Late Night alapvetések mostanság

 
Beküldte: tess 2014 July 2, 22:57-kor a(z) Fun témába.

Az elmúlt időszakban nagyon nincs időm sorozatot nézni, meg bevallom kedvem sincs hozzá sokszor. Kritikát vagy akármilyen véleménynyilvánítást írni meg pláne nincs. Viszont mielőtt megijedne bárki is, hogy visszaadom a szakmát meg kell nyugtassak mindenkit, erről szó sincs. Inkább csak műfajt váltottam, valamiért a viszonylag “könnyedebb” műfajokat jelenleg jobban preferálom. Igen, itt a late night programing-ra tessék gondolni, amiből 3 különösen egyedi programot most ki is kell emelnem.

brian-williams-raps

Az egyik egyértelműen a Tonight Show, aminek Jimmy Fallon volt a kreatív feloldozás. Hihetetlen, hogy a paliban mennyi energia lakozik és milyen mértékben tudja szállítani bárki számára befogadható instant humort. Ráadásul az egykori bevett sorozatait is magával hozta, így időről időre azért csak-csak érkezik egy újabb fejezet a Justin Timberlake-kel közös History of Rap sikerszériájukhoz, hogy az Evolution of Hip-Hop Dancing-et vagy a Lip Sync Battle-t már ne is említsem. Viszont mostanság új széria kezdte felütni a fejét, ami állítom jobb, mint az eddigiek együttvéve. Ez lenne a Brian Williams Raps, aminek az alapja valami pofátlanul egyszerű, ám Fallon-hoz híven mégis zseniális. A címszereplő Brian Williams az NBC késő esti hírműsorának az NBC Nightly News-nak az ikonikus arca, aki olyan echte amerikai intellektuális felsőbbrendűséggel képes prezentálni, hogy az már önmagában is poénszámba megy. Hát még ha klasszikus rap dalokat adnak a szájába összeollózva a hírműsorából. Az első ilyen ominózus siker mashup a Snoop Dogg féle Jin and Juice volt, ami úgy konkrétan kiverte a biztosítékot. A vicc az egészben, hogy a mindig jólfésült Williams vette is a lapot (itt és itt) rendesen. Ráadásul tutira veszem, a népszerűségének és a Nightly News-nak is jót tett, lévén a második negyedéves mutatók szerint ha csak egy kicsit is, de sikerült odapörkölnie a konkurens Diane Sawyer féle ABC World News-nak. Erre pedig cirka 6 éve nem volt precedens. A rating sucker érának ez annyit tesz, hogy a demóban (ez a műfajon belül a 25-54 közti korosztály fedi le) Williams 1,951M nézőt érdekelt, míg Sawyer 1,942M-t. Durva mi?!

Na de a post apropója, hogy az elmúlt napokban befutott a széria folytatása, amiben Williams egy újabb örök klasszikust a Sir Mix-A-Lot féle Baby Got Back-et tette magáévá stílusosan. Innen is emelem Fallon előtt a nemlétező kalapomat az újabb remekmű előtt.


Fallon mögött szorosan ott lohol Jimmy Kimmel, akinek megint csak nem kell a szomszédba menni az egyszerűségért és az instant nagyszerűségért. Jó példa erre a szinte semmiből kinövő, ám azóta sikert-sikerre halmozó Celebrities Read Mean Tweets széria. Az itteni alapvetés is roppant egyszerű, a celebeket a közhiedelem szerint csak szeretni vagy csak gyűlölni lehet. Esetünkben az utóbbiról van szó és az ilyesfajta véleménynyilvánításra pedig az egyik legjobb platform mi más is lehetne, mint a Twitter. Na, Kimmel ezeket a keresetlen tweet-eket olvastatja fel alkalmi vendégeivel és veszi fel a válaszreakcióikat. Annyit mondok, a válasz repertoár valami brutálisan széles és az ember már olvasás közben dől a röhögéstől. Remélem a legutóbbi megvolt már mindenkinek? Ha nem, akkor tipli pótolni, ugyanis nemrégiben megérkezett a folytatás, de ezúttal már az NBA Edition-höz.


A végére az HBO nemrégiben indított heti show-ját tartogatom a Last Week Tonight with John Oliver-t. Itt már önmagában a formátum is roppant érdekes, mondhatni egyenesen forradalmi. Nincsenek sem vendégek, sem fellépők, sőt igazából aktualitása sincs az egésznek. Oliver mindig az elmúlt hét híreiből szemezget párat és arról mondja meg a tutit amolyan őszinte angolos realizmussal roppant komor fekete humorbonbonok társaságában. Ez aztán az esetek többségében vagy kijózanítóan betalál (ilyen volt a halálbüntetés) vagy egyszerűen darabjaira esve elvérzik (Ukrán krízis, Eurovízió). Mindehhez egy erős Hugh Fearnley-Whittingstall-ra emlékeztető előadásmód társul, ami cseppet sem könnyíti meg az egész befogadást. Éppen ezért nem is lesz soha egy mainstream darab, ellenben a paletta üdítő színfoltja, amire ha egyszer az ember rákap, lehetetlen nem nézni. Különösen, hogy a hazai HBO GO repertoárjában is elérhető, szóval a szkeptikusoknak tényleg nincs mire várnia. Ezek után meg pláne:free web stats