Crossing Lines – Kezdett a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2014 September 17, 18:14-kor a(z) Crossing Lines témába.

Szűzen vágtam bele a Crossing Lines 2. évadjába. „Hol is hagyták abba?” – Tettem fel az (olykor) ismerős kérdést, de valójában bíztam abban, hogy egy krimisorozatnál minimális átívelő történésekkel kell számolnom. Tehát hiába maradt ki 10 epizód, nagyjából a rész felére a fonalat elkapom, még ha sok homályos folt is lesz. Így történt! Ezt azért érzem fontosnak leírni, mert adott mindenkinek a lehetőség, hogy bepróbálja, ha eddig még nem tette. Ízig-vérig európai a produkció, amit a jelenetek során éreztetnek is számtalanszor. Ezért se szabad hasonlítgatni az amerikai országos adón futó nagyágyúkkal, mert másképp az érdeklődésünk csökkenni fog.

crossing.lines.s02e01.xvid-fum.avi_002144640

Amit elsőre furának tartottam a Crossing Lines-nél, az a határtalanság. A 2×01-es részben főhőseink (megint?) utazgatni fognak. Járnak Párizsban, illetve a rész végére már a briteknél folytatják az ügyüket – valamint Belgium és Oroszország is szóba kerül. Zavarónak is véltem, hogy nincs semmi időérzékük az íróknak. Ezt úgy értsétek, hogy hip-hop ott vannak az adott ország városában. Nincs semmi jelzés (pl.: két órával később), esetleg napszakváltozás, amiből az agyunk is felfogná, hogy nem csak térben, hanem időben is utaznak a főhősök.

A történetet kár is boncolgatni, mert az évadnyitóra egy átívelő szálat kapunk, mellyel előző évados cliffhanger-ét remekül feloldják. Az epizód végére mindenki boldogan, elégedetten állhat fel a székből, ülhet fel az ágyból, mert Hickman-ék (William Fichtner) értik a dolgukat. Kicsit a Cobra 11-et véltem felfedezni a megvalósításban, legalábbis árad belőle az a tény, hogy ezt az európai piacra szánták, illetve itt forgatták. Olykor már kicsit gagyinak is tűnt a túldrámázott párbeszédsor, de szerencsénkre a színészi játékok felhúzzák a végeredményt.

crossing.lines.s02e01.xvid-fum.avi_000641280

A produkció legnagyobb előnye maga William Fichtner jelenléte, aki ismét egy gyógyszerfüggő nyomozót alakíthat, mint egykor a Prison Break-ben. Már-már beidegződés nálam, hogy lássam pirulakapkodás közben a színészt. Bevallom, jól áll neki a szerep. Nagyon hitelesen tudja előadni a „sérült” górét, de hát pontosan ezért is fizetik. A másik meghatározó ikonja a sorozatnak Donald Sutherland, akit a Dirty Sexy Money óta imádok. Tipikusnak cseppet se tekinthető karakterét vénsége emeli plátói magasságokba. Tényleg jó volt látni, ahogy játszotta az orosz fenyegetővel a macska-egér játékát.

Bevallom, nem tetszett a 2×01-es rész. Nálam ez a fajta lassú menet, túldrámázott párbeszédes jelenetsorok gagyinak hatnak. Azt viszont aláírom, hogy ha eltekintek az amerikai piactól, akkor mindenképpen működőképesnek tekinthetem a Crossing Lines ötletét, melynek egyik legmeghatározóbb előnye – a két veterán színész mellett – a határtalanság. Mondjatok olyan krimit, ami hasonlóan sok helyszínt vonultat fel egy rész alatt. A szerkesztésen kellene dolgozniuk, mert amit írtam fentebb is, ez a „hirtelen a briteknél” termünk felállás egyszerűen hihetetlen. Nem érződik az idő múlása, ami nagyon zavaró.

crossing.lines.s02e01.xvid-fum.avi_001821160

Amit lehet sejteni, hogy heteken belül kiderül, lesz-e harmadik évad. Nagyon örülök, hogy az AXN és a TF1 mellett már nincs jelen a koprodukcióban az NBC, ahol az első széria alacsony mutatókkal fejeződött be. Rá lehet fogni a nyárra a gyatra teljesítményt, de az becsapás lenne. Ezt az európai piacra gyártották, nincs annyi pénz, viszont neves színészek adottak, ami emeli a színvonalat. Inkább a rendezésen és a szerkesztésen kellene változtatni, hogy az izgalom járja át a nézők testét, nem pedig az, hogy akkor most egy alacsony sebességű golyóba ágyazott kamerát milyen precizitással kell belőni egy elhagyatott sportlétesítménybe, ami száz méteren túl van. Abszurd, ugye?!

Tess ígéretet tett arra fel, hogy az első évadot befejezi. Részemről ez biztosan kimarad, mert a 2×01-nél megtaláltam a fonalat. Az, hogy az elvesztettnek feltűntetett nyomozótárs miként szolgálta az igazságszolgáltatást már hidegen hagy, persze valamiért éreztetni is akartam, hogy mi van ha, még se annyira halott Anne-Marie, mint amilyennek elhitették. Tippre, ez egy csavar lesz.

Ha a pontszámot európaiasítom, akkor olyan 2,5/5-öt osztanék ki rá.

This entry has a rating of 1.5

free web stats