Selfie – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2014 September 17, 0:27-kor a(z) 2014/15,Pilot,Selfie témába.

A Selfie egy késélen táncoló, social media-ra fókuszáló ötlet. Emily Kapnek jól látta meg, hogy kell egy olyan szinopszis a tévébe, ami felkarolja azt a túlértékelt közösségi életstílust, amivel a valódi értékeket és érzelmeket elnyomjuk magunkba. Természetesen az alapkoncepciót már létezett, melyet a My Fair Lady szolgáltatja. Hasonlóság is szinte adott, hiszen míg itt a főhőst Eliza Dooley-nak hívják, addig ott Eliza Doolittle-nek. Visszakanyarodva a Selfie-hez… Emily valami olyat akart képernyőre teremteni, ami jellemző manapság az emberekre. Pontosan ezért kétélű a dolog. Tetszés faktorját az ellenszenv túlságosan befolyásolhatja.

Selfie.S01E01.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000013555

A Selfie-nél arról van szó, hogy adott Eliza (Karen Gillan), aki iskolás korában az osztálybányaréme volt. A bálon általában egyedül ült valamelyik széken, és a telefonját nyomkorászta, hogy teljen az idő, túl legyen a szégyenteljes helyzeten. Akkor megfogadta, hogy szakít a kiábrándultságán, a lúzer életmódon és az internet egyik meghatározó személye lesz. Ez némi testi tuninggal is járt, illetve egoista és némileg ribancos megnyilvánulásokkal. A lényeget elérte, több ezren követik a social media különböző területein. Folyamatosan gyűjti a lájkokat, az emberek kíváncsiak az életére, a képeire.

Igen ám, viszont (felépített virtuális) karrierje akkor megcsorbul, amikor az egyik utazása alkalmával kiderül a pasijáról, hogy valójában nős. Ekkor kiborul főhősünk és behány – kétszer is, majd mikor a repülő mosdójába venné útját még ki is szakadnak a hányós zacsik (minek ez a túlzás bele?), amik beterítik úgy istenesen. Ezt persze többen lefotózzák, a többit pedig sejthetitek. Az internet szülte, az internet intézte el.

Nem csak népszerűsége szürkült meg, felkapottságából humorforrás lesz, de önbecsülésében is űr keletkezett. Az egyik meeting alkalmából ismeri meg Henry-t (John Cho), aki a cég egyik rosszhírű, ám korábban népszerű orrspray-ének népszerűségét visszahozta újra, s ezáltal profitot termelt. Ekkor fogadja meg Eliza, hogy felkeresi a férfit és a segítségét kéri, hogy jobb ember legyen, illetve újra önbizalma, népszerűsége és élete a helyére kerüljön. Igen ám, de minden kezdet nehéz. Jönnek a klisék, oh, de még mennyi.

Selfie.S01E01.HDTV.x264-KILLERS.mp4_001043375

A sorozat egyszerre jó és rossz. Jó, mert egy olyan témát feszeget, ami a jelenkorban elég nagy népszerűségnek örvend. Nem csak a Facebook- és az Instagram-függőségre gondolok ezalatt, ahol sajátéletünk meghatározó pillanatait osztjuk meg ismerőseinknek (rosszabb esetben országnak, világnak), valamint másokét követjük nyomon; hanem arra a tényre, hogy nem tudunk elszakadni a telefonunk elől. Az emberek nem értékelik a természetes dolgokat: az élőbeszédet, a futó záport, helyette inkább letöltünk egy applikációt, ami ugyanazt a végeredményt “nyújtja”. A készülékeink függői lettünk, a digitális világ beszippantott minket! – ez a mondani valója az alapműnek. Nem értékeljük a valós dolgokat úgy, ahogy azt kellene; ha pedig saját függőségünk magunk ellensége lesz, akkor elveszettnek hisszük életünk. Pont ez az, amivel elnyerték a tetszésem.

Amivel nem, hogy az alapötletből egyáltalán nem nézek ki 22 epizódot, maximum 13-at jószándékkal. Egyetértek azokkal, akik azt hangoztatják, hogy inkább filmes területre kellett volna szánni a szinopszist, mert ha van is benne potenciál, még se tudni, mit mutassunk az embereknek 6-8 rész múlva. Eliza átalakulása kerül a fókuszba, ám hiába a kapós cím, a social médiára utalás, egy epizód alatt elvesztettek. Csak azért, mert bebizonyította az írónő, hogy 20 percbe is bele lehet foglalni a happy end-et. Megkaptuk? Meg hát, hiszen változásnak indult a főhős. Hogy ez miként folytatódik a későbbiekben az meg már miért érdekelne?

Két fura dolog még átfutott nézése közben az agyamon. Az egyik az, hogy Karen Gillan-nel akarják megalkotni a New Girl 2.0-át. Nekem kicsit a Fox üdvöskéjére hajazónak tűnik olykor a kivitelezés. Elsütöttek több olyan dolgot, amit akár tekinthetnénk klisének is, de láthattunk a konkurens adó ötletének pilotjában, mint pl.: legyen az egy átlagos öltözet + smink, amitől főhősünk mégis szexi, olyan tyű-ha kategóriás. Majd miután mindenki örül a változásnak elsütnek egy klasszikus poént, mikor a régi én visszaköszön. A másik pont a humorra fókuszál, hiszen egy alkalommal se röhögtem, ez nem is az a koncepció. Talán a mosolygást rá lehet húzni, amikor Lady Gaga számát a három csajszi elkezdte előadni, másikat fel se tudnék idézni.

Selfie.S01E01.HDTV.x264-KILLERS.mp4_001154695

Jó kérdés, hogy siker lesz-e; de az jobb, mit akarnak kezdeni az írók egy back nine hírével. Nem lesznek könnyű helyzetben, mert ilyen ötletet brit felállásban kellene kivitelezni, azaz egy évad max. 6-8 epizóddal létezik, ha kell a folytatás, találkozunk jövőre. Az ABC tippre nem így gondolkodik, szeretné kihúzni akár az egész idényre, ami baj lehet. A főszereplők jók, egy panaszom sincs rájuk, hiszen azt játsszák, amit rájuk írtak. A sok ismerős arc pláne pontgyűjtő a pilotnál, de nem győztek meg, hogy ezt néznem kell. A pilot alapján eddig kaszára billen a mérleg, viszont a 2. részre visszanézek, hááátha…

Elvileg a netre a hivatalos pilot került, ezért is adtam a cikk címének azt, amit. Azért a premierre érdemes lesz visszanézni, hátha jeleneteket változtattak időközben.

This entry has a rating of 1.5

free web stats