Fapad – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2014 October 6, 12:31-kor a(z) Fapad,Magyar régió,Pilot témába.

Az árak elszállnak, Ön a földön marad!

Tegnap lemaradtam a Fapad hazai premierjéről, ezért reggel úgy gondoltam, hogy még frissiben pótlom a kezdő epizódját. Jó döntést hoztam, jól is kezdődött a hetem. Bár mindezt tudtam, hiszen azt a zseniális médiahekket, amit Kálomista Gábor elkövetett nyár folyamán a Metropol című napilappal már sejtetett valamit. (Ha netán valaki lemaradt volna róla, mondom a lényegét: az újságban megjelent az AirHorse nevű légitársaságról egy kamucikk, ami valójában a sorozatban szereplő cég volna. Úgy beszéltek a cikkben róla, mint ha valós lenne. Aki egy kicsit jártas volt a témában, egyből leszűrte, mi a harci helyzet; de volt sok olyan oldal, aki besz*pta, és szenzációhajkurászás mellett vette át. Hatalmas!)

Fapad.S01E01.720p.HUN.HDTV.x264-JVC.mkv_000151940

Az MTVA manapság a magyar sorozatgyártás egyik mintapéldája. (Szóba hozhatnám a másikat is, az HBO-t, ami a Terápiával és a Társas Játékkal, de nem fogom.) 3 évvel ezelőtt indult meg a lavina, amikor a Hacktion feltűnt a képernyőn. Azóta kaptunk még egy Munkaügyeket is – csak hogy a nagyobb évadszámosok kerüljenek szóba. Most pedig a Fapad szeretne történelmet írni. Kicsit azt látom benne, mint ha a gyártók és a csatornák rájöttek volna, hogy a komédia szekció kiaknázatlan. 6-8 évvel ezelőtt felszámolásra került minden blokkja a főműsoridőből, jöttek helyükre a saját gyártású reality-k, szappansorozatok és ál-dokuk; valamint a külföldi drámasorozatok, főleg krimik.

Az m1 se merte főműsoridőre tűzni a Fapadot, viszont helyette talált számára egy remekebb timeslotot, ami vasárnap 18:55-re esik. Így sincs könnyebb helyzetben, hiszen se a Sztárban sztár (Tv2), se a Taxi Brooklyn (RTL Klub) nem könnyíti meg az életét, de a legjobb az egészben, hogy esetében a nézettség egy mellékes dolog. A 24 epizódos első széria elkészül(t), teljesítsen bárhogy, hiszen a készítőknek (és a csatornának is) az a célja, hogy megszeretessék a nézőivel a produkciót, ami simaügy lesz, ha ilyen epizódokat szállítanak a későbbiekben is.

Fapad.S01E01.720p.HUN.HDTV.x264-JVC.mkv_000497240

A történet középpontjában: (a már fentebb emlegetett) AirHorse nevű légitársaság áll, ami frissen akar betörné a magyar repülőpiacra, hogy utasait elrepítse Burgaszba. Miért pont oda? – Nem szeretném lelőni az ehhez kapcsolódó poént, de sikerült megröhögtetniük az íróknak a kreatív válaszukkal. A repülőgéppark egyelőre még csak egy tagú, viszont a cégben dolgozók száma népesebb.

A dokumentarista formátum nagyon jól működik. Ez alatt azt értsétek, hogy a szereplők bejátszásos interjúkat adnak kamerába az éppen aktuális témához kapcsolódóan, pl.: amikor Ormosháti Zsolt, az arculatért felelős személy megállapítja elsöprő sikerét az ötleteinél, holott eddig mindet a vezetőség a „kukába dobta”, mert vérszegények. Működő képes komédiát csak ilyen műfajban tudunk csinálni. Ez szomorú ténynek is elkönyvelhetnénk, de míg ennyire kimagasló a minőség, addig inkább a sikeresek között tartsuk számon. Tehát műfajilag ott a szeren a Fapad. Nagyon jól belőtték, hogyan lehet az adott témából a legjobbat kihozni.

Fapad.S01E01.720p.HUN.HDTV.x264-JVC.mkv_001026360

Természetesen a szereplőgárda se utolsó szempont. Anger Zsolt (Szemlő Róbert) nevét elsők között emelném ki. Tökéletes casting a vezérigazgató szerepére. Olykor komoly, bár inkább a „hülyén komolyság” jelzője húzható rá karakterére. Engem leginkább Michael-re emlékeztet az amerikai Office-ból. Nincs is baj ezzel, mert a Fapad egyik kiemelkedő humorforrása. Gosztonyi Csaba formálja meg a műszaki igazgatót, név szerint Paczolányi Imrét, akinek idegei nincsenek a helyén. Karakterét úgy tudnám leírni, mint ha a Family Guy-ból néznék egy olyan epizódrészletet, melyben egy 5 sec-es jelenetet 20 másodpercre húznak szét. Ezzel mindent el is árultam róla. Labilis, mégis imádnivaló.

Akiket nem tudtam hova sorolni a listámon, az a női részleg, egyelőre Kovács Vanda személyében, aki a marketing részlegét működteti az AirHorse-nak Fedor Barbara néven. Olykor humoros, olykor idegesítő. Kell még pár epizód, hogy kialakuljon erősíti-e a szereplőgárdát vagy gyengíti. Hasonló helyzetben Gados Béla, aki Halapczák Antalt alakítja, mint az utasellátás igazgatóját. Túlságosan erőltetettnek érzem a karakterét, bár azt is hozzátenném, hogy mint ha ezt Litkai Gergelyék akarták volna így. Feszességét persze feloldják azok az egyedi pólói, amiket visel. Nem tudom, másnak is feltűnt milyen idiótákat visel? A legjobb szerintem az, amikor egy sertésnek a felosztását látjuk rajta.

Maly Róbertnek, Markert Károlynak és Klimes Tamásnak pedig megy a pacsi, mert amit az operatőrkötéssel műveltek azt tanítani kéne. El lehet rontani ezt is, ha nem jó a kameratávolság, a fókuszpont, de szó sincs ilyenről. Remek munkát végeztek. Jók a ráközelített snittek, a távolságot, az élességet mind jól eltalálták, sőt a fókusszal is sűrűn játszottak. Nincs panasz is panasz rájuk. Így kell ezt csinálni a folytatásban.

Fapad.S01E01.720p.HUN.HDTV.x264-JVC.mkv_001379260

Engem megvettek, kilóra. A Fapad egy lendületes munkahelyi komédia, ami csak annyira szürke, mint egy átlagember hétköznapja. Ne úgy nézzünk rá, mint egy újabb magyar próbálkozásra, hanem egy úttörőre, mert Litkai Gergelyéket már bátran emlegethetjük a műfaj veteránjai között. Tapasztalataik ott vannak a sorozat szerkezetében. Többször felröhögtem és azon érzéssel fejezem beírásom, hogy miért kell még 6 napot várnom a folytatásra? – Komolyan, ilyet még közszolgálat által készített produkciónál nem éreztem. Ott a minőség, ott a humor, illetve az egészet áthatja az, hogy ez ízig-vérig magyar.

Csak így tovább, és a pontszámmal cseppet se túlzok. Ezt összerakták. Megérte a maga 300+ millió forintos befektetését. Ilyenre bátran használják fel az adóm.

This entry has a rating of 5

free web stats