Family Guy: The Quest for Stuff

 
Beküldte: tess 2014 October 19, 11:45-kor a(z) Mobil alkalmazások témába.

Sokat agyaltam, hogy megérdemel-e egy ajánlót a Family Guy: Quest for Stuff. Az elmúlt 4-5 napban folyamatosan játszottam vele, melynek hatására eldőlt a kérdés: megérdemel! Főleg azért is, mert ha akad köztetek olyan olvasó, aki nézi alapból a sorozatot, annak kötelező a bepróbálása. Egy valamire viszont számítsatok: nagyon sok időt fog elvenni az életünkből, valamint pénzt akarnak kicsalni. Ha ezzel megtudunk barátkozni, akkor olyan közeli lesz a kapcsolatotok vele, mint nekem a Dead Trigger 2-vel, amibe már legalább 5 napnyi játékban eltöltött időm van. (Nyugi, nem vagyok függője, ezt tavasztól számítva szedtem össze.)

family-guy-the-quest-for-stuff

Kezdenék mindent ott, hogy az előd – azaz a The Simpsons: Tapped Out – sikerére felindulva adott zöld utat a csatorna a játék elkészítésére. A legyártása a Fox Digital Entertaiment és a TinyCo koprodukciójának köszönhető. Akinek a Tapped Out bejött, annak szintén kötelező a bepróbálása, hiszen nagyjából hasonló a felállás, viszont a játékmenet elvileg eltér. Hogy miben? ­Passzolom, mert a The Simpsons-szal nem annyira közeli a kapcsolatom, mint a Family Guy-jal vagy a South Park-kal.

Belegondolva kicsit felbosszant, hogy október közepén jutottam el a Quest for Stuff-hoz, mivel már nyár óta elérhető: mind az Android, mind az IOS felhasználóinak. Windows rendszert használókról se csüggedjenek, elméletileg náluk is jelen van, talán pont itt.

2014-10-19 11.38.54

Első körben talán a sorozathoz való hűséget emelném ki, mint pozitívumot. Amiért lehet imádni a Family Guy-t, az a poénjai. A játékban felbukkanó párbeszédeket is a sorozatírói írták, így mindazt, amit a rajzfilmben megszoktunk, jelen lesz. Szintlépésekkor, küldetések végeztével jönnek a jól megszokott beszólások, dialógusok. Az összkép már túlságosan szép ahhoz, hogy igaz legyen. A másik abszolút berántás az összes – főbb – karakterek jelenléte. Előbb-utóbb, ahogy haladunk szépe előre, és lépkedjük a szinteket egyre több figura tűnik fel.

Beszélnék kicsit a játékmenetről. A történet Quahog újjáépítéséről szól. Mi történt valójában? Nem akarom lelőni ezt a kulcsfontosságú poént, ezért csak annyit mondanék, hogy akit érdekel: netezze ki vagy csak töltse le a játékot és indítsa el. Visszakanyarodva… Tehát nekünk kell felépíteni a lepusztult várost. Az idő és a szintek előrehaladtával kapjuk meg a főbb, a visszatérő- és a mellék karaktereket. A szintlépést ketté lehet szedni, mert van a főprofilhoz kapcsolódó; illetve a Quahog lakóihoz. Tehát, ha mondjuk Peterrel csinálunk egy küldetést, az táplálja a főt és Peter-ért, de Meg-ét nem. Így tiszta?! Ezen kívül vannak közös quest-ek, amikor két karakter együtt ténykedik valamit. Ezt nagyon jó húzásnak találom, mert egyszerre kötünk le kettőt.

Célszerű a főküldetések mentén haladni, ha némileg gyorsabban szeretnénk fejlődni. Csinálhatjuk a random küldetéseket mi is, de azzal tényleg csak a lemaradást segítsük elé. Egyébként cselesek a játékkészítői, ugyanis, ha minél rövidebb idejű küldetést csinálunk – már ha nincs az éppen aktuális karakterhez kapcsolódó fő –, akkor több pénzt és xp-t gyűjtünk. Próbálnak minél jobban a játék függőjévé tenni minket.

2014-10-19 11.39.18

Negatívumok között két dolgot emelnék ki. Az egyik az egyik főküldetéshez kapcsolódó, ami az lenne, hogy vegyünk egy zsák kagylót 1.101ft-ért. Hellóka, nem akarok pénzt költeni egy ingyenes játékra sem. A másik, hogy próbálnak valós pénzköltésre ösztönözni, olykor eléggé pofátlan módon. Biztosan – idővel – veszek egy-két dolgot, de míg nem érzem azt, hogy megérdemelné, addig ne próbálkozzanak.

A sokadig pozitívum pedig maga a tény, hogy frissítésekkel újul meg a játék kreativitása. Most például a Halloween érkeztével újabb mellékküldetéseket kaptunk, melyben Peter-ék felcsapnak szellemirtóknak. Ötletes, nagyon.

Végszó:

Tényleg, aki megszerette a Family Guy-t, az mindenképpen töltse le és próbálja be. Az elején kicsit gyorsnak tűnhet a tempó, mindent pár másodperc alatt meg lehet csinálni, de ez csak a berántó faktor miatt van így. A szintek növekedésével egyre többet kell várni, viszont a készítők azzal akarnak kompenzálni minket, hogy az egyes karaktereket is kell „fejleszteni”. Egyelőre nekem egy The Sims-hez hasonlít az egész, csak Family Guy karakterekkel. Sikerült helyet szűkítenem a Dead Trigger 2 mellé számára, így biztosan jó darabig játszani fogok vele.

Ha értékelnem kell, akkor olyan 4/5-re mondanám. A játékfejlesztői pedig igyekezhetnének kicsit, mert gyakran előfordult az, hogy a játék asztalra tételekor még ugyanúgy megy a játékon belüli zene.


free web stats