Red Band Society – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2014 September 24, 11:52-kor a(z) Pilot,Red Band Society témába.

Túl az új idény első meglepetés újoncán. Őszintén megmondva, a Red Band Society-ben nem láttam jövőt májusban. Csak egy Glee utódot, ami főként gyermek karakterekkel próbálja megalapozni az későbbi életét. Az előzeteseivel se tudott túlságosan lekötni, minden tekintetből bűzlött belőle a Glee-klónság. Ez így beépült az agyamba, egészen tegnapig úgy voltam vele, hogy ez az a sorozat, ami úgy se fog tetszeni, a pilot kidobott idő lesz. Hát nem így történt. Elég koránt túlesetem a 2014/15-ös évad pálfordulásán, mert a RBS több mint jó lett. Kicsit úgy érzem magam, mint tavaly a Reign esetében: nem várt behúzási faktor 0%-ról 100%-ra növekedett.

red.band.society.s01e01.hdtv.x264-2hd.mp4_002476182

Még itt az elején szeretném leszögezni, hogy a spanyoloktól származik az alapkoncepció, ami odakinn Polseres varmelles címen futott. Esetleg valaki találkozott vele? Külön meg kell említenem, hogy az újragondolt amerikai kiadásnál is közreműködik az eredeti szülőaty, Albert Espinosa, aki 2 évadnyi történést (összesen 28 epizódot) tudott kisajtolni a dramady-ből, miután a spanyol TV3 elkaszált tavaly. Egyébként 2011-ben bukkant fel a képernyőn.

Műfaját tekintve eléggé összetett, mert nemcsak egy tinédzser drámáról beszélhetünk, hanem egy komor – vagy sötét tónusú – komédiáról is, azaz ráhúzhatjuk a dramady jelzőt bátran. Illetve a helyszín is ad egy újabb besorolást, miszerint kórházas drámák mellé is mehet a pipa. Tehát eggyel eléggé nehéz behatározni. Eléggé széleskörű az ötlet, viszont ezt előnyére tudta fordítani. A fiatal színészeknek és – már-már túlbuzgó – karakternek a jelenléte mindenképpen a Glee-re emlékeztet. Mégis csak családon csatornán belül marad. Aztán ott van a komédiás elemeket tartalmazó dráma rész a kórházba ágyazva, ami pedig a Scrubs-ra fókuszál legfőképp, hiszen komoly esetekből is bármikor ki tudtak mosolygós jeleneteket facsarni a nézőkből. Ezt érzem itt is. Hogy végülis a dramady-re melyik kábeles produkciót húznám, azt nem tudtam eldönteni.

A Fox ismét bevállalt egy rétegsorozatot. Ez tiszta sor, mert hiába jó a szkript; jók a karakterek, amiről később fogok beszélni, még se fog tömegeket leültetni – azaz olyan mértékben, mint azt várná tőle mindenki. Elsőre be is igazolódott mindez, hiszen 4.1 milliós startja kevéskének mondható, pedig felvezetőjéből alig vesztett. Anno a Glee sokkal jobban kezdett, 9 millióval és 22 epizód alatt se csökkent. Egy rész alapján persze nem akarok semmit megállapítani, de a kezdés lehetett volna jobb, főleg úgy, hogy a Fox bevédte a seggét, és elkerülte vele a dömping hetét, amikor mindenbizonnyal csökkenés várható nála.

red.band.society.s01e01.hdtv.x264-2hd.mp4_002532905

A történetet vegyük át gyorsan, aztán folytatom a további mondanivalóm. A középpontjában egy kórház gyermekosztálya áll. A pilot narrációval indul, így sejtet valamit. Mármint azt, hogy a későbbiekben is számítanunk kell a fura kisfiú hangjára, akiről hamar kiderül, hogy az osztály egyik legrégebbi bentlakásos tagja, ugyanis kómába esett. (Részleteket nem közölnek, gondolom fordulattal fogják megadni a módját és idejét.) Adott továbbá egy kopasz srác, aki kerekesszékbe kényszerült. Nagyon a részletekbe nem is akarok belefolyni, mert a kezdés remekül felépíti mindegyik karakternek az életét, a jellemét, és ezt a kenyeret nem akarnám elvenni a készítőktől.

Helyette leírnám a bonyodalma(ka)t, hiszen azt hihetnénk, hogy unalmas kórházas dráma lesz pár csíra kölyökkel, de sokkal többről van szó. Kopasz kerekesszékes srácunk kap egy lakótársat, aki kvázi ugyanazon fog átesni, mint hajdanán ő. Kómás narrátorunk, aki hall és érez mindent, csak éppen reagálni nem tud, megkapja az egyik iskola pompon lányát, aki a beképzeltségéről híres. Találkozunk még sok fura arccal, és a legszebb az egészben, hogy nem csak a gyerekek karaktereit lőtték be remekül, hanem az ápolókét és orvosokét is.

Feelgoodság, ezzel a szóval tudnám röviden, tömören lezárni a Red Band Society-t. Ez az a szó, amit a Glee-nél egyszer se tudtam megemlíteni, mert oké, hogy műfajt teremtett az énekes mivoltával, viszont a RBD sokkal átgondoltabb, sokkal jobban összerakottnak tűnik. Egy olyan dramady, ami elé szívesen ül le az ember, és hiába szomorú hangvételi több esetben a jelenet, az írók mindig próbálják ki hozni belőle azt a pozitívumot, amivel együttérzést generálnak és boldogságot, hiszen attól, hogy reménytelen a helyzet, még nem áll meg az élet. Tipikusan a Scrubs-ra emlékeztet. Minden helyzetből a mosolygást hozzák ki. Ezt ott is, és itt is a remek karakterekkel érték el.

red.band.society.s01e01.hdtv.x264-2hd.mp4_001478852

Nem sokszor mondok/írók ilyet, de azért erősen türtőztetnem kellett magam az utolsó pár percén, amikor a srác feláll a műtét előtt és fut egy kiadósat. Maga a jelenet szomorú volt, de mégis a boldogság miatt potyogtak majdnem örömkönnyek – nyugi, nem történt ilyen, sikerült megállnom, de kellett az önuralom. Lényeg a lényeg, hogy ami ennyire tudja befolyásolni az érzéseimet, az már alapvetően szar sorozat nem lehet.

A Red Band Society mondhatni tökéletes lett. Kicsit az elején persze nehezen indult. Féltem a sok karaktertől, viszont mindegyik annyira egyedi és színes lett, hogy pár nap elteltével is mindenkinek az arca és a már snittes múlta a fejemben van. Ennél jobb szerkesztést senki se kívánhat a saját produkciójának. Bár újranézve a kezdést, azért altatós volt, szóval csak csínján azzal, hogy mikor kivel akarjuk a második csekkolását.

Szavaimat zárva csak annyit mondanék, hogy ekkora meglepetésre nem számítottam. Ezáltal felkerült a listámra, szóval nyitott vagyok a későbbiekben is a sorozatra, akár hetibe. Bár azért azt megjegyezném, hogy tess-sel egyből megindult a találgatás, hogy mikor fog felébredni a kómából a kissrác. Mi vagy az őszi finálét, vagy a nyárit tippeltük be. Nem tudjuk, melyiknek örülnénk jobban, de az biztos, hogy nem szabad elnyújtani, mert azzal csak rombolják ezt a jónak tűnő szerkesztés módot. Csak így tovább.

This entry has a rating of 4.5

free web stats