálni a Saint George és ez elégséges lesz Landgraf számára a +90 rész bekéréséhez? Tippre szerintem nem. Anno az Anger Management esetén kapkodott a csatorna, de legalább a korai kritikák relatíve tűrhetőek voltak, plusz ott volt a presztízs szerepe is. Ezzel szemben George Lopez széles körben annyira nem ismert név a szakmában, ráadásul a kritikusok is szanaszét szedték a produkciót.

Hmm… ehhez mérten nem nagyon irigylem Kelsey Grammer – Martin Lawrence páros által jegyzett 3. próbálkozást, ami állítólag még idén adásba kerül.


free web stats