Végre sorozat lesz a Powers-ből, avagy egy képregény adaptáció több éves kálváriája

 
Beküldte: tess 2014 March 26, 15:05-kor a(z) Hírek,képregény témába.

Szokás mondani, a jó munkához idő kell, a szarhoz meg még több, ami sajnos hatványozottan kezd igaz lenni Brian Michael Bendis kultikus képregényének a Powers-nek az adaptációja kapcsán. Konkrétan már ott tartunk, ha a tényleges produktum egyszer végre képernyőre kerül, akkor mindenidők egyik leghosszabb ideig előkészített sorozatáról beszélünk. No, de nézzük miről is van szó.

A történet 2000-ben kezdődött, amikor Brian Michael Bendis és Michael Avon Oeming megalkották anti-szuperhős képregény folyamukat a Powers­-t. A képregény egy olyan alternatív világban játszódik, ahol a mindennapi élet szerves részét képezik a szuperhősök, illetve azok őrült nemezisei a szuperbűnözök. Azonban a hangsúly mégsem rajtuk, hanem szuperhősök tevékenységét vizsgáló rendőrségi ügyosztály nyomozóin áll. A szokatlan témaválasztáson túl a körítés is igencsak egyedinek mondható, a procedural betétek mellett a crime noir vagy éppen a klasszikus superhero érára jellemző húzások békésen megférnek egymás mellett. Cseppet sem meglepő tehát, hogy a koncepció rövid időn belül sikeres lett. Ezt jól példázza a többszöri Eisner-díjjal való kitűntetés, valamint a Marvel 2004-es bekebelezése. Nem véletlen tehát, hogy a gyorsan kult státuszba kerülő képregény megfilmesítési jogait Bendis már viszonylag korán, 2004-ben eladta a Sony-nak. A kezdeti mozifilmes kikacsintásból azonban csakhamar nem lett semmi, így a projekt 2008-ig csak kallódott.

Ekkor jött a képbe a John Landgraf vezette FX, ahol komoly potenciált láttak egy tv sorozat elkészítésében. 2009-ben aztán Bendis hivatalosan is megerősítette, hogy dolgoznak az adaptáció előkészítésén. Az FX részéről a hivatalos bekérés, viszont 2011 februárjáig váratott magára, amikor is a zöld utat kapott a pilot. A scriptet maga Bendis a képregény megalkotója és a The Sheild-ből, a Dark Angel-ből és a Dexter-ből ismerős Charles H Eglee jegyezte, aki egyébiránt a showrunneri feladatokat is magára vállalta, míg a rendezést a csatorna bejáratott házi direktora Michael Dinner kapta, aki többek közt a The Shield és a Sons of Anarchy pilotját is dirigálta. A neves veterán készítői éra mellé korrekt casting dukált, ami ugyan elszalasztott pár nagyobb nevet, úgy mind Kyle Chandler vagy Katee Sackhoff, de a végeredmény így is ígéretesnek bizonyult. A főszerepet végül a Jason Patrick – Lucy Punch duó kapta, de mellettük helyet kapott még többek közt Charles S. Dutton, Bailee Madison, Alona Tal, Khary Payton, Titus Welliver és Vinnie Jones. A forgatás 2011 júliusában kezdődött Chicagoban, így sokan már biztos befutóként számoltak vele a 2012-13-as szezonban. Hát, nem lett igazuk!

“This is as difficult an adaptation as I’ve ever worked on” – így John Landgraf az FX csatornafőnöke

Az FX vezetősége egy határozott hangvételű, végtelenül komor és realista végtermékre számított, ami valahol a The Shield drámaiságát vegyítette volna a Fincher műveire jellemző sokkhatással. Gondolom, nem árulok el nagy titkot, nem ezt kapták. Ugyan Landgraf a létező összes fronton pozitívan nyilatkozott a projektről, ám 2011 novemberében mégis visszadobta a pilot-ot (az Outlaw Country sorsa is ez lett, habár ott a pilot végül tv film gyanánt adásba kerülhetett). Olyannyira nem volt elégedett a vezetőség a látottakkal, hogy a finomhangolást élből el is vetették, helyette egy totális reboot-ot nyomtak. Azaz a projekt visszakerült script fázisba, a leforgatott anyagot és a szereplőket pedig szépen kikukázták. Bendis óvatos becslései szerint a munkálatok 2012 elején folytatódhattak volna, de a csatorna vezetősége még áprilisban sem volt elégedett a script minőségével. Olyannyira, hogy menet közben még Joss Whedon-t is bevonták a projektbe, de mindhiába. 2012 nyarán ugyan még Landgraf erősködött, hogy nem mondtak le az adaptációról, de az ezt követő időszakban a projekt szép lassan elhalt. 2013 őszén aztán újfent elővették Landgraf-ot, aki továbbra is állította, sem a leforgatott pilot, sem a prezentált 3 script nem vette kedvét az adaptációtól, így ha egy életképes verzióval előáll valaki, akkor hajlik a berendelésre.

„One of the scripts was written by this guy named Charlie Huston, and he was a novelist. Both I and Brian and others thought, “Wow, there is actually something in the tone of this.” – így John Landgraf az FX csatornafőnöke

Az életképes megoldást sokan már ekkor az újonc Charlie Huston-ban látták, aki Landgraf bevallása szerint is érdekes perspektívába ültette át a történéseket. Olyannyira érdekesbe, hogy a napokban a sajtó már arról cikkezett, hogy a Sony Pictures Television megtalálta a sorozat új otthonát. Ez pedig tessék megkapaszkodni nem más, mint a sorozatos piacra eddig utolsóként becsatlakozó Playstation. A hírek szerint a Sony konzolja a 10 epizódos direkt sorozatberendelést adott a Powers-nek, melynek 1. évadát a PSN előfizetői láthatják majd. Az eddigi információk szerint a Sony bizalmat szavazott az eddigi készítők javának, így nagy valószínűséggel a rendezésért továbbra is Michael Dinner felel, míg Bendis és Oeming készítői kreditje is megmaradt. A showrunneri tituluson Bendis és a frissen érkező Huston osztozkodik, miközben a Falling Skies-ból ismerős Remi Aubuchon is besegít majd a történések alakításába. A castingot illetően semmi hír, vélhetően elölről kezdik az egészet.

Amúgy a döntés így utólag meglehetősen kézenfekvő lépésnek bizonyult. A képregény megfilmesítésének jogtulajdonosa a Sony házon belül értékesítette a produkció, amire a Playstation-nek is nagy szüksége volt, lévén a konkurens Xbox One-ra már 2013-ban bejelentették a Halo franchise világában játszódó sorozatot. Ráadásul nem kisebb név, mint Steven Spielberg kreatív bábáskodása alatt. Hmm… kezd ez a digitális streaming platform egyre jobban telítődni. Az eddigi sereghajtó Netflix, Amazon Prime, Hulu hármas még a végén komoly konkurenciát is kaphat, igaz ez nem az elkövetkező 2-3 évben lesz esedékes.


free web stats