Forever (US) – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 October 28, 0:58-kor a(z) Forever (2014),Pilot témába.

Az ABC berkein belül a Forever csak egy alsó hangon emlegetett közepest üt meg nézettség szempontjából. Se a teljes lakosság, se a célközönség körében nincs kimagasló sikere, pedig a csatorna trükközött a premierjekor – hiszen 1 hét leforgása alatt 2 részt szállítottak. Ezeket vettem alapul a pilot kritikánál.

forever-pilot-2_article_story_large

A Forever egyszerű, mint az egyszer egy. A történet középpontjában: egy több mint 200 éves fazon áll, aki halhatatlan. Nem tud meghalni, azaz meg tud halni, de a következő pillanatban a közeli folyóban ébred újjá anyaszült meztelenül. Arcán az öregedés nyomai nem fellelhetőek. Minden folytatódik a megszokott kerékvágásban, csak éppen az emlékei kiteljesednek. Főhősünk halottkémként dolgozik, így nagyon precíz munkát tud végezni a boncolások során. Ismerete lexikonokat megirigylő.

„Heti ügyekkel” akarják megfogni a nézőket. Ez így van. Nyomozós lesz, mondhatni tipikus az alapötlet: hiszen halottkémünk a pilotban látható üggyel felhívja magára a figyelmet a rendőrség berkében, viszont miután sikeresen oldja meg azt, besegíthet. Azért néha lehet vitatkozni a tényekkel, mert ilyen a valóságban ritkán van. Mármint, hogy egy halottkém ennyire szabadon járjon, sőt nyomozásokat folytasson le privátban. Ha viszont mindezzel megtudunk barátkozni, akkor egy kellemes hangvételű krimivel lesz dolgunk, ami elsőre egy kicsit a Castle-re emlékeztet – legalábbis a főszereplő páros annyira ugyanazt a közeget teremti meg.

Aki a krimiket nem szereti, annak Ioan Gruffudd miatt kell esélyt adnia a Forevernek. Alakítása nem érdemelne Golden Globe-ot, se Emmy-t, mégis hitelesen adja el magát a nézőnek. Alana De La Garza (a nyomozónő) párosításával pedig remekül befoltozzák a sorozat foltjait. Akad pár. Judd Hirsch-ot (Henry segédjét, Abe-t) idesorolnám, mert két rész alatt számomra homály, miért kell a főszereplők között emlegetni, amikor egy Joel David Moore (Lucas, Henry segédje) is több szellemi munkát végez. Kicsit olyannak érzem, mint a Sleepy Hollow-nál a démonűző szerepében feltűnő egykori Fridge színészt.

135338_0020_pre-550x366

Azért az írók is érezték, hogy kevéske ez így. Behoztak egy átívelő szálat, ami Henry titkára épül. Gondoltam első körben nem írom le, de annyira adja magát, hogy felesleges lenne eltitkolni. Most mindenkit az érdekel: ki is valójában az a rejtélyes ember, hogyan képes annyiszor ott lenni Henry körül. Ezen kívül: Mi a terve vele a későbbiekben? – Sok kérdést szülhet a szituáció, de valljuk be, legtöbbünket inkább az mozgat, mikor fogja megtudni főhősünk titkát Martinez nyomozónő?! Nincs igazam?

Az ügyek tempója kellemes. Jár a pirospont azért is, amikor főhősünk küzd a halállal. Volt erre az 1×02-es rész keretében kétszer is precedens. Meghal, de látszik már rajta, hogy unja. Jobb túlélni az esetet és haladni tovább az időben. Eleve nem tudjuk, mennyi idő telik el a halál és az újjászületés között. Milyen folyamat játszódik le? Oké, lepergetik előttünk az életét. Lehet, hogy vannak a képkockákban elrejtett információk is. Mi történik a holttesttel a halál pillanatában? – Szintén a második részben történt meg, hogy főhősünk kerülte a kamerákat, nehogy lelepleződjön. Én azért kíváncsi lennék arra az ominózus jelenetre – már csak a CGI-osok miatt is.

You’re just a child, Henry. The first 200 years are easy. You still believe.

forever-abc

A Forever egyszerre jó és rossz. Nem szállítja azt a durva WTF-faktort, amit megkövetelnék, de egy erős közepes teljesítményt simán hozott a főszereplő. Nincs nagy alakítása, még se tudok rá negatívot mondani. Egyszerűen működik az alapsztori, bár miért ne működni, hiszen 1×1 kategóriás felállásról beszélünk. Az átívelő szál viszont nem annyira domináns, mint a Gotham-nél. Itt is erőltetik, de ha nem tennék se lenne túlságosan probléma. Valamiért olyan snassz ez nekem. Kasza esetén se lenne hiányérzetem.

This entry has a rating of 3

free web stats