Red Band Society – Pilot

 
Beküldte: tess 2014 September 23, 15:46-kor a(z) Pilot,Red Band Society témába.

Sokan sokféle kontextusban szokták emlegetni a FOX-ot, de egyvalami mégis vitathatatlan a csatorna renoméját illetően. Tipikus ez az a network adó, ahol a forradalmi, de legalábbis formabontó koncepciók évről évre lehetőséget kaphatnak a bizonyításra. Ez az az adó, ahol a vezetőség képes bizalmat szavazni egy katalán gyökerekből (Polseres Vermelles) táplálkozó negédes dramedy-nek, ami egy kórház gyermekosztályán játszódik és nem titkolt célja az egyre inkább fogyatkozó Glee-s törzsközönség újbóli visszahódítása. És mielőtt azt hinnénk, hogy totálisan elszállt mindenkivel a kreatív ló, akkor megjegyezném, hogy a projekt mögött Spielberg stúdiója áll, ami ha átütő sikereket nem is, de minőségi alkotásokat azért már kitermelt magából a sorozatos szakmának.

Margaret Nagle adaptációja, vagy ha jobban tetszik amerikanizációja első blikkre totálisan azt hozza, amit egykoron Albert Espinosa víziónált a spanyoloknál. Adott egy végtelenül irreális, már-már egyenesen a paradicsomi idillig magasztalt kórház, melynek gyermekosztályán súlyosan beteg tinik vendégeskednek. Értsd ezt úgy, hogy kvázi bentlakásos iskolai keretek közt történik a rehabilitációjuk. Ezáltal ugyanúgy iskolába járnak, flörtölnek és balhéznak, buliznak és filozofálgatnak, mint egészséges társaik. A különbség talán csak annyi, hogy itt az egészségügyi dolgozók ultra humanista egyedek, aki egy személyben helyettesítik a szigorú tanerőt, a szerető családot és a megértő barátot.

red-band-society-pilot

A kellő szentimentalizmustól átitatott koncepció ehhez mérten döbbenetesen klisés, de ezentúl könnyedén magával is tud rántani. Időről időre súlyos témákat feszeget, de a hangsúly egyszer sem tolódik krónikusan a kényszeres menekvésre vagy az elfogadás dilemmájára. Itt a betegség csak egyfajta érzelmi katalizátor, a tényleges mondanivaló sokkal inkább az élet apró örömeire koncentrálódik. Ehhez mérten abszolút nem misztifikálja túl az egész helyzetet, még a betegségek is teljesen hétköznapi esetek, már ha az anorexiára, a leukémiára vagy a rákra szabad ilyet mondani. Az elemi potenciál tehát adott, főleg hogy a koncepció könnyedén a nézői igényekre szabható.

Ami miatt viszont mégis működik az egész az a teljesen hétköznapi témák vegyítése a szerethető feelgood felhanggal. A script döbbenetesen erős atmoszféra építésre volt kihegyezve, ami remekül palástolta a klasszikus tini drámás karakterjegyeket. Ettől függetlenül viszont a készítők meglepően ügyesen bántak a bejáratott panelekkel, a zenés montázsok, a drámai pillanatok és a nagymonológok mind klappoltak, még bőven a giccses határmezsgye alatt húzódtak. Ráadásul a történéseknek csavarját adta a narratíva, amit egy kómában tengődő srác biztosított. De mielőtt azt hinnénk ez is csak valami teen-soap-os hatásvadász klisé lenne, ki kell ábrándítanom mindenkit. Itt bizony még a narrátor is aktív résztvevője a történéseknek, még ha az első blikkre kissé nehezen is emészthető meg.

red-band-society-pilot2

Merthogy a sorozat valódi eszenciája megint csak a karakterekben és azok szerethető mivoltában keresendő. A karakterek többsége ugyan klisés, de legalább kellően kidolgozott, ráadásul a karakterek közti kémia is oda-vissza működik. Ugyan kevesen vannak, de mivel az egyéni sorsuk és motivációjuk érdekes, így ez jelenleg nem okoz problémát. Bár ebben nagy szerepe van a kitűnő casting-nak, mivel a gyermekszínészek egytől-egyig hozzák a kötelezőt. Mindvégig üde színfoltjai a pilot-nak, amellett, hogy végtelenül könnyű azonosulni velük. Fajsúlyosabb alakítást Octavia Spencer és Griffin Dunne tudott valamelyest prezentálni, de ez sem volt az az igazi drámázás. Éppen ezért kíváncsian várom, mit tartogatnak a készítők a következő részekre, mert ez most pilot szinten remekelt, de hosszútávon el nem tudom képzelni, hogy életképes legyen változatlan minőségi színvonal mellett. Mégiscsak egy patikamérlegen konstruált tini drámáról van szó, amit kórház drámás elemekkel akarnának részről-részre kicicomázni.

This entry has a rating of 4

free web stats