Growing Up Fisher – Az első 4 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 April 9, 17:53-kor a(z) Growing Up Fisher,Pilot témába.

Huh, de régóta érik a Growing Up Fisher kritikája. Minden héten hozzávettem egy új epizódot, így járok már a negyediknél, de azért próbálok a pilotra fókuszálni – bár oly mindegy, mert se spoilerveszély, se minőségbeli kilengés nem igazán tapasztalható. Az NBC az őszi hajtásból ki akarta hagyni a családbarát szitkomot, és milyen jól tette. Hol is kezdjem?! A detroiti születésű J. K. Simons a Family Tools-ban volt látható az előző esztendőben. Túl sok nyomot nem hagyott bennem, itt viszont már egy jóval összerakottabb karaktert kapott. Kétségtelen, hogy az ötlethez kell egy ilyen jófej ember is, mert különben veszett fejsze.

1975118_602089063195188_47836800_n

A sztori egy – éppen válófélben lévő – családról szól, melynek férfi tagja, Mel vak. Fiát (HenryEli Baker) se látta még életében, csak tapogatta. (Itt jegyezném meg, hogy az epizódok kezdésénél külön kihangsúlyozzák, hogy az alapszituáció megtörtént alapokon nyugszik, tehát ne tessék kritizálni.) Mel (J. K. Simons) éppen új otthont keres magának, mivel nejét (Joyce Jenna Elfman) és lányát (KatieAva Deluca-Verley) a meglévő házukba szeretné hagyni, s ezáltal is elősegítse, hogy mindenki had menjen tovább a saját útján.

Elsőre azt hihetnénk, hogy a válásra és a vakságra fektetik az írók a hangsúlyt, ám ez téves döntés lenne, mivel inkább az apa-fia viszonyt veszik elő. Henry funkciónál Mel „vakvezető kutyájának”, legalábbis szeret apjának segíteni. Olykor még a környezete se tudja, hogy a férfi semmit se lát – ez számos mosolygós jelenetet szül, legyen az egy bírósági tárgyalás (hiszen a férfi valójában ügyvéd), vagy egy munkatárssal való tárgyalás. A pilotban elsütik a tipikusnak tekinthető csavart, miszerint behoznak a képbe egy vakvezető kutyát, aki leváltja a fiút; mire az elkezd féltékeny lenni az állatra, de mákra, a végére mást hoznak ki belőle.

growing-up-fisher-12

A Growing Up Fishert úgy kell felfogni, mint egy mosolygós komédiát. Biztosra lehet venni, hogy nem kapunk hasfájdítós vicceket, inkább csak olyan jóféléket, aranyosakat. Minden szóviccet és szituációt megragadnak, ami a vakságra, a vakvezető kutyára és erre az életstílusra fókuszál – szerintem ki lehetne többet hozni belőle. Kísérleti fázis zajlik – gondolhatnánk!…, csak azt vettem észre, hogy a fázis inkább ténnyé érik, mert se a 2., se a többi részben nem lépett ki a sorozat önmaga árnyékából. Pontosan ezért írtam a bevezetőben, hogy minőségbeli kilengés nem figyelhető meg a részeknél.

Mint minden komédiába, ide is kell egy „más nemzetiségű” mókamester, akit Henry egyik barátja, Runyen (Lance Lim) testesít meg. Visszatérőként van feltűntetve a szereplőgárdában, nélküle eléggé megkopott lenne a koncepció. Javítani a helyzeten ő se tud, viszont a szinten tartáshoz elengedhetetlen „kellék”.

Rosszat, ha akarnék se tudnék írni róla. Szerethetőek a karakterek. Jó családi témákat ragadnak meg. Kb. olyan a Growing Up Fisher, mint ha a szomszédban zajlana. Kicsit olykor butácska, gondolok itt arra a részre, amikor a gyerek vaknak tetetteti magát, de ez a koncepció velejárója. Elnézem szívesen, valószínűleg egy fáradt napon nem őt választanám, mert a vaksággal azért kap némi komolyságot az egész közege, de tartom magam ahhoz, hogy ha nem lenne, hiányozna az életemből.

Szinte biztos, hogy ki fog hullni a sorból, de azért drukkolok neki. Inkább egy vak apukát nézek, mint egy tolószékes nyomozót (Ironside-ra utalok), mert ugye 2013/14-ben ilyent is kaptunk. Másrészt, kicsit a The Goldbergs-re hajaz a családkép.

This entry has a rating of 3

free web stats