CSI: Cyber – Backdoor pilot (aka. CSI 14×21)

 
Beküldte: Kanyecc 2014 May 7, 22:35-kor a(z) Pilot,Pilottervek: 2014/15 témába.

Mázlista a CSI: Cyber, vagy tényleg jobb, mint az NCIS: New Orleans? Ha a két krimi backdoor pilot közül ki kellene egyet választanom (és mindenképpen kellene egyet mondanom!), akkor tuti biztos, hogy előbbire esne a választásom, mert jobban lekötött. Fel is merült egyből bennem, hogy miért nincs még amerikai földön ilyen témával foglalkozó sorozat? – Jó, a PoI-t valamilyen szinten ide lehetne sorolni, de csakis nagyon szélsőséges esetben! Kimondottan, csak a cyber-bűnözésre orientált sorozat jelenleg hiánycikk odakinn, míg idehaza a Hacktion éli „fénykorát”, mert az m1 már lassan olyant művel, mint az HBO egy Girls vagy egy Veep esetében, azaz a nézettségük egyáltalán nem indokolja a visszarendelésüket, mégis újra és újra megkapják.

csi-kitty-001

Eltunyultam mostanság. Se a komédiákért, se a krimikért nem igazán vagyok oda. 3-4 évvel ezelőtt pedig nagyba nyomta a Criminal Minds-CSI: New York-CSI: Miami triót, azonban azok az idők elmúltak. Mostanra inkább a csavarosabb műfajbeli trónkövetelők kötnek le, mint pl.: a Sherlock, az Elementary, a Hannibal vagy a klasszikusnak számító Midsomer Murders, ami az elmúlt évben az egyik kedvenc brit nyomozós sorozatom lett. Másfél órát egy ügyre szánni? – Tudom, én se vagyok normális, viszont a karakterek és az ügymenet nagyon szerethető. Visszakanyarodva, mint az látható, ahogy az NCIS úgy a CSI se tartozik a kedvenc vagy éppen a nézem-de-minek sorozataim közé.

Miként teljesített az elmúlt idényben? Fogalmam sincs, de azt 40 perc alatt le tudtam szűrni, hogy sokkal nagyobb az összetartás náluk, mint az NCIS-nél. Mindkettőből rég láttam részeket, viszont maga az ügy, és az új karakter bevezetése a régiek mellé sokkal jobbra, összetettebbre sikerült, mint a házon belüli trónolónál. Nem is kérdéses innentől, hogy szívesebben néznék egy CSI: Cybert ősztől, mint egy New Orleans-i részleget a tengerészeknél. Már csak azért is, mert kb. amennyi gyilkosságot leadtak és felderítettek a tévében, az nagyon nagy mennyiségű, viszont a cyber világban történő bűnözés köré orientálódók száma elenyésző, már-már zérót közelítő.

csi-kitty-002

Beszélgessünk a backdoor pilot történéseiről. Adott egy gyilkosság, mint mindegyik krimiben. Az aktuális csapat kivonul a bűntény helyszínére, egy okosházba, ahol egy nőt holtan találtak. Kegyetlenül ölték meg. A férjet hamar le is kapcsolják, mert ki más, ha nem ő az első számú gyanúsítottunk, akinek kocsijában még ugyanolyan 9mm-es is találnak, mint amivel kivégezték nejét. A lekapcsolt férj kapcsolatban állt egy bizonyos Kitty nevű cyber szexbottal, amire főhősnőnk már régóta vadászik, mármint a megteremtőjére. Ergo, a két részleg összeáll, mivel az ügy részleteiben vannak csomópontok és együtt talán gyorsabb és hatékonyabban göngyölítenék fel a gyilkosságot.

Így is van, időnket és türelműnket se pazarolják – nem úgy mint az NCIS: New Orleans-nál, ahol elhúzták dupla hosszúságúra a műsoridőt. Carol Mendelshon, Anthony Zuiker és Ann Donahue okosan látta meg, hogy nem kell elhúzni két részesre a felgöngyölítést, hiszen egybe sűrítve sokkal pörgősebbek történések, illetve ha az első 40 percben nem győznek meg, akkor a másodikban se fognak. Eagle Egilsonnak pedig külön jár a pacsi, mert imádtam a különféle kameraállásait, amit a rendezésének írható alá.

A CSI: Cyber-nek az egyetlen problémája Patricia Arquette, aki noha meggyőző alakítást nyújt, és el tudjuk róla képzelni, hogy a kibervilág bűnüldözésének atyaúristennője, mégse egy szimpatikus főhősnő. Valamiért minden író úgy véli, hogy korában lévő színészt kell keresni egy vezetői pozícióra, mert a fiatalok tapasztalatlannak tűnnek. Itt sincs másképp, Patriciaról azt lehet elmondani, hogy kiégett a szakmájában. Ennyi idősen menjen nyugdíjba, ne a kibertérben üldözze az őrül pszichopatákat. Másrészről, számomra egyáltalán nem az a főhős, aki szereplésével le tudnak nyűgözni. Kialakított egyfajta ellenszenvet benne, amit megmagyarázni sehogy se tudnék, de valahogy rossz őt nézni ilyen szerepben. Egyszerűen nem szimpatikus, és miért nézzen az ember olyan sorozatot, ahol ez adott?

CSI.S14E21.HDTV.x264-LOL.mp4_000113815

Látok jövőt a témában, bár kicsit elkéstek vele – vagy a fene tudja! A potenciál mindenesetre ott lakozik a bugyrában, bár 5-10 évvel ezelőtt nagyobb sikere lehetett volna, viszont tavaly/tavalyelőtt Anonymous jól „tacsra vágta a világot” néhány támadással, szóval ha így nézzük, akkor mégis van helye a jelenben. Ha sorozatberendelést kapna netalántán, akkor olyan ügyeket kell megragadniuk, amik túlmutatnak a hétköznapi eseteken. Ezt most sikerült elérniük, mert egy összetettebb gyilkosságot láthattunk, ügyeltek az aprócska részletekre – mármint a történetnél.

Az már máskérdés, hogy a cybervilág megfoszt minden jótól. Gondolok itt arra, hogy a látványtervezőknek nem kell túlzottan megerőltetniük magukat, mert csökken az akció jellege az egésznek. Helyette próbálnak minket high-tech kütyükkel lenyűgözni, legyen az egy extrém módja a Windows operációs rendszerbe való beloginolásnak. Egyébként, nem ájultam el a szexbottól, amit pár „?” úgy kicsinál, hogy hamar megszületik előttünk a kiborg világ terminátornője. Másrészt, ott az a virtuális séta féleség, rácsos szerkezetű közegben, ahol elmagyarázzák nekünk, mik is azok a csomópontok és miért van jelentőségük.

CSI.S14E21.HDTV.x264-LOL.mp4_000821897

No mindegy! Összegeznék: A CSI: Cyber jobb volt, mint az NCIS spinoff próbálkozása. Látok benne potenciált, nézném is, már csak azért is örülnék a berendelésének, mert legalább a Hacktion meríthetne némi háttéranyagot arról, hogyan is kéne meglovagolni ezt a témát. Eleve, ha megnézte valaki a backdoor pilotot, nagyon nem kell belenyúlniuk a zsebükbe, mert van pár laboros jelenet, pár high-tech kityűzés, de alapvetően az egész egy snassz környezetben lebonyolított eset megoldás, amit simán alkalmazhatnának idehaza is hasonló módon. Jah, és talán a berendelésével a Hacktion is szerezne némi új nézőt, mert a reloaded óta megfogyatkozott az érdeklődés felé.

Patricia Arquette alapvetően jó színésznő, csak kicsit kiöregedett a szakmából. Nálam egyáltalán nem szimpatikus, ha nézném, vele meggyűlne a bajom.

This entry has a rating of 2.5

free web stats