Red Band Society – 5 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 October 27, 0:12-kor a(z) Red Band Society témába.

Jól beletenyereltem a választékba. Nemcsak a Gotham lopta be a szívembe magát, hanem a Red Band Society is. Az idény két meglepetése, ugyanattól a csatornától. A Fox akkor most jól jött ki a pilotszezon eltörléséből? – Sokan azt mondják, hogy igen (és velük értek egyet). 2014/15-ben erősebb a mezőny, mint az előző szezonokban. Mindenhol a minőség köszön vissza, ami nagyon jó, bár döntéshelyzet elé állítja a nézőt, mert ennyi sorozatot már tényleg nehéz nyomon követni. Főleg akkor, ha valaki főállásban dolgozik, vagy éppen mással kötik le az idejét.

Red.Band.Society.S01E05.HDTV.x264-KILLERS.mp4_002279694

Nehéz helyzetben vagyok. Az első 3 rész alapján nagyon megtetszett. Tényleg olyan színvonalat szállít, amire öröm odaadni heti 40 percet. Aztán történt valami, mert a 4-5. epizódnál már némileg lankadni kezdett a lelkesedésem. Ettől függetlenül meglepetés a javából, mert se májusban, se az előzetesei alapján nem hittem volna, hogy megszeretek egy ilyen ötletet. Sose felejtem el azt, amikor tess-sel utaztunk fel Pestre, mindketten egyszerre vágtunk bele a pilotba, és a végén azt mondtuk: ez baromijó lett. Igen, az írók összehozták az álmukat.

Nem lehet elmenni azon tény mellett, hogy ez egy Glee és egy Scrubs ötvözete. Nagyon jól építették bele a kórházi közeget a történetbe. Ritkán mászkálnak ki a főszereplők az épületből, de nincs hiányérzetem. Fejben igaz még nem állt össze, miként helyezkednek el a gyerekek szobái, viszont változatosan játszadoznak a helyszínekkel. Néha metaforikus értelmet adnak a folyosónak, ahol a műbalhéra hajazó WTF pillanatok történnek, mint pl.: amikor Leo elkezd féltékenykedni szobatársára csontkollekciós ex-barátnője (?) miatt. Az orvosok és nővérek karakterei nagyon el lettek találva. Velük abszolút a Scrubs-ra emlékeztetnek. Van itt minden korosztályból, minden stílusból. A Glee-érzetet a fiatalság teremti meg. A kórházat olykor iskolának éreztetik. Vannak teendők, de legfőképpen a haverkodás és az ötletelés megy ezerrel.

Red.Band.Society.S01E04.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000888929

Ha már szóbahoztam a metaforát, muszáj megemlítenem a mögöttes tartalmakat. Lehet én képzelem túl a dolgokat, de a kórházat fel lehet fogni egy csomópontnak is. Fentebb írtam, hogy kicsit se állt össze a kép, hogyan helyezkednek el a szobák egymástól. Sőt, nagyon sok olyan részlege lehet annak a szintnek, ahol a gyerekek laknak, élnek; ahol más betegek is lehetnek, s ez felfoghatjuk egy remek kiskapunak. Kiskapu az új szereplők behozatalára. Biztos vagyok abban, hogy a későbbiekben így fognak egy-egy új karaktert a semmiből előhozni, aki amúgy évek óta is ott lehetet.

Eltértem a főtémától vagy inkább kikacsintottam a lehetséges jövőre. Ha pedig a jövőről beszélek, legyen szó a múltról. Okos meglátás volt, hogy még az első részek egyikét egy flashback-re építsék. Megkapjuk az 1×05-ben a kómás kisfiú történetét, mert hát ő áll a középpontban, ő a narrátor. Mindenki kíváncsi a történetére. A legtöbbjükét már ismerjük, persze akad olyan, akiről semmit se tudunk, mert direkt tartja vissza az infókat. Ilyen pl.: Dash, aki a laza, tüdőproblémás feketesrácot alakítja, sok titokkal. Neki lesz a legzűrösebb az élete.

Ami nem tetszik a RBS-ben, hogy 4-5. résztől átment az egész nyáladzásba. Azt érzem, kicsit elszaladt a szekér, nem annyira összeszedettek az írók. Folyton vétik a hibákat. Nem tudom mennyire célravezető az, hogy Leo-Emma-Jordi szerelmi hármasát minden epizódban előtérbe hozzák. Az elején még úgy voltam vele, hogy had szóljon, de most már úgy vélem, mint ha a kreatívhiányt jelentené. Értem én, hogy egy fiatal ennyit foglalkozik a hasonló témával a valóéletben, viszont a képernyőn feleennyit se. Célközönség körében se emelkedik ki, pontosan azért, mert egy idősebb korosztályt ezzel kikergetnek a világból. Tudom, nekik ott van Jordi-Williams-Jordi anyja trió, akikkel valami hasonlót művelnek, de a spanyol érát ne ültessük át az amerikai és európai közegbe, mert azzal egy félresikerült szappanos mivoltot generálnak neki, ami egyenlő a minőségromlással.

Red.Band.Society.S01E03.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000946779

3. részig tényleg szépen tartotta magát. Le voltam nyűgözve a végeredménytől. Most az 5. után pedig úgy állok hozzá, hogy majd 9-10.-nél újrafoglalkozom vele, addig ráér, mert kiölték a szenvedélyt belőlem. A karakterek folyamatosan alakulnak át. Brittany-t alakító Zoe Levint tudnám csak pozitív jelzővel illetni, mert amennyire nem állt jól az elején neki az esetlen nővérke, annyira megkedveltem a karaktert. Jackson pedig adja magát. Akár mehetne a Nurse Jackie-be főnővérnek, mert keménykedésével és lágy szívével mindig örömet tud okozni.

Hogyan tovább? Tartom magam az elején írtakhoz. Még mindig a legjobb drámák közé sorolom. Ez csak helyzeti nehézség. Át fogják hidalni a problémát. Bízom az írói kreativitásban. A legnagyobb ellensége a sorozatnak a nézettség. Nem túl rózsás a helyzete. Házon belül eléggé hátra van sorolva, mert se a teljes lakosság, se a demó mutatói nem kimagaslóak.

Most ugye a novemberi söprés előtti szünetét tölti a sorozat. Amit egyáltalán nem javaslok nála soha, az az epizód végén elhelyezett következő rész tartalmából féle előzetes, ami rengeteg spoilert tartalmaz. Sikerült egy-két jó húzást így lelőniük az íróknak. Mondhatom, nagyon leleményesek ilyen téren. Tudják hogyan kell kiölni az emberből a várakozást. Remélhetőleg a szünet jót tesz neki. Kicsit megerősödik, muszáj lesz, mert ilyen mutatókkal tényleg suhanni fog a kasza. Részemről semmiképp se, de a csatornáéról mindenképp.

This entry has a rating of 3

free web stats