The Last Ship – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2014 June 30, 13:46-kor a(z) Pilot,The Last Ship témába.

A TNT már rég szakított a hagyományaival. Számon kell tartani az értelmes kábeles adók között, mert egyre több olyan ötletnek ad zöld utat, ami nézőfogó. Mostanság az se jellemző rájuk, hogy csak krimikre fókuszálnának, mert ha mindez így is lenne, valamiért náluk a műfaj hanyatlásba kezdett. A The Closer óta nincs egy kiemelkedő produkciójuk se, ezért elkezdtek nyitni a nagyobb költségvetésűnek beállított high-concept művek felé. A Falling Skies-szel bejött az élet, hiszen a sci-fi részleg egyik olyan megtestesítője, amit a nézők/rajongók szívesen néznek. A The Last Ship-nél is azt érzem, hogy próbálnak a WTF-hatásra fókuszálni, és ezzel megfogni a nézőket, bár amilyen színes és sokoldalú lett a pilot, első blikkre bármit rá lehet húzni Hank Steinberg sorozatára.

The.Last.Ship.S01E01.HDTV.x264-LOL.mp4_000693484

Érdekes témát feszeget az alapkoncepció. 2014-ben már valami hasonlóval találkozhattunk a Syfy részéről, hiszen a Helix-ben is egy járványt próbálnak megfékezni, ahol a tudósok arra törekednek, hogy az emberiség túlélje a fura kórt, ne szabaduljon el, illetve ha ez mégis megtörténne, mihamarabb megfékezzék, mielőtt kiírtja az emberiséget; bár ott makrokörnyezetről beszélünk, míg itt globális problémáról.

Az alapfelállás pofon egyszerű: adott egy anyahajó és legénysége, akiket kiküldenek egy olyan térségbe gyakorlatozni, ahol a civilizáció k*rva messze van. Két tudós is csatlakozik a csapathoz, mert kísérleteiket azon a vidéken akarják megkezdeni, ami az úti céljuk. A hajó kifut, az idő múlik és eljön az az idő, amikor letelik a gyakorlatozási időszak. Akár mehetnének is haza, ám Washington megtiltja nekik. A kapitánynak mindaddig nem fura a szituáció, míg fel nem bukkannak az oroszok, hogy a két tudóstól elvegyék azt, amin éppen dolgoznak. Innentől már mindenki sejtheti a felállást.

A sorozat nagyon hullámzott. Az első 15-20 perc alapján azt mondtam, hogy teljesen kellemes meglepetés tárult elém, aztán megindult a hullámvölgy. Jöttek a számon kérő részek, kiderült a felállás és ez úgy rányomta az egészre a negatív túlsúlyt, hogy a végeredményre mindössze egy erősödő közepest lehet kiosztani, pedig megérdemelné a „jó” jelzőt.

The.Last.Ship.S01E01.HDTV.x264-LOL.mp4_001946402

Mondjuk azt kaptam, amire számítottam. Biztosan az se tetszett volna, ha a pilotban nem derül fény a tudósok kutatómunkájára. Érdekes, egyben elgondolkodtató az a tény is, hogy miként fognak a költségvetésen spórolni. A legénység egy anyahajón tartózkodik, a körülöttük lévő tájat CGI-jal simán megoldják az effektmesterek, míg a nagyvilágból az elején alig-alig kell bármit mutatni. Kicsit olyan The Walking Dead szaga van az ötletnek, hiszen a világlakosságának a túlnyomó része megfertőződött, nem kell sok statisztával dolgozniuk révén, mert jelentős az elhalálozottak száma. A túlélőkre ráraknak némi maszkot, és kész a járvány sújtotta övezet.

Felvezetés tekintetében abszolút korrekt kivitelezést kaptunk. Még se lehet azt mondani rá, hogy kifogástalan. Nem tudok elzárkózni azon tény elől, hogy a rész második felében a figyelmem lankadt. Attól se, hogy belterjesség van kibontakozóban. Remélem nem kapuk szerelmi szálat a közeljövőben a történetben feltűnő karakterek valamelyike, mert azzal még jobban haza tudják vágni az összképet. Most jelenleg a járványra és az akcióra kellene fókuszálniuk, valamint a(z elvileg) romokban álló világra, ahol az emberi tanácstalanság és önzőség a nagyúr, illetve a határok felszámolása, hiszen elvileg Oroszország már a múlté.

Most előrébb lennék, ha olvastam volna William Brinkley azonos című regényét, mely alapul szolgált a történetének. Nyitás mutatóit elnézve a TNT belenyúlt a tutiba, hiszen 5.33 millióval kimagasló a kezdés, bár azt se feledjük el, hogy a Falling Skies adta a felvezetést, amiből azért jócskán vesztett nézőt.

The.Last.Ship.S01E01.HDTV.x264-LOL.mp4_001341965

Összességében a The Last Ship simán lehet a nyár sorozata. A Falling Skies remek felvezetője lesz, csak a nézőket kell megtartaniuk hosszabb távon. Az 1×02-es rész lesz a sorsdöntő, mert most felvázoltak tényleg mindent, viszont ott már építkezni kell. Az viszont számomra teljes homály, hogy a 10 részig milyen tempóban óhajtják ezt kivitelezni, milyen záró WTF-kal akarnak leültetni minket a kanapéba gondolkodtatóba. Szerintem a 2. évadot lehet könyvelni, simán összehozzák Steve Kane-ék, mert maga az alapkoncepció eléggé megnyerő. Reméljük a legjobbakat. A 3. rész után jövők vissza véleményezni.

This entry has a rating of 3

free web stats