Doctor Who – Kezdett a 8. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2014 August 24, 18:19-kor a(z) Doctor Who témába.

A Doctor Who 8. évadjának premierjével döbbentem rá, hogy baromi gyorsan elreppent a nyár. Annyi mindent terveztem volna, de csak a munkára és az alvásra jutott idő. Hosszú kihagyást követően újra elővettem a sorozatot – ha már új széria nyitányra ébredtünk. Gondoltam, ha már új Doktor köszönthetünk, illetve az asszisztense se ismerős, akkor számomra adott a reboot. A 8×01-es részt bárki felfoghatja egy újabb becsatlakozási lehetőségnek. Természetesen jó, ha akad némi előismeret, viszont nélküle se vagyunk elveszve a rész tartalmában.

doctor.who.2005.s08e01.hdtv.x264-tla.mp4_001676160

Számomra akkora hullámhegy-hullámvölgy jellemezte az epizódot, amilyennel mostanság nem találkoztam egyik sorozat esetében sem. Nem húzható rá az unalmas jelző; de az se, hogy összességében tetszett. A készítők számoltak azzal is, hogy be kell mutatni az új Doktort, ezért a megszokott 40-45 perc helyett most 76 perccel operáltak. Hosszúnak egyáltalán nem nevezhető, mert miután beindultak a történések kb. úgy fogta fel az agyam, mint ha tényleg csak egy szimpla rész lett volna.

(Egyből itt jegyezném meg, hogy a kvázi hosszabbított epizód se okozott premiernél nézettségvesztést. Legutóbb 2010-ben nézték többen a nyitányt, akkor az 5. etapét pontosan 8 millióan. Rákövetkező évben 6.5 millióra, majd 2013-ban 6.4 millióra csökkent a mutató, míg 2014-ben 6.8 millióra növekedett. Tehát kíváncsi volt a nép arra, hogy milyen a legidősebb Doktorunk. Érdekességképpen felsorolnám még a többi évadnyitás mutatóit: 1×01 – 9.9 millió; 2×01 – 8.0 millió; 3×01 – 8.2 millió; 4×01 – 8.4 millió.)

doctor.who.2005.s08e01.hdtv.x264-tla.mp4_001543600

Most Peter Capaldi vette át Matt Smith karakterét. Minden kezdet nehéz – tartja a mondás. Elsőként azzal kellett megbarátkoznom, hogy elvesztettem a fiatalos, jó kedvű és örült Doktort. Mármint azzal kellett volna, mivel csak a fiatalos külsejétől kellett búcsút vennem, minden más maradt. A regenerálódás során csak a külseje változott, a karakterérték maradt konstans módon. Csak hát ezt kell fejben helyre tenni, ami koránt sem egyszerű. Pontosan ezért is tartottam zseniális ötletnek – és egyben hullámvölgynek – a rész első negyedét, amikor őrült viselkedésével próbálja megszokni a londoni közeget, valamint asszisztensének jelenlétét. Talán hullámvölgynek azért fogtam fel, mert a Doktor zűrős viselkedése elsőre zavaróbb, mint érthetőbb volt. Aztán miután hagytam leülepedni a történéseket, kezdett mind készítői húzás összeállni. Onnantól pedig a hangulat elkezdett a tetőfokra hágni.

A másik fájó pont CGI lett, amivel nem tudtam összebarátkozni. Az első percekben láthattunk egy dinoszauruszt, ami rettentően fura mozgással rendelkezdett. Gondoltam, valami régi klasszikus filmet raktak be, amiből majd jön a kiutalás, de nem. Ez a valóság. Már meg is ijedtem, hogy majd ezt a szörnyű dinót kell látnom, mikor remekül ráépítették az „öngyulladásos sorozatgyilkosságot”, amivel a minőség elkezdett ívelni felfelé. Onn    antól pedig csak jókat tudok írni a 8. évad kezdéséről. Kedvenc részletem, amikor két főhősünk az étteremben döbben rá, hogy milyen helyre került. Ezt az utolsó pár perccel tudták az írók tovább tetőzni – szerintem zseniálisan.

doctor.who.2005.s08e01.hdtv.x264-tla.mp4_002612320

A rész levezetőjében újra találkozunk Matt Smith-szel, tippre utoljára most egy időre, amit a készítők fontos húzásnak tartottak. Szerintem nem kellett volna visszahozni, mert ezzel ismét generáltak egy hullámvölgyet. Meg is mondom miért! Miután megkezdődött a nyomozás, Doktorunk elcserélte kedvenc óráját egy hajléktalan kabátjára, elment asszisztensével ebédelni egy étterembe és belekeveredett a rosszba, már minden sínre került. Odatapadt a lelkesedésem a képernyőre, végre megszoktam az új Doktort. Ezt a kötelező nyáladzást nyugodtan kihagyhatták volna, mert értékben nem tett hozzá.

Tehát a folytatásban Peter Capaldi és Jenna Coleman ténykedését követhetjük nyomon. Szerintem jó páros. Amit láttam a 8×01-nél azzal meggyőztek, hogy továbbra is az élők között kell emlegetnünk. Nagyon jó főgonoszt választottak a kezdésre. Nagyon jó Doktor-ötletelgetéseket tártak elénk. Összességében: átlagfeletti volt a minőség, csak az eleje és a vége rontott sokat a részegészén. Jövő héten viszont jönnek a Dalekek. Reboot adott, aki nem ismerte őket, majd most megfogja. Aki – hozzám hasonlóan – idő hiánya miatt hanyagolta a sorozatot, annak egy remek mérföldkő az új kezdet. Tessék becsatlakozni és folytatni.

This entry has a rating of 3.5

free web stats