I Survived a Japanese Game Show

 
Beküldte: Kanyecc 2008 July 8, 9:51-kor a(z) Pilot,reality témába.

Ajaj, vissza kell térnünk a napi pilot adagunkhoz, mert az elmúlt hetekben rengeteg új sorozat érkezett, nem beszélvén a régiek új évadjairól. Előbbiek közé tartozik az I Survived a Japanese Game Show, amit estére mindenképpen ajánlani tudnék. A reality még csak két hete megy, viszont az én szívembe belopták magukat az örült japánok, ahol az észt – minden bizonnyal – nem IQ-ben mérik. (Lejjebb majd pontosítóm ezt a kijelentésemet.)

Az ABC fejében nem tudom mi járhatott, amikor eszükbe jutott a koncepció. (Valami „cserediák” akció?) Sok-sok remek reality-vel nem mondhatnám hogy rendelkeznek, viszont első látásra a színvonalat a békasegge alá vitték. Kétségkívül nyárra nem lehet nagyot, erőset berakni, hiszen tartogatni kell a szeptemberi kezdődő nagy hajtásra. Talán ezért bukdácsolgat a felélesztett The Mole – hazánkban a TV2-n ment A tégla címen –, amelynek előző évadja 4 évvel ezelőtt volt. Ne bántsuk az ABC-t! Ott van a Wipeout, ami garantált siker eddig. (Hamarosan róla is írunk.) Nézzük meg milyen alapokat adtak a japánok és emellé mit adtak az amerikaiak.


Képzeljünk el egy „testvérshow”-t. Mindkét fél ad bele valamit. A koncepciót a japánok adták, míg a versenyzőket a kollégák. Adott két 5-5 fős csapat, akiket elneveztek: The Green Monkeys és Yellow Penguins. (Zöld majmok, illetve sárga pingvinek.) Minden epizódban van egy főfeladat, amit időre kell teljesíteni, minél jobban, precízebben. (Az pilotban egy futószalagon kellett futniuk fejükön egy kalapszerű tállal, amiből az egyik versenytársuk kiette egyesével a gombócokat. Értelemszerűen, minél több sikerült neki, annál gyorsabban ment a szalag, ami néhány pofára esést eredményezett.) A győztes csapat jutalmat kap (pilotban: városnéző túra full luxusban), míg a vesztesnek meg kell alázkodnia (pilotban: gyalogos hintóval kellett az arra járó kuncsaftokat körbe vinni). Ezt követően jön a végső összecsapás, amikor kiválasztják a leggyengébb láncszemeket a csapattársak. Az egy-egy versenyző egymás ellen harcol, s végül aki veszt, az megy vissza hazájában, míg a győztes marad a folytatásba.

Miért juthatott mindez eszükbe az ABC-nél? Elsőként, pénzspórolásra gondoltam. Nem kerül semmi sem annyira drágába, mint odakinn, náluk Amerikában. Ha netán volt valakinek szerencséje hozzá, akkor észrevehette, hogy a színvonal nagyon lenn van. Még a Mónika Show is egy kulturált műsor ehhez képest. A műsorvezetőnk hol japánul, hol angolul beszél. (Tisztára mint Uri Geller, amikor nem jut eszébe a megfelelő szó akkor mondja a könnyebbik nyelven, viszont szerencsére itt mondatokban és nem szavakban kell többnyire gondolni.)


Még mi magyarok sem mutogatjuk ennyire feltűnően a mikrofont!

Nagy ellentétek uralkodnak, hiszen még arra sem akadt ember, hogy betanítsák a közönséget, mikor kell ujjongani. Igen, miközben kommentál, mondja a monológját japán emberkénk, közben mutogatja a nézőknek mikor mit csináljanak (taps, drukkolás, stb.). Ha netán megfordulna a fejük az az ötlet, miszerint egy Színfalak mögöttet – Behind the Scenes – forgassanak, akkor sem lenne sok problémájuk, mert itt mindenre szartak. Láthatjuk a fel mikrofonozástól kezdve a sürgő-forgó asszisztens csajokon keresztül még a stúdiót is kívülről. Igazi néző csalogató, mondhatom. Mentségére váljon a nyerteseknek szóló felüdülés, hiszen nem minden nap adatik meg egy helikopterben Tokió megtekintése, ahova az út egy fekete fullosan drága, elegáns limuzinban vezet.

Nyitása nem lett annyira rossz, a maga 8.03 milliójával, azonban folytatás hozta az jelentős csökkenést 6.33 millióra. Helyzete azért rizikós, mivel a Wipeout vezeti fel, ami önmagában igen erős, ellenben vetélytársak között helyet kap a Hell’s Kitchen, valamint a piszkosul erős és népszerű America’s Got Talent.

Inkább lehúzónak sikerült a kritikám, mint sem ajánlónak. Mindössze egyetlen részt kell megnéznetek, mert már ebből le tudjátok szűrni: Kell vagy mehet a kukába. Keddenként látható, első évadjára hét epizódos berendelést kapott. Az ABC ezen kívül honlapján elérhetővé tette megnézését, szóval még töltenetek sem kell, azonban a szokásos IP-trükközés elengedhetetlen sajnos.


free web stats