The Legend of Korra – Ez volt a 2. kötet

 
Beküldte: Kanyecc 2014 August 28, 16:14-kor a(z) kritika témába.

Miután maratoni darálással befejeztem a The Legend of Korra 2. kötetét, (amit sokan a második évadnak tartanak, de az valójában az elsőnek a folytatás) két dolog járt a fejemben. Az egyik az, hogy egy animációs sorozat miként tud megszégyeníteni annyi produkciót az összetett és átívelő történetével, amit öröm nézni. A másik pedig, hogy a harmadik kötetre mit fognak a készítők elénk tárni, mert megint csak annyira kimagasló minőséget tártak elénk, amivel versenyezni átlagos gondolkodással szinte lehetetlen. Sejthető mindebből, hogy a folytatás megint csak elnyerte tetszésem! A Nickelodeon legjobb, és talán nem túlzom kicsit se, ha azt írom, hogy a tévében jelenleg látható legkomplexebb, legjobban összekomponált rajzfilm lett. Ha valaki ezzel nem értene egyet, akkor az vagy hazudik, vagy csak szimplán nem megy át neki az a világ, amit a Korra legendája elénk tár.

The.Legend.of.Korra.S02E09.WEB-DL.XviD.HUN-H73.avi_000663830

Ismét adtak az érzelmekre. Muszáj ezzel kezdenem, mert az évadzárónál már szabályosan tolerálnom kellett magam, hogy a könnyeim ne hulljanak ki. Pasitól ez ciki, azaz nem, ha tényleg megható a történet, márpedig itt az volt. Nyugi, könny nélkül kibírtam, viszont cseppet se volt egyszerű. Hűek maradtak azon gyökereikhez is, miszerint a humor meg kell tartani, mégis csak alapvetően gyerekeknek szánt produkcióról van szó – még ha oly mértékben felnőttes a téma, ami meghazudtolja a csatorna irányvonalát. Ezt persze fel lehet úgy is fogni, hogy rajzolt formákkal, Happy End-es zárással, jó kedvvel és érzelmekre ható történettel próbálják elénk tárni mindazt, amilyen világban jelenleg élünk.

Cseppet se túloznék azzal se, ha az első kötet pontszámát kicsit visszább venném, mert így utólag visszagondolva, ha akkor 4,5/5-öt adtam, akkor most vagy 6/5-öt kellene kiosztanom. Természetesen nem lesz visszapontozás, mert akkor az úgy volt jó. Azóta megkövetelte a szervezetem a fejlődést, a még minőségibb kidolgozást, amit most olyan mértékben meg is kaptam, hogy talán túladagolásban szenvedek.

Nehéz lenne összefoglalni egy bekezdésben, hogy mi történt az elmúlt részek alatt. A legszámottevőbb változás talán az epizódszámban mutatkozott, hiszen most 14 részt kaptunk. Meg is lepődtem a 13-diknál, mert a happy end-es zárástól olyan messze volt, mint Budapesttől New York. Másrészről, azért se túlságosan szeretnék belefolyni, mivel nehéz spoilermentesen lefektetni a kötet tartalmát. Ha mégis meg kellene próbálnom, az alábbit írnám: Korrának egy újabb gonosszal kell megküzdeni, ami azért se lesz egyszerű, mert családjához kötelék kapcsolja, illetve ha még spoilerezhetnék is egy kicsit, annyit megemlítenék, hogy a szellemvilágot előhozzák, ami valami mesésen jó ötlet lett.

The.Legend.of.Korra.S02E05.WEB-DL.XviD.HUN-H73.avi_000452868

Most sem maradhat ki a régi szép idők felidézése. Örültem, hogy a készítők ismét flashback-ekhez nyúltak, hogy aztán azokra építkezve egy elképesztő finálét tárjanak elénk. Mindez két epizódon keresztül fog tartani az évad közepébe ágyazva, némileg megtörve az átívelő szálat, azonban hamar rájövünk, hogy nélküle el lennénk veszve. Sokkal összetette a Korra legendája, mint az elsőre képzeltem. Az írók tudnak hova nyúlni. Összeállt a fejükben a komplett univerzum, és amikor úgy éreznék: fáradóban a nézői lelkesedés, na akkor nyúlnak ilyen húzásokhoz, vagy éppen olyan váratlan fordulatokhoz, mint Tenzin csemetéjének a titkos képessége.

Természetesen a főszál mellett hagytak időt a mellékszálak kifejtésére is. Láthattunk karriereket a csúcsra törni vagy éppen leáldozni. A nevekkel – főként daráláskor – mindig hadilábon állok, így nézzétek el, ha csak körbeírással folytatom. Szóval, ott van Korra pasijának testvére, aki filmes pályafutásra tesz szert egy örültnek mondható lángelme társaságában. Ugyanez a lángelme olykor fejfájást, olykor segítséget fog nyújtani csapatunknak. Nem csak főszállal, kicsit mint ha a mellékkel is széthúzták volna az Avatar Team-et. Az évadfelénél már kb. senki sincs senkivel. Mindenki magára maradt a gondjaival, vagy éppen a sikereivel – ezzel is azt tanítatva a gyerkőcöknek, hogy ne hazudtoljuk meg önmagunkat, a barátok mindig mindennél fontosabbak, aztán jöhet a karrier és a többi mellékes tényező.

The.Legend.of.Korra.S02E13.WEB-DL.XviD.HUN-H73.avi_001350681

A Korra legendája ismét zseniális lett. Egyszerűen nem tudtam letenni. Muszáj volt egybe ledarálnom, 24 óra alatt a 2. kötetet. Hagynom kellett volna némi időt a történet és az érzelmek leülepítésére, de minek. Már a 3. kötetnél járunk. Eleve a finálé olyan zárást hagyott, amivel még inkább azt mondatják a készítők velem, hogy most rögtön folytassam. Fogom is, csak pár nap múlva, nehogy keveredjen a szezon a fazonnal.

A Nickelodeon helyében ráállnék az AMC-s vagy éppen HBO-s gondolkodásra, mert ha nem is hozna túl jól a sorozat, mégis annyira minőségi minden benne, hogy muszáj az élők között tartani. Néha sötét, néha komor, néha becsapós; de mindig minden szituációból a legjobbat hozzák ki az írók. Eleve a gyerekeket a pozitív gondolkodásra tanítatják, arra, hogy sose adják fel. Ezen kívül mesés világban mutatják meg azt, hogy jelenpillanatban mi zajlik a világban. Annyira összetett, hogy tényleg csak kalapot lehet emelni előtte. Aki látta az első kötetet, annak mindenképpen folytatnia kell; aki pedig elmarasztalta, annak esélyt kell adnia újra, mert ez maga a tökély.

A 3. kötet kritikáját pedig megpróbálom mihamarabb szállítani. Kis türelmeteket kérném.

This entry has a rating of 4.5

free web stats