You’re the Worst – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: tess 2014 September 2, 20:01-kor a(z) Pilot,You're the Worst témába.

Valamilyen szinten bő 10 év után is abszolút meg tud még lepni a tv-s szakma, amire most talán pont az FX-es You’re the Worst a legékesebb példa. A párkapcsolati komédia, mint műfaj jelenleg ugyanolyan mély kreatív süllyesztőben trónol, mint a családi szegmens pár ékes kivételtől eltekintve. Ezzel szemben mégis a nyár egyik feelgood alapvetését egy ilyen széria szállítja, ráadásul egy olyan adón, melynek a komédia blokkja rendszeresen megosztja a közvéleményt. De most komolyan, kezeket fel, aki egy forintot is tett volna Stephen Falk sorozatára.

‘Cause you fall asleep after sex! You’re like a fat guy in an American sitcom.

Egy olyan sorozatra, melynek a plot-ja kvázi évente legalább 2-3 alkalommal feldolgozásra kerül. Igen, újfent egy párkapcsolati komédiáról, vagy pontosabban egy alakuló párkapcsolat komikus bemutatásáról van szó. A kikényszerített csavar ebben csak annyi, hogy itt két végtelenül hedonista és sérült személy kerül össze, zéró tolerancia és szegyen érzet mellett. Ráadásul a kábeles közeg magával hozza a kezdeti időszakra oly jellemző szexuális szabatosságot és vulgaritást. Vagyis mindennek az eszenciáját kapjuk igen tömény dózisban, miközben a romantikus felhang szép lassan eltűnik a retyón. Persze idővel az alapfelállás némileg árnyalódik, így az érzelmi töltet is bekúszik a képbe, de egy teljesen más perspektívából. Mindez kimagaslóan könnyed dinamika és eszement szarkasztikus szövegelés közepette. Durva, de tényleg folyamatosan kritizálnak és önreflektálnak a főszereplők, miközben próbálják palástolni a valós érzelmektől való félelmüket. Plusz ott vannak még a hevenyészett párkapcsolati dialógusok, amik mindig valami nagyon poénos filozófiai töltetre vannak kihegyezve, hogy a kurrens popkulturális töltet már ne is említsem.

youre-the-worst-pilot

Sajnos pár részt követően érezhetően visszább vettek a készítők a polgárpukkasztó szexuális töltetből és a romantikus felhang is kezd egyre inkább bekúszni, de még így is képes részről-részre berántani. Ami nem is csoda, mivel tökéletesen szembemegy a kötelező konvenciókkal és egy pillanatig sem akar többnek látszani, mint ami. Egy végtelenül aranyos és szexi komédia egyszerre instant és nonszensz közhelyekkel. Persze az egész mit sem érne a remek casting és a köztük levő chemistry nélkül. Aya Cash valami eszement aranyos és szerethető figura, de legalább ennyire hihető hedonista szingli csaj. Chris Geere némileg árnyaltabb instant seggfej, de az őt körülölelő társaság miatt így is rendben van. Amúgy itt jegyezném meg, idővel a feleslegesnek tűnő mellékszereplők is beérnek, sőt totálisan a poénkodás alapkövei lesznek. Most komolyan, a dagi gyerek a szomszédból vagy a feka celebek mind-mind igazi közhelyek, de egyben a feelgood poénkodás melegágyai. A Weeds-en és az Orange is the New Black-en edződött Falk meg ennek a nagymestere a jelek szerint, mivel eddig bármilyen közhelyhez sikerült nyúlnia, abból sírva röhögés lett a végén. És a legszebb az egészben, hogy mindezt még a mindenki számára befogadható határon belül volt képes elérni.

This entry has a rating of 4

free web stats