Person of Interest – Ez volt a (zseniális) 3. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2014 September 8, 14:39-kor a(z) Person of Interest témába.

Ilyen történet mellett Jack Bauer is elbújhatna a piti terrorcselekményeivel.

Hol kezdjem?! 5 perce sincs, hogy magam mögött hagytam a Person of Inteterst utolsó leadott részeit, amiktől többször képzeletben eldobtam az agyam. Egyszerűen az, amit Jonathan Nolan kigondolt és elénk tálalt egy szóval megnevezve, sőt pontosítva: zseniális. Van mögöttes értéke, nem csak random epizódokkal dobálóznak, minden precízen összeáll, még ha heteket, hónapokat is kellett kivárniuk azoknak, akik az amerikai premierrel haladtak. Ismét örülök lustaságomnak, hiszen a darálással csökkentettem a „b*zmeg!”-olások számát, ami sűrűn elhagytam a szám révén, mert olyan minőség uralkodik továbbra is a sztoriban, ami egyáltalán nem jellemző az országos adókra, sőt még a kábeles kínálat is olykor elbújhat mögötte. Jelentem, a PoI az egyetlen reménysugár, ami kizárja a network-ön lévő egyhangú fejetlenséget, klisés történeteket – ennél a műfajnál!

Person.of.Interest.S03E23.HUN.HDTV.XviD-HNZ.avi_001508640

Már három éve hangoztatom azt, hogy a PoI a jelenlegi legjobb akciósorozat, ami az országos tévé kínálatában helyet kapott. Nincs mellébeszéd, az aki a 24: Live Another Day-t hozza fel ellenpéldaként, vagy más akciósorozatot nem látott, vagy beszűkült a látóköre, vagy csak magamögött hagyta a jelenkor legzseniálisabb művét. Tehát műfajilag verhetetlen, és most ne viccelődjünk már azzal, hogy de ott az NCIS, a Hawaii Five-0 és társai… Labdába se rúghatnak ellene, még ha a CBS ad is otthont neki.

Tudjátok, mi adja a fő zsenialítását? Két szempont, azaz van több is, de nálam, így most hirtelenjében ez a kettő került a legnagyobb fókuszba. Az egyik a történet. Annyira odafigyelnek a részletekre, hogy az valami hihetetlen. Olykor a random történetek se randomok, hanem szorosan összefüggnek az egyik főszállal. Valljuk be, el voltunk kényeztetve az évad közepéig, mert volt itt minden. HR, Szamaritánus, Éberség, stb. – Adtak elég témát, hogy rágódjunk. Sőt, a végére már kezdtem elveszteni a fonalat, annyira komplexé nőtte ki magát, de azért kezdték szépen sorjában leépíteni a főszálakat, mert a végére az Istenek háborújának kellett kibontakoznia. A másik a visszatérő-vendégszereplők vagy olykor különleges vendégszereplők, hiszen van ilyen is, olyan is. Gondoljunk csak az Irányítás védelmezőjére, vagy azokra a „zöldfülű” programozókra, akiket egy-egy heti ügy kapcsán ismertünk meg.

Person.of.Interest.S03E22.HUN.HDTV.XviD-HNZ.avi_000119440

A minőségre ismételten nem panaszkodhatok. Mindent megkaptunk, amire a szervezetünknek szüksége volt ahhoz, hogy egy újabb magasságba emelje a PoI-t. Sok helyen azt olvastam, hogy sajnálják John háttérbe szorítását, amit Shaw társul kapásával lehet összeazonosítani. Én nem. Igazából az arányokkal – szerintem – többségében mindig jól jártak el. Az hogy most egy ügyet éppen ki old meg, annyira nem befolyásoló, hiszen minden esetben a mögöttes érték van szem előtt, miszerint fog-e valami újat tudatni velünk az írógárda. Mindkét karakter zseniális. Akár együtt vannak, akár külön. Tetszett az a húzás is, hogy a Root-nak több teret adtak, Harold-tól pedig elvettek.

Ehhez kapcsolódóan had legyen egy kisebb kikacsintásom. Többször bebizonyították, hogy megállja más szereplőkkel is a helyét a történet. Én úgy vettem észre, hogy az írók direkt kísérletezhetnek, pontosan ezért volt akkora nagy szám a 2. évad felén túl az az epizód, amikor mástól jöttek a számok, illetve más oldotta meg az ügyeket. És persze most is bedobnak egy olyan epizódot, amikor se nem Shaw, se nem John még nincs Harold jobb és bal oldalán, viszont van más, aki hasonló minőségben oldja meg az ügyeket.

Person.of.Interest.S03E21.HUN.HDTV.XviD-HNZ.avi_002421961

A történetre tényleg egy szál panaszom sincs. A legrosszabb az egészben, hogy érzem mennyi évad van a Person of Interestben. Most várjuk a negyediket, de legalább 6. szériáig látom a jövőjét, ami folyamatosan felfelé ível. Főleg egy ilyen évadzáróval, amikor már csak a remény marad mindenkinél. Másrészről, sehogy se tudok elvonatkoztatni azon tény mellől, miszerint amit a tévében látunk az valójában egy zseniálisan kitalált ötlet, vagy a jelenkor lefilmezése, hiszen a megfigyelés, a lenyomozás, a lekövetés mind-mind jelen van a valóéletben is?! Mi van, ha Nolan kitalációján valahol a nagyvilágban a világ legbefolyásosabb emberei jókat mosolyognak, mert ez valós dolog, nem pedig kitaláció. Ezt se zárhatjuk ki.

Gondoltam arra, hogy írók pár spoileres sort a „tovább mögé” dugott felállással, de lemondtam róla. Aki abbahagyta a PoI-t, az megérdemli a tudatlanságot. Meg aztán spoilermenetesen is le lehet szögezni, hogy a 3. évad a második fölé emelkedett. Jól alkalmazzák a fejezetes történeteket. Olykor nyitnak egy újat, olykor lezárnak egy hosszan elnyújtott régit. Néha a részek nézése alatt úgy éreztem, hogy újra kellene az egészet néznem, mert elvesztettem a fonalat; de közben titkon bíztam abban, hogy a végére összeáll a kép és minden köd eloszlik. Így lett. És ez is arra utal, hogy Nolan írásmódját tanítani kell.

Person.of.Interest.S03E16.HUN.HDTV.XviD-HNZ.avi_001183920

Mind a karaktereken, mind a történeten olykor érződik egy válság. Ez azért pozitívum, mert egy olyan főellenséggel van jelen, amit elképzelni is nagyon nehéz, pláne úgy, hogy valójában megfoghatatlan. A végére egyet fűznék hozzá: a negyedik szériától egy reboot-ot várok, illetve az Istenek háborúját. Remélem a nézettsége emelkedik, mert még sokáig élvezni szeretném ezt a történetet, ami már-már a Lostra emlékeztet komplexitásában.

This entry has a rating of 5

free web stats