Kaszát kapott a The Bridge (US)

 
Beküldte: tess 2014 October 22, 16:47-kor a(z) Hírek témába.

A tegnapi nap egyik legkeserűbb bejelentését tette meg a John Landgraf vezette FX, amikor hivatalosan is elkaszálták 2 évadot követően a The Bridge-t. A Diane Kruger és Damián Bichir főszereplésével készült dráma egyike volt azon remake hullámos alkotásoknak, melyeket a dán-svéd koprodukcióban készült (és azóta is készülő)Bron/Broen sikerét kívánták meglovagolni. A skandináv krimi jellegzetesen komor és depresszív atmoszférájával, pazar társadalomkritikai vénájával, valamint komplexitásával hamar kivívta a nemzetközi sajtó elismerésének egész sorát. Anno itt a blogon azóta sem sokszor látott kritikai hozsanna közepette értekeztem az 1. évadjáról.

“There are so many shows that have serial killers, and it’s really hard to top the serial killer shows that are out there.”Edwood Reid már egy júliusi interjúban érezte a vesztét

A skandináv sikerek, a kimagaslóan pozitív nemzetközi fogadtatás, valamint a könnyen adaptálható plot természetesen magával hozta az elkerülhetetlen remake hullámot, melynek amerikai vonatkozását végül a minőségi dráma sorozatairól híres FX kívánta meglovagolni. A csatornafőnök John Landgraf többször is kifejtette mennyire bízik a projektben és ezt alátámasztva sorra szállította a jobbnál-jobb döntéseket. A főszerepbe sikerült megnyerni a különc szépség Diane Kruger-t, míg társát a szintén roppant tehetséges mexikói színész Damián Bichir alakíthatta. A páros közti kémia, ha nem is volt olyan szinten eredendő, mint a skandináv eredetinél, de a professzionalizmus mégis sugárzott belőle. A pilot rendezésére az ugyancsak tehetséges mexikói rendezőt Gerardo Naranjo-t sikerült megnyerni, aki rövid időn belül be is váltotta a hozzáfűzött reményeket és sajátos atmoszférát varázsolt az amerikai-mexikói határ mellé.

the-bridge-cancel

A script-ért a Cold Case egykori készítője Meredith Stiehm és Elwood Reid felelt, habár az 1. évadot követően Stiehm távozott a showrunner-i postról. Az 1. évad a várakozásoknak megfelelően pozitív kritikai visszhangban részesült, habár a nézettség erősen alulmaradt az FX-es elvárásokhoz képest. Noha a premier csatornarekordot döntött, de a fináléra bukta a nézők majd 50%-át. Azonban a mindennel együtt a heti 3M körüli átlag nézettség még 2013-ban elégséges volt a 2. évados berendeléshez. A folytatás, ahogy azt a készítők már beharangozták egy merőben új történeti koncepcióval indult már, aminek még a meglepően repetitív 1. évadban sikerült megágyazniuk. Sajnos a kívánt eredmény újfent elmaradt. Habár a kritikák újfent többnyire pozitívak voltak a nézők többsége elpártolt a sorozattól, melynek premier részei olykor az 1M-s álomhatár alá estek.

  • 1×01 – 3,04M – Live+3 adatokkal együtt 4,64M
  • 1×02 – 1,74M
  • 1×13 – 1,43M
  • 2×02 – 1,50M
  • 2×13 – 1,03M

Ráadásul a két év alatt a remek kritikák dacára egyetlen komolyabb szakmai díjat sem sikerült bezsákolnia a sorozatnak. Ehhez még vegyük hozzá azt a cseppet sem hétköznapi tényt, miszerint a sorozatban semmi kimagaslóan egyedi megoldás sincs, kvázi egy roppant telített krimi piacon kéne érvényesülnie bárminemű handikepp nélkül.

“We thank our partners at FX for their tireless efforts in developing and launching The Bridge with us.  From its fresh, unique voice to its deep and diverse ensemble cast, this is a series that we are all very proud of.” – Így nyilatkozott diplomatikusan a kaszáról a sorozatot gyártó Shine America

Természetesen a sorozatot gyártó Shine America már keresi az esetleges túlélési opciókat, de bevallom, vajmi kevés esélyt látok rá, hogy a Damages-hez hasonlóan ezt a drámát is megmentse egy lelkes, feltörekvő kábeladó. Részemről még az évadból vissza van pár rész, de az eddigi látottak alapján abszolút megértem az FX vezetőségének a döntését. A The Bridge egy kellemesen közepes dráma, éppen ezért könnyedén nélkülözhető is a következő évi programtervből.


free web stats